Is Strelitzia Giftig? – Alles Wat Je Moet Weten!

Wat een mooie plant is het toch de Strelitzia! De mooie bloem is er een als geen ander. Vaak is deze oranje, maar van de Strelitzia Nicolai is de bloem wit-zwart. Het is echt een tropische plant die het in de huiskamer ook goed doet. Alhoewel het moeilijk kan zijn om de Strelitzia te laten bloeien, laat staan dat deze vruchten geeft. Maar is de Strelitzia giftig?

Ja, alle delen van de Strelitzia zijn giftig bij inname voor mens en dier. Neem bij (of vermoeden van) inname, contact op met de huisarts. Deze kan het Nationale Vergiftigingen Informatiecentrum dag en nacht bereiken met vragen over de vergiftiging. In België kun je ook het Antigifcentrum bereiken via: 070 245 245.

DISCLAIMER: de inhoud van deze pagina is geen medisch advies. Het gevaar verschilt per situatie. Het is daarom belangrijk om altijd de arts te bellen wanneer een giftige plant is gegeten en/of aangeraakt.

Algemene Informatie

Voor volwassenen zal de opgelopen schade door de Strelitzia niet groot zijn. Het echte risico wordt namelijk veroorzaakt wanneer de plant in het lichaam terecht komt. Volwassenen zullen niet snel een kamerplant eten en lopen dus ook geen groot risico. Baby’s, kleine kinderen en huisdieren lopen zeker een risico als zij van de plant hebben gegeten.

Lees ook: Welke Planten Zijn Giftige Planten Voor Mens En Dier?

Is Strelitzia Nicolai Giftig

Even apart benoemen omdat de Strelitzia Nicolai een andere soort is die veel in de huiskamers voorkomt. Maar ook de Strelitzia Nicolai is een Strelitzia dus de Nicolai is ook giftig. Zowel voor mens als voor de huisdieren.

Dus volg bovenstaande instructies op als er van gegeten is.

Is Strelitzia Giftig Voor Baby’s En Kinderen?

Baby’s en kleine kinderen hebben de neiging alles te onderzoeken met hun mond en de Strelitzia kan een hun onderzoeken worden.

De Strelitzia is ‘maar’ licht giftig, wat betekent dat er niet meteen paniek hoeft te ontstaan als je kind een hap heeft genomen. Kamerplanten kunnen we sowieso al niet bestempelen als gezond, maar wanneer je kind een hap Strelitzia heeft genomen is het belangrijk even in de gaten te houden hoe hij of zij zich voelt en contact op te nemen met de huisarts of het antigifcentrum. Kinderen zijn nu eenmaal een stuk gevoeliger dan volwassenen.

Symptomen die zich voor kunnen doen zijn als volgt:

 • Duizeligheid
 • Slaperigheid
 • Misselijkheid en braken
 • Diarree
 • Maagkrampen

Volwassenen zullen niet zo snel ziek worden van deze plant, want zij moeten grote hoeveelheden eten om echt ziek te worden. Echter, bij baby’s en kleine kinderen is een kleine hoeveelheid al ziekmakend.

Wanneer je een Strelitzia in huis hebt, zorg er dan voor dat deze buiten bereik van kinderen staat.

Wat Te Doen Als Je Kind Van Een Giftige Plant Heeft Gegeten?

Bel altijd de huisarts of antigifcentrum, zij kunnen je het beste adviseren. Heeft het kind ernstige symptomen, of gaat het om een dodelijke plant, bel dan 112. Neem bij bezoek aan de arts ook een stukje van de plant mee als het kan, zodat zij kunnen bepalen wat de volgende stappen zijn.

Strelitzia Giftig Voor Kat En Hond

Dieren zijn over het algemeen minder gevoelig voor giftige planten dan mensen. In tegenstelling tot de mens, ervaren ze gelukkig geen irritatie als de vacht in aanraking komt met de plant.  Echter, wanneer zij (delen van) de plant innemen zullen ook zij de gevolgen ervaren.

Alle delen van de Strelitzia zijn giftig en zeker de bladeren van deze plant kunnen een uitdaging vormen voor katten en in mindere mate voor honden. Gelukkig is de smaak de Strelitzia niet lekker, dus is de kans klein dat er echt veel van gegeten wordt.

Wanneer jouw huisdieren van de Strelitzia hebben gegeten kunnen zij de volgende symptomen hebben:

 • Braken
 • Diarree
 • Krampen/Misselijkheid
 • Slaperigheid

Neem bij twijfel altijd contact op met de dierenarts. Zij kunnen je verder informeren. Als je naar de dierenarts gaat, neem dan een deel van de plant mee. Zo kan de arts bepalen wat er verder moet gebeuren.

Tips Om Problemen Te Voorkomen Voor Huisdieren

Allereerst – als je geen giftige planten in huis hebt kunnen deze ook geen gevaar vormen voor jouw huisdieren. Check daarom altijd of een plant giftig is voor je deze in huis haalt. Echter, er zijn heel veel planten giftig om zichzelf in de natuur te beschermen tegen dieren en insecten.

Strelitzia giftig
Strelitzia Nicolai

Heb je de Strelitzia al in huis? Dan kun je het volgende doen om jouw huisdieren te beschermen:

 • Zet de plant op een plek waar huisdieren niet bij kunnen. Let op dat als je katten hebt, zij bijna overal wel komen. Verder betekent ergens hoog op een kast niet per se veilig en voor de Strelitzia is dit moeilijk omdat de plant heel groot is.
 • Plaats giftige planten niet in de buurt van de slaapplek van jouw huisdier. Ze worden daar makkelijk afgeleid en zijn eerder geneigd om de plant te eten.
 • Dieren die zich vervelen gaan zelf op zoek naar entertainment. En laten planten, met al die geuren en kleuren, hier nu perfect voor zijn. Om dit te voorkomen kun je ze beter voldoende speeltjes en aandacht geven. Zo verklein je de kans op gevaar!

Nogmaals, de beste optie om deze planten gewoon niet in huis te halen of houden.

Ger

De natuur en tuin heeft altijd mijn interesse gehad. Ik loop graag in de natuur en ben vaak in tuinen te vinden en aan het wroeten in de aarde. Mijn interesse in planten en bomen heeft er voor gezorgd dat ik kennis over planten heb vergaard en vaardigheden over het onderhoud eigen heb gemaakt. Zoekend naar antwoorden gaf Google mij niet direct de juiste antwoorden. Vandaar deze blog; het antwoord op uw vragen over kamerplanten, buitenplanten, onkruid, ....kortom alles met wortels.

Nieuwe artikelen