Een struik (ook wel heester) is een plant die laag boven de grond veel vertakkingen heeft. Deze vertakkingen kunnen verschillende diktes hebben, maar er vormt geen stam. Hierdoor wordt een struik nooit zo hoog als vele boomsoorten. Het gevolg is een plant die ideaal is om gaten op te vullen, of grote stukken tuin te vullen. In deze lijst vind je 10 populaire soorten struiken die jouw tuin op kunnen vrolijken!
Inhoudsopgave
1. Vlinderstruik (Buddleja Davidii)
Een vlinderstruik heeft veel, grote bloemen en zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren zoals paars, roze, blauw of wit. De bloemen worden kunnen wel 30 cm worden, waardoor ze snel de hele tuin opfleuren! Naast de mooie verschijning brengen deze bloemen ook veel vlinders en andere insecten naar de tuin.
Het fijne aan vlinderstruiken is dat ze makkelijk te verzorgen zijn en niet veel vragen. Ze groeien in principe overall, zolang ze maar genoeg zon krijgen. Wanneer je dus een stuk voedingsarme, droge grond in de tuin hebt, kun je hier makkelijk een vlinderstruik kwijt.
De bloeiperiode is van juli tot september. Daarna verliest deze heester haar bladeren.
Let wel op, deze struik kan tot wel 4 meter groot worden. Als je dit niet wilt, is het een goed idee om de struik in het vroege voorjaar (na de nachtvorst) te snoeien.
Ben jij op zoek naar een struik? Kijk dan zeker eens op de webshop van Tuinplant.nl. Dat is een van de grootste tuinplanten webshops in Nederland! Op hun website vind je een uitgebreid aanbod struiken tegen hele scherpe prijzen en alle planten zijn vers van de kweker. Klik hier om te zien wat ze voor jou in huis hebben!
2. Rhododendron
Net als de vlinderstruik heeft de Rhododendron prachtige, grote bloemen te verkrijgen in veel verschillende kleuren. In het najaar kun je genieten van haar volle bladeren. Om de bloemen in het voorjaar naar boven te laten komen heb je echter wel groene vingers nodig – deze heester is wat moeilijker te verzorgen.
Het belangrijkste voor de Rhododendron is dat deze voldoende licht krijgt en het liefst in halfschaduw staat. Zorg daarnaast ook voor dat de grond goed vochtig is. Als laatste staat de Rhododendron graag in een zure, kalkvrije grond. Doe je dit niet, dan levert dit minder kleurrijke bloemen op.
Er zijn veel verschillende soorten Rhododendron, zoals de Roseum (diep roze), Catawbiense Boursalt (paars), Catawbiense Grandiflorum (paars) en Cunningham’s White (wit).
3. Amerikaanse Sering
De Amerikaanse Sering is erg geliefd in Engeland, vanwege de mooie bloei. Het fijne aan deze plant is dat je deze niet alleen op zich in de tuin kunt zetten, maar ook leuk kunt gebruiken als klimmer tegen de muur. De bladeren van de Amerikaanse Sering zijn ovaal en donkergroen, terwijl de bloemen in blauwe trosjes groeien.
Voor deze struik geldt dat er meeste soorten wintergroen zijn, maar niet winterhard. Zorg er dus voor dat je ze een beschutte plek geeft, want een nachtvorst overleeft ze niet. Wanneer je de struik in een pot plaatst, zet je deze tijdens de winter het liefste binnen.
De Amerikaanse Sering is gevoelig voor overwateren, wat veel gebeurt in het regenachtige Nederland. Zorg er daarom voor dat de grond goed doorlatend is.
4. Japanse Esdoorn
De Japanse Esdoorn is een mooie struik om variatie in de tuin in te brengen. De fijne bladeren zijn vaak donkerrood van kleur, maar komen ook voor in het groen, oranje en geel. In het najaar geeft de Japanse Esdoorn een mooie toegift in de vorm van bladeren in herfstkleuren.
Wat verder ook erg fijn is aan de Japanse Esdoorn, is dat deze langzaam groeit. Hierdoor hoeft er niet gesnoeid te worden, wat deze struik lekker laag in onderhoud maakt. De uiteindelijke hoogte verschilt per soort: sommigen worden maar 1,5 meter, waar anderen tot wel 10 meter door kunnen groeien.
De Japanse Esdoorn zet je het liefst in de halfschaduw en kun je prima in pot of gewoon in de tuin planten.
5. Japanse Hulst
De Japanse Hulst, of Ilex, wordt vaak gebruikt als buxus vervanger. Dit is met goede reden: de Japanse hulst lijkt het meest op de buxus qua uiterlijk, maar ook wat betreft de eigenschappen. Ze zijn winterhard, groenblijvend en, afhankelijk van de soort, goed in vorm te snoeien. Een andere mooi voordeel is dat de Ilexen immuun zijn voor de typische buxusziekten. Een fijn plantje dus, waar verschillende varianten van zijn.
Zo is de “Dark Green” door de dichte vertakking mooi te gebruiken voor vorm snoei en is de “Convexa” ideal voor het aanleggen van een lage haag. Wil je meer weten over de Japanse Hulst en andere buxus alternatieven? Dit lees je in deze blog die we al eerder schreven: 11 Buxus Alternatieven.
6. Lavendel
Lavendel is een van de meest populaire struiken. De heerlijk geurende plant is groenblijvend en heeft trosjes met (vaak) paarse bloemetjes. Deze struik kun je prima kwijt in de volle grond, of in een pot. Natuurlijk kun je de lavendel ook heel mooi gebruiken als border.
Wanneer je wat anders dan de standaard paarse bloemetjes wilt kun je ook voor andere soorten lavendel gaan. Zo bloeit de ‘Dwarf Blue’ in het blauw, de ‘Edelweiss’ in het wit en de ‘Rosea’ in het roze.
7. Kardinaalsmuts
De Japanse Kardinaalsmuts is een plant die nét wat meer kleur met zich meebrengt dan de meeste groenblijvende struiken op deze lijst. Dat komt doordat de bladeren vaak een combinatie van groen/geel of groen/wit zijn.
Als je dus op zoek bent naar meer kleur in de tuin, zonder dat het te opzichtig wordt, is de kardinaalsmuts dus een mooie optie! Plaats deze plant in een plekje in de halfschaduw voor het beste resultaat. Uiteindelijk zal hij ook niet hoger worden dan een centimeter of 50.
8. Buxus
Waar de buxus vroeger de standaard was in elke Nederlandse tuin: deze struik is namelijk winterhard, wintergroen en ideaal voor vorm snoei of als haagje. Een heel veelzijdig struikje dus. Toch is deze populariteit de laatste jaren sterk gedaald, als het gevolg van een aantal buxusziekten. De buxus is namelijk erg gevoelig voor een aantal hardnekkige ziektes, zoals schimmel of de buxus mot.
Als je de buxus echter goed verzorgd, verlaag je de kans dat de plant deze ziektes krijgt en kun je lang genieten van deze fijne heester. Hoe je dit precies doet, lees je in deze blog die we al eerder schreven: Buxus Ziekten.
9. Roos
Rozen zijn waarschijnlijk een van de bekendste bloemen. Vrijwel iedereen is wel bekent met de mooie bloemen en wel voor een goede reden!
Ze ruiken heerlijk en door de vele verschillende soorten kun je een prachtig gevarieerde tuin creeëren.
Als je graag rozen in de tuin hebt, zorg er dan voor dat ze in de volle zon staan. De simpele regel is; hoe meer zon, hoe mooier en groter de roos. Verder heeft de roos behoefte aan wind en een goed vruchtbare grond.
10. Camelia
De Camelia is een groenblijvende struik die eigenlijk best wel bijzonder is. Dat komt doordat deze struik ook nog eens bloeit aan het eind van de winter of het vroege voorjaar. De struik produceert dan witte, paarse of (donker)roze bloemen.
Verder is het goed om te weten dat deze struik redelijk langzaam groeit, vaak zo’n 15-20 centimeter per jaar. Tot slot is het ook hier weer verstandig om de plant in een beschutte plek in de halfschaduw te zetten.