8 x Soorten Alocasia (Olifantsoor), Mooi Blad!

alocasia stekken

Alocasia’s zijn waarschijnlijk een van de meest opvallende kamerplanten die je kunt vinden. De gigantische bladeren zijn een echte blikvanger in de kamer en kunnen tot wel 90cm worden! Wanneer je dus graag een Alocasia in huis haalt, zorg er dan voor dat je hier echt wel de ruimte aan kunt bieden.
Binnen de groep Alocasia’s vallen meer dan 80 soorten. Toch hebben de meeste Alocasia’s dezelfde eigenschappen, maar kunnen verschillen in kleur, bladgrootte en vorm, en grootte. In deze blog vind je 8 soorten Alocasia en lichten we de verschillen uit.

Heb je een Alocasia aangeschaft, maar kun je nog wel wat tips gebruiken voor de verzorging? Kijk dan op deze blog die we al eerder schreven: “Hoe Alocasia Verzorgen?”

1. Alocasia Amazonica ‘Polly’

De ‘Polly’ is de meest populaire binnen de soorten Alocasia. Deze variatie ziet er uit zoals je zou verwachten bij een Alocasia: grote, donkergroene bladeren in de vorm van een pijlpunt. De bladeren zijn dun en hebben dikke, witte aderen.

Alocasia Amazonica ‘Polly’

De Polly wordt tot 45 centimeter hoog en breed, en de bladeren kunnen 40 centimeter groot worden. Deze variatie is het makkelijkste te vinden in de winkels, simpelweg omdat deze zo ontzettend populair is.

Als je exceptioneel goed voor deze plant zorgt, kan de Alocasia ‘Polly’ bloeien, maar deze kleine, witte bloemetjes zullen niet goed te zien zijn door de grote bladeren.

Ben jij op zoek naar een alocasia? Kijk dan zeker eens op de webshop van Fleur.nl. Dat is een van de grootste planten webshops in Nederland. Op hun website vind je een uitgebreid aanbod alocasia’s tegen hele scherpe prijzen en alle planten zijn vers van de kweker. Klik hier om te zien wat voor alocasia’s ze in huis hebben!

2. Alocasia ‘Zebrina’

Net als de ‘Polly’ heeft de ‘Zebrina’ grote, groene bladeren, maar mist de witte aderen. In plaats daarvan heeft deze variant gelige en zwarte strepen over de stengels heen lopen die lijken op een zebraprint. Dit is dan ook waar de naam Zebrina vandaan komt.

‘Zebrina’

Verder zijn de bladeren van de ‘Zebrina’ dunner dan de meeste andere Alocasie soorten. De maximale breedte en grootte is zo’n 90 centimeter.

3. Alocasia Reginula ‘Black Velvet’

De ‘Black Velvet’ Alocasia soort is een mooie keuze als je op zoek bent naar een plant die er nét even wat anders uit ziet. Deze soort heeft donkere bladeren met een fluwele textuur, waardoor hij een mysterieuze uitstraling heeft. De bladeren zijn erg dik, bijna lijkend op een vetplant, vergeleken met de andere soorten en groeien in de vorm van een hart. De zilver-witte aderen contrasteren heel mooi tegen de zwarte bladeren

De ‘Black Velvet’ wordt vaak niet groter dan 30 centimeter in hoogte en 45 centimeter in breedte. Door deze verhoudingen lijkt deze variatie meer op een struik dan de andere variatie.

Voor de verzorging van deze variatie is het vooral belangrijk dat je niet overwatert – de dikke bladeren houden veel vocht vast, waardoor de ‘Black Velvet’ niet veel water nodig heeft. Check elke keer goed of de grond écht droog is door een vinger een paar centimeter in de grond te steken. Pas als het niet meer vochtig is kun je opnieuw water geven.

4. Alocasia ‘Dragon Scale’

De ‘Dragon Scale’ variatie ziet er heel magisch uit. Deze soort is precies het tegenovergestelde van de welbekende ‘Polly’; de bladeren zijn zilver-wit en hebben donkergroene aderen. De aderen lijken erg op scubben, waar deze variatie haar naam aan te danken heeft. De onderkant van de bladeren zien er weer heel anders uit dan de bovenkant. Deze onderzijde is namelijk lichtgroen, met rood-bruine aderen.  

Alocasia ‘Dragon Scale’

De ‘Dragon Scale’ is een van de grotere soorten en kan tot wel 180 centimeter groot worden, met bladeren tot wel 15 centimeter. Om dit te bereiken moet de plant wel optimaal verzorgt worden.

5. Alocasia Macrorrhiza ‘Stingray’

De ‘Stingray’ heeft precies dezelfde tekening op de stengels als de ‘Zebrina’, maar combineert dit met een compleet andere bladvorm. De pijlvormige bladeren van de bekende Polly en Zebrina verdwijnen hier namelijk voor een rondere bladvorm met ribbels. Het einde van elk blad heeft een soort staart, welke lijkt op die van een pijlstaartrog.

Deze variatie kan al snel 180 centimeter hoog worden, met een breedte van 90-120 centimeter, waardoor deze plant een slank uiterlijk heeft.

6. Alocasia Baginda ‘Silver Dragon’

De ‘Silver Dragon’ Alocasia soort is erg gewild vanwege de ongewone kleur en vorm. Net als de ‘Dragon Scale’ heeft de ‘Silver Dragon’ lichte, zilver-blauwe bladeren met donkere, groene aderen. Echter heeft deze variatie een ovale bladvorm, in plaats van de gewone pijlvormige bladeren.  

Alocasia Baginda ‘Silver Dragon’

Als je een iets compactere Alocasia zoekt is dit misschien wel de beste optie: een volwassen plant wordt vrijwel nooit groter dan 90 centimeter in lengte en breedte. De bladeren groeien tot wel 15 centimeter groot.

7. Alocasia Macrorrhizos ‘Giant Taro’

De ‘Giant Taro’ is een van de grootste soorten Alocasia (wat wel te verwachten was met zo’n naam). Deze variatie krijgt soms ook de naam ‘Upright Elephant Ear’ vanwege de hoogte, en zijn gigantische bladeren. Deze zijn limoengroen, glanzende en hebben de bekende pijlvorm.

Macrorrhizos ‘Giant Taro'

Ze kunnen tot wel 90 centimeter groot worden en staan bijna recht omhoog. Dit is in tegenstelling met bijvoorbeeld de ‘Polly’ of ‘Zebrina’, waar de bladeren meer naar beneden vallen.

De Alocasia ‘Giant Taro’ groeien tot wel 150 centimeter hoog, en kunnen dezelfde breedte bereiken.

8. Alocasia Cuprea ‘Red Secret’

De laatste soort Alocasia op deze lijst is de ‘Red Secret’. Zoals je misschien al zou verwachten is deze variatie anders dan de hierboven genoemde soorten, omdat de bladeren een roze/rood gloed hebben. . Als de bladeren jong zijn hebben ze een meer koperachtige kleur, maar overtijd zal dit veranderen naar de bekende roze gloed. De aderen zijn zo donkergroen dat ze bijna zwart lijken.

Een volwassen plant wordt tot zo’n 90 centimeter groot en breed. De balderen kunnen tot wel 45 centimeter worden.

Dit is de laatste van de 8 soorten Alocasia.

Eline

Ik ben iemand die graag zo duurzaam mogelijk leeft en de natuur graag een handje helpt. Als gevolg is het natuurlijk niet gek dat ik ook veel bezig ben met het verzorgen van plantjes. Omdat ik het liefste ook anderen help de natuur te waarderen schrijf ik meerdere keren per week op Fleur & Flower. Daarnaast schrijf ik op mijn blog Ecolien over hoe een duurzaam en plantaardig leven geleid kan worden.

Nieuwe artikelen