11 x Smalle Bomen Voor Een Kleine Tuin

smalle bomen Voor Een Kleine Tuin

Zelfs als je niet veel ruimte in de tuin hebt is het leuk om bomen in de tuin te hebben. Gelukkig kun je dan prima kiezen voor een kleinere variatie boom.

Hoewel sommige bomen van nature smal groeien, genaamd zuilbomen, kun je andere bomen smal houden door middel van snoeien. Hieronder vind je in ieder geval 11 bomen die klein blijven, waarvan sommige zuilbomen zijn en andere smal gehouden kunnen worden.

Lees ook: Bomen Voor In De Tuin – Voor Grote En Kleine Tuin!

1. Italiaanse Cypres

smalle Bomen Voor Een Kleine Tuin Italiaanse Cyprus

Deze Cypres (ookwel cipres) is een zuilboom die zeker smal blijft, maar niet per sé klein. Deze variatie kan namelijk tot wel 10 meter hoog worden. Gelukkig hoef je je bij de Italiaanse Cypres weinig zorgen te maken over snoeien, aangezien ze van nature al smal is.

Houd er bij deze boom wel rekening mee dat ze van origine uit het Middellandse zee gebied komt, wat betekent dat een koude winter, vooral voor jonge bomen, lastig kan zijn. Zet deze boom het liefst op een beschutte plek zo veel mogelijk uit de wind en kou.

Ben jij op zoek naar een smalle boom? Kijk dan zeker eens op de webshop van Tuinplant.nl. Dat is een van de grootste tuinplanten webshops in Nederland! Op hun website vind je een uitgebreid aanbod smalle bomen tegen hele scherpe prijzen en alle planten zijn vers van de kweker. 

2. Jeneverbes ‘Blue Arrow’

smalle Bomen Voor Een Kleine Tuin

Een zuilboom die van nature al in Nederland voorkomt is de Jeneverbes. Dat betekent natuurlijk ook direct dat de Jeneverbes goed tegen het Nederlandse klimaat kan, wat betekent dat ze een ideale optie is als je liever geen tijd steekt in het inpakken en beschermen van je planten. De boom kan aardig groot worden, hou dan rekening met een hoogte van 10 meter.

Dit kun je natuurlijk wel in toom houden door de struik jaarlijks te snoeien. De bessen die de boom produceert hebben twee jaar nodig om te rijpen. In het eerste jaar zijn deze zwartblauw, in het tweede jaar zijn ze rijp en donkerblauw. Dat geeft toch weer wat extra charme aan de struik.

3. Japanse Esdoorn

Smalle Bomen Voor Een Kleine Tuin japanse esdoorn

Deze bomen zijn in Europa een inheemse soort als het gaat om de grote bomen. De kleine bomen zijn vroeger meegenomen uit Japan en Korea.

Er zijn twee soorten van deze boom te vinden, de Acer palmatum en de Acer palmatum “Crimson Queen”. De eerste soort kan misschien iets te groot zijn voor een kleine tuin. In de breedte zal dit in eerste instantie wel meevallen maar vooral de maximale hoogte van 10 meter is niet echt ideaal. De Crimson Queen is met zijn maximale hoogte van 3 meter een betere kandidaat voor een kleine tuin. Wil je deze boom extra smal houden, zorg dan dat je deze regelmatig goed snoeit, en vooral de zijkanten in de gaten houdt.

Naast het feit dat het formaat dus ideaal is, is de kleur van de esdoorn vaak ook een mooi element. Helemaal in het najaar zullen de bladeren fel geel, oranje of rood worden. In de zomer en in het voorjaar hebben de bladeren vaak een combinatie van groen en paarsrood in hun kleurenpalet.

Lees ook: 8 Bomen Op Stam Voor Een Kleine Tuin

4. Appelboom

Smalle Bomen Voor Een Kleine Tuin appelboom

De appelboom is een andere veelzijdige boom die ook nog eens relatief makkelijk in het onderhoud is. Afhankelijk van welke soort je hebt zullen de meeste vruchten die deze boom produceert rond september klaar zijn om geplukt te worden.

Naast het feit dat appelbomen natuurlijk kleurrijke vruchten produceren die het uiterlijk van je tuin zullen opvrolijken, zijn ze ook nog eens heel praktisch. Het is niet aan te raden een hoogstam appelboom te kiezen. Deze kunnen namelijk maximaal 8 meter hoog worden. Voor een kleine tuin is een laagstam appelboom perfect, deze worden niet hoger dan 3-4 meter.

5. Dwergsering

dwerg sering

De dwergsering is een andere kleurrijke boom die ideaal is voor kleine tuinen. Waar de ”normale” versie met zijn 5 meter hoogte misschien net iets te groot is, is dit bij de dwergsering maximaal 1,20 – 1,60 meter. Dat zorgt ervoor dat er voor de dwergsering in elke kleine tuin een plekje te vinden is. Door snoeien kan je deze boom smal houden.

Daarnaast produceert de dwergsering tijdens zijn bloeiperiode ook hele mooie, lichtpaarse bloemen. Deze bloeiperiode begint en eindigt in de meeste gevallen in mei.

6. Europees Krentenboompje

Smalle Bomen Voor Een Kleine Tuin krentenboompje

Het Europees krentenboompje is een andere plant die zeker een plek op deze lijst verdient. Eind april bloeit deze plant namelijk met hele fijne, witte/crème-achtige bloemen. Naast deze voorjaarbloei heeft de plant ook aan het einde van de zomer kleur te bieden. De vruchten van de plant kleuren dan rood tot donkerpaars. In het najaar kleuren de bladeren weer geelrood.

Alhoewel het Amerikaanse krentenboompje het meest voorkomend is, is dit niet een ideale plant voor een kleine tuin. Deze boom kan namelijk 12 meter hoog worden. Daarom wordt het aangeraden voor het Europese krentenboompje te gaan. Deze heeft namelijk een maximale hoogte van 5 meter en is daarom beter hanteerbaar en door snoeien smal te houden.

Lees ook: 10 x Bomen met Bloemen

7. Kersenboom

krentenboompje

Net als de appelboom is ook de kersenboom een ideale boom voor in een kleine tuin. Wel is het ook hier weer belangrijk om te kiezen voor de laagstam variant aangezien deze maximaal 2-4 meter hoog zullen worden. De geënte soorten van deze boom blijven laag en smal.

In de periode van april en mei zullen de meeste kersenbomen in bloei staan. In deze periode krijgt de kersenboom een mooie bloesem met witte of roze bloemen. In de vroege nazomer zijn de kersen vervolgens klaar om gegeten te worden. Denk niet dat laagstambomen een kleine opbrengst hebben. In totaal kan zo’n boompje toch 5 – 20 kilo aan kersen opleveren.

8. Vijgenboom

vijgenboompje

Dan door met de vijgenboom. De meeste soorten van deze boom zullen na verloop van tijd een hoogte bereiken van maximaal 4-5 meter. Dat zorgt ervoor dat de boom redelijk groot is en hij dus niet geschikt is voor de allerkleinste tuintjes.

Mocht je echter een iets meer Mediterraans gevoel aan je tuin willen geven, dan zijn vijgenbomen wel ideaal. Afhankelijk van de nachtvorst in het vroege voorjaar heeft de eerste serie vruchten een goede kans om te overleven. De tweede en derde serie zullen uiteindelijk niet rijp worden in onze gematigde klimaat.

Verder is de vijgenboom ook een boom die relatief weinig onderhoud nodig heeft. De boom is namelijk winterhard en kan temperaturen aan van maximaal -18 graden. Daarnaast heeft deze weinig onderhoud nodig, een keer per jaar snoeien is genoeg.

9. Engelenboom

engelenboom Smalle Bomen Voor Een Kleine Tuin

De engelenboom is de volgende in de lijst van smalle bomen voor een kleine tuin. Deze boom heeft zijn naam gekregen van de kleine witte bloempjes die hij tijdens zijn bloeiperiode laat zien. Daarnaast groeit deze boom ook niet zo heel snel wat ervoor zorgt dat hij lange tijd heel goed geschikt is voor een kleine tuin. Na 10 jaar heeft deze een hoogte van maximaal 3 meter. Mocht je hem langer laten staan dan kan hij na enkele tientallen jaren uitgroeien tot maximaal 10 meter hoogte.

Als de witte bloemetjes zijn uitgebloeid (die bloeien van augustus tot september) dan komen er zwarte besjes tevoorschijn. De combinatie van de groene bladeren, de witte bloemetjes en uiteindelijk de zwarte vruchten maken dit een hele gevarieerde plant die goed hanteerbaar is in een kleinere tuin.

10. Lijsterbes

De lijsterbes is een boom of struik die van nature voorkomt op het noordelijk halfrond. Dat zorgt ervoor dat de plant het ook heel goed doet in ons gematigde klimaat. De boom is door zijn bessen ook nog eens favoriet bij vogels dus als je die wilt aantrekken dan is deze boom een goede keuze.

Verder is het goed om te weten dat niet elke lijsterbes geschikt is voor een kleine tuin. Sommige soorten worden namelijk 8 meter hoog. De kleinere variant kun je vinden onder de naam “Sorbus cashmiriana ‘Rosiness” en bereikt een hoogte van maximaal 4 meter en zijn smal te houden.

Lees ook: 8 x Bomen Met Rode Bessen

11. Papiermoerbei

Tot slot de laatste boom in de lijst van smalle bomen voor een kleine tuin, de papiermoerbei. Dit is een ideale boom als je op zoek bent naar een groene boom zonder opsmuk die ook nog eens laag is in het onderhoud. De boom heeft in mei namelijk een redelijk onopvallende bloei en dat zorgt ervoor dat vooral de groene bladeren goed tot hun recht komen. Verder hoef je de boom ook niet echt te snoeien. Je kunt de lange scheuten in het najaar wel wat inkorten om deze in model te houden.

Houdt er wel rekening mee dat dit niet de kleinste boom is op de lijst. In totaal praten we over een hoogte van 6-8 meter als de boom volwassen is. Wel zal het enige tijd duren voordat de boom deze hoogte bereikt.

Eline

Ik ben iemand die graag zo duurzaam mogelijk leeft en de natuur graag een handje helpt. Als gevolg is het natuurlijk niet gek dat ik ook veel bezig ben met het verzorgen van plantjes. Omdat ik het liefste ook anderen help de natuur te waarderen schrijf ik meerdere keren per week op Fleur & Flower. Daarnaast schrijf ik op mijn blog Ecolien over hoe een duurzaam en plantaardig leven geleid kan worden.

Nieuwe artikelen