Een Sering Stekken, Hoe En Wanneer Doe Je dat?

Sering stekken

De Sering is een veel geziene plant in de Nederlandse en Belgische tuinen. De meest verkochte kleur is paars. De grote bloemen geuren heerlijk als ze in bloei staan en de geur en kleur trekken vele insecten aan, wat ook nog eens goed is voor de tuin. De boom of struik kan heel groot worden en kan gesnoeid worden. Maar kan je een Sering ook Stekken?

Sering stekken. Het is lastig om de Sering te stekken! Er zijn twee manieren van stekken, namelijk door te stekken via jonge stekjes die uit de grond komen aan de voet van de Sering of door jonge takjes af te knippen en deze met stekpoeder in een potje te plaatsen.

Dit is in het kort uitgelegd hoe je een Sering kan stekken. Er komt echter nog veel meer bij kijken, zeker als je een stukje tak hebt afgeknipt. De Sering is dus een moeilijke plant om de stekken, om de kans op succes te verhogen kan je het stekken het best in de juiste periode doen.

We raden je aan Pokon stekpoeder te gebruiken, welke te verkrijgen is bij Bol.com. Stekpoeder stimuleert de groei van wortels en geeft bescherming tegen schimmels en ziektes.

Wanneer Sering Stekken?

Elke plant, boom of stuik heeft een favoriete periode om gesnoeid, verplant of gestekt te worden. Zo ook de Sering.

De beste tijd om de Sering te stekken is in het voorjaar. De plant heeft dan nog geen bloemen en de uitlopers bij de grond zijn zich aan het voorbereiden om te groeien. Dit is de tijd om de stekken weg te nemen van de plant.

Gebruik je stekken van de takken dan kan je deze in het voorjaar afknippen. Gebruik hiervoor jonge stekken, eerstejaars die nog een groene stam hebben en een paar blaadjes aan de takken.

Ben jij op zoek naar een sering? Tuinplant.nl is één van de grootste tuinplanten webshops in Nederland! Op hun website vind je een uitgebreid aanbod tuinplanten tegen hele scherpe prijzen en alle planten zijn vers van de kweker.

Seringenboom Of Struik Stekken

Er zijn twee manieren van stekken die we apart moeten behandelen omdat het twee totaal verschillende manieren zijn, namelijk:

 1. Stekken vanuit de scheuten uit de grond met al wortels aan de stek
 2. Stekken van eerstejaars takken

De eerst manier is relatief makkelijk en heeft het meeste kans op succes, maar let wel op!

Deze manier van stekken kan alleen als het een ‘zuivere’ Sering is. Tegenwoordig wordt de Sering vaak geënt op een andere stam; Het onderste deel en de wortels van de Sering zijn van een andere plant! Als je dus een Stek neemt die uit de grond komt dan is het geen Sering maar de plant waarop de Sering geënt is. Als je goed naar de bladeren kijkt dan kan je het verschil zien tussen de ent stam en de Sering.

De tweede manier is lastiger en de kans op succes is helaas kleiner, maar zeker de moeite waard om te proberen.

Hoe Sering Stekken?

We beginnen met stekken uit de grond. Hiervoor heb je alleen een goede schop nodig.

Zoek een mooie plaats uit voor de nieuwe stekken, dit mag best in de volle zon zijn, hier kan de Sering prima tegen, 5 tot 6 uur per dag is alleen maar goed voor de Sering.

Zorg ook voor goede grond. Een normale, neutrale grond is prima, liefst een beetje kalk houden. Ook moet de grond goed waterdoorlatend zijn, dus geen kleigrond. Om te controleren of de grond goed waterdoorlatend is kan je een gat graven en hier twee emmers water in gooien. Het water moeten redelijk snel door de grond worden opgenomen.
Is dit niet het geval meng de grond dan met potgrond, zand en eventueel kleine steentjes.

 1. Graaf een gat op de nieuwe plaats en maak de grond geschikt voor de Sering.
 2. Graaf in de grond bij de oude Sering de stekken uit de aarde en verplaats deze naar het nieuwe gat.
 3. Geef vervolgens water en dek de wortels af met de aarde.
 4. Druk de grond aan en geef vervolgens weer water.

Dit is alles wat je hebt te doen. Maar zoals gezegd, let wel op dat het geen geënte Sering is anders krijg je geen nieuwe Sering.

Hebt je een Sering die geënt is dan kan je de andere methode van stekken proberen en dat is een stek te nemen van de takken. Hoe gaat deze manier van stekken dan?

sering stekken
Seringstek met wortel
 1. Knip eerstejaars takjes af die nog groen zijn maar wel stevig aanvoelen. De takjes mogen al aan het verhouten zijn. Het moet wel een stek zijn waar meerdere bladeren aanzitten.
 2. Knip de tak af met een schone scherpe snoeischaar. Goede snoeischaren voorkomen ziektes bij jouw planten omdat je rechte wonden maakt.
 3. Verwijder de onderste bladeren, er blijven ongeveer 3 bladeren aan de stek over.
 4. Doop de onderkant van de stek in stekpoeder en plaats de stek in een potje met verse aarde.
 5. Druk de grond aan en geef vervolgens water.

Zet de stek op een beschutte warme plaats en geef regelmatig water. Na ongeveer 8 weken heeft de stek wortels ontwikkeld, als het goed is.

Als je deze methode gebruikt maak dan meerdere stekken, minimaal 6. Deze manier van stekken is uitermate lastig voor de Sering en de kans op succes is klein. Door meerdere stekken te nemen zal er vast wel eentje bijzitten die succesvol is.

Als de stekken het overleeft hebben, er zijn wortels aan de stekken gekomen dan kan je de Sering vervolgens planten in de tuin. Lees ons artikel over hoe je de Sering kan planten in de tuin, vol met praktische tips.

Dit is alles over het stekken van de Sering. Het is leuk om te doen, zeker als je van stekken van takken gebruikt maakt. Ik hoop dat het je lukt! Succes ermee!

Ger

De natuur en tuin heeft altijd mijn interesse gehad. Ik loop graag in de natuur en ben vaak in tuinen te vinden en aan het wroeten in de aarde. Mijn interesse in planten en bomen heeft er voor gezorgd dat ik kennis over planten heb vergaard en vaardigheden over het onderhoud eigen heb gemaakt. Zoekend naar antwoorden gaf Google mij niet direct de juiste antwoorden. Vandaar deze blog; het antwoord op uw vragen over kamerplanten, buitenplanten, onkruid, ....kortom alles met wortels.

Nieuwe artikelen