Hoe Seringen Planten? (Hoge, Dwerg en Kruipsering)

Een prachtig idee, seringen planten in de tuin. Deze prachtige planten met haar mooie volle bloemen, kleuren de tuin als geen ander. Ik zeg doen! Je wordt erg vrolijk als ik deze plant zie bloeien en groeien. De grote clusters met bloemen bestaan uit witte, roze, violette of paarse kleine bloemetjes die in een soort punt uitlopen. Fantastisch!

Ook de paarse Amerikaanse seringen, die kleine bolletjes met bloemen heeft kan vol op bloeien waardoor de hele plant lila kleurt zowel de hoge als de laagblijvende. Maar dan komt wel de vraag:

Seringen planten

Hoe moet je seringen planten? Zet de seringen in een emmer met water (met pot) net zolang totdat de kluit helemaal nat is. Graaf een gat zo diep als de kluit is. Meng tuinaarde met de grond in het gat. Maak de natte kluit van de sering voorzichtig los. Zet de sering in het gat en vul deze met grond, gemengd met tuinaarde. Druk de aarde goed aan zodat de sering stevig staat. Geef de sering flink water.

Wil je nieuwe planten in jouw tuin of op het terras? Dat kan met goed en makkelijk gereedschap van Bol.com! Zo kun je in een handomdraai jouw buitenruimte met planten sieren.

Wanneer Seringen Planten

Seringen kun je het beste planten op het moment dat ze in rust zijn. Dat betekent vanaf November tot aan het voorjaar, Maart.

De sering heeft in deze periode, het minste last van de verhuizing en zijn wortels kunnen dan makkelijk wennen aan de nieuwe grond. De reden dat je een seringen dan het beste kan planten is omdat de sapstroom van de plant dan in de ruststand staat. Dat betekent dat de seringen niet groeit en bloeit. Er gebeurt zeg maar weinig waardoor de plant er weinig ‘weet’ van heeft. Hij kan rustig wennen.

Plant je een seringen in de groei en volle bloei, dan is dat voor de plant extra moeite om de boel draaiende te houden. Zij moet namelijk groeien, bloeien en aan een nieuwe omgeving (grond, standplaats) wennen. Dat kost de plant extra energie.

Nu moet ik wel zeggen dat wanneer je een plant koopt bij een tuincentrum, dat de plant het wel zal overleven op het moment dat je deze hebt geplant in de niet ideale periode. Wanneer je een bloeiende seringen gaat planten dan kan dat wel gevolgen hebben voor het bloeien.

Dat wordt even wat minder, maar dat komt wel weer goed. Geef in ieder geval goed water na het planten. Plaats of verplaats de plant zeker niet wanneer het vriest en de grond zo goed als bevroren is.

Seringen planten

Wil je een seringen uitgraven en verplaatsen dan verwijs ik je door naar een andere blog van ons “Seringen verplaatsen”. Die kan je daarmee verder op weg helpen.

Standplaats Seringen

Zon:

Een seringen staat graag op een zonnige plek. Een beetje schaduw is ook prima maar grotendeels in de zon. Zo kunnen de bloemen goed tot ontwikkeling komen. Op een schaduwrijke plek zal de seringen niet veel en niet uitbundig bloeien. En dat zou jammer zijn omdat je daarvoor de seringen hebt uitgekozen, waarschijnlijk.

Kalkrijke grond:

Niet alleen de zon heeft invloed op de groei en bloei. Ook de grond is belangrijk. De Seringen houden van kalkrijke en goed doorlaatbare grond. Dat neemt niet weg dat de seringen het ook goed kunnen doen op andere gronden. Eén ding staat vast.

De grond moet goed doorlaatbaar zijn anders kunnen wortels te nat worden en gaan rotten. Of de grond, zoals bij kleigrond, is zo hard dat wortels er niet door heen kunnen groeien. Heb je kalkrijke grond dan is het handig om te kijken naar de soort grond. Vaak moet kalkrijke grond nog bewerken wil je ideale grond hebben voor je seringen.

Bewerk klei of zandgrond

  • Heb je kleigrond? Dan mengen met zand en compost/turf.
  • Heb je kleileemgrond (dat is klei gemend met zand en kiezel) dan kun je dat mengen met compost of tuinturf.
  • Heb je zandgrond dan kun je die ook het best mengen met bentoniet en met tuinaarde of compost)

Dus staat jouw seringen in kleigrond (die gemengd is met zand en compost/turf) dan heb je een prima grond voor de seringen. Heb je veel kleigrond in de tuin dan is het echt een goede zaak om deze grond om te ploegen met tuinturf /compost en zand. Wortels van de seringen kunnen echt niet (en vele planten niet) door kleigrond groeien.

Zandgrond daarin tegen is wel kalkrijk (in de kustgebieden) maar het water dat in zandgrond stroomt is zo weer vertrokken naar diepere grondlagen. Het houdt in geen geval water vast waardoor planten de kans niet eens krijgen om vocht op te nemen. Dus ook hier het advies om zandgrond te mengen met Bentoniet.

Seringen planten

Bentoniet bestaat uit kleimineralen en wordt gebruikt om zandgrond te verbeteren en er voor te zorgen dat vocht wordt vastgehouden in de grond waardoor planten water kunnen trekken uit grond. Het is even een klusje maar dan kun je ervan op aan dat seringen groeien als de beste (en andere planten ook)!

Seringen Planten Afstand

Wanneer je een paar seringen wilt planten is het handig om te weten hoe ver deze uit elkaar moeten staan. De vraag ten eerste is: heb je een dwerg of kruipseringen of een ‘gewone’ seringen, die dus een paar meter hoog wordt. En er is natuurlijk ook nog een Amerikaanse seringen, die ook 1,5 meter kan worden.

Wanneer je een paar seringen bij elkaar in de tuin wilt zetten, die hoog worden, ongeveer 4 à 5 meter, dan mag je 1 plant voor 1 vierkante meter rekenen (dus bijvoorbeeld de Amerikaanse seringen of de ‘Vulgaris’)

Wil je laagblijvende seringen (een bodembedekker) dan mogen er 4 à 5 seringen per vierkante meter worden gerekend.

Eén dwergseringen, diegene die ongeveer 1,5 meter hoog worden, plant je ook één plant per vierkante meter. Het wortelgestel en bovenkant heeft dat op een gegeven moment nodig om te kunnen groeien en bloeien.

Amerikaanse Seringen Planten

Het planten van een Amerikaanse seringen heeft even wat weetjes nodig voor je deze in de grond zet. Niet echt spannend maar wel handig om te weten.

Seringen planten

De Amerikaanse seringen heeft een beschut plekje nodig om te kunnen groeien en bloeien. Zij kunnen wel 1,5 meter hoog worden, in sommige gevallen zelf hoger. Je kunt een rek tegen de schutting of muur plaatsen zodat de Amerikaanse seringen houvast heeft. (je moet deze plant op een gegeven moment zelf vast zetten ander kan hij omvallen).

Ook bij deze seringen geldt: 1 plant per vierkante meter planten.

De Amerikaanse seringen heeft zon nodig. Een plek in de zon of half zon is zeker aan te raden. Het zal de bloei zeker bevorderen en dit wil je. Eén pracht aan lila bloemen zullen je echt blij maken!

Waar kun je op letten bij het planten van de Amerikaanse en andere seringen

Laat de kluit van de seringen een uurtje in een emmer staan. De kluit kan zich dan helemaal vol zuigen en kan dan even van de schrik bekomen wanneer deze in de tuin wordt gezet. Zeker wanneer de seringen al in bloei staat tijdens de verplaatsing.

Zorg dat ook deze grond goed doorlaatbaar is, zoals boven beschreven. Zeker kleigrond moet gemengd zijn met zand of kiezelsteentjes en compost of tuinturf.

Maak een gat die zo diep is als de kluit. Echt niet dieper want dan gaat de stam rotten aan de onderkant omdat deze dan in de aarde staat.

Maak de kluit lichtelijk los, dus woel wat met je vingers door de kluit aan de onderkant zodat wortels wat los komen. Meng tuinturf of compost met wat grond en doe dit in het gat. Zet de plant erin en vul dit met tuinturf/compost gemengd met grond.

Een lekker begin om te groeien voor de plant. Druk de aarde goed aan zodat hij stevig staat maar ga er niet op springen. De kluit moet al genoeg wennen aan een andere leefomgeving en wanneer je de plant strak in de tuinaarde zit is het vechten om daar weer te kunnen groeien. Niet nodig dus! Als laatste geef je de seringen wat water. Deze zal groeien als de beste!

Karin

Door met planten bezig zijn zoals zaaien, stekken en verzorgen, word ik gelukkig. Ook decoratieve hoekjes creëren in de tuin of in huis, met alles wat uit de natuur komt, vind ik geweldig. Geef mij maar een plant en ik zorg ervoor dat hij op een goede plek komt te staan en tot zijn recht komt. Elke plant, voor binnen en buiten of groot en klein, hebben hun eigen charmes en mogelijkheden. En daarover schrijf ik bij fleur en flower. Hopelijk worden of zijn jullie net zo enthousiast als ik ben. Want zeg nu zelf: Groen is toch een mooie kleur...

Nieuwe artikelen