Hoe Salie Planten – Vaste plant Of Niet?

Er zijn echt heel veel verschillende soorten salie, wel 900. Er zit ook één eetbare salie tussen, de rest kun je beter in de pot laten staan en niet eten. Salie is een plant die prachtige bloemen geeft, dus salie planten in de tuin is een goed en leuk idee. De verschillende soorten salie geven ook verschillende tijden bloemen, die ook van kleur verschillen. Plant dus vooral veel verschillende soorten! Er zijn vaste, dus winterharde planten salie en niet winterharde salie.

Salie planten: Plant een salie in kalkrijke en goed doorlaatbare grond. De standplaats van salie is op een zo zonnig mogelijke plek. De salie planten staan graag beschut. Vaste salie planten afdekken voor de winter om de overlevingskansen te vergroten. Salie kun je ook in potten planten, in goed doorlaatbare en kalkrijke grond in een ruime pot.

Wil je nieuwe planten in jouw tuin of op het terras? Dat kan met goed en makkelijk gereedschap van Bol.com! Zo kun je in een handomdraai jouw buitenruimte met planten sieren.

Waar kun je salvia het beste planten en hoe? Dat lees je in deze blog.

salie planten

Salie Vaste Plant

Je hebt salie soorten die vast zijn en dus kunnen overblijven in de winter en je hebt niet vaste soorten salie.

Winterharde of vaste salie kun je ‘overhouden’, met wat aandacht voor het afdekken, voor de winter begint, met een dikke laag mulch (organisch materiaal). Wanneer de winterharde salie lekker beschut staat en op een zonnige plek gaat dat prima lukken. Een niet strenge winter is geen probleem voor de winterharde salie. Hij komt het voorjaar weer gewoon weer op.

Niet winterharde salie kun je proberen over te houden wanneer je de salvia gaat stekken. Je kunt de salie in huis laten overleven. Je kunt deze in het voorjaar, wanneer het je lukt, weer uitzetten.

Soorten Salie of ook wel Salvia genoemd, die over kunnen blijven na de winter en dus vaste plant zijn, zijn bijvoorbeeld:

  1. Salvia Nemoras (Bossalie): Een aantal soorten Nemoras zijn: Caradonna’, met paarse bloemen ‘Amethist’ met blauwe bloemen en de ‘Schneehugel’ heeft witte bloemen.

2. Salvia x Sylvestris : ‘Mainacht’ met violetkleurige bloemen, en de ‘Dear Anja’ met blauwe bloemen

3. Salvia Verticillata’s (Kranssalie): ‘Purple rain’ met paarse bloemen en de Hannay’s Blue’, hoe kan het ook anders, heeft blauwe bloemen.

4. Salvia Pratensis (veldsalie): ‘Royal Distinction’, een rode variant en de ‘Eveline’ is een paarse variant (beide inheems)

S0ommige van deze soorten zijn winterhard en sommige weer niet. Lees onze blog of jouw Salie winterhard is en wat je kunt doen om je plant te helpen.

Salie Plant In Huis

Wil je de Salie in jouw keuken hebben staan omdat je de blaadjes ervan wilt eten, let er dan op dat je wel de juist Salie eet. Salie Officinalis is de enige salie die je kunt eten en lekker is!

Je kunt een Salie plant ook in huis houden omdat je de bloemen zo mooi vindt. Zorg voor een ruime pot met een goed waterdoorlaatbare grond. De wortels mogen in geen geval in het water staan. De grond mag gerust een aantal dagen droog staan.

Wanneer de blaadjes een beetje gaan hangen mag je erover na denken om water te gaan geven. Dus, echt, salie houdt niet van veel water, eerder van weinig. De Salie plant staat ook graag in de zon. De grond waarin de Salie graag vertoeft is kalkhoudende grond die goed doorlaatbaar is.

Wanneer zijn wortels te vaak, te lang of te veel in het water staan gaan ze rotten. Wees daar dus bedacht op. Blaadjes van de salie kunnen ook gaat hangen hierdoor, dus let echt op jouw watergift hoeveelheid. Weet je niet zeker of ze te nat of te droog staan, kijk dan de wortels na.

Salie Planten In De Tuin

Wanneer je salie planten in de tuin hebt staan of je wilt deze planten, zorg dan voor wat variatie in de soorten. Door verschillende soorten salie te planten kun je verschillende bloeitijden hebben waardoor je heel lang in de tuin bloemen hebt. Vanaf mei tot en met september kun je genieten van salie in de tuin.

Zorg wel voor een kalkrijke en goed doorlaatbare grond waar je de salie in zet. Wanneer je kleigrond hebt in de tuin is het niet handig om daar salie in te planten. Salie houdt van kalkrijke en goed doorlaatbare grond. Klei is vast en dicht en de wortels vinden natte, dichte kleigrond niet fijn. Zij zullen het daar niet naar hun zin hebben en dus minder bloeien.

salie planten

Echte kalkgronden zijn er niet in Nederland. Wil je salie echt in je tuin dan zal je kalk moeten strooien om de plant flink te laten bloeien en groeien. Maar dan nog steeds niet in klei!

Wanneer Salie Planten

Salie planten doe je in het voorjaar zodat je heel lang kunt genieten van alle bloemenpracht. Heb je zelf stekjes dan zet je deze op een beschut plekje in de tuin. Wanneer het nog koud en winderig is verplaats je de datum naar een iets later tijdstip zodat de planten goed wortelen kunnen en het beter naar hun zin hebben. Salie houdt tenslotte erg van de zon!

In het najaar kun je de vaste, en winterharde salie ook planten. Zorg ervoor dat ze op een plek staan met zo veel mogelijk zon, in de volle grond maar ook in potten. Zet winterharde salie in de winter lekker beschut of dek de planten af. Al zijn zij winterhard, de kans dat zij na een strenge winter niet terug komen zit erin.

Waar Salie Planten

De standplaats van de meeste salie is in de zon. Sommige kunnen half schaduw half zon. Het zijn echte zon liefhebbers en staan graag beschut. Dat kan ook niet anders want oorspronkelijk komt salie uit het zuiden van Europa. Op zure grond kan de salie niet gedijen. De bloei wordt er minder door en de groei blijft echt achter. Dat is jammer want een bloeiende salie in een lust voor het oog.

Je kunt salie natuurlijk ook altijd in potten planten. Deze grond is wel goed doorlaatbaar met wat kalk erdoor zullen alle soorten salie het prachtig doen. Zorg wel voor ruime potten, de wortels van de salie willen wat ruimte om zich heen om te kunnen groeien.

salie planten

Salie plant je in luchtige, goed doorlaatbare grond die kalkrijk is (gemaakt) en heeft niet echt veel water nodig. Wanneer de grond droog is kun je weer water gaan geven. Gaan de blaadjes hangen dan zeker ook. Geef niet te veel water, wortels kunnen daar niet tegen. Ze gaan dan rotten.

Karin

Door met planten bezig zijn zoals zaaien, stekken en verzorgen, word ik gelukkig. Ook decoratieve hoekjes creëren in de tuin of in huis, met alles wat uit de natuur komt, vind ik geweldig. Geef mij maar een plant en ik zorg ervoor dat hij op een goede plek komt te staan en tot zijn recht komt. Elke plant, voor binnen en buiten of groot en klein, hebben hun eigen charmes en mogelijkheden. En daarover schrijf ik bij fleur en flower. Hopelijk worden of zijn jullie net zo enthousiast als ik ben. Want zeg nu zelf: Groen is toch een mooie kleur...

Nieuwe artikelen