Is Portulaca Winterhard En Hoe Te Overwinteren?

portulaca winterhard

De Portulaca is een prachtige plant die heel lang heel veel bloemen kan geven en je tuin of terras echt opfleurt. Als je uitgebloeide bloemen steeds weer verwijdert dan zal de plant nieuwe bloemen blijven produceren. Zo heb je er heel lang plezier van. En in de winter, is Portulaca winterhard?

Portulaca winterhard. De Portulaca is een eenjarige plant en kan (in principe) de winter niet overleven. Echter kan je de plant wel als kamerplant houden in de winter en in het voorjaar weer buiten plaatsen. Er zijn dan wel een paar dingen die moeten gebeuren.

Dit is in het kort uitgelegd hoe je de Portulaca kan overwinteren. Er komt echter nog wel wat meer bij kijken en dat wordt in deze blog besproken. Als je het op de goede manier doet kan je lang plezier hebben van de Portulaca.

portulaca winterhard overwinteren

Ben jij op zoek naar een portulaca? Tuinplant.nl is één van de grootste tuinplanten webshops in Nederland! Op hun website vind je een uitgebreid aanbod tuinplanten tegen hele scherpe prijzen en alle planten zijn vers van de kweker.

Portulaca Winterhard

De Portulaca is een eenjarige plant. Dit betekent dat de plant maar één jaar kan leven en dit komt omdat ook doordat de Portulaca niet winterhard is. Deze plant is uitermate gevoelig voor koude en vorst en zal afsterven tijdens een koude periode.

Echter, vandaag de dag zijn de winters in onze omgeving niet zo koud meer en soms kan de Portulaca deze warmere winters overleven, zeker met een beetje hulp!

Zijn jouw andere planten winterhard of niet? Zoek ze op in onze lijst van tuinplanten.

Is Portulaca Carnaval Winterhard?

De meest verkocht Portulaca soort in onze regio is de Grandiflora Carnaval en ook deze Portulaca is niet winterhard.

Kan je dan maatregelen nemen om de Portulaca de winter door te helpen? Jazeker! De Portulaca is dan wel niet winterhard maar je kan de plant wel overwinteren. Met de juiste aanpak kan de plant de winter door komen, zeker als het milde/warme winters zijn die vandaag de dag steeds vaker voorkomen. Zo heb je geen eenjarige Portulaca maar een meerder jarige Portulaca.

Wat je ook kunt overwegen is om stekjes te maken van de Portulaca. Deze kan je in de winter binnen kweken en in het voorjaar naar buiten plaatsen.
Knip in de herfst een paar takjes van de Portulaca af en zet deze in een vaasje met water of met stekpoeder in de potje met aarde. Na verloop van tijd krijgen deze wortels. Als je ze in water stekt en er zijn genoeg wortels dan kan je de stekken verplaatsen naar een potje met aarde (dit is ook een manier om de Portulaca te overwinteren).

Hoe Portulaca Overwinteren?

Wat zijn de dingen die je kunt doen om je Portulaca zo goed mogelijk de winter door te helpen? Onderstaand een aantal tips die je kunt overwegen of zelfs moet doen tijdens een koude periode.

 • Goed snoeien
  Als je de Portulaca naar binnen haalt dan snoei je de Portulaca in het najaar. Knip dode en slechte takken af. Verwijder dorre bladeren en haal dode bloemen uit de plant. Wees niet bang, maar snoei de plant terug zodat alleen sterke takjes overblijven.
 • Haal de Portulaca naar binnen
  Staat de Portulaca in een pot dan kan je deze in de garage, schuur of serre plaatsen waar het niet kouder is dan een graad of 15. Beter is om de Portulaca in de huiskamer te plaatsen. Hier is het de juiste temperatuur voor de Portulaca en behandel de plant als huiskamerplant. Zet de plant op de vensterbank in het licht.
 • Laat niet uitdrogen
  Als de planten binnen staan benevel de aarde en takken dan regelmatig. De aarde mag niet uitdrogen, maar mag ook niet te nat zijn.
 • Inpakken
  Heb je binnen geen plaats, dan pak je de pot en plant in met noppenfolie en leg je op de grond een stuk piepschuim neer waar je de pot opzet. Je kunt hier ook plantenhoezen voor aanschaffen. Bol.com heeft een hele collectie!
  Verplaats de Portulaca naar een beschutte plaats in de zon en geef regelmatig een beetje water als het niet vriest.
 • Dek de aarde af met mulch
  Als de Portulaca in de tuin staat dan dek je de aarde rondom de Portulaca af met mulch. Mulch is organisch materiaal zoals boomschors of cacaodoppen. Dit materiaal houdt vocht vast en beschermt de wortels tegen bevriezing. Leg verder takken en ander beschermend materiaal op de plant zelf.
 • Geef geen water
  Als er vorst op komst is stop dan met water geven als de Portulaca buiten moet overwinteren. Zit er veel vocht in de pot of in de grond dan zullen de wortels heel snel bevriezen.
Portulaca overwinteren
Mulch

Er is geen garantie te geven dat de Portulaca buiten zal overleven als het koud is of als er vorst op komst is. Je kunt bovenstaande voorzorgsmaatregelen nemen en alleen maar hopen dat het lukt.

Het beste is om de Portulaca naar binnen te halen en de plant te behandelen als een kamerplant. Dan zal de plant goed overleven en kan deze in het voorjaar weer naar buiten samen met de stekjes die je gekweekt hebt.

Bekijk onderstaande video met tips om je planten de winter door te helpen, ook voor de Portulaca.

Ger

De natuur en tuin heeft altijd mijn interesse gehad. Ik loop graag in de natuur en ben vaak in tuinen te vinden en aan het wroeten in de aarde. Mijn interesse in planten en bomen heeft er voor gezorgd dat ik kennis over planten heb vergaard en vaardigheden over het onderhoud eigen heb gemaakt. Zoekend naar antwoorden gaf Google mij niet direct de juiste antwoorden. Vandaar deze blog; het antwoord op uw vragen over kamerplanten, buitenplanten, onkruid, ....kortom alles met wortels.

Nieuwe artikelen