Vele planten in huis maken het een thuis! Planten brengen leven en gezelligheid in huis. Alleen blijven sommige plekken in huis zonder planten. Denk aan de badkamer waar weinig licht is. Zo ook in een hal of overloop. Daarom hebben wij een top 18 van planten zonder daglicht gemaakt.
Toch zijn er planten die zonder veel daglicht kunnen overleven. Deze planten hebben weinig daglicht nodig om te groeien. Als je weet welke planten het zijn kan je elke hoekje in je huis vullen met planten. Zo krijg je nog meer leven en sfeer in huis.
Ben jij op zoek naar een plant zonder daglicht? Kijk dan zeker eens op de webshop van Fleur.nl. Dat is een van de grootste planten webshops in Nederland. Op hun website vind je een uitgebreid aanbod tegen hele scherpe prijzen en alle planten zijn vers van de kweker. Klik hier om te zien wat ze voor jou in huis hebben!
Niet alleen voor huis zijn deze planten geschikt. Ook op kantoor zullen deze planten prima overleven.
Daarom hebben wij een top 20 van planten zonder daglicht gemaakt om je te helpen een keuze te maken. Elke van deze onderstaande planten kan op een donkere plaats staan waar weinig licht is. Ideaal voor de verloren plaatsen in huis.
Inhoudsopgave
1. Calathea
Er zijn vele soorten van de Calathea zoals de Crocata, Ornata en de Mokoyana. Deze 3 soorten zijn de sterkste van de Calathea. Ze worden gemiddeld 60 centimeter hoog.
De Calanthea heeft hele mooie bladeren, elk soort heeft een andere vorm en een andere kleur. Wanneer 1 keer in de week de bladeren besproeit kunnen worden komt dit de plant ten goede.
Deze planten noemen ze ook wel de ‘living plant’. De bladeren bewegen namelijk wanneer het donker wordt in de avond. Dan sluiten de bladeren zich, wanneer ze weer licht vangen gaan ze open.
Ben jij op zoek naar een plant die goed zonder daglicht kan? Vele soorten planten zijn er, maar welke past bij jou? Zoek je planten voor bijvoorbeeld de badkamer, huiskamer of tuin, dan wijst Bol.com jou de weg in het land van verschillende planten soorten.
2. Bromelia (Bromeliaceae)
De bromelia is een bijzondere plant die we water geven in de kelk. De aarde geven we geen water. Het water geven doe je in de zomer 1 keer per week.
De Bromelia is in vele mooie kleuren verkrijgbaar en heeft relatief weinig verzorging nodig.
De plant is heeft nog een bijzonder eigenschap, want na de bloei sterft de plant af. Hij zal echter eerst nieuwe scheuten geven die je van de moederplant kan afscheuren. Deze scheuten kan je dan stekken.
De Bromelia is als soort niet giftig. Dus een fijne plant om in huis te hebben wanneer je bijvoorbeeld ook een kattenliefhebber bent.
3. Vrouwentong (Sanseveria)
De sanseveria is een luchtzuiverende plant die relatief weinig verzorging nodig heeft. Niet veel water en niet veel licht.
De plant krijgt pas water wanneer de grond licht opgedroogd is. Dan water geven en de grond weer laten uitdrogen. Veel licht heeft de plant niet nodig en kan daardoor op donkere plaatsen staan.
De plant groeit langzaam door en maakt nieuwe scheuten aan. Daarom moet de plant eens in de twee jaar verpot worden.
4. Dieffenbachia
De Dieffenbachia is een plant die redelijk veel water nodig heeft en weinig licht. Bij veel direct hoog zonlicht kunnen de randen van de bladeren bruin worden.
Kenmerkend voor deze plant is de verscheidenheid aan tekeningen op het blad. Slecht een paar soorten hebben een groen blad.
Het is een plant die oorspronkelijk uit de tropen komt en gewend is aan indirect licht en de grond van de plant mag vochtig zijn.
Deze plant is zeer giftig. Een aandachtspunt wanneer er kinderen in huis zijn of jonge huisdieren.
5. Drakenbloedboom (Dracaena)
Deze plant is makkelijk in de verzorging. Hij heeft weinig zonlicht nodig en verbruikt weinig water. Verder heeft de plant weinig verzorging nodig. Een ideale plant voor op kantoor bijvoorbeeld.
De plant komt van oorsprong uit Zuid-Afrika en is dus ruige omstandigheden gewend.
Wanneer de Dracenea te veel zonlicht krijgt worden de bladeren geel. Dit is een duidelijk signaal dat de plant verkeerd staat. Verplaats de plant naar een plaats met indirect licht.
6. Drakenklimop (Epipremnum Aureum)
Dit is een van de makkelijkste planten in je huis. Het is een snel klimmende plant met prachtige bont gekleurde bladeren. Naast het klimmen kan je de plant ook laten hangen. Je krijgt dan een prachtige hangplant.
Het is een luchtzuiverende plant die graag een vochtige grond heeft, dus niet uit laten drogen.
De plant kan tegen weinig zonlicht. Het enige wat gebeurt als de plant weinig licht krijgt is dat de bladeren meer groen worden en de bonte kleur verdwijnt.
7. Chlorophytum comosum (Graslelie)
De graslelie is ook een plant die niet veel licht nodig heeft, een ook niet veel water. In de zomer is twee keer water geven voldoende. In de winter is één keer voldoende. De grond miet licht vochtig bliven en hoef je niet te laten uitdrogen. Te veel water is ook niet goed, want dan krijg je wortelrot. Alles over wortelrot kan je lezen in onze blog ‘Wortelrot. Wat is het en hoe te behandelen‘.
Het kan gebeuren dat de graslelie wat gele bladeren krijgt. Knip deze gewoon af en hij groeit weer vrolijk verder. Verpot deze graslelie 1 keer per jaar. Hij kan namelijk best groot worden.
8. Lepelplant (Spathiphyllum)
De lepelplant is een giftige plant. Dus een lastige plant om te hebben met bijvoorbeeld katten.
De lepelplant is wel een kenmerkende plant met zijn bloemen in de vorm van een lepel.
Het is een populaire plant in de Nederlandse huiskamer die weinig verzorging nodig heeft. Een donkere plek is geen probleem en een vochtige plek zoals de badkamer ook niet. De plant komt namelijk van oorsprong uit het Amazone gebied.
9. Kentiapalm (Howea)
De Kentia palm komt van oorsprong uit Australië en is een makkelijke plant is de verzorging.
De kentia palm is niet verzot op direct zonlicht en kan weinig licht verdragen. De grond van de palm moet vochtig zijn, niet nat of droog. Bruine bladeren kan je weg knippen zo dicht mogelijk bij de stam. De palm heeft geen extra voeding nodig.
Deze plant is niet giftig en ook niet luchtzuiverend, maar wel mooi en karakteristiek.
10. Paraplu plant (Cyperus)
Deze plant komt van oorsprong uit de moerasgebieden van Zuid-Afrika. De plant kan dus tegen natte voeten.
Katten houden heel erg veel van de paraplu plant dus als je er eentje hebt en je hebt katten zorg er dan voor dat je ook kattengras in huis hebt.
De smalle dunne stengels van de plant geven aan het uiteinde meerdere sprieten die een soort paraplu vormen.
De plant houdt dus van natte voeten en deze paraplu plant doet het dan ook uitstekend in een vochtige omgeving zoals de badkamer.
11.Gatenplant (Monstera)
De gatenplant is een bekende in de Nederlandse huiskamer. Het is een hele decoratieve plant. Je ziet de mooie donkergroene bladeren met allemaal inhammen erin. Daar komt dus de naam vandaan.
Deze plant heeft, net als andere planten, wel wat verzorging nodig. Zo blijft de Monstera mooi groen en groeit hij goed.
Geeft de plant 2 keer per week water en zorg ervoor dat de grond vochtig blijft. De Monstera heeft wel licht nodig maar geen direct zonlicht, daar worden de bladeren geel van.
12. Peperomia
Dit zijn kleine groenblijvende planten. Ze worden meestal niet groter dan een centimeter of 30. Ze komen oorspronkelijk uit Midden-Amerika.
De plant heeft niet veel water nodig. Te veel water veroorzaakt wortelrot en dan gaat de plant dood. Doorgaans een keer per week een scheut water is voldoende. De plant kan even droog staan maar niet te lang.
De plant heeft licht nodig maar geen direct zonlicht. Als de bladeren vaal worden en licht op kleuren dan krijgt de plant te veel licht. Verplaats de plant dan naar een plek met minder daglicht.
13. Silver Queen (Aglaonema)
Deze plant gedijd het beste in een vochtige omgeving en kom je daardoor ook vaak tegen in badkamers.
Deze plant komt voor in Indonesië en omstreken en is dus gewend aan warmte en vocht. De plant hebben een karakteristiek blad met een hele mooie tekening. De meeste planten zijn groen met grijs/witte tekening.
Dit is een makkelijke plant met water geven. Ze kunnen tegen veel water en tegen weinig water. De ‘Silver Queen’ kan alleen niet tegen natte voeten, dus een keer geen water geven is ook goed.
14. Kwartjesplant of kloosterplant
Dit is een echte jungle plant. Deze plant is een makkelijke plant voor in huis en op kantoor. De plant heeft weinig water nodig en mag houdt van een plek in halfschaduw met beperkt zonlicht. De plant is ook goed te kweken voor hydrocultuur.
De plant heeft donker groene sierlijke bladeren en leeft in de jungle op donkere plaatsen. Dus ook in huis heeft de plant weinig licht nodig.
Laat de grond opdrogen tussen twee water geef beurten in. Natte voeten houdt de plant niet van. De kloosterplant heeft niet veel voeding nodig en sproeien is ook niet noodzakelijk. Een makkelijke plant dus.
15. Kaaps Viooltje (Saintpaulia)
Het Kaaps Viooltje is een kleine plant met mooie bloemen, meestal paars. Vanwege zijn beperkte omvang kan je de plant op heel veel plaatsen kwijt.
Met een goede verzorging bloeit de plant het hele jaar door met zijn mooie bloemen.
De plant heeft geen direct zonlicht nodig want anders worden de bladeren geel. Plaats de plant op een plek met indirect licht en je krijgt er mooie bloemen voor terug.
De plant heeft regelmatig water nodig maar pas als de bovenste laag van de grond is uitgedroogd. Te veel water veroorzaakt wortelrot.
16. Kamerpalm (Areca)
Deze plant komt van oorsprong uit de vochtige tropen van Azië. Daar groeien ze als bosjes.
De geveerde bladeren geven deze pan een karakteristiek uiterlijk.
De grond van de palm moet altijd vochtig blijven dus regelmatig water geven. Als de grond uitdroogt gaat de plan naar alle waarschijnlijkheid dood en is niet meer de redden. Geef dus regelmatig kleien beetjes water.
Direct zonlicht is voor de palm geen optie daarom kan dze plant goed op donkere plaatsen staan.
17 Varen
De Varen is een hele mooie ruige plant die goed tegen weinig licht kan. Vaak komen we varens tegen in de badkamer. Door te veel zonlicht verkleuren de bladeren.
De grond dient altijd vochtig te zijn maar ook weer niet te nat. Geef de plant regelmatig kleine hoeveelheden water. Te veel water veroorzaakt wortelrot.
De varen heeft over het algemeen geen extra voeding nodig, het mag natuurlijk wel.
18. Olifantsoor (Alocasia)
Dit is een prachtige plant met hele grote bladeren. De plant heeft dus wel ruimte nodig om te groeien.
De bladeren van de Alocasia draaien altijd naar het licht toe. Dat betekent dat wanneer je de plant laat staan de bladeren naar het raam groeien en jij niets van de bladeren ziet. Tip: Draai elke week de pot even zodat de bladeren zich goed verspreiden en jij veel plezier hebt van de mooie grote bladeren.
Het water geven is nogal een taak om goed in de gaten te houden. De Alocasia heeft voldoende water nodig maar mag zeker geen natte grond hebben.
Dit is de laatste plant van de top 18 planten zonder daglicht.