Planten Voor In De Voortuin, Hoge En Lage Soorten!

Zomerbloeiers vaste plant

In de voortuin moeten natuurlijk ook planten staan, die iedereen verwelkomen bij de voordeur! Omdat jij specifiek vraagt naar planten in de voortuin, zal de tuin misschien klein zijn of donker of wil je tegen een muur een klimplant plaatsen en weet je niet welke. Misschien wil je potten neerzetten met planten erin. Ik zal verschillende planten in deze blog plaatsen, die op verschillende plaatsen kunnen staan (zon of schaduw) zodat je rijkelijk kan kiezen. Veel plezier met planten voor in de voortuin!

Ben jij op zoek naar een planten voor in een bloembak? Tuinplant.nl is één van de grootste tuinplanten webshops in Nederland! Op hun website vind je een uitgebreid aanbod van vaste planten, tegen hele scherpe prijzen en alles vers van de kweker!

1. Elfenbloem

planten in de voortuin

Aangenomen dat de voortuin kleiner is dat de achtertuin, kan het handig zijn dat je een leuk teer plantje neer wil zetten. Dit teer uitziende plantje is wel winterhard en bloeit van april tot en met juni (dit ligt wel aan het soort Elfenbloem dat je kiest). De bloemen kunnen roze, wit, groen of paars zijn.

Ze behoudt haar bladeren in de winter, maar ze verkleuren wel een beetje. Het plantje kan een pot staan. Wil je deze plant in de volle grond zetten dan maakt het niet uit welke grond zolang je deze maar vochtig houdt en niet te nat. Ze wil graag in de schaduw of in halfschaduw staan.

2. Esdoorn shirasawanum ‘Aureum

Planten in de voortuin

Deze Esdoorn is een langzaam groeiend boompje met prachtige groene en/of rode bladeren. De grond waarin dit boompje het beste groeit is humusrijke grond die goed water doorlaatbaar is. In kleigrond zal dit boompje niet zo goed groeien. Zet de Esdoorn half in de schaduw en half in de zon, dan heb je voor jaren een prachtige boom in de tuin staan. Hij kan na jaren ongeveer 3 meter hoog worden, veel groter wordt hij niet.

3. Vuurdoorn

planten in de voortuin

De vuurdoorn is er een die altijd mooi staat in de voortuin. De eerste bloemetjes bloeien in mei en juni, daarna komen er veel rode besjes aan, die vogels aantrekken. De vuurdoorn heeft wel wat stekels dus zet deze plant niet naast de deur. Geef in de zomer regelmatig water, laat de grond niet uitdrogen. Daar kan de plant niet zo heel goed tegen.

Deze plant kan op elke standplaats staan, in de zon en in de schaduw, dus een moeilijk hoekje in de voortuin, zet dan de vuurdoorn daar neer. Hij redt dat wel!

Het is een klimplant, dus een rekje om tegen aan te groeien is wel noodzakelijk. Het is een winterharde plant, dus volgend jaar kun je wederom genieten van deze leuke plant die het hele jaar wel wat te bieden heeft.

4. Gebroken hartje

planten in de voortuin

Het gebroken hartje wordt ook wel ‘Lady in the bath’ genoemd. Je ziet op de foto wel waarom. Het lijkt of het bloempje een badmuts op heeft. In het voorjaar komt deze plant weer boven de grond, dus het is een winterharde plant, maar geen wintergroene.

Ze bloeit vanaf mei tot aan september. Het is een laagblijvend struikje, maar één waar ik in ieder geval dik van genieten kan. Dit gebroken hartje groeit en bloeit ook in een pot. Ze kan in de zon of in halfschaduw staan. In de schaduw zal deze plant minder bloeien.

5. Muurpeper

planten in de voortuin

Muurpeper is een laagblijvend plantje, van ten hoogst 2,5 centimeter. Maar dat wil niet zeggen dat hij niet opvalt. Daar waar hij staat zal hij opvallen met zijn heldere gele kleur. Hij groeit in hoekjes, tussen tegels en natuurlijk ook gewoon in de border. De standplaats is het liefst zonnig.

Dit plantje vormt een klein tapijtje en verspreid zichzelf makkelijk door de tuin. Daarentegen kun je dit plantje ook makkelijk wegtrekken wanneer hij op een plaats terecht komt waar jij dat niet wil. Het zal zeker de voortuin opfleuren. Daarbij is het gemakkelijk om deze muurpeper in een pot te laten groeien.

6. Helleborus

planten in de voortuin

Deze leuke Helleborus of Kerstroos is er één die in de winter bloeit. Dat is leuk wanneer de rest van de planten in rust zijn. De plant wordt om en nabij de 50 centimeter hoog en staat graag wat beschut. Knip de oude bladeren weg zodat je de bloemen goed kunt zien.

De Helleborus is er in verschillende soorten en dus ook de bloemvorm en kleur kunnen anders zijn. Ze staan prachtig in een border, maar ook zeker in een pot kunnen zij de show stelen! het liefst staan zij op een plek half in de schaduw, maar zon is ook prima wanneer de grond vochtig gehouden wordt.

7. Blauweregen

planten in de voortuin

De Blauweregen is een klimplant die zeker steun nodig heeft om de kunnen klimmen. En er moet regelmatig worden gesnoeid om de uitlopers te halveren. Er komen namelijk meer bloemen naar mate jij snoeit. Dat is niet moeilijk, maar je moet even weten hoe je dat moet doen.

Koop je een kleine blauweregen dan kan het een paar jaar duren voor er volop wordt gebloeid, maar het is de moeite waard kan ik je zeggen. Zet de plant lekker in de zon, dan zal de bloei vermeerderen.

8. Eenjarig perkgoed

Planten in de tuin

In de voortuin kan natuurlijk altijd perkgoed staan. Dat wil zeggen een- of tweejarige planten die je in de border kunt zetten of in een hanging basket kan hangen. Ook in pot staan ze leuk en fleuren de hele voortuin dan ook meteen op. Welke planten worden als perkgoed gezien?

  • Geranium
  • Lobelia
  • Afrikaantjes
  • Primula
  • Violen
  • begonia
  • Petunia
  • Gerbera
  • Leeuwenbek

En er zijn meer van dit een tot tweejarig perkgoed die je onder andere kunt vinden bij Tuinplant.nl

9. Lampenpoetsergras

Planten in de voortuin

Lampenpoetsersgras is gras waar een leuke pluim aan komt in oktober. Het is een winterharde plant tot min 10 graden. In de winter zullen de pluimen verwelken om in het voorjaar weer tevoorschijn te komen.

Word het echt een strenge winter met veel koude wind en vrieskou, dan kun de wortels het best even afdekken met jute doeken of vliesdekens. Dan weet je zeker dat deze plant in het voorjaar weer opkomt. Zet deze plant in de zon en in de luwte, daar zal hij goed in groeien.

10. Engels gras

planten in de tuin

Ook dit gras is erg leuk in de tuin. Grappig genoeg is dit plantje heel anders dan de bovenstaande grassoort. Dit plantje blijft laag bij de grond en worden tussen de 20 en 30 centimeter hoog. Dat ligt per soort verschillend.

De bloemen steken boven de polletjes uit en hebben witte, paarse of roze bloementjes. Ze staan graag in de zon en zullen dan ook volop bloeien. Je kan ze in potten zetten, maar in de volle grond is ook prima.

11. Pieris Forest Flame

Deze prachtige planten bloeien van april tot en met mei, kleine witte bloemetjes, die mooi afsteken tegen de rode bladeren. De bladeren zijn rood aan de toppen en dat geeft een fleurig geheel aan de tuin. Je hoeft verder niet zo veel te doen aan de plant.

Plant de Pieris in humusrijke grond en wat beschut. Wanneer je de plant op een plekje halfschaduw zet zal het prima groeien. Zet je de plant vol in de koude wind dan gaat hij de winter waarschijnlijk niet overleven.

12. Vrouwenmantel

Planten in de voortuin

Deze leuke vrouwenmantel heeft licht geelgroene bloemen die aan lange bloemstelen zitten. Wanneer het regent komen zij op de grond te liggen, maar dat komt weer omhoog bij het drogen van de bloemen. De vrouwenmantel wordt ongeveer 50 centimeter hoog. In de winter verdwijnt zij, maar de wortels geven in het voorjaar weer nieuw leven. Deze plant is winterhard en door de kleur een opvallende, maar rustige verschijning. De plant staat leuk in een border en zaait zichzelf uit door de tuin. De zaailingen zijn makkelijk te verwijderen.

13. Amandelboompje (Prunus Triloba)

Planten in de voortuin

Dit boompje is een klein blijvend boompje en geeft in het voorjaar prachtige roze bloementjes. Eerst komen de bloemen volop aan de takken, daarna komen de groene frisse blaadjes eraan. Er zijn verschillende soorten, ook soorten die groter worden, dus let op wat je wilt kopen. De boom staat graag wat beschut in de volle zon. Dus bij een schutting of bij een muur van het huis zou een idee kunnen zijn. Dit boompje past prima in een (kleine) voortuin!

14. Hibiscus

Planten in de voortuin
Hibiscus op stam

De hibiscus op stam is een leuke kleine boom, die ook in de voortuin past, groot of klein. Het geeft in het voorjaar mooie bloemen in wit of roze (april tot en met oktober). Er zijn verschillende soorten te verkrijgen. De bloemen komen op eenjarig hout, dus niet snoeien in het voorjaar want dan moet je weer een jaartje wachten om bloemen!

Het is wel een boom die veel vocht nodig heeft, dus met droge en/of warme dagen mag je elke twee dagen goed wat water geven. Gaan de bloemen hangen dan geef je een emmertje water en kan de plant weer verder gaan met volop bloeien.

Karin

Door met planten bezig zijn zoals zaaien, stekken en verzorgen, word ik gelukkig. Ook decoratieve hoekjes creëren in de tuin of in huis, met alles wat uit de natuur komt, vind ik geweldig. Geef mij maar een plant en ik zorg ervoor dat hij op een goede plek komt te staan en tot zijn recht komt. Elke plant, voor binnen en buiten of groot en klein, hebben hun eigen charmes en mogelijkheden. En daarover schrijf ik bij fleur en flower. Hopelijk worden of zijn jullie net zo enthousiast als ik ben. Want zeg nu zelf: Groen is toch een mooie kleur...

Nieuwe artikelen