Planten met grote bladeren zijn vaak échte statements om in een kamer neer te zetten. Niet alleen maken de planten direct indruk, ze zijn vaak ook heel goed in het filteren van de lucht én geven je kamer een fijne sfeer mee. Maar welke planten zijn er eigenlijk beschikbaar en waarvoor zou je de ene boven de ander kiezen? In deze blog hebben we 19 planten met grote bladeren op een rijtje gezet, zo weet je zeker dat er wat tussen zit. Lees snel verder!
Inhoudsopgave
1. Vioolbladplant
Als je op zoek bent naar een plant met grote bladeren dan is de vioolbladplant zeker een goede kandidaat. Niet zo gek ook als je bedenkt dat de bladeren inderdaad net zo groot zijn als de gemiddelde viool. Het is voor deze Afrikaanse plant zeker geen uitzondering om bladeren te hebben die groter zijn dan 50 centimeter lang.
De vioolbladplant is qua verzorging niet de makkelijkste maar ook zeker niet de moeilijkste. Je moet de plant vooral een plek in het licht geven. Van schaduw houdt deze plant niet heel erg. Tocht en hele droge lucht zijn ook niet ideaal voor deze grote kamerplant. Tot slot houdt je de bladeren mooi door ze af en toe een sproeibeurt te geven met wat water en de plant op kamertemperatuur neer te zetten (niet kouder dan 16 graden).
Ben jij op zoek naar een planten met grote bladeren? Kijk dan zeker eens op de webshop van Fleur.nl. Dat is een van de grootste planten webshops in Nederland. Op hun website vind je een uitgebreid aanbod planten met grote bladeren tegen hele scherpe prijzen en alle planten zijn vers van de kweker. Klik hier om te zien wat ze voor jou in huis hebben!
2. Rubberplant
Zoek je een plant die makkelijk te onderhouden is? Dan is de (Indische) rubberplant een plant die je in je kamer wil hebben. Deze plant is namelijk resistent voor insecten. Daarnaast houdt hij van water (zorg dat de aarde niet uitdroogt) en gedijt deze plant het beste in een plek in het licht (maar geen direct zonlicht).
Naast de relatief makkelijke verzorging is het ook leuk om te weten dat deze plant ontzettend goed is in het filteren van giftige stoffen in je kamer. De rubberplant neemt de stoffen namelijk op én breekt ze af. Dat zorgt ervoor dat deze tropische plant geweldig goed is in het creëren van schone lucht.
3. Calathea
De Calathea is persoonlijk zeker een van mijn favorieten. De plant wordt niet heel hoog maar heeft zeker wel grote bladeren waar vaak ook nog eens een leuke tekening op te ontdekken is. Daarnaast is de Calathea verkrijgbaar in verschillende kleuren groen en zwart-paars. Tot slot is het goed om te weten dat dit een kleine tot middelgrote plant is. Dat maakt hem geschikt voor de meeste woon- en slaapkamers.
Dan even over de verzorging. De plant is in principe niet héél erg moeilijk maar heeft zeker wel zijn voorkeuren. Zo zet je hem het liefst niet op een tochtige plek en houdt de Calathea niet van temperaturen onder de 15 graden. Qua waterbehoefte is de Calathea nogal kieskeurig, zorg er in ieder geval voor dat de grond altijd licht vochtig is, anders gaan de bladeren hangen. Als laatste dan de standplaats. Daarbij geeft deze plant de voorkeur aan een plek in de halfschaduw.
4. Ficus Cyathistipula
Ook deze Ficus is zeker een plant die we een plekje op de lijst gaan geven. Dat komt doordat de bladeren gemiddeld een centimeter of 7 breed zijn en 20 centimeter lang. Daarnaast is de Cyathistipula verkrijgbaar in twee ”soorten”. De ene soort is wat breder en lager en daarom beter geschikt als plant die je in de hoek neer kunt zetten. De andere variant is wat smaller en hoger en daarom meer geschikt als je bijvoorbeeld ruimtes in je huis wat meer wilt afschermen.
Qua verzorging is het ook niet echt heel moeilijk bij deze plant. Een lichte plek en af en toe een slokje water (1x in de week is vaak genoeg) zijn ideaal voor deze robuuste Ficus.
5. Ficus Alii
Ficussen zijn er in veel verschillende soorten en maten. Deze Ficus is daarom ook totaal anders dan de vorige versie. Persoonlijk vind ik dat deze plant een wat ”liever” uiterlijk heeft. De bladeren zijn namelijk wel groot maar relatief dun. Dat zorgt voor een vriendelijk ogende plant. De stam is daarentegen ook relatief dun en dat versterkt eigenlijk alleen maar de uitstraling.
Als we kijken naar de verzorging dan zien we dat deze plant daar ook weer niet zo heel veel voor nodig heeft. Een scheut water als de aarde wat droog wordt, kamertemperatuur en een plek in het licht zijn alles wat die nodig heeft.
6. Caryota Mitis
De Caryota Mitis (ook wel de vissenstaartpalm genoemd) moet het vooral hebben van zijn bijzondere bladeren. Zoals de naam al doet vermoeden lijken de bladeren namelijk op vissenstaarten en dat geeft de plant een grappig uiterlijk. In het wild kunnen deze planten wel 12 meter hoog worden maar in Nederlandse kamers zal de plant hier door zijn trage groei niet snel aan komen.
Voor de verzorging is het goed om te weten dat de Caryota Mitis het goed doet op plekken waar wat meer schaduw is. Tegen zonlicht kan de plant ook goed maar dat vind die toch wat minder fijn. Kamertemperatuur is verder ideaal voor de Caryota. Tot slot hangt de waterbehoefte een beetje af van de grootte van de plant en de standplaats. Begin met 1x per week water geven en zorg ervoor dat er nooit een laag water in de pot staat.
7. Europese Dwergpalm
Het leuke van deze Europese dwergpalm is dat het eigenlijk de enige palmsoort is die van nature in Europa voorkomt. De palm vind je in dit continent namelijk rond het Middellandse Zee gebied. Verder lijken de bladeren van deze palm een beetje op waaiers en dat maakt de bladeren ook redelijk groot. Vandaar dat we hem natuurlijk op deze lijst moesten zetten.
Qua verzorging moet je weten dat de plant niet van droge voeten houdt. Zorg er daarom voor dat de plant genoeg water krijgt (maar zorg ervoor dat er nooit een laagje water in de pot staat). Tot slot moet je weten dat de plant veel licht nodig heeft dus houdt hier rekening mee bij het plaatsen van de palm.
8. Ravenea Rivularis
Een grote plant, dat is de Ravenea Rivularis zeker. De stengels, inclusief de bladeren kunnen namelijk een meter of tweeënhalf lang worden waardoor deze grote palm zeker wat ruimte in beslag gaat nemen in je kamer. De stengels zijn toch wel het langste gedeelte van de boom, als zijn de bladeren (20 – 25 centimeter) ook zeker geen kleintjes te noemen.
In de naam kun je al redelijk wat informatie over de verzorging van de plant tegenkomen. ”Rivularis” betekent namelijk ”langs beken voorkomend” en dat wil natuurlijk zeggen dat de plant houdt van een vochtige grond. Verder houdt de plant van een lichte plek (maar niet in de volle zon) en kamertemperatuur.
9. Kentiapalm
Zoals je merkt staan er in deze lijst verrassend veel palmen. Dat is ook niet zo gek aangezien dat toch vaak de kamerplanten zijn die grote bladeren hebben. Toch vinden we dat de Kentiapalm ook zeker mee moet worden genomen in deze selectie. Vergeleken met de vorige palm die we zojuist besproken hebben groeit de Kentiapalm toch wat meer recht omhoog. Daardoor neemt hij in de breedte niet zo heel veel ruimte in beslag.
Toch betekent dit zeker niet dat de Kentiapalm altijd klein is (ze zijn beschikbaar vanaf één meter). Als kamerplant kunnen ze namelijk een meter of drie hoog worden, al zal dit in de meeste gevallen natuurlijk wel een hele poos duren als je ze klein koopt.
10. Vingerplant
De vingerplant (ook wel bekend als de Fatsia) is een plant die thuishoort in de klimopfamilie. Vandaar dat de bladeren je vooral direct doen denken aan een uit de kluiten gewassen klimop. Zijn naam heeft de plant natuurlijk ook te danken aan de grote bladeren, die hebben namelijk wel wat weg van handen met lange vingers.
Als het gaat om de verzorging dan is het goed om te weten dat de plan houdt van indirect zonlicht. Teveel zonlicht en de bladeren gaan verkleuren, dat wil je natuurlijk voorkomen. Water, daar heeft de plant ook genoeg van nodig. Zorg ervoor dat de grond licht vochtig is anders droogt de plant redelijk snel uit.
11. Drakenbloedboom
Drakenbloedbomen hebben hun namen te danken aan het feit dat hun sap, als het aan de lucht wordt blootgesteld, oranjerood kleurt. In het wild komen deze bomen bijna niet meer voor (daar kunnen ze wel 12 meter hoog worden). Tegenwoordig zal je de boom toch vaak in één á twee meter variant in Nederlandse kamers tegenkomen.
Het mooie van de plant is dat deze weinig verzorging nodig heeft. Water heeft hij amper nodig, in de zomer kun je dan denken aan 1x per 2-3 weken. In de winter loopt dat zelfs op naar 1x in de 4-6 weken. Verder doet de plant het goed op kamertemperatuur en gedijen ze lekker in een plekje in de schaduw.
12. Geluksplant
De geluksplant is beschikbaar in veel verschillende soorten en maten. Deze plant, die oorspronkelijk uit landen als de Filipijnen en Hawaii komt, is een zeer geschikte kandidaat als je op zoek bent naar een middelhoge plant. De meeste van deze soort worden namelijk een centimeter of 50 – 100 hoog. De meest voorkomende kleuren zijn groen en donkerpaars.
Als je naar de verzorging kijkt dan kom je erachter dat de plant het heel erg goed doet bij kamertemperaturen. Daarnaast houden ze van een lichte plek maar is direct zonlicht net wat teveel voor ze. Verder vinden ze het fijn om 1x in de week water te krijgen. Als je merkt dat het blad omkrult dan is de luchtvochtigheid waarschijnlijk te laag, besproei de plant dan eens in de zoveel tijd met een plantenspuit.
13. Olifantspoot
De Olifantspoot is een plant die niet zozeer brede, maar vooral heel erg lange bladeren heeft. Daardoor lijkt deze plant eigenlijk op een soort graslelie met een stam. De plant komt oorspronkelijk uit het noorden van Mexico waar hij leeft in aardig dorre omstandigheden. Dat zorgt ervoor dat dit een ijzersterke kamerplant is. Ideaal dus als je niet zo heel erg houdt van het verzorgen van planten.
Die verzorging ziet er eigenlijk als volgt uit. Ten eerste kun je de plant in de zomer 1x per week water geven, in de winter is 1x in de twee weken waarschijnlijk beter. De plant heeft een hele dikke onderkant waarin hij water opslaat. Dat betekent dat de Olifantspoot eigenlijk altijd water heeft opgeslagen. Qua temperaturen doe de plant het heel goed als deze tussen de 5 – 50 graden staat, met andere woorden: daar hoef je je geen zorgen over te maken. Wel houdt de plant van een standplaats met veel licht of zelfs de volle zon.
14. Kamerden
Veel planten met grote bladeren hebben vaak een ietwat tropisch uiterlijk. Daarom leek het mij een goed idee ook een compleet andere plant op de lijst te zetten. Daarom bij deze dus de kamerden. Dennenbomen kennen we natuurlijk allemaal. Het leuke van de kamerden is vooral dat deze een behapbaar formaat blijft (denk aan 50 – 120 centimeter).
Qua verzorging zijn dennenbomen natuurlijk nooit echt de moeilijkste planten. Dat is voor deze specifieke den gelukkig niet anders. Wel moet je er rekening mee houden dat de plant niet te warm staat. Het liefst zet je hem in een koelere kamer (15 – 20 graden). Voor het water geven is het vooral belangrijk dat je de grond tussen gietbeurten iets laat opdrogen. In de winter zal de plant helemaal niet zoveel vocht gebruiken.
15. Yucca
We hadden het net al even over de Olifantspoot. Persoonlijk vind ik dat de Yucca heel erg op een Olifantspoot lijkt, maar dan met een ander kapsel. Toch moet ook de Yucca zeker een plek op deze lijst krijgen. Dat komt natuurlijk door zijn leuke, tropische uiterlijk. Echter is ook de Yucca een plant die weinig verzorging verlangt en de kans is groot dat je daar naar op zoek bent.
Wees als eerste voorzichtig met het water geven aan deze plant. Yucca’s kunnen in de winter namelijk makkelijk 4-6 weken vooruit zonder water te krijgen. In de zomer zal dit waarschijnlijk meer rond de 1x in de twee weken liggen maar ook dat is natuurlijk niet veel. Verder houdt de plant van een plek dicht bij het raam (veel licht is écht een must voor deze plant). Tot slot doet de Yucca het lekker in normale kamertemperaturen.
16. Philodendron
Grote bladeren? Dan kunnen we de Philodendron zeker niet achterwege laten. De plant is beschikbaar in vele verschillende soorten maar de grote opvallende bladeren hebben ze gelukkig allemaal gemeen met elkaar. Waarin ze wel verschillen is de manier waarop ze groeien. Sommige Philodendrons zijn het gewend om in de aarde te staan terwijl andere soorten beter geschikt zijn als hangplant.
De verzorging van de Philodendron is in principe redelijk makkelijk. Als eerste houden de planten van een plek in de halfschaduw, veel indirect zonlicht doet de groei van de bladeren goed. Qua waterbehoefte is het goed te weten dat je de plant in de zomer waarschijnlijk twee keer per week water moet geven, in de winter kun je dit afschalen naar één keer per week. Zorg er wel voor dat de grond niet kletsnat is, dat veroorzaakt namelijk wortelrot.
17. Wonderstruik
De wonderstruik is waarschijnlijk een van de apartste verschijningen die ik voor je heb kunnen vinden. Dat komt ten eerste door het feit dat heel de plant vol zit met bladeren en daardoor heeft deze een ”vol” uiterlijk. Ten tweede heeft de plant verschillende kleuren bladeren. Denk hierbij aan groen, geel, oranje en bordeaux. Dat zorgt ervoor dat de ze struik werkelijk een wonderlijk uiterlijk heeft.
Dan natuurlijk ook even de verzorging. De plant houdt van een licht vochtige grond. Het beste kun je deze 2x in de week een kleine hoeveelheid water geven. Daarnaast wil je de plant ook 1x per week besproeien met water om spint te voorkomen. Qua temperatuur doet de wonderstruik het gewoon goed op kamertemperatuur. Waar je nog wel even rekening mee moet houden is de hoeveelheid licht. De plant ontvangt namelijk graag veel licht maar direct zonlicht is wel weer echt teveel van het goede.
18. Strelitzia Nicolai
De Strelitiza Nicolai is een plant die eigenlijk behoort tot de bananenplanten (daarvan hebben we er hier ook al eens 15 op een rijtje gezet). Toch produceert deze plant geen vruchten, gelukkig maakt dat helemaal niet uit omdat het sterke punt van deze plant toch vooral zijn ontzettend grote bladeren zijn.
Als we kijken naar de verzorging dan wordt het duidelijk dat de plant veel water nodig heeft. Het liefst geef je de plant 1x in de week zoveel water dat de grond de volgende keer nét is opgedroogd. Qua temperatuur is een normale kamertemperatuur gewoon helemaal goed. Wat wel goed is om te weten is dat de Strelitzia Nicolai écht veel licht nodig heeft, direct zonlicht is in dat opzicht ook helemaal geen probleem.
19. Alocasia
Laten we de lijst dan ook maar even sterk afsluiten. Dat kunnen we bijna niet beter doen dan met een plant die als bijnaam ”olifantsoor” heeft gekregen. Deze plant kan namelijk echt gigantisch groot worden als je ze de kans geeft. Dan moet je denken aan bladeren van ruim een meter breed! Mocht je dus een statement willen maken dan is de alocasia waarschijnlijk de plant om het mee te doen.
Qua verzorging is deze tropische plant verrassend makkelijk. Als eerste is het goed om te weten dat de plant heel dorstig is. Geef ze dus ontzettend veel water. Voor wortelrot hoef je ook niet bang te zijn, dat komt doordat de plant oorspronkelijk een moerasplant is en daarom goed tegen hele vochtige grond kan. Verder houdt de plant van veel zonlicht dus een plekje bij het raam is ideaal.