Hoe Pieris Planten, Wanneer En In Welke Grond?

Een heester in de tuin is altijd leuk. De Pieris wordt ongeveer 1 meter 75 hoog. Wil je een Pieris Planten, dan moet je er wel zeker van zijn dat hij de ruimte heeft en blijft houden. Een Pieris staat leuk in een border maar ze staan ook bij bosranden. De grond is daar humusrijk en dat vindt de Pieris fijn aan zijn wortels. Hoe plant je nu een Pieris?

Pieris planten: Kies een plek uit de zon, maar wel in (gefilterd) licht/ lichte schaduw. Maak een gat in de grond die groter is dan de wortels. Zet de Pieris in het gat. Meng humus en de tuinaarde samen en gooi dit mengsel bij de wortels van de Pieris. Druk de grond wat aan. Na het planten wat water geven. De eerst weken bodem rondom de Pieris, vochtig houden.

Ben jij op zoek naar pierisplanten? Tuinplant.nl is één van de grootste tuinplanten webshops in Nederland! Op hun website vind je een uitgebreid aanbod tuinplanten tegen hele scherpe prijzen en alle planten zijn vers van de kweker.

Pieris Forest Flame Planten

Een van de Pieris soorten is de Forest Flame. Deze kan ook ‘gewoon’ Pieris genoemd worden om hem te vinden. Pieris krijgt prachtige rode nieuwe bladeren. Vandaar de naam Flame!

Wanneer je de Pieris Forest Flame gaat planten moet je weten dat de Flame van een wat zuurdere grond houdt, die niet te nat en niet te droog wordt. Geen klei dus en ook geen zand. Een bosgrond zou ideaal zijn. Omdat niet iedereen deze grond in zijn tuintje heeft, kun je ook flink wat turf in het plantengat gooien.

Pieris planten

Hoe ga je een Pieris planten

 • Bekijk jouw tuingrond goed. Heb je kleigrond dan moet je die goed bewerken voor een Pieris erin zet. Dit is echt zware, dichte grond. Een Pieris kan niet goed groeien in kleigrond (en veel planten niet). Spit de grond in het najaar om met organisch materiaal en laat het de winter zo liggen. Dit kun je doen bij een tuin die laag staat.

  Heb je een tuin waar al planten in staan dan kun je op de plek van bestemming de boel omspitten en mengen met organisch materiaal zodat de grond beetje bij beetje toch wordt verbeterd. Is de grond van ander materiaal dan kun je volstaan met turf, gemengd met tuinaarde, in het planten gat, zoals je verderop kunt lezen.

  Wanneer je met de hand gaat spitten, is het handig om goed gereedschap te hebben. Het is al zwaar genoeg! Je kunt hier een aantal steekschoppen bekijken met extra sterke stelen. van Bol.com. Dit is nodig voor zware klei en het hefboomeffect.
 • Zoek een plekje uit voor de Pieris die uit de zon licht. De Pieris houdt van gefilterd licht of lichte schaduw.
 • Maak een diep gat dat groter is dat de wortels van Pieris.
 • Gooi voor de helft turf in het gat en plant de Pieris zo hoog, als hij in de pot stond. Vul het gat verder op met turf en druk het iets aan.
 • Geef de plant ruim water en houdt de grond de eerste paar weken vochtig. Bij regenachtig weer kun je dat natuurlijk laten. Dan slaan de wortels goed aan. Daarna mag de Pieris in een niet te vochtige/droge grond staan.

Pieris Forest Flame Wanneer Planten

Je kunt deze Pieris Forest Flame het hele jaar door planten, wanneer het niet vriest. Bij een vorstperiode is de grond te hard om te graven en de plant kan zijn wortels niet settelen. De plant kan daarbij ook nog doodvriezen. Dus bij zacht weer, wanneer er geen kans is op vorst in het verschiet kun je deze leuke Pieris planten, in goede grond en uit de zon.

Waar ‘moet’ je rekening mee houden wanneer je een Pieris Forest Flame gaat planten:

 • De Pieris wordt 2 meter hoog op den duur.
 • Wil graag een luchtige, vocht doorlatende grond.
 • Humus in het planten gat (lees boven).
 • Niet in de volle zon staan
Pieris planten

Wil je de Pieris thuis laten bezorgen dan kun je bij Bol.com verschillende soorten bekijken. Let op! Niet alle Japonica zijn winterhard.

Pieris Japonica Planten

Deze lage Pieris Japonica, met zijn mooi glanzende bladeren en witte bloemetjes die naar honing ruiken, bloeit in maart tot april. Ook deze Japonica loopt in het voorjaar uit met roodkleurige bladeren. Een plaatje om te zien.

Deze lage heester, 80 centimeter maximaal, kun je planten in een vorstvrije periode. Houdt het weerbericht in de gaten zodat het weer niet ineens omslaat naar vrieskoude.

Wanneer je een Pieris Japonica gaat planten dan doe je er goed aan de grond van de tuin goed te bekijken. Grond zoals klei vindt deze Japonica niet fijn om in te groeien. Te vast, te nat in de winter en te droog in de zomer. De Japonica houdt van een humusrijke bodem. Daar kun je deze Pieris wel bij helpen.

 • Grond die van klei is moet je goed omspitten en mengen met organisch materiaal. Laat de grond een winter liggen zodat de kleibonken kapot kunnen vriezen. Dit is niet alleen voor de Pieris goed. Kleigrond is voor veel planten veel te vast, daar kunnen wortels niet goed doorheen groeien.

  Je doet er goed aan apparaat te huren om de boel goed om te spitten wil je een grote tuin met kleigrond, plant vriendelijk maken. Maar, hé, met de hand kan ook, het duurt alleen wat langer en het kost wat spierkracht. Vraag hulp wanneer je de tuin gaat omspitten op spierkracht, want dat kost echt moeite.

  Dit kun je natuurlijk alleen doen wanneer de tuin nog plantvrij is. Anders spit je het stuk goed om, op de plek waar de plant komt te staan en voeg je op de plaats van bestemming organisch materiaal toe.

  Ieder ander grondsoort kan de Pieris goed hebben, wanneer je aanvult met humus, (wanneer dit nodig is).
 • Zoek een plekje voor de Pieris, zodat deze niet in de volle zon staat maar wel in het licht. Beetje beschut.
 • De Japonica wordt ongeveer 80 centimeter. Zet de plant niet te dicht op andere planten. Deze plant wil graag wat ruimte om zich heen.
 • Nu kun je een gat graven en deze grond mengen met tuinturf. Dit is om de grond wat zuurder te maken en daar houdt de Pieris Japonica van. Graaf het gat een stuk groter dan de wortels.
 • Zet de Pieris Japonica in de planten gat, zo hoog als hij in de pot stond. Voeg de gemende tuingrond met turf toe aan het gat en druk de aarde licht aan.
 • Geef de Pieris Japonica een paar dagen goed wat water zodat de wortels kunnen aanslaan. Bij regenachtig weer kun je dit laten.
 • In het voorjaar mag je weer wat turf onder de Japonica strooien, zodat de grond ook wat zurig blijft. Hij zal het waarderen!

Er zijn vele soorten Japonica, die je kunt planten in de tuin. Ook met roze en paarse bloemen en rode bladeren. Bekijk vele soorten, bij Bol.com.

Karin

Door met planten bezig zijn zoals zaaien, stekken en verzorgen, word ik gelukkig. Ook decoratieve hoekjes creëren in de tuin of in huis, met alles wat uit de natuur komt, vind ik geweldig. Geef mij maar een plant en ik zorg ervoor dat hij op een goede plek komt te staan en tot zijn recht komt. Elke plant, voor binnen en buiten of groot en klein, hebben hun eigen charmes en mogelijkheden. En daarover schrijf ik bij fleur en flower. Hopelijk worden of zijn jullie net zo enthousiast als ik ben. Want zeg nu zelf: Groen is toch een mooie kleur...

Nieuwe artikelen