Passiebloem Snoeien: In Het Voor Of Najaar

Er zijn vele soorten passiebloemen die allemaal verschillende bloemen geven. Ondanks dat verschil kun je natuurlijk een passiebloem (Passiflora) snoeien, allemaal op dezelfde manier. Wanneer je dat niet doet kan zo een passiebloem overal tussen en door groeien. Bovendien kan alles op een kluitje komen te zitten, jaar na jaar en wordt dit een echte warboel. Het is nogal een snelle groeier wanneer hij de groei eenmaal inzet in het voorjaar. Dus hoe snoei je dan eigenlijk zo een passiebloem?

Passiebloem snoeien? Met een scherpe snoeischaar kun je de passiebloem snoeien op 60 centimeter boven de grond. Doe dat na de vorst anders kan de rest van de passiebloem bevriezen. Vanaf maart en april, kun je de (oude) takken van de passiebloem snoeien. In pot mag je de passiebloem in oktober snoeien. Na de bloei de bloemen van de passiebloem niet snoeien!

Er zijn nog een aantal tips die je kunt gebruiken wanneer je de passiebloem gaat snoeien. Er zijn verschillende soorten passiebloem, maar wat betreft de snoei houden we één en dezelfde manier aan.

Lees ook onze blog: Planten Snoeien, Waarom, Hoe En Wanneer Doe Je Dat?

Passiebloem Snoeien Wanneer

Een passiebloem, die goed is gegroeid tijdens het voorjaar en de zomer, zijn lang, en er zijn er veel strengen. Hij wordt vaak gesteund door een schutting, schuur of muurtje. Deze passiebloem groeit overal door en schiet vaak ook, als cadeautje, door naar de buren.

Laat de buren weten dat zij deze kunnen snoeien, de zomer door, tenzij ook zij van deze mooie passiebloem willen genieten. De passiebloem kent geen grenzen en zal, wanneer niet wordt gesnoeid, ook op niet gewenste plekken, flink uitpakken.

passiebloem snoeien

De hoeveelheid strengen passiebloem, die door elkaar zijn gegroeid of heel lang door de tuin lopen, al dan niet met houvast, moeten gesnoeid worden. Snoeien kun je het beste doen wanneer je de winter door bent. De passiebloem is niet zo erg winterhard en wanneer je deze voor de winter snoeit, krijgt hij het nog moeilijker. Snoei dus na winter, maart of april, wanneer je ‘zeker’ weet dat er geen vorst meer aan komt.

Let in de zomer ook goed op dat deze prachtige passiebloem niet in planten groeit, die naast hem staan. Hij kan zich helemaal in deze plant, struik of boom slingeren waardoor deze plant er lelijk uit gaat zien of verstikt.

Snoei die strengen dan van de passiebloem af. Het is zo gedaan hoor! maar je moet er wel erg in blijven houden dat de uitlopers van de passiebloem alle planten die hij tegenkomt omarmt. Gewild of niet!

Passiebloem snoeien najaar

Je kunt passiebloemen in een pot zetten in de tuin maar deze kunnen ook in de volle grond. Voordeel van ín een pot’ is dat de passiebloem dan in de winter naar binnen kan. Echt winterhard zijn passiebloemen namelijk niet. Wat heeft dat te maken met snoeien, vraagt U zich af. Welnu, alles en dat leest u in het volgende stuk.

Passiebloemen die in potten staan:

Wanneer je een passiebloem in pot, buiten hebt staan, zet je deze in het najaar binnen. In pot zijn ze echt niet winterhard. Zij staan dan het best in een ruimte waar het ongeveer 15 graden is, tijdens de winter. Een verwarmde schuur bijvoorbeeld, van ongeveer 15 graden, zou ideaal zijn.

Deze passiebloemen, die naar binnen gaan tijdens de winter, kun je in oktober het beste snoeien. Snoei oude takken weg en ook de zijtakken. Echt in elkaar geweven takken haal je uit elkaar. Zwakke takken of geknakte snoei je ook.

Snoei altijd met scherpe en schone snoeischaren!

passiebloem snoeien

Zijn de planten toe aan een knipbeurt? Goede snoeischaren voorkomen ziektes bij jouw planten, omdat je rechte wonden maakt. Bol.com heeft veel gevarieerde snoeischaren voor grote en kleine takken. Zit er iets voor je bij?

Passiebloemen die buiten in de volle grond staan:

In maart of april, na de vorst, mag je de passiebloem snoeien die in de volle grond staat. Houdt het weer (vorst) een beetje in de gaten. Bij vorst of aankomende vorst niet snoeien!

Met een scherpe, schone schaar kun je het beste snoeien. Wanneer de schaar niet scherp is kunnen er rafelige wonden ontstaan. Deze rafelige wonden zijn gevoelig voor bacteriën en ziektes. En dat wil je niet! Dus scherpe en schone materialen zijn ook belangrijk bij het snoeien van de passiebloem.

Het snoeien van een passiebloem doe je op 60 centimeter vanaf de grond. Tenminste, wanneer je dat wilt. Je mag deze klimplant niet korter dan 60 centimeter knippen. Je kunt natuurlijk ook zeggen dat je de helft van de passiebloem gaat snoeien, bijvoorbeeld op 1,5 meter, en dan groeit zij verder vanaf het punt dat je hebt gesnoeid. Let er wel op de wanneer je dus 1,5 meter vanaf de grond snoeit, dat de onderkant kaal wordt van de passiebloem en dat de bovenkant van de passiebloem vol met blad en bloem komt te zitten.

Is dit juist de bedoeling, dan kun je een leuke plant voor die kale onderkant van de passiebloem neerzetten zodat dat ook gezellig is om te zien, wanneer je dat leuk vindt natuurlijk.

Je kunt ook alleen oude en/of zwakke takken snoeien en takken die geknakt zijn. Haal ook de takken uit elkaar wanneer mogelijk en snoei dat wat kapot of te veel is. Laat de nieuwe uitlopers van onderaf staan. Doe snoei je niet

Passiebloem snoeien najaar

Zoals gezegd, snoeien kun je het beste doen in het voorjaar. Het is meestal wel zo dat je uitgebloeide bloemen snoeit in de bloeitijd, van veel planten. Ook dat zou ik in dit geval niet doen.

passiebloem snoeien

Wanneer deze prachtige bloemen zijn uitgebloeid, groeit er een vrucht ervoor in de plaats. De vrucht van de Passiflora, die wij in de tuin hebben staan, krijgt vruchten maar zijn niet super lekker. Je kunt het eten maar dan moet de vrucht wel van de plant zijn afgevallen. De smaak is vrij vlak.

Een niet rijpe vrucht kan giftig zijn. Dus wees gewaarschuwd.

De vruchten van Passiflora Edulis, ook een passiebloem, is niet winterhard en groeien en bloeien in kassen. Zij worden daar gekweekt. Deze vruchten zijn wel lekker om te eten.

Karin

Door met planten bezig zijn zoals zaaien, stekken en verzorgen, word ik gelukkig. Ook decoratieve hoekjes creëren in de tuin of in huis, met alles wat uit de natuur komt, vind ik geweldig. Geef mij maar een plant en ik zorg ervoor dat hij op een goede plek komt te staan en tot zijn recht komt. Elke plant, voor binnen en buiten of groot en klein, hebben hun eigen charmes en mogelijkheden. En daarover schrijf ik bij fleur en flower. Hopelijk worden of zijn jullie net zo enthousiast als ik ben. Want zeg nu zelf: Groen is toch een mooie kleur...

Nieuwe artikelen