45 x Low Budget Tuin Ideeën, Bijzonder En Leuk!

Er zijn veel low budget tuin ideeën om een leuke en fijne tuin te maken die niet veel kost. Onderhoud hoeft ook niet veel te kosten, zeker niet wanneer je er zelf de tijd voor neemt of zelfs wat kennis vergaard.

Low budget tuin ideeën: Maak zelf compost om je tuinaarde te verrijken. Maak je tuin gezellig met low budget hebbedingetjes van marktplaats of de recyclewinkel voor in de tuin. Ruil met buren of familie planten of stekjes voor in de tuin. Maak je eigen low budget versiering van touw, hout, ijzer, flessen of krukjes. Maak je eigen watergeefsysteem voor de tuin.

Het is leuk, een tuin, zeker wanneer je onderstaande low budget tuin ideeën toepast of het in ieder geval probeert, want veel zelf maken en bedenken is nog altijd het goedkoopste om de tuin naar jouw zin te maken, low budget! Ook kun je veel 2e-hands spullen aanschaffen. Ik geef een voorzetje waar je allemaal, low budget, spullen vandaan kan halen en ik weet zeker wanneer je aan de gang gaat dat jij zelf met de leukste en creatiefste ideeën komt, al hadden sommige dat nooit van zichzelf gedacht! Veel plezier!

Low Budget Spullen Voor In De Tuin

1. Marktplaats

Struin marktplaats af voor gratis tuinspullen (oude houten stoeltjes, hout, tuintegels, kleine kastjes of kleine tafeltjes). Zet deze neer in jouw tuin en laat ze verweren. Vind je de kleur niet leuk dan kun je deze schuren en het zo laten. Je kunt de meubeltjes ook nog in een leuke kleur schilderen. Wat jij wilt. Je kunt er van alles op en in zetten.

2. Tuincentra

Aan het eind van het seizoen kun je tuincentra afstruinen. Daar zijn altijd wel low budget tuin ideeën te vinden van potten, planten en andere hebbedingetjes. Daar heb je dit jaar misschien niet zo veel aan, maar volgend seizoen kun je daarvan volop van gaan genieten.

3. Rommelmarkten

Zoek rommelmarkten af naar naar doeken, stoffen en oude kleding die je mooi van kleur vindt. Je kunt daar leuke dingen van maken. Kussens voor in de tuin, hangmatten, decoratie tegen een kale muur als schilderij.

4. Strand

Je kunt op het strand hout jutten en laten drogen. Kleine en grote houtjes. Na het drogen maak je er een gat in en rijg je een streng van de houtjes. Leuk om op te hangen aan beide zijde of van boven naar beneden in de tuin. Hang er lampjes (kerstverlichting) in! Zeker weten dat dit low budget tuin ideeën zijn.

5. Zakjes Met Zaadjes

Koop zaadjes in plaats van planten. Zaai deze uit in de tuin en je hebt lang plezier van bloemen en planten. Lekker low budget!

6. Autoband

Zoek een oude autoband of tractorband. Vul deze met aarde en zet er planten in.

7. Composthoop

Maak een composthoop in de oude tractorband. Zo hoef je geen compost en/of een compostbak te kopen.

8. Vogelkooitjes

Oude vogelkooitjes doen het ook altijd leuk in de tuin. Zet er planten in of maak er een vogelvoerbak van. Wel onder een afdakje hangen anders wordt het voer nat.

low budget tuin ideeën

9. Pallets

De alom bekende pallets sparen of zoeken. Zo kun je zittingen maken en wie echt creatief is, zelfs een bank. Oude matrassen of schuimrubber met zelfgemaakte hoezen kunnen jouw tuin een prima zitplaats geven.

10. Insectenhotel

Maak zelf een insectenhotel van holle stengels of houten blokken die met gaatjes zijn doorboord. Bamboe, riet, gestapelde takken en gedroogd gras. Alles kun je gebruiken voor de opvulling van dit hotel. Met een paar plankjes of latjes heb je de ombouw snel klaar.

11. Jampotjes

Maak lichtjes van jampotjes. Beschilder ze en zet deze met een waxinelichtje in de tuin.

12. Ruilen Stekjes

Vraag buren en familie om stekjes te ruilen of zaadjes van bloemen. Zo krijg je snel een variatie aan bloemen en planten in jouw tuin. En dit is zo fijn low budget. Er zijn echt genoeg planten in omloop die uitlopers of zaden hebben.

13. Vetbollen

Maak zelf vetbollen met hard frituurvet en vogelzaad. Ik heb het met de kinderen gedaan! Een groot succes. Verwarm het vet op in de magnetron of in een pannetje en laat het smelten. Gooi er een hoeveelheid vogelzaad bij. Laat het wat uitharden zodat het niet te heet is voor jouw handen. Trek handschoenen aan en een schort want dit wordt een leuke kliederboel, zeker met kinderen.

Pak met je hand een klodder wat uitgehard vet (maar nog wel zacht). Steek er een touw in maak er bollen van. Laat deze verder uitharden op een krant. Je kun het vet ook in kleine terracotta potjes doen en deze ophangen.

low  budget tuin ideeën

14. Rieten Hoedjes

Wanneer je rieten hoedjes hebt (kunnen bemachtigen) dan kun je deze op een houten plaat nieten. Knip er een stukje van de zijkant/bovenkant uit (van de bolling) en je hebt een spectaculair nestje gemaakt die vogels kunnen gebruiken.

Hang deze op een plek waar het rustig is en wat hoger gelegen zodat katten er niet bij kunnen. Kijk eens bij een kringloopwinkel voor de leukste rieten hoedjes.

Dit is nu zo leuk aan low budget tuin ideeën zoeken. Je kunt van alle materialen iets voor in de tuin maken.

14. Flessen Creatie

Bind een aantal melkflessen of wijnflessen bij elkaar die van hun etiket zijn ontdaan. Gebruik leuk en wat grof touw. Zet dit eventueel vast met wat lijm. Gebruik de flessen als vazen voor in de tuin of kaarsenstandaards.

15. Oud Meubels

Oude kastjes met lades zijn ook leuk in de tuin. Zet de laatjes open en vul deze met eenjarig perkgoed of hangplanten zoals hedera en verbena.

16. Lampions

Hang lampionnetjes op aan een oude lange tak (die je schuin in de grond hebt gestoken). Wanneer je op een zwoele zomeravond in de tuin zit kan dit zeer sfeer verhogend en gezellig zijn.

low budget tuin ideeën

17. Oude Fiets

Heb je een oude fiets over, spuit deze in een voor jouw, waanzinnige kleur en zet deze met manden in de tuin. Laat er een passievrucht tegenaan groeien en hang er manden op. Vul de manden met geraniums (die je over kan houden). Zo heb je een aantal jaar plezier van je planten op de fiets. Manden vind ook bij de kringloop.

18. Macramé Hangers

Maak van katoen of touw, macramé hangers om potten in op te hangen. Zo creëer je een hele rij met hangplanten voor aan de schutting of pergola. Instructies voor het maken van deze hangers, vind je op het internet.

19. Kerstverlichting

Hang (kerst)verlichting van schutting naar schutting of aan de reling van het balkon. Het kunnen ook waxinelichtjes zijn in jampotjes.

20. Uitwisselen Decoratie

Wissel tuindecoratie uit. Soms ben je tuinspullen zat, dat heeft een ander ook. Opper het idee om te ruilen/lenen. Zo heb je regelmatig wat nieuws in jouw tuin staan. Spreek af dat het kapot kan gaan en dat dat dan jammer is…..

21. Kerstboom Maken

Maak een kerstboom van hout (3d of juist niet) en zet deze het jaar door in jouw tuin. Je kunt er van alles inhangen, tegen aan laten groeien enzovoort. Geef het een kleur of hou het juist in een hout kleur. Je kunt het ook tegen de muur bevestigen en als klimrek laten fungeren of bevestig er vogelvoerbakjes aan, zet dit dan wel beschut.

22. Ladder Maken

Maak een ladder van hout of je hebt er één, en hang deze horizontaal aan een pergola. Je kunt er lampions aan hangen, kerstverlichting, vogelwaterbakjes en wat al nog niet meer. Opties te over.

Wanneer je de spijlen van de trap dichter tegen elkaar aan timmert kun je de bakjes van de planten planten er tussen hangen. Een waanzinnig gordijn van leuke hangplanten kun je krijgen met bijvoorbeeld hedera, verbena, hang geranium en het kruipklokje, die je ook als hangplant kunt gebruiken.

low budget tuin ideeën

23. Moestuin

Maak een moestuin van kruiden in jouw tuin. Dat is leuk voor in de kastladen of aan de ladder. Zeker ook lekker, en door de bloei van deze kruiden kan dat ook nog eens heel leuk staan en heerlijk ruiken.

24. Kweker

Koop planten bij een kweker, wanneer dit mogelijk is. Dit is vaak een stuk voordeliger.

25. Pompoenzaden

Koop een pompoen (maak er soep van) en droog de zaden. Volgend jaar heb je een tuin vol met zoveel pompoenen als jij wilt.

26. Groente Zaden

Groentezaden kun je ook goed drogen zoals paprika en tomaat. Zelf zaden drogen en volgend jaar uitplanten. Ook deze instructies staan op het internet.

27. Wilde zaden zoeken

Zaden die decoratief zijn, en in het wild op de grond liggen, kun je oprapen en neerleggen in een leuke schaal. Kastanjes, peulen, papaverzaden, elzenzaadjes etc. Leg deze op een leuke schaal op de tuintafel.

low budget tuin ideeën

28. Druivenranken

Maak een leuke krans van druivenranken. Jij of iemand in jouw buurt met een tuin kan best wel eens een druif hebben staan. Deze geven na de snoei een heleboel ranken. Draai deze in elkaar als een krans en zet het vast met grof touw. Leuk om op te hangen of droogbloemen in te steken.

29. Kinderlaarsjes Als Pot

Kinderlaarsjes of andere laarsjes zijn ook altijd leuk om op te maken met bloemen of kleine plantjes, net als een gevulde spijkerbroek met tuinaarde.

29. Oude Karrenwielen

Oude karrenwielen zijn ook leuk om op te hangen, horizontaal, bijvoorbeeld aan een pergola. Ook hier kun je lichtjes met waxine kaarsjes aan hangen. Struin rommelmarkten of kringloopwinkels af. Daar kun je ze soms vinden.

30. Kalebassen

Bemachtig kalebassen. Deze gaan echt wel weken mee en staan leuk op de tuintafel. Leg er wat maiskolven bij met blad eraan. Dat staat erg decoratief.

31. Grote Groene Wijnflessen

Je hebt van die grote groene wijnflessen, kijk maar op marktplaats of de kringloopwinkel. Zet daar een aantal zonnebloemen in op het terras of een zelf geplukt boeket van grassoorten die je in elke straat wel vindt. Deze kun je vaak verversen en het kost je alleen wat tijd.

32. Schelpen

Maak een schelpenpad of plaats, van zelf gezochte schelpen of maak een mooie decoratie van schelpen tegen de schutting.

33. Bollen Van Narcis Of Hyacint Bijvoorbeeld

Hyacinten en narcissen die je hebt gekocht of gekregen kun je in de tuin uitplanten. Volgend jaar heb je daar veel plezier van. In deze blog staan meer bloemen die uit bollen komen en niet zo duur zijn, maar wel de moeite waard!

w budget tuin ideeën

34. Potten/Schalen Maken

Maak van gips of beton, afdrukken van schalen en plaats deze in jouw tuin. Leuk als waterbak voor vogels. Kijk op het internet hoe dat moet.

35. Oude Kruk

Zet een oude kruk onderste boven. Hang aan de vier poten een oude doek. Leg er wat plastic op en vul dit op met tuinaarde. Zet er één jarige plantjes in. Hoe leuk is dat! Heb je meer krukken? Maak er een tuinafscheiding van.

36. Oude Houten Tuinstoel

Heb je een (oude) tuinstoel van hout? Bekleed deze dan met mos en zet dit vast met touw of ijzerdraad. Staat geweldig leuk. Je kunt er ook nog zaadjes voor de vogels op uitstrooien. Gegarandeerd dat je hele vogels in de tuin op bezoek krijgt.

37. Van Binnen Naar Buiten Decoratie

Bekijk goed wat je in huis hebt qua decoratie. Veel kan naar buiten toe wanneer je het toch niet meer gebruikt. Wanneer je het niet erg vindt dat het verweerd (wat ik juist leuk vind) dan laat je dat gewoon gebeuren.

38. Tuinlantaarns

Oude tuinlantaarns kun je ook vaak vinden in kringloopwinkels. Hoe meer je er kan vinden hoe leuker dat kan zijn wanneer je deze bij elkaar zet. Op krukjes of op de grond.

39. Buitenpotten

Maak van binnen potten, buiten potten wanneer je deze zat bent of niet meer wilt gebruiken. Spuit ze in een leuke kleur (of niet) en maak een gat in de onderkant van de pot. Nu kun je deze pot makkelijk voor buiten gebruiken zonder dat het plantje te veel water krijgt. Let wel op de vrieskou. Potten kunnen dan kapot vriezen.

40. Oude Schommelstoel

Zet een schommelstoel neer in een hoekje en zet er plantjes of lichtjes op of zet ‘m voor de sier op het gras tussen de bloemen.

low budget tuin ideeen

41. Klimop Tegen Een Schommel

Wanneer de schommel daar eenzaam hangt en niet meer gebruikt wordt dan lijm je er een leuk lichtje of bloempotje op met plant, op die jaren kan blijven staan. Of je laat een klimop tegen de touwen aan groeien. Dat zal echt fantastisch staan. Ik zou bijna een schommel kopen :-).

42. Tuintafel

Maak een tuintafel van oude planken en stammetjes. Het kan ook een sitetable of een lage tafel zijn. Het hoeft niet pietje-precies, maar wel veilig. Bindt mos rond de stammen met touw of ijzerdraad, waar je poten van maakt. Gebruik goede schroeven die lang genoeg zijn om een stevige tafel te maken! Schuur de planken glad.

43. Moestuin

Maak een moestuin. Het kan even een uitgave zijn om zakjes met zaadjes van groente te kopen maar je krijgt en veel groente voor terug. Ruil ook met anderen die een moestuin hebben want 20 kroppen sla is misschien wat te veel van het goede, maar misschien ook niet….

44. Verjaardagscadeautje

Vraag, wanneer je jarig bent, cadeaubonnen van een tuincentrum in de buurt of vraag loads aan zakjes met zaad van jouw lievelingsbloemen of groenten.

45. Inlezen

Als laatste de tip: Lees jezelf in. Hoe moet of kun je het beste snoeien, stekken, planten en weet ik wat nog meer. Hoe meer je zelf kunt doen in jouw leuke tuin, qua onderhoud, hoe low budget het onderhoud wordt. En het is leuk! Leuk om te lezen hoe je frambozen moet planten of snoeien, leuk om te weten hoe je planten moet stekken. Doe er jouw voordeel mee! Het kost je niets, inlezen en leren een tuin te onderhouden. Je hoeft geen tuinman te laten komen of je tuin te laten verwilderen! Over het algemeen kun je veel zelf!

Het zit er met een low budget wel in dat je veel zelf moet maken of moet zoeken naar spulletjes of informatie moet vergaren, maar echt, doe er je voordeel mee. Wanneer je hier mee bezig bent zal je in alle spullen die je tegen komt wel een mogelijkheid zien om er wat meer in de tuin te kunnen doen.

Ik vind het helemaal geweldig om te doen en daarbij is het ook milieubewust om spullen her te gebruiken. Veel plezier!

Karin

Door met planten bezig zijn zoals zaaien, stekken en verzorgen, word ik gelukkig. Ook decoratieve hoekjes creëren in de tuin of in huis, met alles wat uit de natuur komt, vind ik geweldig. Geef mij maar een plant en ik zorg ervoor dat hij op een goede plek komt te staan en tot zijn recht komt. Elke plant, voor binnen en buiten of groot en klein, hebben hun eigen charmes en mogelijkheden. En daarover schrijf ik bij fleur en flower. Hopelijk worden of zijn jullie net zo enthousiast als ik ben. Want zeg nu zelf: Groen is toch een mooie kleur...

Nieuwe artikelen