Hoe Papaver Zaaien? – En Wanneer Natuurlijk!

papaver zaaien

Papaver of klaproos fleur in de zomer menige berm mooi op. Langs snelwegen en op dijken staan ze mooi te zijn in de volle zon. Papaver geeft na de bloei een mooie bol vol met zaden. Dit zaad is het welbekende maanzaad wat op brood wordt gebruik. Van papaver kan je ook opium maken. Maar wanneer kan je zelf papaver zaaien?

Papaver zaaien. Zoek een plaats in de volle zon en maak de grond luchtig. Verwijder onkruid en ander plantjes. Duw de zaadjes zachtjes in de grond op 25 cm afstand van elkaar en bedek ze niet. Geef water maar de grond mag niet vochtig zijn. Na 30 dagen ontkiemen ze en na 70 dagen bloeien ze.

In de vrije natuur staat de papaver naast de paardenbloem. Het rood en geel van de bloemen steken mooi tegen elkaar af. De gedachte is dat paardenbloem giftig zijn maar je kunt ze juist eten. Lees hier meer over in onze blog over de giftigheid van paardenbloemen.

Klaproos Zaaien

De bol van de klaproos kan wel honderden zaadjes bevatten. Nadat de bol openspringt verdeelt het zaad zich over de grond.

papaver zaaien

Het bijzonder van het zaad is dat het niet gelijk het volgende jaar een bloem hoeft te worden. Het zaadje kan er soms wel 100 jaar overdoen om te ontkiemen, in de vrije natuur dan. Alleen als de omstandigheden voor het zaadje perfect zijn zal deze ontspruiten en een bloem worden. Zijn de omstandigheden niet goed dan blijft het zaadje gewoon in de grond.

Als je zelf klaproos wilt zaaien wil je natuurlijk niet jaren wachten voordat je klaprozen krijgt. Ideale omstandigheden kunnen we in de tuin nabootsen.

Wanneer Papaver Zaaien?

Wanneer je de zaadjes plant hoop je natuurlijk dat je gelijk, hetzelfde jaar bloemen krijgt. Om dat te bevorderen is het verstandig de papaver in maart/april te zaaien. Als het gevroren heeft kan je het doen wanneer de grond ontdooid is. Is er geen vorst geweest, plaats dan de zaadjes in de grond wanneer het een koudere periode is.

Het bijzondere aan de papaverzaad is dat deze niet alleen warmte nodig heeft om te ontkiemen maar ook koude. De combinatie van koude en warmte en zonlicht laat het zaad ontkiemen.

Wil je meer zekerheid en heb je geduld, zaai dan de zaden in de herfst uit. Ze maken dan op zeker een koude periode mee en dat hebben ze nodig.

Papaver Zaaien In Volle Grond

Papaver in de tuin kan je het best zaaien in de volle grond. Dan staan ze letterlijk in een natuurlijke omgeving en dat zal de zaden goed doen. Door te treffen van de juiste voorbereidingen heb je de meeste kans van slagen dat de zaden gaan ontkiemen. Wat ga je doen?

  1. Zoek een goede plek uit
    De papaver is een echte zonaanbidder, dus zoek voor een stukje grond in de zon. Het maakt niet zo uit welke grond het is als het maar niet te nat is. De papaverzaadjes houden niet van vochtige grond. Dus een droogstukje grond in de volle zon is een prima plaats om de zaden te zaaien.
  2. Het zaaien van de papaver
    Voordat je gaat zaaien is het belangrijk om de grond eerst los te schoffelen. Maak de grond lekker luchtig, hierin kan het zaad goed kiemen. Zoek een stukje grond uit langs de schuur, in de border, naast de vijver wat niet te nat blijft. Schoffel dit goed en luchtig om. Maak de grond vrij van onkruid en andere plantjes, zo heeft de papaver ruimte om te groeien. Zaai de zaden op 20-25 centimeter afstand van elkaar. Als je ze te dicht op elkaar zaait worden de planten niet mooi. Druk de zaden zachtjes in de grond en bedek ze verder niet.
  3. De verzorging
    De zaden hebben niet veel verzorging nodig. Wat ze nodig hebben van jou is van tijd tot tijd water. Niet te veel wat ze houden niet van natte voeten. Geef ze niet te veel in een keer ander kunnen de zaden wegspoelen. Als de zaden zich goed voelen duurt het ongeveer 10-30 dagen voordat ze ontkiemen.
  4. Een volle border
    Na 70-80 dagen zullen de papavers gaan bloeien, mits alles goed is gegaan. Ze hebben namelijk ook nog een beetje kou nodig, dus de weersomstandigheden zijn zeker van invloed op de bloei. Als alles perfect is gegaan bloeien ze weelderig. In juni, juli en augustus kunnen ze bloeien.
    Ook nu hebben ze niet veel verzorging nodig. Eigenlijk niets. In de vrije natuur bloeien ze ook zelfstandig zonder de verzorging van mensen.
  5. Oogsten van papaver zaad
    Als de bloemblaadjes zijn afgevallen en de zaaddozen rechtop staan en krijtachtig aanvoelen kan je de stengel afknippen en hang ze om de kop om te drogen. Wanneer ze droog zijn kan je de zaden verwijderen. Snijd de bol voorzichtig open en van de zaden op in een kom.
    Een zaadbol kan wel honderden zaden bevatten dus je hebt gelijk weer zaad voor volgende jaar.
papaver zaaien

Dit zijn de stappen van het zaaien en oogsten van nieuwe papaver zaden. Deze zaden kan je weer gebruiken om papaver te zaaien voor volgend jaar. Tja, zo blijf je bezig maar je hebt altijd een tuin vol papaver. Leuk toch!

Papaver Zaaien Binnen

Papaver houd er niet van om verplaats te worden. Dus het is niet aan te bevelen om ze binnen in pot op te kweken. Wil je het toch proberen plaats dan meerder zaadjes in een pot en als het zaad begint te ontkiemen plaats je de zaadjes met allen aarde uit de pot in de grond. Zo merkt de papaver er hopelijk niets van als je ze verplaatst.

Het beste is om ze gewoon in de pot te laten staan. Als alle zaadjes ontkiemen zal je ze wel moeten uitdunnen anders groeien ze niet goed en bloeien ze niet mooi.

Uitdunnen doe je door de de plantjes af te knippen omdat je zo niet aan de wortels hoeft te komen en deze dus niet beschadigd worden.

Zorg ook nu voor luchtige grond welke niet te vochtig is. Als je water geeft kan je dit beter met de plantenspuit doen. Spuit een paar keer op de aarde, dit is al voldoende.

Ger

De natuur en tuin heeft altijd mijn interesse gehad. Ik loop graag in de natuur en ben vaak in tuinen te vinden en aan het wroeten in de aarde. Mijn interesse in planten en bomen heeft er voor gezorgd dat ik kennis over planten heb vergaard en vaardigheden over het onderhoud eigen heb gemaakt. Zoekend naar antwoorden gaf Google mij niet direct de juiste antwoorden. Vandaar deze blog; het antwoord op uw vragen over kamerplanten, buitenplanten, onkruid, ....kortom alles met wortels.

Nieuwe artikelen