Is Paardenbloem Giftig Of Eetbaar? – Alle Informatie En Advies

Paardenbloem giftig

In het begin van het voorjaar zie je steeds vaker, grote velden, geel gekleurd, en daarna veranderend in een pluizenbol. Dit komt door de weelderige bloei van de Paardenbloem. De Paardenbloem bloeit eigenlijk het hele jaar door, ook tijdens een zachte winter. Onder invloed van zonlicht gaat de bloemknop open. Bij schemering gaat de knop weer dicht. Er gaan verschillende verhalen de ronde, of een Paardenbloem giftig of eetbaar is. Hier het antwoord.

Paardenbloem Giftig of eetbaar? De Paardenbloem is héél licht giftig, net zoals vele andere groenten zoals rauwe aardappel en ongekookte bonen. Het kan gegeten worden door mensen, honden en paarden en kan zelfs een heilzame werking hebben. Sommige mensen en dieren zijn allergisch, maar dat is een kwestie van voorzichtig uitproberen.

DISCLAIMER: de inhoud van deze pagina is geen medisch advies. Het is daarom belangrijk om altijd de arts te raadplegen wanneer een giftige plant is gegeten en/of aangeraakt of wanneer een allergische reactie optreedt.

Algemene Informatie

Voor een overzicht van giftige planten en bloemen, raden we je aan om onze lijst met giftige planten te bekijken: Welke Zijn Giftige Planten Voor Mens En Dier? Deze lijst wordt nog steeds uitgebreid.

Het is altijd raadzaam om te weten welke planten je in jouw huis of tuin hebt staan en of ze giftig zijn. Zo kun je zelf, tijdens het snoeien, maatregelen nemen in de vorm van handschoenen dragen, en eventueel kleine kinderen of huisdieren beschermen tegen het eten van deze planten.

Paardenbloem Giftig Voor Paarden En Honden?

Paarden en honden rennen heel vaak over velden met Paardenbloemen. Paarden eten gras waar ook paardenbloemen tussen staan dus een terechte vraag is of paardenbloemen giftig zijn voor honden en paarden.

Paardenbloem giftig of eetbaar

De Paardenbloem is niet giftig voor paarden en honden. Dit, als de er niet ’te veel’ paardenbloemen gegeten wordt. Het sap van de bloem is heel licht giftig en soms, in hele grote hoeveelheden wel schadelijk, maar eerder lastig.

Honden zullen niet héél veel paardenbloemen eten en voor paarden is het verstandig ze niet in een weide te zetten die bezaaid is met héél veel paardenbloemen. Eigenlijk is niets goed waar het woordje ’te’ voor staat. Dit is ook zo met het eten van Paardenbloemen door paarden en honden.

In kleine of normale hoeveelheden is de Paardenbloem juist goed voor paarden. De bloem zorg voor een goede spijsvertering en is goed voor de lever en gal. Zo ook wordt beweerd dat het sap van de bloem huidproblemen kan verhelpen. Daarnaast bevatten Paardenbloemen veel vitamine B, C, D en E.

Paardenbloem Giftig Voor Mensen?

Als de Paardenbloem niet giftig is voor paarden en honden is deze dan wel giftig voor mensen? Nee, ook voor mensen is de paardenbloem niet giftig. De plant is op zich héél licht giftig en bij ‘veel te veel’ kan het problemen veroorzaken, maar dan moet je er wel heel veel van eten. Het is net zo als gekookte rijst, ook deze is licht giftig en toch wordt het door mensen in grote hoeveelheden gegeten en is er niets aan de hand.

De hoeveelheid gif is zo laag dat het lichaam dit makkelijk kan verwerken, zowel bij het eten van paardenbloemen als bij het eten van rijst. Maar dat terzijde…

Paardenbloem Eetbaar

Als een Paardenbloem niet giftig is voor mensen, welke delen van de paardenbloem is dan eetbaar?

paardenbloem giftig of eetbaar

De paardenbloem is dus te eten. Of het ook lekker is, is wat anders, en voor iedereen zelf te bepalen.

Het mooie van de Paardenbloem is dat alle delen van de plant eetbaar zijn; de bladeren, de bloem en de stengel. Het sap van de paardenbloem kan ook voor uitwendig gebruik gebruikt worden. Het schijnt goed te werken op wratten en dergelijke. De wat oudere paardenbloemen zijn meestal bitterder dan de jonge bloemen. Ik heb nog niet de kans genomen om te proeven…

Bladeren Van De Paardenbloem Zijn Rauw Eetbaar

Zoals gezegd zijn alle delen van de Paardenbloem eetbaar, dus ook het blad. Het blad van de Paardenbloem kan verwerkt worden is een salade. Ook kan je van het blad een kruidige thee trekken.

Je kunt de bladeren plukken in een weiland natuurlijk, maar als je thee wilt trekken, kan je ook gedroogde bladeren kopen bij de reform of natuurwinkel.

Bloem Paardenbloem Eetbaar

De bloem is ook eetbaar en wordt vaak gebruikt in een salade. Neem dan wel vers geplukte bloemen. De smaak van de bloem is iets zoetig, heb ik gelezen, dit in tegenstelling tot het sap van de stengels.

De paardenbloem wordt ook gebruikt om speciale bieren en wijnen mee te maken.

Wortel Paardenbloem Eetbaar

De wortel is ook eetbaar en wordt vaker gebruikt voor zijn geneeskrachtige werking, meer dan voor het lekkere. Oogst de wortels voordat de bloem in bloei gaat. Wees voorzichtig, want als de wortel breekt loopt het sap eruit en dat is juist niet de bedoeling.

Na de oogst is het raadzaam om de wortels even rustig te laten drogen, twee weken moet voldoende zijn. Leg de wortels op een rustige koele plaats waar ze kunnen drogen.

De geneeskundige werking zou moeten helpen bij:

  • Eczeem
  • Jicht en reuma.
  • Ook zou een oplossing van de wortel het lichaam ontgiften en reinigen.

Ga echter niet zelf aan de slag, maar raadpleeg op zijn minst een kruidengeneeskundige of loop een natuur- of reformwinkel binnen voor advies.

Ger

De natuur en tuin heeft altijd mijn interesse gehad. Ik loop graag in de natuur en ben vaak in tuinen te vinden en aan het wroeten in de aarde. Mijn interesse in planten en bomen heeft er voor gezorgd dat ik kennis over planten heb vergaard en vaardigheden over het onderhoud eigen heb gemaakt. Zoekend naar antwoorden gaf Google mij niet direct de juiste antwoorden. Vandaar deze blog; het antwoord op uw vragen over kamerplanten, buitenplanten, onkruid, ....kortom alles met wortels.

Nieuwe artikelen