Pannenkoekplant Verzorgen, Hoe Doe Je Dat Goed?

Pannenkoekplant Verzorgen

De Pannenkoekplant is een van de populairste planten in Nederland en heeft verschillende de namen: in het Engels heet ze ook wel “Chinese Money Plant”, wij Nederlanders geven haar ook wel de naam “Missionaris plant” en in het Latijns staat ze bekend als de “Pilea Peperomioides”.  

Hoewel het onthouden van al die namen wat moeilijker kan zijn, is de verzorging van het plantje relatief makkelijk. Ze vragen niet veel van je én laten zich ook makkelijk stekken. Toch heeft elke plant een ideaal klimaat, benodigd om optimaal te groeien en bloeien. Om het meest uit jouw Pannenkoekplant te halen lees je hier alles wat je over dit mooie plantje moet weten.

Hoe Pannenkoekplant Verzorgen?

  • Zet de plant op een plekje met veel licht, maar niet in de volle zon en weg van de verwarming.
  • Geef genoeg water, zodat de grond altijd licht vochtig is (ongeveer twee keer per week).
  • Benevel de plant eens per week om de luchtvochtigheid te verhogen.
  • Geef in de zomermaanden eens in de twee weken plantenvoeding.
  • Verpot de Pannenkoekplant één keer per jaar, in de lente.
  • Snoei de Pilea niet.

Pannenkoekplant Water Geven

De Pannenkoek plant heeft regelmatig water nodig, maar absoluut niet te veel. Dat is de grootste valkuil bij deze plant – we denken dat plantjes veel water nodig hebben en dus verdrinken we ze per ongeluk.

Afhankelijk van de temperatuur, luchtvochtigheid en seizoen heeft de Pilea meer of minder water nodig. Ga dus niet uit van ‘blind’ twee keer per week water geven, dan gaat het fout.

Wat je het beste kunt doen, is elke paar dagen een vinger in de aarde te steken. De Pannenkoekplant is het gelukkigste met een licht vochtige aarde. Wanneer het dus droog is, kun je water geven.

Wanneer je bang bent te veel water te hebben gegeven kun je gewoon een paar dagen extra wachten tot de aarde weer droger is. Als je denkt écht teveel water te hebben gegeven, is het een goed idee om het plantje te verpotten en nieuwe aarde te geven. Zo weet je zeker dat het niet verdrinkt!

Verder houdt de pannenkoekplant van een hoge luchtvochtigheid. Nu wonen we in Nederland helaas niet in een tropisch paradijs, maar kunnen we dit wel deels nabootsen. Benevel het plantje daarom eens per week met een plantenspuit. Om de luchtvochtigheid verder te verhogen kun je een schaaltje water naast (op, onder, in de buurt van) de verwarming zetten.

Pannenkoekplant Standplaats

De Pannenkoekplant vraagt veel licht, maar doet het absoluut niet goed in de directe zon. Dan kunnen de bladeren namelijk verbranden. De blaadjes zullen dan slap gaan hangen en verkleuren naar een lichtgele kleur. Zet  je hem echter te donker, dan worden de bladeren weer bruin.

Wanneer jouw plantje verkleurd of zielig gaat doen is de kans groot dat de standplaats niet goed is. Je kunt deze dan naar een iets schaduwrijkere omgeving plaatsen, of juist dichter bij een raam.

Pas ook op met de verwarming. De Pilea is namelijk gelukkig met een hoge luchtvochtigheid en de verwarming werkt dit ontzettend tegen. Ben je opstandig en zet je jouw plantje toch in de buurt van de verwarming? Zet dan ook een schaaltje water in de buurt om de luchtvochtigheid te verhogen en benevel het plantje één keer per week.

Als laatste is de Pilea wel echt een kamerplant. De minimaal benodigde temperatuur overdag is 19 graden en ’s nachts 16 graden. Zet dit plantje dus absoluut niet buiten neer, hij zal het niet overleven.

Pannenkoekplant Voeding

De Pilea heeft niet per se extra voeding nodig. Je kunt er wel voor kiezen om dit in de zomermaanden eens in de twee weken toch te doen. Dit kan dan met gewone kamerplanten voeding. Let op dat je de hoeveelheden aanhoudt die achterop de verpakking staan. Te veel voeding tast namelijk de wortels van het plantje aan.

Ook kun je de voeding beter niet geven in de wintermaanden. Dit is omdat de plant dan niet (snel) groeit, en het simpelweg niet weet wat ’t met al die voeding moet doen. Dan krijg je dus dezelfde problemen als wanneer je teveel voeding geeft.

Als laatste kun je, wanneer je de plant net gekocht hebt, vaak het beste een maand of twee wachten met voeding geven. Je weet namelijk niet hoeveel voeding het plantje bij de kweker heeft gehad. De pannenkoekplant kan beter tegen te weinig (of zelfs geen) voeding dan teveel voeding.

Pannenkoekplant Snoeien

De Pannenkoekplant groeit voornamelijk de hoogte in en de onderste blaadjes verwelken en vallen er af. Deze afgevallen blaadjes kun je weghalen, maar je hoeft de plant verder niet te snoeien. Doe dit ook zeker niet – zodra je de bovenkant snoeit, is het gedaan met de groei van je plantje.

Pannenkoekplant Bloeien

Een bloeiende Pannenkoekplant gebeurt heel zelden, maar het is wel een mogelijk. Als jij ervoor zorgt dat jouw plantje zo gelukkig is, als het maar kan, dan bestaat er een kans dat er kleine witte bloemetjes aan de plant komen. Waar je normaal gesproken een blad aan een stengel hebt, komt hier dan een trosje witte bloemetjes. Superleuk, maar dan moet je money plantje wel héél gelukkig zijn.

Pannenkoekplant Stekken

Wanneer jouw plant te groot wordt, kun je deze eenvoudig stekken. De Pannenkoekplant geeft namelijk kleine babyplantjes die direct uit de grond komen. Deze kun je losknippen van de moederplant en 2-3 weken in wat water zetten. Als ze wortels zijn gegroeid, kun je de plantjes overzetten in een potje.

Wil je uitgebreider weten hoe je jouw pannenkoekplant het beste kunt stekken? We zijn hier dieper op ingegaan in deze blog: “Hoe Pannenkoekplant Stekken?”.

Pannenkoekplant Verpotten

Je kunt de pannenkoekplant het beste verpotten wanneer je deze net hebt gekocht. Zo weet je zeker dat er voldoende voedingsstoffen in de aarde zitten.

Daarnaast is het een goed idee om elke lente jouw pannenkoekplant te verpotten. Wanneer het zonnetje weer gaat schijnen heeft het plantje namelijk weer de energie om de beschadigde wortels te herstellen. Indien nodig kun je deze in een nieuwe pot zetten die zo’n 20 % groter is dan de huidige pot.

Bij het verpotten is het verder belangrijk dat je de Pannenkoekplant nooit in een terracotta pot zet. Deze neemt namelijk heel veel water op, waardoor je plantje al gauw uitdroogt. Wil je toch gebruikmaken van een terracottapot, zet er dan ook een plastic binnenpot in. Zo heb je het uiterlijk van terracotta, maar niet de nadelen.

Bekijk onderstaande video voor nog meer tips over het verzorgen van de pannenkoekenplant.

Pannenkoekplant Groeit Scheef

De pannenkoekplant heeft, net als vele andere planten, de neiging om naar het licht toe te groeien. Als je deze dus te lang met één kant naar het raam laat staan zullen de blaadjes richting het raam groeien. Om dit te voorkomen kun je simpelweg regelmatig de pot draaien: zo krijgen alle blaadjes evenveel licht en vallen ze niet naar één kant.

Pannenkoekplant Ziektes

Hieronder lees je de meest voorkomende ziektes en andere problemen bij de Pannenkoekplant.

Let wel op dat de Pilea van nature de onderste blaadjes loslaat. Dat is geen ziekte. Dit is normaal en gebeurt simpelweg, zodat het plantje zich kan focussen op het versterken van de stam. De pannenkoekplant wil namelijk de lucht in en daar heeft ze de blaadjes dicht bij de grond niet voor nodig.  Zijn de onderste blaadjes dus geel, dan is er niets aan de hand!

 Pannenkoekplant Verkleurde Bladeren

Wanneer je plantje gele bladeren krijgt, betekent dit dat ze te lang in een donker heeft gestaan. De Pilea groeit het beste op een plekje met veel licht. Dit probleem is dus makkelijk op te lossen door een ander plekje te vinden. Let wel op dat het plantje geen direct zonlicht opvangt, want dan worden de bladeren weer bruin.

Pannenkoekplant Hangt Slap

Wanneer de plant slap hangt en de stengels ver ombuigen heeft dit óf te maken met de hoeveelheid water óf de hoeveelheid zon. Je doet er dan goed aan om je plantje te verplaatsen naar een plekje met wat minder directe zon en let op dat je niet te veel of te weinig water geeft. De aarde moet altijd vochtig zijn, maar nooit nat.

Pannenkoekplant Bladeren Krullen Om

Als je pannenkoekplant gekrulde bladeren krijgt, is de kans groot dat je last hebt van spint of luizen. Deze maken kleine gaatjes aan de onderkant van de bladeren, waarna ze de sappen uit het blad zuigen. Dit zorgt ervoor dat het blad omkruld. De beestjes zitten het liefste op jonger bladeren, omdat deze nog zacht zijn en ze daardoor makkelijker een gaatje kunnen maken.

Natuurlijk is voorkomen altijd beter dan genezen.
Spint houdt van een droge, warme plek. Je doet er daarom goed aan om de pannenkoekplant eens per week te benevelen met een plantenspuit. Wanneer je al last hebt van de beestjes, kun je deze verdelgen door een theelepel groene zeep op te lossen in een liter water en de plant hiermee te besproeien. Doe dit grondig en geef extra aandacht aan de onderzijden van de blaadjes.

Het probleem is opgelost wanneer er weer mooie, platte blaadjes aan de plant groeien. Op dit moment kun je de omgekrulde bladeren wegknippen. Zo steekt je plantje geen energie in het in leven houden van de lelijke blaadjes.

Wanneer het probleem na een week niet is opgelost kun je de plant nogmaals sprayer met het groene zeep en water mengsel.

Eline

Ik ben iemand die graag zo duurzaam mogelijk leeft en de natuur graag een handje helpt. Als gevolg is het natuurlijk niet gek dat ik ook veel bezig ben met het verzorgen van plantjes. Omdat ik het liefste ook anderen help de natuur te waarderen schrijf ik meerdere keren per week op Fleur & Flower. Daarnaast schrijf ik op mijn blog Ecolien over hoe een duurzaam en plantaardig leven geleid kan worden.

Nieuwe artikelen