Is Pannenkoekplant Giftig (Pilea Peperomioides) – Alle Informatie!

pannenkoekplant giftig

De Pannenkoekenplant is waarschijnlijk een van de meest populaire planten van deze tijd. Ze is namelijk makkelijk te verzorgen en te stekken én ziet er gewoon heel gezellig uit. Echter, wanneer je kinderen of dieren in huis hebt lopen is het altijd handig om even na te gaan of een Pannenkoekplant ook giftig is.

De Pannenkoekenplant is niet giftig voor mensen of dieren. Je kunt deze plant dus veilig in huis halen als je huisdieren of kleine kinderen hebt. Let bij baby’s wel op het verstikkingsgevaar wanneer er wordt gegeten van deze (en alle) planten.

Meer weten over de Pannenkoekenplant en wat je kunt doen om je huis veilig te houden voor kinderen en (huis)dieren? Lees dan verder!

DISCLAIMER: de inhoud van deze pagina is geen medisch advies. Het gevaar verschilt per situatie. Het is daarom belangrijk om altijd de arts te raadplegen wanneer een giftige plant is gegeten en/of aangeraakt.

Algemene Informatie

De latijnse naam van de pannenkoekplant is Pilea Peperomioides wat ‘lijkt op de Peperomia’ betekent. Hoewel deze twee planten niet uit dezelfde familie komen, lijken ze wel erg op elkaar – en niet alleen qua uiterlijk! Beide planten zijn namelijk niet giftig en kun je dus gewoon zonder zorgen in huis halen. Houd er wel rekening mee dat kamerplanten over het algemeen niet gemaakt zijn om van te eten, dus echt gezond is een hapje Pannenkoekenplant niet. Maar het kan ook zeker niet direct kwaad. Gelukkig is de pannenkoekplant niet giftig.

Neem bij twijfel altijd contact op met de huis- of dierenarts. De kans dat iemand ziek wordt van Pannenkoekenplant is nihil, maar het kan natuurlijk zijn dat er van een andere plant is gegeten. Wacht niet af, maar bel liever een arts.

Zijn jouw andere kamer- of tuinplanten giftig of niet? Zoek ze op in onze lijst van giftige planten. Deze wordt nog uitgebreid!

Is Pannenkoekplant Giftig Voor Huisdieren? (katten, honden, vogels, konijnen)

De Pannenkoekenplant is niet giftig voor alle dieren. Het is dus geen probleem als jouw huisdier hier uiteindelijk aan knaagt.

Als je de Pannenkoekenplant koopt, wetend dat je huisdieren er uiteindelijk van zullen knagen, kun je het beste voor een biologische variant gaan. Dan weet je zeker dat er geen vervelende bestrijdingsmiddelen zijn gebruikt. Nu is het trouwens niet het einde van de wereld als je kat van een niet-biologische plant eet.  Het is niet zo dat niet-biologische planten per definitie gekweekt zijn met chemicaliën. Wanneer je een plant koopt, kun je deze het beste even goed afnemen met een vochtige doek. Dit moet voldoende zijn om van eventuele bestrijdingsmiddelen af te komen.

Tips Om Problemen Te Voorkomen Voor Huisdieren

Pannenkoekenplant is dus prima voor huisdieren. Maar als je opzoekt of Pannenkoekenplant giftig is, zal je je vast ook afvragen of andere planten giftig zijn. Hierom heb ik hieronder een lijstje met tips neergezet om problemen te voorkomen bij dieren.

Allereerst – als je geen giftige planten in huis hebt kunnen deze ook geen gevaar vormen voor jouw huisdieren. Check daarom altijd of een plant giftig is voor je deze in huis haalt.

Verder:

  • Zet de plant op een plek waar huisdieren niet bij kunnen. Let op dat als je katten hebt, zij bijna overal wel komen. Het liefste dus achter gesloten deur die giftige plant. Verder betekent ergens hoog op een kast niet per sé veilig – planten laten namelijk regelmatig bladeren los, welke op de grond terecht kunnen komen.
  • Plaats giftige planten niet in de buurt van de slaapplek van jouw huisdier. Ze worden daar makkelijk afgeleid en zijn eerder geneigd om de plant te eten.
  • Dieren die zich vervelen gaan zelf op zoek naar entertainment. En laten planten, met al die geuren en kleuren, hier nu perfect voor zijn. Om dit te voorkomen kun je ze beter voldoende speeltjes en aandacht geven. Zo verklein je de kans op gevaar!

Nogmaals, de beste optie om deze planten gewoon niet in huis te halen of houden.

Is Pannenkoekplant Giftig Voor Baby’s En Kinderen?

Baby’s en kinderen stoppen graag alles in de mond – en dan al helemaal plantjes die in leuke kleuren en vormen komen. Reden genoeg dus om als ouder even een ronde huis te maken en langs te lopen welke planten giftig zijn.

Pannenkoekenplant is gelukkig helemaal niet gevaarlijk voor baby’s en kinderen, behalve dan dat er een verstikkingsgevaar bestaat. De kans is echter klein dat jouw baby of kindje van de Pannenkoekenplant wil eten, hij smaakt namelijk helemaal niet lekker. Niet ideaal dus om van te snoepen.

Wat Te Doen Als Je Kind Van Een Giftige Plant Heeft Gegeten?

Bel altijd de huisarts of antigifcentrum, zij kunnen je het beste adviseren. Heeft het kind ernstige symptomen, of gaat het om een dodelijke plant, bel dan 112. Neem bij bezoek aan de arts ook een stukje van de plant mee als het kan, zodat zij kunnen bepalen wat de volgende stappen zijn.

Gaat het om dodelijke plant, vraag dan aan de huisarts of je jouw kind moet laten overgeven. Het kan zijn dat sommige planten de huid irriteren en dat deze stoffen dus weer langs de slokdarm moeten, wanneer er wordt overgegeven. De arts verteld je wat je het beste kunt doen. Het kan zijn dat alleen de mond goed moet worden gespoeld.

Eline

Ik ben iemand die graag zo duurzaam mogelijk leeft en de natuur graag een handje helpt. Als gevolg is het natuurlijk niet gek dat ik ook veel bezig ben met het verzorgen van plantjes. Omdat ik het liefste ook anderen help de natuur te waarderen schrijf ik meerdere keren per week op Fleur & Flower. Daarnaast schrijf ik op mijn blog Ecolien over hoe een duurzaam en plantaardig leven geleid kan worden.

Nieuwe artikelen