Hoe Pachira Snoeien? – Complete Gids Voor Thuis!

Is Pachira Aquatica giftig

De Pachira ken je misschien ook wel onder de naam Geldboom of Watercacao. De boom komt van oorsprong uit de moerasgebieden van Brazilië, Costa Rica en Peru. In de vrije natuur kan de boom wel 20 meter hoog worden, dat is niet het formaat kamerplant! In Nederland zijn Pachira’s te koop met een enkele stam of met meerdere gevlochten stammen. Maar hoe moet je de Pachira Snoeien?

Pachira Snoeien. Bruine en gele bladeren kan je het hele jaar wegsnoeien. De vormsnoei gebeurt in het voorjaar. Uitschieters en lelijke takken en bladeren worden net boven een knoop of blad afgeknipt. Is de kruin niet mooi meer dan kan je deze helemaal snoeien tot op de stam.

Lees ook: Planten Snoeien, Waarom, Hoe En Wanneer Doe Je Dat?

De Pachira heeft niet veel snoei nodig maar het is wel belangrijk dit elk jaar te doen om de boom mooi in de vorm te houden, een kruin op een stam! De Pachira is een van de vele kamerplanten op stam. Wil je meerdere kamerplanten op stam zien, lees dan onze blog of dit type plant. Ze zijn altijd een aanwint voor elke kamer.

Geldboom Snoeien

Wanneer gaan we de Geldboom Snoeien? De Pachira kan elk moment gesnoeid worden echter is het beste moment om de Pachira te snoeien in het voorjaar.

De plant is nu op zijn sterkst en zal snel herstellen van een snoeibeurt. Hij zal na de knipbeurt veel energie gaan geven aan nieuwe uitlopers waardoor de plant voller wordt.

Echter, zoals gezegd kan je het hele jaar door de Pachira snoeien. Na verloop van tijd zullen oudere bladeren geel worden. Deze kan je elk moment verwijderen. Knip deze bladeren dan af net boven een knop of ander blad. Zo behoudt de Pachira een mooie groene kleur zonder gele en oude verwelkte bladeren.

Draag handschoenen wanneer je de Pachira gaat knippen. De Pachira is namelijk matig giftig. Kijk dus uit met de sappen van de plant want deze kunnen irritatie veroorzaken op de huid. Bij inname raad ik je aan direct contact op te nemen met je huisarts.

We noemen hem Wout…

Pachira Aquatica Snoeien

Wat voor snoei is nodig om de Pachira mooi in vorm te houden of te brengen? In het voorjaar worden uitlopers die de boom uit balance brengen gesnoeid.

Pachira snoeien

Wat ga je doen om de boom mooi terug te snoeien?

  • Maak voor het snoeien gebruik van een schone en scherpe snoeischaar. Spoel de schaar af onder de kraan met warm water en verwijder het vuil. Is de schaar vies dan kan de Pachira ziek worden na de snoeibeurt wat natuurlijk niet de bedoeling is. Goede snoeischaren voorkomen ziektes bij jouw planten omdat je rechte wonden maakt. Bol.com heeft veel gevarieerde snoeischaren voor grote en kleine takken. Zit er iets voor je bij?
  • Kijk goed naar de boom en zoek takken/bladeren die uitschieters zijn of die de boom uit balance brengen. Knip deze balderen af net boven een knoop of het eerst volgende blad. Zo wordt de boom niet te kaal en kan deze weer uitlopers produceren.
  • Je kunt de uitloper eventueel helemaal terugsnoeien tot de eerste knoop aan de tak. Kortom, je kunt elke knoop of blad pakken en daar op terugsnoeien. Het is dus belangrijk om goed te kijken wat je weg wilt halen. Zo komt de boom weer in de juiste vorm.
  • Ga zo de hele boom af en knip beetje bij beetje de boom in de vorm. Zo hou je overzicht in wat je aan het doen bent.
  • Knip tijdens de voorjaarssnoei gelijk de bruine en gele bladeren weg.

Wanneer je deze methodiek aanhoudt zal je er een mooie boom voor terugkrijgen die volop nieuwe bladeren aanmaakt. En heb je een foutje gemaakt, geen nood de boom zal snel nieuwe takken en bladeren aanmaken.

Pachira Snoeien Tot In De Kruin

Maar wat nu als de boom, oftewel de kruin helemaal niet meer in model te brengen is? Kan je de boom dan helemaal terug snoeien tot in de kruin?

Ja, je kunt alle takken en bladeren verwijderen. Je houdt dan een stam of meerdere stammetjes over. Deze zullen na verloop van tijd weer uitlopers geven waar bladeren aan komen.

Geen probleem dus, je zit alleen even met een paar stammetjes in je huiskamer.

Ga lekker aan de gang en veel plezier!

Ger

De natuur en tuin heeft altijd mijn interesse gehad. Ik loop graag in de natuur en ben vaak in tuinen te vinden en aan het wroeten in de aarde. Mijn interesse in planten en bomen heeft er voor gezorgd dat ik kennis over planten heb vergaard en vaardigheden over het onderhoud eigen heb gemaakt. Zoekend naar antwoorden gaf Google mij niet direct de juiste antwoorden. Vandaar deze blog; het antwoord op uw vragen over kamerplanten, buitenplanten, onkruid, ....kortom alles met wortels.

Nieuwe artikelen