Is Pachira Aquatica Giftig? (Watercacao, Geldboom)

Pachira giftig

Kinderen of huisdieren in huis? Dan is het verstandig om even na te gaan welke planten je hebt staan én of deze giftig zijn. Zo voorkom je problemen. Voor de Pachira Aquatica, ookwel Watercacao of Geldboom genoemd, geldt het volgende:

De pachira aquatica is licht giftig. Voor volwassenen kan contact met sappen voor huidirritatie zorgen. Voor kinderen en dieren kunnen de gevolgen groter zijn. Het is daarom raadzaam om contact op te nemen met de arts of het antigifcentrum in België: 070-245 245. Zij kunnen je het beste adviseren.

Meer informatie over symptomen en voorkomen, ook bij kinderen en huisdieren, vind je in de rest van dit artikel.

DISCLAIMER: de inhoud van deze pagina is geen medisch advies. Het gevaar verschilt per situatie. Het is daarom belangrijk om altijd de arts te raadplegen wanneer een giftige plant is gegeten en/of aangeraakt.

Algemene Informatie

Voor volwassenen zal de opgelopen schade door deze geldboom niet groot zijn. Het echte risico wordt namelijk veroorzaakt wanneer de plant in het lichaam terecht komt. Volwassenen zullen niet snel een kamerplant eten en lopen dus ook geen groot risico. Wat wel voor kan komen is dat er contact gemaakt wordt met de sappen, bijvoorbeeld wanneer de plant is afgebroken. In dit geval is het slim om je handen even te wassen en zal je een iets geïrriteerde huid hebben.

Zijn jouw andere kamer- of tuinplanten giftig of niet? Zoek ze op in onze lijst van giftige planten.

Is de Pachira Aquatica Giftig Voor Huisdieren (katten, honden, vogels, konijnen)?

Voor huisdieren geldt dat de Pachira Aquatica niet giftig is. Het is dus prima om deze plant in huis te halen.

Weet je niet zeker of jouw huisdier van de Watercacao of een giftigere plant heeft gegeten? Let dan op de volgende symptomen. Als deze voorkomen is het raadzaam om de dierenarts te bellen.

 • Bleke tong en/of tandvlees
 • Stuiptrekkingen
 • Buikpijn
 • Braken en/of overgeven
 • Dirarree en/of buikloop
 • Zwelling in keel of mond
 • Gebrek aan eetlust

Bovenstaande symptomen zullen echter vaak maar in kleine mate voorkomen. Toch, heeft jouw huisdier één van bovenstaande symptomen?  Bel dan meteen de dierenarts. Zij kunnen je verder informeren. Vraag de dierenarts bij twijfel om het RIVM te bellen.

Tips Om Problemen Te Voorkomen Bij Dieren

Allereerst – als je geen giftige planten in huis hebt kunnen deze ook geen gevaar vormen voor jouw huisdieren. Check daarom de eerder genoemde lijst met giftige planten en haal deze niet naar binnen.

Pachira giftig

Heb je al een giftige plant in huis en wil je deze echt niet weg doen? Dan kun je het volgende doen om jouw huisdieren te beschermen:

 • Zet de plant op een plek waar huisdieren niet bij kunnen. Let op dat als je katten hebt, zij bijna overal wel komen. Het liefste dus achter gesloten deur die giftige plant. Verder betekent ergens hoog op een kast niet per se veilig – planten laten namelijk regelmatig bladeren los, welke op de grond terecht kunnen komen. Daarnaast kan stuifmeel, dat per ongeluk op de vacht of poten terecht is gekomen, opgelikt worden en problemen veroorzaken.
 • Plaats giftige planten niet in de buurt van de slaapplek van jouw huisdier. Ze worden daar makkelijk afgeleid en zijn eerder geneigd om de plant te eten.
 • Dieren die zich vervelen gaan zelf op zoek naar entertainment. En laten planten, met al die geuren en kleuren, hier nu perfect voor zijn. Om dit te voorkomen kun je ze beter voldoende speeltjes en aandacht geven. Zo verklein je de kans op gevaar!

Nogmaals, de beste optie om deze planten gewoon niet in huis te halen of houden.

Is de Pachira Aquatica Giftig Voor Baby’s en Kinderen?

Baby’s en kinderen stoppen graag alles in de mond – en dan al helemaal plantjes die er lekker vrolijk en kleurrijk uitzien. Reden genoeg dus om als ouder even een ronde huis te maken en langs te lopen welke planten giftig zijn.

De pachira aquatica is ‘maar’ licht giftig, wat betekent dat er niet meteen paniek hoeft te ontstaan als je kind een hap heeft genomen. Kamerplanten kunnen we sowieso al niet bestempelen als gezond, maar wanneer je kind een hap pachira aquatica heeft genomen is het belangrijk even in de gaten te houden hoe hij of zij zich voelt en contact op te nemen met de huisarts of het antigifcentrum.

Symptomen die zich voor kunnen doen zijn als volgt:

 • Stuiptrekkingen
 • Zwelling in keel of mond
 • Braken en/of overgeven
 • Bleke tong en/of tandvlees
 • Dirarree en/of buikloop
 • Gebrek aan eetlust
 • Buikpijn

Wanneer je een Pachira Aquatica in huis hebt, zorg er dan voor dat deze buiten bereik van kinderen staat. Let wel op dat planten soms blaadjes loslaten, welke op de grond terecht kunnen komen. Het beste advies is daarom om geen planten in huis te halen die gevaarlijk zijn voor jouw kindje.

Wat Te Doen Als Je Kind Van Een Giftige Plant Heeft Gegeten?

Bel altijd de huisarts of antigifcentrum, zij kunnen je het beste adviseren. Heeft het kind ernstige symptomen, of gaat het om een dodelijke plant, bel dan 112. Neem bij bezoek aan de arts ook een stukje van de plant mee als het kan, zodat zij kunnen bepalen wat de volgende stappen zijn.

Gaat het om dodelijke plant (dus niet de pachira aquatica!) en is het minder dan een uur geleden gegeten, zorg er dan voor dat je kind water drinkt en overgeeft. Gaat het om een plant die de huid irriteert en waarvan het sap in de mond terecht is gekomen, is het niet verstandig om over te laten geven. Het sap komt dan opnieuw langs de slokdarm en zorgt ervoor dat het opnieuw irriteert. Spoel de mond goed en bel de arts.

Eline

Ik ben iemand die graag zo duurzaam mogelijk leeft en de natuur graag een handje helpt. Als gevolg is het natuurlijk niet gek dat ik ook veel bezig ben met het verzorgen van plantjes. Omdat ik het liefste ook anderen help de natuur te waarderen schrijf ik meerdere keren per week op Fleur & Flower. Daarnaast schrijf ik op mijn blog Ecolien over hoe een duurzaam en plantaardig leven geleid kan worden.

Nieuwe artikelen