De mooie subtropische plant de orchidee is een lastige plant om te verzorgen. Vandaar deze blog met zo veel mogelijk informatie over orchidee verzorging. De orchidee geeft hele mooie bloemen die bij een juiste verzorging lang bloeien.
Zet de plant op een licht plaats maar niet in direct zonlicht. Geef eens in de 7 dagen water en laat de grond opdrogen. Een dompel beurt vinden ze ook prettig. Plaats de plant na de bloei voor 8 weken op een koele plaats en knip de bloeistengels boven de tweede knop af.
Er zijn heel veel soorten orchideeën van hangende tot tuin en huiskamer orchideeën. De plant heeft aandacht en zorg nodig. Indien je de plant op zijn geliefde manier behandelt zal de plant een weldaad in je kamer zijn, een sieraad.
Planten/verplanten
Inhoudsopgave
Verzorging Orchidee Binnenhuis
Deze blog en alle informatie in deze blog is gericht op de verzorging van de orchidee binnenhuis. Ik heb het dus over kamerplanten. Het gaat over water geven, standplaats, verpotten en specifieke zaken zoals dat de bloemen er vanaf vallen.
Maar eerst de gebruikelijke zaken voor de verzorging van je orchidee binnenhuis.
Hoe Orchidee Verzorgen?
De orchidee heeft zorg en aandacht nodig. Het is een tropische plant dus standplaats, luchtvochtigheid en water geven zijn belangrijk in de verzorging van de orchidee
Standplaats
De orchidee houdt van zonlicht, veel zonlicht maar geen direct zonlicht. Door te veel zonlicht kunnen de bladeren geel worden en verbranden. De ideale plaats voor je orchidee is een vensterbank op het oosten of westen.
Plaats je de orchidee op het zuiden, zet de plant dan 2 tot 3 meter achter het raam. Zo ontvangt hij veel licht maar niet het directe zonlicht.
Aangezien de orchidee van oorsprong uit de tropen komt is hij warmte gewend. De ideale temperatuur voor de orchidee binnenhuis is 20-22 graden. Zet de plant op een rustige plaats waar geen tocht is, dus niet direct naast een deur of raam.
Water Geven
De orchidee heeft niet veel water nodig, dus pas op voor natte voeten. Tussen de water geef beurten door moet de grond opgedroogd zijn, pas dan kan je water geven. Gemiddeld is dit om de 7 dagen.
Wat orchideeën ook prettig vinden is een dompelbad. Vul een bak met lauw water, niet warm en dompel de pot van de orchidee onderwater. Laat even onder water en haal de pot vervolgens uit de bak en laat goed uitlekken. Nu kan de pot weer terug in de sierpot en laat de grond de komende dagen weer opdrogen.
Door te veel water geven kan wortelrot optreden. Over wortelrot kan je alles lezen in onze blog over Wortelrot en hoe te verhelpen.
Je kan de plant af en toe sproeien maar dit is geen vereisten. In de wintermaanden vinden ze dit echter wel prettig, het verhoogt de luchtvochtigheid.
Orchidee Verpotten
Je orchidee moet je verpotten. Dit doe je eens in de 3 tot 4 jaar. Er is speciale orchidee potgrond te koop en deze kan ik je zeker aanraden. De grond is licht van structuur waardoor de nieuwe wortels goed kunnen groeien.
Wanneer je wilt dat je orchidee niet groter groeit, plaats je de plant terug in zijn oorspronkelijke pot. Je kunt ook een 20% grotere pot nemen zo kan je plant groter groeien.
Haal je orchidee uit de pot en verwijder eventueel de slechte wortels. Doe een laagje aarde in de pot en zet de orchidee hier boven op en vul de rest op met potgrond. Druk de grond voorzichtig aan. Als je eventueel luchtwortels bedekt met aarde dan is dit geen probleem.
Als je de plant aan het verpotten bent kan je deze misschien gelijk stekken. Hoe je dit doet lees je in onze blog over het stekken van de orchidee.
Voeding
Voeding kan je jouw orchidee geven. Is deze voeding zitten stoffen die er voor zorgen dat je orchidee goed, mooi en lang bloeit.
Er is speciale orchidee voeding te koop maar normale plantenvoeding kan je ook gewoon gebruiken. Het blijft een plant!
Hou wel de dosering aan die op de verpakking staat. Als je te veel voeding geeft kan je de wortels namelijk beschadigen.
Verzorging Winter
In de wintermaanden, als de plant in ruste is heeft de plant minder water nodig. Geef de orchidee eens in de 10 dagen water en wees er zeker van dat de grond is uitgedroogd. Plaats de plant in een koelere omgeving waar het ongeveer 15 graden is en doe dit voor 8 weken lang. Je plant kan zo weer aansterken. Knip vervolgens de bloemtakken boven de tweede knop af. Je orchidee zal nu nieuwe takken produceren. Wanneer deze zichtbaar zijn zet je de plant weer terug in de kamer.
Een sproeibeurt kan je de plant ook geven. Door de verwarming is er vaak droge lucht aanwezig in je kamer. Een sproeibeurt gaat dit een beetje tegen. Eens in de week vinden ze dit wel prettig.
Dit zijn wel de basics voor het verzorgen van je orchidee. Onderstaand worden specifiekere zaken behandeld die te maken hebben de verzorging.
Orchidee Verzorging Slappe Bladeren
Slappe bladeren is een signaal dat er iets niet goed is met de orchidee en slappe bladeren is meestal een gevolg van te veel of te weinig water. Meestal is het te veel water. Zoals al eerder gezegd kan dan wortelrot optreden.
Wat je in dit geval kunt doen is de plant verpotten en slechte wortels verwijderen. Geef de plant ook nieuwe potgrond tijdens het verpotten.
De slechte bladeren kan je verwijderen. Probeer ze voorzichtig los te trekken. Lukt het nog niet, wacht dan nog een paar dagen.
Gele Bladeren
Heeft je orchidee gele bladeren gekregen dan staat je plant op de verkeerde plaats. Gele bladeren is een teken dat de plant te veel direct zonlicht heeft.
Verplaats je orchidee naar een plaats met minder direct zonlicht. Ze hebben veel licht nodig maar niet direct zonlicht.
Bloemen Vallen Eraf
Een ander probleem kan zijn dat de plant zijn bloemen of bloemknoppen laat vallen. Dit is vaak een teken dat de plant te weinig water krijgt of op een donkere plaats staat.
Geeft de plant eens in de 7 dagen water en in de winter eens in de 10 dagen. Onderdompelen vinden ze ook fijn.
Zet de plant op een licht plaats, maar niet in direct zonlicht. De bloemen die slecht zijn zullen afvallen, maar op deze manier kan je plant herstellen en de volgende keer volop bloeien.
Verzorging Orchidee Na Bloei
Na de bloei moet je de orchidee speciale verzorging geven, zodat de plant straks weer volop kan bloeien. Plaats de plant enkele weken op een koelere plaats. Bij voorkeur ergens waar het een graad of 12 – 15 is.
Knip vervolgens de bloeitakken af boven de tweede of derde knop. Zo stimuleer je de latere bloei. Als er nieuwe takken beginnen te groeien kan je de plant terugzetten in de kamer.
Heb je overdag geen koelere plaats kan je de plant ook ‘s-avonds op een koelere plaat zetten.
Ik heb het al even gehad over het knippen. Dit wordt onderstaand verder besproken.
Orchidee Verzorging Knippen
Zijn de bloemen verwelkt dan kunnen we de plant knippen. Knip de bloemstengels af boven het tweede of derde oog. Hij zal hier dan nieuwe scheuten geven die weer gaan bloeien. Dit knippen doe je als de plant in ruste is en als je de plant voor circa 8 weken op een koelere plaats neer zet.
Als de stengel helemaal verkleurd is, dan is deze aan het afsteven kan je hem helemaal wegknippen. Hieruit ontstaan dan nieuwe bladstengels.
Bamboe Orchidee Verzorging
De verzorging van de Bamboe orchidee is gelijk aan de verzorging van de andere orchideeën. Kort opgesomd komt het hierop neer:
- Geef de plant een licht standplaats maar geen direct zonlicht.
- Zet de plant niet op een tochtige plaats.
- 1 keer in de week water geven is voldoende. Laat de grond opdrogen.
- In de winter eens in de 10 dagen water geven.
- Verpot de plant eens in de 3 jaar.
- Na de bloei de plant voor circa 8 weken op een koelere plaats zetten.
Dit zijn de basis zaken voor de verzorging van de Bamboe Orchidee.