Honden en niet giftige planten voor honden in je huis, is een veilig gevoel. Er zijn veel kamerplanten die giftig zijn voor honden, ze kunnen er ziek van worden en in sommige gevallen zelfs erger. Je wilt jouw kameraad(je) een veilige omgeving geven, waarin alles veilig is. Dat kan je doen door helemaal geen kamerplanten in je huis te zetten, maar planten in je huis zijn ook wel leuk. Vandaar deze top 15 met ‘niet giftige planten voor honden’. Zo kan je makkelijk een keuze maken, wanneer je een nieuwe kamerplant wilt kopen.
Inhoudsopgave
1. Varen
Varens zijn stevige en sterke planten die wel wat kunnen verdragen. Gelukkig is deze mooie wilde plant veilig voor honden. Puppy’s willen nog wel eens spelen met de wilde bos bladeren. De bladeren van deze varen worden hier bruin van, maar de hond krijgt er niets van. De plant is namelijk niet giftig. Plaats de varen dan op een hoge plaats waar de hond niet bij kan komen. Zo wordt het ook geen rommeltje in huis. Op plaats de varen in je tuin of op het balkon, want het zijn binnen- en buitenplanten.
Laat de kluit van de varen niet uitdrogen en geef regelmatig water. De plant heeft weinig licht nodig en doet het goed op een donkere plaats. Daarom kom je de varen ook vaak tegen in bijvoorbeeld de badkamer.
Ben jij op zoek naar een niet giftige plant? Kijk dan zeker eens op de webshop van Fleur.nl. Dat is een van de grootste planten webshops in Nederland.
2. Palm (Cycas Palm is een uitzondering)
De meeste palmen zijn niet giftig voor honden. De enige palm die niet veilig is voor honden is de Cycas palm. Zo blijven er gelukkig genoeg soorten over die je in je huiskamer kunt plaatsen.
Zet de palm neer op een plaats met veel zonlicht, maar geen direct zonlicht, want dan kunnen de bladeren geel worden. Palmen houden van vochtige grond dus regelmatig water geven en de grond niet op laten drogen.
De sprieten van de palm zijn voor een hond soms lekker om tegenaan te lopen. Ze zijn wat harder van structuur, dus is het net of de hond een aai krijgt. Daarbij vraagt de plant bijna aan de hond of hij een hapje wil nemen aan de uitstekende bladeren. Hou hier dus rekening mee.
Zijn jouw andere kamer- of tuinplanten giftig of niet? Zoek ze op in onze lijst van giftige planten, of zoek ze op bij de zoeker, rechts bovenin.
3. Olifantspoot
De volgende plant in de lijst van niet giftige planten voor honden is de Beaucarnea, oftewel de Olifantspoot. Je ziet het al aan de bladeren he? Het zal een uitdaging worden voor de hond, om daar niet in te happen of mee te spelen.
Zet de plant maar wat hoger wanneer je niet wil dat hij of zij dat doet. Gelukkig is deze plant niet giftig voor de hond.
Echter, de bladeren zijn lang, ook jonge honden kunnen de bladeren in de keel krijgen. Wees dus gewaarschuwd!
Dit is echt een hele makkelijke plant en ook een karakteristieke plant. De verzorging is minimaal, gewoon weinig water geven, want de knol zit vol met water.
Ook de volle zon is voor de olifantspoot geen probleem en op de vensterbank kan je deze plant dus heel goed plaatsen. Af en toe worden een paar bladeren bruin, die kan je gewoon verwijderen. Dat geeft niks, want er komen snel weer nieuwe voor in de plaats.
4. Bromelia
Alhoewel de prachtig plant allerlei kleuren heeft, hebben de bladeren een kartelrandje. Deze zijn niet echt pijnlijk wanneer een hond deze in zijn bek neemt, maar een lekker gevoel geeft de hond ook niet. Toch zijn de bladeren, die uitstaat, misschien wel een uitdaging voor jonge honden. Ze krijgen daar niets van, want zoals gezegd, deze plant is niet giftig voor honden.
Het water geven van de bromelia gaat op een bijzondere manier. Je geeft het water namelijk in de kelk, waar de bloem zal groeien. In de natuur wordt het regenwater opgevangen door de bladeren en verzamelt in de kelk. Af en toe mag je de grond ook een beetje water geven, maar zeker niet te vaak en te veel.
5. Kwartjesplant
De volgende in de lijst van niet giftige planten voor honden is de kwartjesplant. Deze plant heet ook wel de gietijzeren plant, omdat de plant onverwoestbaar is. Wanneer de hond hier een hapje van neemt, komt dat wel weer goed met de plant. Hij is niet snel uit zijn doen. Voor de verzorging heeft de plant niet veel zonlicht nodig, een donkerhoekje in je kamer is perfect voor de kwartjesplant. Ook een iets koelere plaats is geen probleem.
6. Graslelie
Deze plant is voor honden, en katten trouwens, een uitdaging. Er kunnen strengen met stekjes aan hangen en de bladeren op zich zijn ook al lekker sprieterig. Wanneer de hond langs loopt bewegen de bladeren geweldig leuk! Een uitdaging voor de hond om hier langs te lopen zonder erin te bijten. Wil je dat niet, dan zet je de plant wat hoger. Daar kan geen hond meer bij, (katten helaas weer wel).
Graslelies zijn er in vele soorten en maten. Lees hiervoor onze blog over de verschillende soorten graslelies. Het verschil zit in de kleuren bladeren en de strepen van de bladeren. Je ziet het vanzelf als je plant met liefde verzorgd is, de plant zal dan hang sprieten geven die je eventueel weer kunt stekken in een glas met water.
7. Peperomia
Ook deze plant is niet giftig voor honden en heeft geen uitdagende werking op honden. Ze zijn niet sprieterig maar juist wat compact. Een hond loopt hier langs zonder dat hij weet dat dit een plant staat. Peperomia zijn er in veel verschillende soorten en maten en kleuren. Een leuke plant dus en voor ieder wat wils. Er zit er dus vast wel eentje voor je bij!
De plant kan je het beste niet op de vensterbank plaatsen, maar ergens op een plaats waar geen direct zonlicht is. Van te veel zonlicht worden de bladeren bruin. Verder zal de plant niet je hond uitdagen. Het heeft geen wilde sprieten of iets dergelijks, maar wel mooi bladeren.
8. Calathea
De volgende in de lijst van niet giftige planten voor honden is de Calathea. Deze plant is niet heel snel tevreden wat betreft de verzorging. Zij heeft wel wat noten op haar zang. Toch is de Calathea is tegenwoordig een hele populaire kamerplant. Dat is niet zo verwonderlijk, want er zijn vele soorten Calathea, die allemaal een ander vorm en kleur van blad hebben.
Ook deze bladeren zijn wel een trigger bij honden. Het blad staat op een steel en beweegt wanneer de hond er langs loopt. Altijd leuk voor de hond wanneer die in een dolle bui toch een hap neemt uit de bladeren. Daarbij komt dat bladeren bewegen in de avond. De plant sluit zijn bladeren wanneer het donker wordt. Je hoort ze ritselen. De hond zal hier waarschijnlijk op reageren. Maar, geen nood, deze plant is niet giftig!
9. Bananenplant
Een hele grote plant in de huiskamer is ook wel eens leuk. Het is dan een echte blikvanger. De Musa is zo een grote plant! Voor de hond ook leuk, die laaghangende bladeren. Wanneer de hond langsloopt is het altijd leuk, zeker voor jonge honden, om toch even een hapje te nemen. Beschadigde bladeren helen niet meer, dus laat het blad aan de plant zitten, tot de hond heeft geleerd dan het niet in bladeren mag happen, anders pakt hij een ander blad dat ook weer beschadigd.
Bananenplanten kan je heel goed in de huiskamer laten groeien, ze zullen echter geen bananen geven omdat de huiselijke omstandigheden anders zijn dan de tropen.
10. Orchidee
De lijst met ‘niet giftige planten voor honden’, is niet compleet zonder de orchidee. Er zijn echt heel veel soorten orchideeën. Allemaal hebben ze andere kleuren en andere bloemen. Ze zijn een sieraad in je huiskamer. Maar door de lange stelen, die vooral jonge honden leuk vinden, kan het zijn dat er eentje sneuvelt. Zet de orchidee wat hoger, waar de hond niet bij kan. Dat pas zul je lang kunnen genieten van de orchidee!
De orchidee heeft over het algemeen weinig water nodig. Een keer in de 5-7 dagen in de zomer en een keer in de 10-12 dagen in de winterperiode.
11. Sedum Morganianum
Deze Sedum is echt een hele mooie cactus, wel een kwetsbare cactus. Hij heeft namelijk geen uitdagende bladeren, maar kleine bolletjes van blaadjes. Honden zullen echter weinig tot geen interesse hebben in deze plant. Geen sprieten of losse springerige bladeren, maar ‘gewoon’ en plantje dat er mooi decoratief bij staat.
Al moet ik zeggen dat een ondeugende, jonge labrador bijvoorbeeld, elk object met zijn bek vast wil pakken! Dus wees gewaarschuwd. Gelukkig is de plant niet giftig, dus de hond zal er niets van overhouden wanneer deze hem toch in de bek houdt.
Wil je dat de plant een grote plant wordt, dan geef je de plant rust en ruimte om te groeien. Het zal een hele volle plant kunnen worden namelijk. Deze Sedum heeft wel licht nodig, maar niet te veel direct zonlicht. Veel water heeft de plant niet nodig, een keer in de maand is al voldoende.
12. Lidcactus
Cactussen vormen over het algemeen geen uitdaging voor honden. Een van de mooiste en kleurrijkste cactussen is de lidcactus. Deze cactus kan in een huiskamer heel uitbundig groeien en bloeien. Ook hier is de plant in de vorm van een spriet. We hebben het er al over gehad. Dit vinden jonge honden leuk! Zet de cactus wat hoger weg, voor ook hier een hap is uitgenomen voor de hond. Was je te laat? Geen nood, hij is voor een hond niet giftig!
De verzorging van de Lidcactus is echter anders dan van andere cactussen. Deze cactus heeft namelijk wel veel water nodig. Zorg ervoor dat de grond altijd vochtig is en laat deze niet uitdrogen. Het is een beetje eentonig, maar ook deze plant doet het slecht in direct zonlicht.
13. Kaaps Viooltje
De volgende plant van niet giftige planten voor honden is het lieve Kaaps viooltje. Het is lang als oud bollig plantje beschouwd, maar hij blijft leuk. Het leuke van het Kaaps viooltje is dan deze plant heel lang bloemen geeft. Daarnaast wordt de plant niet groot, dus er is altijd wel een plaatsje te vinden voor deze plant. De bladeren zijn trouwens donzig zacht. Het is geen uitdagende plant voor de hond, tenzij de hond een zoom moment heeft natuurlijk, dan is alles leuk om vast te pakken. Mocht de hond een Kaaps viooltje in de bek hebben gehad, dan is er ‘geen nood aan de man’. Hij is niet giftig.
Ook het Kaaps viooltje liever niet in direct zonlicht plaatsen, want dan worden de bladeren geel. Laat de grond tussen twee water beurten opdrogen. Bij een goede verzorging zal deze plant weelderig bloeien.
14. Bamboe
Bamboe, klinkt als ’takken’ voor de hond die leuk zijn om mee te spelen. Leer ze daar maar eens vanaf blijven. De leuke blaadjes aan de bamboe helpen ook niet mee om de hond af te laten blijven van deze leuke ’takken’. Ik wens je succes met afleren! Zet deze juweel wat hoger in de kamer zodat de hond niet in de verleiding komt er een hapje uit te nemen. Ook bamboe is niet giftig, dus wees gerust. Heeft deze toch de mooie creatie van bamboe te pakken, dan wordt hij of zij er niet ziek van.
Bamboe voor de huiskamer worden speciaal gekweekt en soms ook nog in bijzondere vormen. Bamboe komt oorspronkelijk uit een vochtige omgeving en daarom heeft de plant veel water nodig. Plaats bamboe niet in direct zonlicht, maar wel op een plaats met veel licht.
15. Zebra Cactus
De laatste plant in de lijst van niet giftige planten voor honden is de Zebra cactus. Dit is een sprietige cactus en heeft qua vorm veel weg van de Aloë Vera. Wanneer de hond hier aan ruikt, prikt deze in de neus. Grote kans dat de hond deze laat staan. Ze doen geen pijn maar de vorm van de puntige bladeren laat de hond weten dat dit geen speelgoed is.
Cactussen zijn makkelijk in de verzorging en zo is het ook met de Haworthia fasciata. Je hebt er haast geen omkijken naar. Tussen twee water beurten moet de grond opgedroogd zijn. Dus niet te veel water geven. Het is een fijne sterke plant die wel tegen een stootje kan, dus zit er een ondeugende hond bij die toch een gokje waagt, dan zal de plant niet direct in duigen vallen.
Dit was de laatste plant in ons overzicht van niet giftige planten voor honden. Er zijn er genoeg, dus heb je een hond, dan kun je genoeg planten in huis nemen, zonder dat de hond hier eventueel ziek van wordt.
Belangrijk om te zeggen dat het goed is om te weten welke planten jij in huis hebt staan en om ook te weten welke wel giftig zijn voor honden. Die kun je misschien beter hoog zetten of weggeven.
DISCLAIMER: de inhoud van deze pagina is geen medisch advies. Het gevaar verschilt per situatie. Het is daarom belangrijk om altijd de arts te raadplegen wanneer een giftige plant is gegeten en/of aangeraakt.