Is Monnikskap Giftig? (Aconitum Napellus) – Alle Informatie!

Monnikskap giftig

De monnikskap, ook wel Aconitum, is een prachtige plant. Ze wordt echter wel vaak door elkaar gehaald met de Delphinium. Monnikskap te herkennen aan de lange stelen met losse trossen bloemen in de vorm van een helm (of monnikskap). Een leuke plant dus maar wees er heel voorzichtig mee! Hoe zo dat, is een Monnikskap giftig?

De Monnikskap is heel erg giftig voor mens en dier. Alle delen van de plant zijn giftig en bij inname van kleine beetjes plant, kan dit tot de dood leiden. Vermoedt u een vergiftiging? Neem dan voor Nederland direct contact op met uw huisarts. Of het Antigifcentrum in België via: 070 245 245.

Ben jij op zoek naar een monnikskap? Tuinplant.nl is één van de grootste tuinplanten webshops in Nederland! Op hun website vind je een uitgebreid aanbod tuinplanten tegen hele scherpe prijzen en alle planten zijn vers van de kweker.

DISCLAIMER: de inhoud van deze pagina is geen medisch advies. Het gevaar verschilt per situatie. Het is daarom belangrijk om altijd de arts te raadplegen wanneer een giftige plant is gegeten en/of aangeraakt.

Algemene Informatie

De Blauwe Monnikskap is zo giftig omdat er verschillende soorten alkaloïden in voorkomen, die ontzettend toxisch zijn. Alle plantendelen (blad, stengels, bloem, honing, wortels etc.) bevatten allemaal een andere hoeveelheid en soort gif.
Voor het blad en stengels geld dat zij het giftigste zijn net voor de bloei, terwijl dit voor de wortels juist tijdens de winter geldt. Daarnaast is rauwe monnikskap giftiger dan gekookte.

Helaas is het zo, dat vergiftiging door deze plant steeds meer voorkomt. Niet omdat kinderen het vaker in hun handen krijgen, maar omdat we steeds meer uit onze eigen tuin willen eten. Hierdoor verwarren we Blauwe Monnikskap soms voor peterselie of selderij. De wortels ruiken naar radijs, en worden hierdoor wel eens aangezien voor knolselderij of mierikswortel.

Moraal van het verhaal: eet alleen planten waarvan je zeker weet wat het is. Slachtoffers komen er vaak pas achter nadat ze de plant al in hun mond hebben gestopt en de bittere smaak proeven. Helaas is het vaak dan al te laat. Eén tot vier gram monnikskap is namelijk al dodelijk. Wees hier dus van bewust!

Zijn jouw andere kamer- of tuinplanten giftig of niet? Zoek ze op in onze lijst van giftige planten.

Is Monnikskap Giftig Voor Mensen?

Monnikskap giftig
Monnikskap

Ja, de Monnikskap is ontzettend giftig voor mens: vooral de zaden en de vruchten van de plant zijn giftig en kunnen dodelijke gevolgen hebben. Bel daarom altijd de huisarts of 112 als er van Monnikskap is gegeten.

Symptomen na het eten van Monnikskap, door mensen, zijn:

  • Branderig gevoel in de mond
  • Diarree
  • Buikkrampen
  • Duizeligheid
  • Trillen
  • Coördinatiestoornissen
  • Ernstige verzwakking van spieren
  • Speekselen/schuimbekken
  • Gevoelloosheid
  • Braken
  • Verlamming
  • Hartstoornissen 

Wanneer de plant niet is gegeten, maar alleen aangeraakt is kunnen er blaren op de huid ontstaan en een tintelend gevoel. Soms komt gevoelloosheid voor op de plek dat in aanraking is gekomen met Blauwe Monnikskap.

Bel altijd de huisarts of antigifcentrum, zij kunnen je het beste adviseren. Heeft de persoon ernstige symptomen, bel dan 112. Neem bij bezoek aan de arts ook een stukje van de plant mee, of een foto, wanneer het kan, zodat zij kunnen bepalen wat de volgende stappen zijn.

Advies En Tips Ter voorkoming Van Problemen Bij Baby En Mensen

Wanneer kleine kinderen of baby’s door de tuin kruipen of lopen, kan het zijn dat planten en bloemen een grote aantrekkingskracht hebben. En wat is als kind leuker om te ontdekken wat er in de tuin staat, door te proeven, voelen en spelen met blaadjes en bloemen. Daar zit dus het gevaar, zoals je zult begrijpen.

Wat kan je doen om vergiftiging te voorkomen:

  • Het is verstandig om, voor je kleine kind naar buiten gaat, te onderzoeken welke planten er giftig zijn en welke niet.
  • Je kan het beste bekijken waar giftige planten staan en of zij een gevaar vormen, omdat zij bijvoorbeeld in de border staan. Zo weet je dus of jouw kind veilig is en ‘per ongeluk’ bloemen en planten in zijn mond kan stoppen, zonder gevaar. Want, het gebeurt! Elk kind onderzoekt en neemt takjes, blaadjes en bloemen in zijn mond!
  • Beter is het om de monnikskap echt te verwijderen uit de tuin, hoe leuk deze ook is, om alle gevaarlijke situaties te voorkomen. Want echt, de Monnikskap is echt giftig, zelf bij weinig inname! Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen.

Monnikskap Giftig Voor Dieren (Honden, Katten, Paarden, Vogels)?

Monnikskap is giftig voor huisdieren, honden en katten hebben kans om van deze planten te eten omdat wij mensen ze mooi vinden en in de tuin kunnen hebben staan. Alle delen van de plant zijn giftig voor katten en honden en ze kunnen er zelf dood aan gaan, zelf wanneer er maar weinig van is gegeten.

Symptomen die je ziet wanneer een hond of kat Monnikskap heeft gegeten:

  • Trillen
  • Coördinatiestoornissen
  • Ernstige verzwakking van spieren
  • Speekselen/schuimbekken
  • Opgezette mond/keel
  • Benauwdheid
  • Onregelmatige hartslag
  • Verlamming

Ook aanraking moet vermeden worden, en kan tot ernstige gevolgen leiden.

Heeft jouw huisdier één van bovenstaande symptomen? Of denk je dat jouw huisdier van Monnikskap heeft gegeten? Bel dan meteen de dierenarts. Zij kunnen je verder informeren.

Advies En Tips Ter Voorkoming Van Problemen Bij Dieren

Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Zorg er daarom allereerst voor dat Monnikskap nooit op een plek staat waar dieren bij kunnen komen. Als je immers geen giftige planten in de buurt hebt kunnen deze ook geen gevaar vormen voor jouw (huis)dieren. Tenminste, niet in jouw tuin.

Heb je al een Monnikskap in jouw tuin staan? Neem dan de volgende maatregelen om jouw huisdier te beschermen:

  • Zet de plant op een plek waar (huis)dieren niet bij kunnen. Nu kan een kat door de tuin struinen en overal wel komen, maar plaats de plant niet naast een tuinpad. Het liefst ergens dieper in de tuin waar katten en honden niet snel bij kunnen komen.
  • Wil je geen risico lopen met jouw huisdier, haal dan de plant gewoon niet in huis. Staat deze al in een border, verwijder Monnikskap dan. Het is een plant die heel erg giftig is en je wilt geen risico lopen met jouw dier, toch?
  • Jammer genoeg kan je niet in andere tuinen kijken wat er staat. Vraag eens rond of mensen monnikskap in de tuin hebben staan (neem een foto mee), en vraag of zij de gevaren van deze plant kennen. Altijd leuk een praatje met de buren…

Eline

Ik ben iemand die graag zo duurzaam mogelijk leeft en de natuur graag een handje helpt. Als gevolg is het natuurlijk niet gek dat ik ook veel bezig ben met het verzorgen van plantjes. Omdat ik het liefste ook anderen help de natuur te waarderen schrijf ik meerdere keren per week op Fleur & Flower. Daarnaast schrijf ik op mijn blog Ecolien over hoe een duurzaam en plantaardig leven geleid kan worden.

Nieuwe artikelen