Luchtplantjes Verzorgen? Hoe Geef Je Ze Water Dan?

Luchtplantjes, ook wel Tillansia genoemd, komen oorspronkelijk voor in het regenwoud en/of de woestijn van Amerika en Mexico. Daar leven zij in bomen en/of op rotsen. Vocht wordt uit de lucht gehaald net als voeding. Zij zijn familie van de Bromelia die ook in bomen groeien en heel weinig tot geen wortels hebben. Dat wil niet zeggen dat deze luchtplantjes geen water nodig hebben. Maar hoe moet je luchtplantjes verzorgen?

Luchtplantjes verzorgen? Om luchtplantjes te verzorgen besproei je ze één keer per week met (regen)water en dompel je de luchtplantjes, ook één keer per week in regenwater. Laat de luchtplantjes dan 2 uur volzuigen en daarna zet je de plantjes op zijn kop om uit te laten lekken. Wanneer de luchtplantjes helemaal droog zijn zet je ze weer op de plaats van bestemming.

Wil je meer lezen over de Bromelia, ook een plant zonder wortels, dan kan dat doen op onze site ‘Hoe Bromelia verzorgen’

Wat Zijn Luchtplantjes?

Luchtplantjes zijn plantjes die geen wortels hebben en water en voedingsstoffen uit de lucht halen. Dat wil echt niet zeggen dat ze geen water en voeding nodig hebben in onze droge huiskamers. Oorspronkelijk leven deze luchtplantjes in bomen of op rotsen.

luchtplantjes verzorgen
luchtplantje met bloem

In tropische regenwouden en in woestijnen komen deze luchtplantjes oorspronkelijk voor en daar zijn de luchtplantjes helemaal op afgesteld. Voedsel kan uit regenwater worden gehaald maar ook uit afgestorven bladeren die op de plantjes vallen bijvoorbeeld.

Iedereen die planten heeft wil ze laten groeien en bloeien. Voeding is één van de ‘must haves’ voor planten. Bol.com heeft een groot aanbod van verzorgingsmiddelen voor al jouw planten. Zo zorg jij ervoor dat ze niks te kort komen.

Luchtplantjes Water Geven

Luchtplantjes hebben schubben waardoor zij water opnemen. Dus luchtplantjes moet je wel degelijk water geven. De vraag is alleen hoe?

Wanneer je luchtplantjes in huis haalt moet je er rekening mee houden dan deze plantjes gewent zijn aan een andere luchtvochtigheid dan de luchtvochtigheid die wij in onze woonkamers hebben. Die is vrij laag. De luchtplantjes hebben dan wel geen wortels maar moeten zeker worden verneveld met hele kleine waterdruppels.

Eén of twee keer per week moeten de plantjes verneveld worden. En één keer per week zou je het luchtplantje kunnen verwennen met een lauw regenwater badje. En waarom ik regenwater zeg is omdat er in regenwater meer voeding zit dan in onze schoongemaakte kraanwater. Hoe je dat doet?

Neem een bakje en vul deze met regenwater of als je dat niet hebt kraanwater. Zorg ervoor dat het kraanwater op kamertemperatuur is. Dompel de luchtplantjes onder. Laat de luchtplantjes zich volzuigen met water in ongeveer 2 uur.

Daarna mogen ze uit het bakje en moeten ze uitlekken (op een keukendoek ofzo). Wanneer ze helemaal aan de lucht zijn gedroogd mogen ze terug naar de plek in de huiskamer.

luchtplantjes verzorgen

Wanneer je de plantjes niet goed laat uitlekken dan kan het overtollige water op de bladeren blijven zitten en gaan rotten. Het is namelijk niet zo warm in de huiskamers dat het zo snel verdampt dat het geen schade geeft.

Het is even een klusje maar ook wel weer zo gedaan en dat is hoe je luchtplantjes het beste kan verzorgen.

Tillandsia Standplaats

Tillandsia plantjes staan over het algemeen graag in het licht maar niet in direct zonlicht. De blaadjes zouden kunnen verbranden, zeker na een verneveling. De Tillandsia houdt ook van een luchtige standplaats dus eentje waar regelmatig nieuw zuurstof naar binnen komt omdat er een klein raampje open staat. Een bedompte ruimte is dus niet geschikt.

Luchtplantjes Badkamer

Wanneer er genoeg licht is in de badkamer kunnen de Tillandsia, luchtplantjes dus, goed in de badkamer. Ze worden zo regelmatig verneveld. Dompelen hoeft minder te gebeuren wanneer de douch regelmatig wordt aangezet.

Licht moet er wel zijn in de badkamer. Voeding wat de plantjes uit het water krijgen, zetten zij om in glucose zodat zij kunnen groeien en bloeien. Zonder licht geen Tillandsia….

Bekijk onderstaande video eens voor het maken van een Tillandsia houder, leuk om zelf te doen.

Dan nu, het verzorgen van de verschillende soorten luchtplantjes oftewel de Tillandsia.

Tillandsia Usneoides Verzorgen

Om deze luchtplantjes te verzorgen moet je ze op een lichte plek hangen. De algemene regel van 2 keer vernevelen per week is voor dit luchtplantje ook van toepassing en dan het liefst ook met kalkarm water. Water wat je kunt kopen in de bloemenwinkel maar ook door regenwater op te vangen in een teiltje (en niet te lang laat staan!)

luchtplantjes verzorgen

Dit luchtplantje moet na een verneveling binnen 4 uur droog zijn anders kunnen de blaadjes verrotten. Duurt het langer dan 4 uur dan is het handig om de volgende keer minder water te vernevelen.

Tillandsia Xerographica Verzorging

Deze Tillandsia Xerographica staat op de rode lijst. Ze mogen echt niet uit de natuur worden gehaald. Daarom zijn er kwekers die deze Tillandsia kweken. Deze Tillandsia heeft prachtige zilvergroene bladeren die krullen. Ze zijn erg gewild om haar uiterlijk.

Dit luchtplantje houdt van warmte en licht en wordt volgens de algemene verzorging verzorgd. Zet dit plantje net vol in de zon. Blaadjes kunnen dan verbranden. Dompelen één keer per week en goed laten drogen en vernevelen met regenwater. Dit het liefst twee keer per week.

Tillandsia Samantha Verzorging

Deze luchtplantjes worden ongeveer 50 tot 70 centimeter hoog. Een grote Tillandsia dus die graag ook warm staat. De temperatuur mag niet lager worden dan 18 graden. Dus een koele kamer is niet geschikt voor deze, en over het algemeen alle, Tillandsia.

Deze Tillandsia Samantha krijgt een bloem en heeft meer water nodig dan de kleinere soorten luchtplantjes. Water geef je in het midden van de plant, in de kern dus, net als een bromelia waar zij aan verwant zijn. Wanneer dit water niet meer in de kern staat vul je kern weer met kalkarm (regen)water.

Luchtplantjes Kweken

Wanneer een Tillandsia het naar zijn zin heeft krijgt zij bloemen, daarna kunnen de stekjes komen. Die pups, zoals wij de stekjes noemen, kun je er gerust aan laten zitten dan krijg je een Tillandsia die uitgroeit tot een warrig plantje met veel stekjes die ook weer pups krijgen. Je kunt ze ook, wanneer ze ongeveer de helft zijn van de moeder plant, los halen en zelfstandig verder laten groeien.

luchtplantjes verzorgen
Tillandsia Xerographica met pups

Zo heb je er weer een Tillandsia, of luchtplantje bij die je zelf gekweekt hebt. Hoe leuk is dat!

Er zijn veel meer soorten Tillandsia of luchtplantjes te koop. Het is dan ook erg leuk om verschillende bij elkaar te zetten.

Karin

Door met planten bezig zijn zoals zaaien, stekken en verzorgen, word ik gelukkig. Ook decoratieve hoekjes creëren in de tuin of in huis, met alles wat uit de natuur komt, vind ik geweldig. Geef mij maar een plant en ik zorg ervoor dat hij op een goede plek komt te staan en tot zijn recht komt. Elke plant, voor binnen en buiten of groot en klein, hebben hun eigen charmes en mogelijkheden. En daarover schrijf ik bij fleur en flower. Hopelijk worden of zijn jullie net zo enthousiast als ik ben. Want zeg nu zelf: Groen is toch een mooie kleur...

Nieuwe artikelen