Er zijn verschillende soorten Lijsterbes. Een vergeten plant die echt ontzettend zijn best doet om op te vallen. De Lijsterbes krijgt prachtige bloemschermen, naast elkaar zittende kleine, vaak witte bloemetjes, die later uitgroeien tot roze, rode of oranje besjes. Echt, Lijsterbes soorten zijn prachtig en kleuren de tuin erg mooi in de herfst. Rode, gele en oranje bladeren kleuren dan de tuin.
Wanneer je een Lijsterbes koopt, zijn deze meestal al in vorm. Je hoeft er dan weinig meer aan te doen dan goed te kijken of je dode takken weg moet snoeien. Ook takken die dreigen af te scheuren moeten worden gesnoeid of die in de weg zitten. Dat snoeien kun je op bepaalde tijden doen in het jaar. Er zijn dus een vele soorten Lijsterbes. Een aantal voorkomende, staan hieronder vermeld, met de informatie over hoe moet je ze snoeien. Succes.
1. Lijsterbes(Sorbus) Latifolia
Deze Lijsterbes soort is een veel voorkomende soort. Hij groeit (lekker) snel wanneer hij op goed doorlaatbare grond staat. Wanneer de wortels in een dichte grond staan en de wortels dus veel in het water (zoals bij dichte kleigrond) kan het zijn dat de wortels kunnen gaan rotten.
Dit voorkom je dus door deze Sorbus Latifolia in goed doorlaatbare grond te zetten. Schep mulch door de grond wanneer je er niet zeker van bent of je deze grond hebt of vraag het bij het tuincentrum bij jouw in de buurt welke grond je in de tuin hebt.
Ben jij op zoek naar een Lijsterbes? Kijk dan zeker eens op de webshop van Tuinplant.nl. Dat is een van de grootste tuinplanten webshops in Nederland! Op hun website vind je een uitgebreid aanbod Lijsterbessen tegen hele scherpe prijzen en alle planten zijn vers van de kweker.
Wanneer Lijsterbes Latifolia Snoeien?
Deze Lijsterbes Latifolia hoef je in principe niet te snoeien. Wanneer de kweker de boom op de juiste manier heeft gekweekt en gesnoeid, hoef je er niet zo veel aan te doen. Het kan enigszins nog voorkomen dat de zijtakken wat te lang worden. De kans is er dan dat ze af breken. Zorg dan op tijd, voor ze afbreken, dat je deze snoeit.
Wanneer je een grote tak eraf wilt halen, is het handig om deze eraf te zagen.
Zaag de tak een stuk van de boomstam af (centimeter of 5). Zaag eerst een stukje in de tak, die dreigt te scheuren bijvoorbeeld, aan de onderkant. Maak een rechte wond, dus zaag eerst recht van onder naar boven, een centimeter of 2, en daarna recht van boven naar beneden. Je komt dan weer uit op de onderste zaagsnede. Zo voorkom je dat er een lap van boomschors meegetrokken wordt, van de stam. Je hebt immers al een stukje van de onderkant ingezaagd.
2. Japanse Lijsterbes (Sorbus) Commixta
De Commixta Lijsterbes is echt een boom van een Lijsterbes. Hij wordt wel tussen de 8 en 10 meter hoog en is dus geschikt voor een wat grotere tuin. In mei tot en met juli krijgt deze Japanse Lijsterbes witte lieve bloemetjes die later transformeren naar geeloranje tot bruine besjes in een tros.
De grond die deze Japanse Lijsterbes fijn vindt, is eigenlijk niet zo heel belangrijk. Hij houdt van elke grond. Van zand tot leem tot kleigrond.
Wanneer Japanse Lijsterbes Snoeien?
Het snoeien van de Japanse Lijsterbes is op zich niet zo nodig. Komt de boom tegen de dakgoot aan bijvoorbeeld, dan is het goed om deze Lijsterbes te snoeien. Dit kun je doen in de maand juni. De grote snoei, kun je het beste doen in oktober tot en met februari. Je hebt daar dus ongeveer 5 maanden de tijd voor.
Snoei wanneer er dood hout in de kroon van deze Lijsterbes komt. Dan is waarschijnlijk de kroon van deze boom te dicht en komt er te weinig licht en lucht doorheen. Er gaan dan takken dood.
Snoei takken eerst even aan de onderkant van de dode tak in, een centimeter of 2. Daarna ga je van bovenaf zagen en kom je uit op de snede die je onderaf hebt gemaakt. Zo voorkom je dat er een lap van de schors meegetrokken wordt van de stam, wanneer je deze doorzaagt. Snoei wel met een scherpe en goed snoeischaar of takkenschaar (er zijn verschillende soorten en maten, net die jij nodig hebt). Zo voorkom je wonden aan de boom die onnodig zijn.
Zaag nooit direct vanaf de hoofdstam, wanneer je een grote tak eraf wilt halen, maar een centimeter of 5 ervan af. Begin aan de onderkant van de tak en begin aan de onderkant. Zaag dan 2 centimeter van onderaf en daarna van bovenaf naar de onderste zaagsnede toe. Zo scheur je geen lap van de schors mee die aan de stam zit.
Zorg dat de wond wordt afgedekt met een speciaal afdekmiddel voor bomen met wonden (door zagen os stormschade). Zo kan de Lijsterbes niet uitdrogen (door vocht uit de wond te laten lopen) en wordt de kans op infectie verminderd.
Lees ook: Planten Snoeien, Waarom, Hoe En Wanneer Doe Je Dat?
3. Wilde Lijsterbes (Aucuparia Edulis)
De Wilde Lijsterbes wordt tussen de 8 en 12 meter hoog. Dus hij is geschikt voor de grote tuin. Hij groeit eigenlijk wel in elke tuingrond. Veengrond, zand, zure en voedselarme grond is voor deze Lijsterbes geen probleem. De kroon van deze boom wordt ongeveer 4 à 5 meter breed.
Wilde Lijsterbes snoeien, wanneer?
Deze Lijsterbes hoef je eigenlijk niet te snoeien. Alleen takken die dreigen af te scheuren omdat zij te zwaar worden, of dode takken, dienen te worden gesnoeid. Dat doe je niet zo maar, zeker niet op zo grote hoogte. Professionele hulp is dan wel gewenst.
Is jouw Lijsterbes nog niet zo hoog en kun je zelf een zware snoei uitvoeren, dan snoei je het beste in de winterperiode, het moet dan niet vriezen. Verzorg dan wel goed de grote wond(en) met een middel dat leegloop van de boom tegengaat of er voor zorgt dat de wond gaat infecteren. Dat kan namelijk bij deze bomen voorkomen.
Een lichte snoei kun je het beste direct na de bloei doen! Dat zijn dan wat kleine (kruisende) takjes of dode takjes, die je wilt snoeien.
4. Zweedse Lijsterbes (Sorbus Intermedia)
De Zweedse Lijsterbes wordt een grote boom van ongeveer 10 meter. Wat betreft onderhoud is deze boom deze boom niet de moeilijkste. Natuurlijk heeft deze Lijsterbes wel onderhoud nodig, maar gelukkig maar één keer per jaar in de winter, wanneer het niet vriest.
De Tip van de dag over het snoeien van de Lijsterbes?
Wanneer Snoei je de Zweedse Lijsterbes?
Deze Lijsterbes moet in de winter worden gesnoeid. Dan kun je de dode takken snoeien en ook kruisende takken die het beeld van de open kruin verstoren. Wanneer je gaat snoeien is het belangrijk dat je na iedere gesnoeide tak van een afstand gaat kijken hoe de Lijsterbes eruit ziet.
Het kan namelijk voorkomen dat je ineens een groot gat in de kruin hebt zitten en dat is geen mooi gezicht. Dus snoei en kijk, snoei en kijk. De truck is om minder dan één derde te snoeien, per jaar, en op tijd te stoppen met snoeien. Je vernachelt al snel het model van een boom en dan ben je verder van huis.
Verzorg de wonden die groot zijn met een middel die ervoor zorgen dat de wond niet gaat ‘bloeden‘. Zo droogt de boom niet uit en houdt je infecties buiten de deur.
Lijsterbes Giftig? En Voor Wie Dan? Lees ook onze blog!
5. Lijsterbes (Sorbus) Americana
De Lijsterbes Americana wordt wel 12 meter hoog, al is het een trage groeier. Bloemen krijgt deze Sorbus in mei en juni. In de herfst worden de besjes geel/oranje. De boom heeft roodbruine twijgen en is een plaatje om te zien.
Lijsterbes Americana Snoeien, Wanneer Doe Je Dat?
Deze boom hoeft in principe niet gesnoeid te worden. Ook niet handig wanneer deze boom 12 meter hoog is. Is de boom nog wat kleiner en wil je dode takken snoeien dan kan dat natuurlijk gewoon. Geniet gewoon verder lekker van de boom, wanneer je die in jouw grote tuin hebt staan.
Want plaats heeft deze boom wel nodig. Heeft de boom stormschade dan is het een goed idee om een professional erbij te halen die de afgebroken takken kan snoeien, wanneer deze hoog in de boom zit.
Doe je het zelf, denk dan aan een afdekmiddel voor wonden voor bomen. Zo bloed de boom niet leeg en krijgt de Lijsterbes minder snel infecties.
6. Lijsterbes (Sorbus) Decora
Deze Lijsterbes wordt ook 6 tot 8 meter hoog. In mei en juni bloeien er mooie en leuke witte bloemetjes. De stelen hebben rode, paarse en gele/oranje tinten in de herfst. Dus een echte decoratieve boom, zoals zijn naam al zegt. In die periode krijgt de boom ook echte rode bessen. Een cadeautje voor in de tuin.
Wanneer Lijsterbes Decora Snoeien?
Je snoeit deze boom alleen wanneer dit nodig is. Raakt een tak, bijvoorbeeld, de dakrand, dan kun je deze snoeien. Is er een tak die bijna gaat afbreken of schuin kruisend door de kruin loopt dan is het ook goed dat je deze takken snoeit.
Doe dit, wanneer mogelijk, tussen november en februari. Het liefst niet wanneer het vriest. Dek grote takken wonden, af met een afdekmiddel voor wonden zodat de boom niet gaat bloeden en leeg loopt. Wil je kleine takken of takjes snoeien dan zou dat eventueel ook kunnen, tussen juni en augustus.
7. Lijsterbes Alnifolia
De Lijsterbes Alnifolia is een cultivar. Dat betekent dat de Lijsterbes op een andere boomsoort onderstam is geplaatst. Het is een kruising van de 2 bomen. In mei krijgt deze boom witte bloemetjes en wanneer de bloemen zijn bestoven zullen er rode/oranje bessen groeien in de herfst. Het blad wordt in de herfst roze-oranje tot rood.
Lijsterbes Alnifolia Snoeien, Hoe Doe Je Dat En Wanneer?
Je mag de Lijsterbes Alnifolia snoeien, maar het is ter per se nodig. Wil je toch wat takken die groot zijn snoeien, dan kun je dat het beste doen vanaf november tot en met februari. Ook in juni tot augustus kun je een kleine snoei uitvoeren, wat kruisende takjes bijvoorbeeld of dood hout. Deze moeten altijd worden verwijderd.
Kruisende takken schuren tegen andere takken aan en maken wondjes. Zo kan de Lijsterbes ziek worden. Snoei dus altijd een kruisende tak, die dwars door het midden gaat, weg.
8. Lijsterbes (Sorbus) Arnoldiana
Lijsterbes Arnoldiana wordt ongeveer 8 tot 12 meter hoog. Het heeft opvallende groene grote bladeren. Ook de bloemen die er wit, behaard en groot uitzien zitten in trossen bij elkaar, zo ook de mooie gele bessen die volgen. De boom bloeit in mei en juni.
Lijsterbes Arnoldiana Snoeien? En Moet Dat?
Je hoeft ook deze boom niet echt te snoeien. Groeit de boom een beetje uit model dan kun je deze tak(ken) tussen maart en juli wel snoeien.
Snoei altijd eerst een stukje aan de onderkant van de tak in (een centimeter of 2). Daarna ga je aan de bovenkant verder. Zo scheur je geen schors mee van de stam wanneer de tak valt. Gebruik bij grote tak wonden altijd een middel om het bloeden te stoppen. Zo droogt de boom niet uit en is er minder kans op infectie.
9. Lijsterbesspirea Sorbaria sorbifolia
Het leuke van deze Lijsterbesspirea is dat dit geen boom is maar een struik. Hij wordt ongeveer 2 meter hoog. De bloemen die zich laten zien in juli en augustus zijn roodpaars van kleur. Het blad van deze Lijsterbesspirea is licht geel
Hoe het beste een Lijsterbesspirea Sorbaria Sorbifolia Snoeien?
Dit is een prima plant die gesnoeid kan worden. Daar heeft deze soort weinig last van. Wil je de plant verjongen (dus stimuleren om nieuwe takken te laten groeien) dan snoei je na de bloei een aantal oude takken goed weg. Dus helemaal op de grond. In het voorjaar zal de plant dan zeker weer nieuwe takken aanmaken.
Wil je dood hout of hout wat in de weg zit snoeien dan kun je dat beter na de winter doen. De Lijsterbes komt dan weer bij zijn positieve (plantensappen komen dan weer op gang) en kunnen de wonden weer makkelijk worden geheeld.
10. Chinese Lijsterbes Vilmorinii
De Chinese Lijsterbes is een wat kleinere boom die bloeit in mei en juni. De bloemen zijn wit en worden rode bessen naar mate de tijd verstrijkt. De rode bessen kleuren daarna ook weer wit/roze. In de herfst worden de bladeren prachtig rood. Het is een boom waar je lang van allerlei kleuren kan genieten. Vanaf het voorjaar tot diep in de herfst.
Wil je een Chinese Lijsterbes Snoeien?
Snoei deze Lijsterbes, maar niet. Alleen wanneer er takken in de weg zitten, bijvoorbeeld tegen een raam aan slaan, moet je deze snoeien. Doe dit dan in de winter, in een periode dat het niet vriest. Ook kruisende takken kun je beter snoeien.
Dat zijn takken die tegen andere takken schuren en dwars door de kruin heen groeien. Deze schuring zullen wonden veroorzaken en infecties kunnen krijgen. Snoeien dus! Dood hout snoei je sowieso weg. Ook deze takken snoei je in de winter weg.
Je snoeit het best in de winter omdat de sapstroom van de boom dan is gestopt en de kans op bloeden sterk wordt verminderd. Je kunt altijd nog een wond stopmiddel op de (zeker grote) wonden doen. Zo voorkom je ook infecties van de boom.