Lijsterbes Giftig? En Voor Wie Dan?

De lijsterbes is een struik die rode mooie besjes geeft in het najaar. In het voorjaar komen er bladeren aan de struik. Daarna groeien er leuke en liefelijke bloemschermen die prachtig tegen de groene bladeren afsteken. Wanneer deze bloemschermen tegen de herfst verwelken komen de vruchtjes tevoorschijn. De bessen zijn mooi oranje/rood en hebben een aantrekkingskracht op mensen. Leuk in een vaasje en voor kleine kinderen… om te proeven. Is de lijsterbes giftig?

Lijsterbes giftig? Onrijpe vruchtjes zijn giftig, rijpe vruchten niet. Onrijpe vruchten bevatten sorbinezuur wat giftig is. Een kleine hoeveelheid brengt geen schade. Bij het eten van grote hoeveelheden, of bij onzekerheid kun je in Nederland de huisarts bellen en in België kun je het antigifcentrum bellen voor vragen: 070 245 245.

Ben jij op zoek naar een lijsterbes? Tuinplant.nl is één van de grootste tuinplanten webshops in Nederland! Op hun website vind je een uitgebreid aanbod tuinplanten tegen hele scherpe prijzen en alle planten zijn vers van de kweker.

Of de Lijsterbes ook giftig is voor dieren kun je verderop lezen in de blog.

Lijsterboom Giftig?

Er is lang gedacht in Nederland (en het noorden van Duitsland), dat de lijsterboom echt giftig was. Maar het bleek dat in andere landen de rijpe vruchten veel werden gebruikt om bijvoorbeeld jam te maken.

De onrijpe vruchten zijn degene die je niet moet eten. Je kunt er maag en darmklachten van krijgen wanneer je een flinke hand onrijpe bessen naar binnen werkt. Er zit namelijk sorbinezuur in die voor deze klachten zorgt. Dus alleen de rijpe vruchten zijn voor consumptie te gebruiken.

Giftig wil trouwens niet altijd zeggen dat je er dood aan hoeft te gaan maar wel dat je er altijd vervelende en/of pijnlijke klachten van krijgt.

Zijn jouw andere kamer- of tuinplanten giftig of niet? Zoek ze op in onze lijst van giftige planten.

Lijsterbes Giftig Voor Honden

Wanneer een hond gaat knabbelen aan een tak van de lijsterbes is het verstandig om deze weg te halen. Het kan leiden tot vergiftigingsverschijnselen. Alle delen van de lijsterbes kunnen vergiftigingsverschijnselen geven bij honden. Niet dat ze gelijk dodelijk zijn maar ze kunnen er behoorlijke maag en darm klachten aan over houden en gaan braken.

Wanneer je niet zeker weet of jouw ( jonge) hond heeft gegeten van de bessen en/of takken van de lijsterbes en jouw hond heeft klachten, dan is het raadzaam om snel een dierenarts te bellen. Volg de adviezen op van de dierenarts.

Zeker puppy’s hebben de neiging om overal op te kauwen en bloemen en bessen te eten. Laat ze nooit alleen in de tuin, bijvoorbeeld. Jonge honden vinden, net als kruipende baby’s, alles interessant en willen alles in hun mond stoppen.

Leer honden (en baby’s) dat planten er niet zijn om te eten, die in de tuin staan. Geef jonge en ondeugende honden, kauwspeeltjes waar ze heerlijk aan mogen kauwen en zo lekker moe worden. Zo voorkom je problemen en vergiftigingsverschijnselen.

Lijsterbes Giftig Voor Paarden

Paarden vinden fruit erg lekker. Bessen, appels en peren aan de boom kan een paard waarderen wanneer ze in de herfst lekker zoet zijn. Echter kan een paard ook teveel vruchten eten en daar problemen van krijgen. Zo ook van de rijpe bessen van de lijsterbes.

Het is dus niet zo dat de lijsterbes direct erg giftig is maar te veel vruchten kunnen de paarden wel darmklachten geven en hoefproblemen. Dat geldt voor alle fruitsoorten.

Lijsterbes Giftig Voor Vogels

Er zijn veel verschillende soorten Lijsterbes. De ene soort schijnt lekkerder te worden gevonden door vogels dan de andere soort. De merel en de (hoe kan het ook anders) de lijster zijn dol op deze lijsterbesjes. Het heeft voor hen een grote aantrekkingskracht, voor andere vogels minder. Voor sommige vogels geldt dat wanneer er geen insecten en andere wriemelbeestjes meer te vinden zijn, door vorst in de grond bijvoorbeeld, zij over gaan op de rijpe besjes van de Lijsterbes.

lijsterbes giftig

Wat Te Doen Als Je Kind Van Een Giftige Plant Heeft Gegeten?

Bel altijd de huisarts (NL) of antigifcentrum (BE) 070 245 245, zij kunnen je het beste adviseren. Heeft het kind ernstige symptomen, of gaat het om een dodelijke plant, bel dan 112. Dit nummer geldt voor Nederland. Voor België bel je altijd het gifcentrum. Neem bij bezoek aan de arts ook een stukje van de plant mee als het kan of een foto, zodat zij kunnen bepalen wat de volgende stappen zijn.

Aan de telefoon krijgt je gepaste adviezen. Moet je jouw kind water geven en over laten geven of juist niet of moet je alleen de mond laten spoelen van jouw kind.

Wanneer het gaat om een dodelijke plant en is het minder dan een uur geleden gegeten, dan kan het advies zijn dat je jouw kind water moet geven en over laten geven. Gaat het om een plant die de huid irriteert en waarvan het sap in de mond terecht is gekomen, is het niet verstandig om over te laten geven.

Het sap komt dan opnieuw langs de slokdarm en zorgt ervoor dat het opnieuw kan gaan irriteren. Dan zou het advies ‘mond spoelen’ kunnen zijn. Volg de instructie die je krijgt nauwkeurig op. Blijf zelf zo rustig mogelijk.

Karin

Door met planten bezig zijn zoals zaaien, stekken en verzorgen, word ik gelukkig. Ook decoratieve hoekjes creëren in de tuin of in huis, met alles wat uit de natuur komt, vind ik geweldig. Geef mij maar een plant en ik zorg ervoor dat hij op een goede plek komt te staan en tot zijn recht komt. Elke plant, voor binnen en buiten of groot en klein, hebben hun eigen charmes en mogelijkheden. En daarover schrijf ik bij fleur en flower. Hopelijk worden of zijn jullie net zo enthousiast als ik ben. Want zeg nu zelf: Groen is toch een mooie kleur...

Nieuwe artikelen