Wie wil dit nu niet? Langbloeiende vaste planten in de tuin. Het is een en al genieten van deze mooie en kleurige planten met bloemen! En er zijn er vele. In deze blog worden 15 soorten langbloeiende vaste planten besproken, die gemakkelijk in de tuin te onderhouden zijn.
Ben jij op zoek naar vaste planten? Tuinplant.nl is één van de grootste tuinplanten webshops in Nederland! Op hun website vind je een uitgebreid aanbod vaste planten tegen hele scherpe prijzen en alle planten zijn vers van de kweker.
1. Gebroken hartje
Het Gebroken hartje heeft in het Engels de naam ‘Lady in the Bath’. Het lijkt of zijn een badmuts op heeft die naar buiten krult. Een grappig gezicht! De bloemen zijn aan de buitenzijde roze en binnenin wit. Ze komen in het voorjaar weer boven de grond en bloeien van mei tot en met september. Je kunt echt een hele lange tijd kunnen genieten van deze leuke plant!
2. Fuchsia
De Fuchsia heeft ook roze bloemen die gecombineerd kunnen zijn met paars of wit. Het lijkt net of de fuchsia allemaal bellen heeft hangen aan het uiteinde van de takken. Ook de fuchsia bloeit lang, van juli tot en met oktober. Veel Fuchsia soorten zijn niet winterhard, maar de Fuchsia Magellanica is dat wel.
De Magellanica sterft boven de grond wel af wanneer het kouder wordt, maar in het voorjaar komt hij toch weer boven de grond om jou lang van zijn bloemen te laten genieten. Deze soort wil dan ook graag op een zonnige plek staan terwijl de andere, niet winterharde soorten, graag op een plek in halfschaduw staan.
3. Meisjes ogen
Deze prachtige plant, met zijn gele, roze of lila bloemen, is ook een vaste plant. Zij kan wel 1,5 meter hoog worden wanneer zij is volgroeid. Het is een echte winterharde plant die zelfs tegen min 20 graden Celsius kan.
Geniet van deze langbloeiende plant, die zijn bloem laat zien van juli tot en met september. In de herfst za de plant langzaam verdwijnen om vervolgens in de zomer weer op te komen.
4. Akelei
De akelei is een leuk vast plantje waar ik helemaal vrolijk van wordt. Het kan verschillende kleuren hebben, van paarsblauw tot aan geel. De bloei kan uitbundig zijn in mei en juni. Deze plant kun je zelf zaaien in het najaar waarna zij opkomen in het voorjaar. Het is geen wintergroene plant, wat betekent dat het zijn bladeren verliest in het najaar.
Laat je de zaaddozen staan (dus je snoeit de uitgebloeide bloemen niet), dan springen de zaadjes vanaf juli de tuin in en heb je volgend jaar spontane akelei in de tuin staan. Dat kan heel leuk zijn!
5. Dropplant
De dropplant bloeit van juli tot en met augustus. Dat is dus voluit 2 maanden zeker. In de herfst verdwijnt de plant om in het voorjaar weer op te komen. De dropplant kan tegen temperaturen van 20 graden onder nul.
De dropplant is een leuke plant met paarse bloemetjes. En hij ruikt heerlijk naar drop. De smaak van de dropplant is anijsachtig. En dat is zeker ook niet verkeerd. Je kunt de bloemen en blaadjes van deze plant dus eten. De rest niet. Andere kleuren bloemen van de dropplant smaken niet naar drop maar fruitachtig.
6. Monnikskap
De Monnikskap bloeit vanaf juli en de hele maand augustus door. Een streling voor het oog want de blauwpaarse bloemen zijn zeer opvallend. Er kunnen nadelen kleven aan het hebben van Monnikskap in jouw tuin. De Monnikskap is namelijk erg giftig (en dit is wat je moet doen bij vergiftiging). Dus heb je kleine kinderen of huisdieren in die vrij rondlopen in de tuin, dan is dit het overwegen waard om de plant niet in de tuin te plaatsen. Kies een andere plant, zoals de dropplant bijvoorbeeld. Deze heeft ook een prachtige paarse kleur.
7. Zeeuws Knoopje
Het Zeeuws knoopje heeft prachtige kleuren, die voorkomen in wit, oudroze of roze. Zij bloeien echt het hele seizoen door van mei tot en met september. In de avond buigt de bloem iets naar beneden om in ochtend weer rechtop te komen. Zo vangt de bloem geen vocht en blijven de bloemetjes mooi.
Na de bloei kun je de plant terugsnoeien tot ongeveer 5 centimeter boven de grond. In het voorjaar komt ze gewoon weer op en kun je wederom weer lang van de bloei genieten.
8. Longkruid
Er zijn verschillende soorten longkruid en dus ook verschillende kleuren bloemen. De kleuren die voorkomen zijn paars, roze of lila. Longkruid bloeit vanaf maart tot en met mei. Dat zijn 3 volle maanden dat je kunt genieten van deze leuke bodembedekker.
In het voorjaar kun je de plant snoeien, nog voor er nieuw aanwas groeit. Geef de plant daarna wat mest en je kunt weer snel volop mooie nieuwe bladeren en bloemen verwachten.
9. Primula (sleutelbloem) Vulgaris
De primula is een oude bekende en heeft een aantal soorten, wat zich kan uiten in de kleuren bloemen. De vulgaris geeft gele bloemen en staat graag in de zon. Hij bloeit van april tot en met juni. Houdt de grond vochtig en de bloemen zullen blijven komen. Maak de grond niet te nat, dan kunnen de wortels gaan rotten en is het gedaan met dit leuke plantje.
10. Elfenbloem
De Elfenbloem, ziet eruit als een tere bloem en kunnen voorkomen in verschillende kleuren: Paars, wit, geel, rood of roze. Ze bloeit, en dat ligt per soort wel wat verschillend, van april tot en met juni. Het is een winterharde plant waarvan het blad verkleurt in de winter.
Zij behoudt wel haar bladeren. De grond waarin deze plant graag staat is vochtig, maar niet nat. Zet deze vaste plant in de (half)schaduw, dan zal zij het prima naar haar zin hebben en langdurig bloeien.
11. Ooievaarsbek
De Ooievaarsbek heeft ook een aantal soorten, die ook allemaal lang bloeien. Ze bloeien ongeveer 7 maanden. Dat kan al in mei of juni beginnen tot en met eind november ongeveer. Ooievaarsbek geeft verschillende kleuren bloemen (per soort) die varieert van wit, geel en groen tot aan rood, paars en blauw. Er zijn genoeg opties om te kiezen dus.
Qua verzorging is de ooievaarsbek niet zo heel moeilijk. Haal uitgebloeide bloemen weg, dat stimuleert aanmaak van nieuwe bloemen. In het voorjaar, voor alles weer volop in bloei komt, kun je oude, zieke of dunne stelen snoeien, zodat de plant weer sterkt aan het voorjaar kan beginnen.
12. Japanse Anemoon
De Anemoon heeft vele soorten en de meeste zijn voorjaarsbloeiers. De Japanse anemoon is een najaarsbloeier en een vaste plant. Deze kan de winter overleven in de tuin wanneer deze op een zonnige plek staat. De grond moet licht vochtig zijn en blijven. In de winter kun je deze Anemoon het beste afdekken tegen vrieskou en te natte grond.
De Japanse Anemoon wordt ongeveer 40 centimeter hoog en is een mooie bodembedekker. De kleuren van de bloemen kunnen wit zijn maar ook diep roze of paars. In ieder geval vind ik deze Anemoon een aanwinst in de tuin.
13. Dahlia
De Dahlia is een knol die je iedere najaar uit de grond moet halen, voor het gaat vriezen. In het voorjaar zet je deze knollen of wortels weer in de grond, wanneer de vriesperiode uit de lucht is verdwenen. De Dahlia’s bloeien de hele zomer en najaar door. Dus een paar maanden kun je van deze prachtige bloemen genieten!
Je hebt echt lang plezier van deze prachtige bloemen, die in vele soorten en kleuren voorkomen. Zet de Dahlia lekker in het zonnetje en houdt de grond licht vochtig. Laat de grond niet droog vallen wanneer de dahlia bloeit. De bloem zal echt verwelken en dat is nu juist niet waar je naar op zoek bent!
14. Sempervivum (Gewone huislook)
Sempervivum zijn vetplanten en deze zijn er in verschillende soorten. Wanneer de plant een jaar of 2 à 3 is, gaan zij bloeien. De kleuren van de bloemen verschillen natuurlijk per soort. Ze kunnen roze, witte of lichtgele bloemen geven. De planten worden veelal gebruikt op platte daken, maar doen het ook fantastisch in een pot. Ze bloeien in mei tot en met augustus. Dus bloeien zij eenmaal, dan heb je elk jaar een cadeautje op het dak of in de pot staan!