12 × Klimplanten Voor Binnen, Met Mooie Kleuren Blad!

klimplanten binnen

Natuurlijk zijn er klimplanten voor binnen. Dit zijn planten die van oorsprong van buiten komen, uit meestal tropische gebieden, die langs bomen naar boven klimmen om licht te vangen. Dus eigenlijk zijn het buitenplanten die in hoge luchtvochtigheid en warmte groeien.

De klimplanten die wij binnen neerzetten, kunnen binnen staan, omdat het warm is. Sommige moet je af en toe vernevelen om het hen naar de zin te maken. Maar klimplanten zijn mogelijk binnen, al klimmen ze niet allemaal meer. Nieuwsgierig geworden? Lees dan snel verder over de negen soorten klimplanten, die je binnen kunt zetten.

1. Drakenplant (Epipremnum Aureum)

Klimplant voor binnen

De eerste in deze lijst van klimplanten voor binnen is de Epipremnum Aureum. Oorspronkelijk komt deze Epipremnum uit Moorea in Frans-Polynesië en groeit in bomen naar het licht om zo zijn portie vitamine (licht) binnen te krijgen.

De ook wel drakenklimop genoemde klimop, kan in gewone aarde staan, maar ook in substraat. Je kunt de lange slierten met een gerust hart laten hangen, maar zeker ook tegen de muur op laten klimmen. Wel hebben de strengen dan ondersteuning nodig door middel van bijvoorbeeld een spijkertje in de muur. Ze grijpen zich niet zomaar vast aan de muur.

Sproei de bladeren af en toe, dan gaat het stof eraf en zijn ze weer prachtig groen. Wanneer je dit regelmatig doet, zal ongedierte zich minder snel huisvesten in deze klimmer. Dat vinden ze namelijk helemaal niets, vochtigheid.

2. Drakenklimop (Scindapsus Pictus)

klimplanten binnen

Er zijn wel eens misverstanden over deze klimplant en bovenstaande klimplant. Zij lijken ook op elkaar, maar zijn geeneens familie van elkaar. Hij komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië en groeit in bomen om licht te vangen. Hij doet zijn gastheer geen kwaad, hij gebruikt hem ‘gewoon’ als steunpilaar en laat zijn gastheer leven.

Deze Scindapsus picus is ook een klimplant die je binnen kunt laten klimmen. Met zijn mooie groene, zachte en gespikkelde blaadjes, is hij een opvallende persoonlijkheid. Je kunt de lange ranken langs de muur laten groeien. Wel met hulp want deze plant groeit niet aan de muurvast. Doe je dat niet dan heb je een hangplant en dat kan ook heel mooi zijn.

3. Treurvijg (Ficus Benjamina)

klimplanten binnen

De Klim ficus komt oorspronkelijk uit tropische wouden van Zuidoost-Azië en Australië. Ze ontkiemen hoog in bomen en klimmen zo naar boven om licht te vangen. De boom waarin deze Ficus groeit is niet blij met de Ficus. Met zijn luchtwortels houdt hij de boom zo vast, en verankert hij zich zodanig, dat hij als het ware de boom wurgt.

De Ficus Benjamin hoeft dat niet te doen in de huiskamer. Daar staat de plant ‘gewoon’ in de aarde op een lichte standplaats. Hij hoeft niet meer te klimmen naar het licht en is deze kwaliteit dan ook ontnomen. Zet de Ficus Benjamina dan ook niet in de felle zon, dan kunnen de bladeren geel worden. Geef deze klimplant, van oorsprong, regelmatig water en laat de grond niet uitdrogen.

4. Monstera Adansonii (Monkey Leaf)

Er zijn meerdere soorten Monstera en deze Adansonii is een klimplant. Ze komen oorspronkelijk uit Zuid Centraal Amerika en groeien in bomen om, net als zo vele klimplanten, licht te vangen. De Adansonii heeft een bijzondere tekening in het blad. Het wordt daardoor ook wel een Monkey Leaf genoemd.

Wil je de plant in een pot in huis hebben staan dan is een mosstok in de pot een goed idee. Hij kan zich daar aan vasthouden om omhoog groeien. Doe je dat niet, dan zakt de plant wat in elkaar en wordt hij er niet mooier op. Je kunt ze ook tegen de muur op laten groeien, maar hebben daarbij ook veel steun nodig.

5. Monstera Deliciosa

De ‘gewone’ Monstera Deliciosa heeft een ander soort gaten in zijn blad. Het zijn meer inhammen. De bladeren worden groter dan de Monkey Leaf. Ze kunnen wel 50 tot 100 centimeter groot worden. Ze komen ook oorspronkelijk uit Zuid Centraal Amerika en groeien in bomen om, net als zo vele klimplanten, licht te vangen.

Als dat geen opvallende verschijning wordt in de huiskamer, dan weet ik het ook niet meer. Je moet wel ruimte hebben voor zo een grote plant. Het duurt wel even voor ze zo groot zijn en de verzorging moet daarbij op-en-top zijn.

Er zijn meerder soorten Monstera, lees onze blog wanneer je daarin interesse hebt: 6 × Bekendste Soorten Monstera, Groot En Klein.

6. Schefflera (Vingerboom)

Nog één die in de lijst van klimplanten voor binnen hoort te staan is de Schefflera. De Schefflera is ook een klimplant, die je voor binnen kunt gebruiken, en die ook tegen een mosstok of steun aan groeit. Er zijn 600 soorten Schefflera en oorspronkelijk komen ze uit Australië en Nieuw-Zeeland. Daar zijn ze niet gebleven want in vele andere landen kun je ze nu (buiten) terug vinden.

De naam vingerplant benoemt al de vorm van de bladeren. Net als een kastanje groeit er bij de Schefflera vijf ‘vingers’ (bladeren) bij elkaar, in de vorm van een hand. Je hebt een bonte soort en een groene soort Schefflera.

De verzorging is niet zo heel ingewikkeld. Je houdt de grond waarin hij staat, licht vochtig en zet de plant niet in de volle zon. Wel in een lichte omgeving, waar hij echt een grote plant kan worden. Dus heb je het idee dat je een Schefflera in jouw huiskamer wil, weet dan dat hij op den duur ruimte in gaat nemen.

Neemt niet weg dan je de plant kunt snoeien, vanaf de zijkanten. Wil je plant breder maken, dan knip je de kop ‘gewoon’ uit de plant. Wordt hij aan de onderkant breder van.

7. Hedera

De Hedera is ook een sterke en fantastische klimplant. Van oorsprong komt deze klimplant uit Azië, Europa en Noord-Afrika. Ook deze plant klimt in bomen en kunnen wel 25 meter omhoog klimmen. In de huiskamer kunnen ze ook lang worden. Zelfs zo lang dan je ze mogelijk moet snoeien.

Geef 1 keer in de week water. De grond mag van deze klimplant het liefst licht vochtig blijven. De wortels mogen niet in een natte grond staan, dan kunnen ze gaan rotten. Er zijn bonte soorten en groene soorten. Beide soorten kunnen buiten en binnen groeien.

8. Philodendron Scandens

De Philodendron Scandens komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika. Het is echt een makkelijke kamerplant. Deze Scandens kan in een ideale situatie 6 meter lang worden. Deze klimplant, met zijn hartvormig blad, kan ingezet worden als klimplant, maar ook als hangplant. De keus is geheel aan jou. Je kunt deze plant langs de muur laten klimmen of tegen een klimrek.  Een ding is zeker, hij staat prachtig!

Geef de Philodendron Scandens 1 keer per week water. De grond mag niet droogvallen, maar ook niet nat zijn. Geef één keer in de 14 dagen wat voeding volgens voorschrift van de verpakking. Hij staat graag op een plek waar halfschaduw is en half licht. Zeker niet in direct zonlicht, dan verbranden de bladeren.

9. Koningswingerd (Cissus Antartica)

klimplanten binnen

Deze klimplant komt oorspronkelijk uit Australië. In de pot heeft hij zeker ook een bamboe of klimrekje nodig om te kunnen groeien. De plant houdt van licht maar geen direct zonlicht. Geef de plant 2 keer in de week een klein beetje water, niet te veel, want de wortels mogen niet in het water staan lange tijd. Ze kunnen dan gaan rotten. Laat de plant klimmen of hangen, wat je toch leuker lijkt op de plek van bestemming.

10. Philodendron Cobra 

klimplanten binnen

De volgende in de lijst van klimplanten voor binnen is de Cobra. De Philodendron Cobra heeft prachtige langwerpige bladeren met witte vlekken of vlekjes. Het is een echte klimmer en houdt zich dan ook graag vast aan een mosstok. De plant wil graag een lichte of halfschaduw standplaats hebben.

De grond mag niet te nat blijven. Geef daarom zomers twee keer per week water en in de winter één keer. Voel regelmatig met je vinger in de aarde hoe vochtig de aarde is. Het mag zeker niet nat zijn dan gaan de wortels rotten. Droogvallen van de aarde is ook geen goed idee. 

11. Koningswingerd (Cissus Rhombifolia)

klimplanten binnen

Ook deze Plant komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika, en komt uit dezelfde familie als de bovenstaande. Het verschil zit hem in de bladeren. Deze bladeren zijn korter en breder van vorm en de kleur is duidelijk ook lichter. Deze plant is niet zo moeilijk in de omgang. Het is een leuke klimplant, of hangplant, net wat je wilt.

De grond waarin deze Koningswingerd staat, mag licht vochtig zijn, maar zeker niet te nat. Ook deze klimplant heeft wel licht nodig maar zeker geen volle zon. Hij groeit het beste bij kamertemperaturen en in de winter wil hij wat koeler staan. Op een slaapkamer misschien waar geen verwarming draait en waar het een graad of 14 is?

Nog eentje dan? De laatste in de lijst van klimplanten binnen is de Philodendron hederaceum ‘Brasil’.

12. Philodendron Hederaceum ‘Brasil’.

Klimplanten voor binnen

Waarom ik deze er speciaal nog even bij wil zetten is omdat dit een bijzondere is. Deze plant wordt net zo verzorgd als de ander Philodendron Scandens. Deze is bijzonder om zijn kleuren. Wanneer je deze plant in veel licht zet, zullen er verschillende kleuren in de bladeren komen. Je mag de plant ook wel donker zetten, maar dan zie je niet de bijzondere bladkleuren, en daarvoor heb je hem onder andere ook in huis gehaald, toch?

Deze hang of klimplant wil graag één keer per week wat water en één keer in de twee weken voeding (kijk op de verpakking voor de hoeveelheid). De grond mag zeker niet nat zijn maar ook niet uitdrogen. Alles middelmatig dus.

Karin

Door met planten bezig zijn zoals zaaien, stekken en verzorgen, word ik gelukkig. Ook decoratieve hoekjes creëren in de tuin of in huis, met alles wat uit de natuur komt, vind ik geweldig. Geef mij maar een plant en ik zorg ervoor dat hij op een goede plek komt te staan en tot zijn recht komt. Elke plant, voor binnen en buiten of groot en klein, hebben hun eigen charmes en mogelijkheden. En daarover schrijf ik bij fleur en flower. Hopelijk worden of zijn jullie net zo enthousiast als ik ben. Want zeg nu zelf: Groen is toch een mooie kleur...

Nieuwe artikelen