Er is één moment in het jaar dat de kerstster veel verkocht wordt, en dat tuincentra er mee vol staan, en dat is natuurlijk in de Decembermaand, wanneer het kerstmis is. Dan worden ook de meeste kerststerren verkocht. De grote rode bladeren hebben een aantrekkingskracht op mensen en dieren. Dan rijst ineens de vraag, ‘is de kerstster giftig?’
Het antwoord op deze vraag is ja, de Kerstster is giftig. Het is een giftige kamerplant voor mens en dier. Een hapje van de plant kan een branderig gevoel geven en braken en diarree tot gevolg hebben. Het sap geeft een branderig gevoel en kan irritatie geven op de huid. Bel de huisarts!
Vermoedt u een vergiftiging? Neem dan, voor Nederland, contact op met uw huisarts. Of het Antigifcentrum in België via: 070 245 245
Meer informatie over symptomen en voorkomen, ook bij kinderen en huisdieren, vind je in de rest van dit artikel.
DISCLAIMER: de inhoud van deze pagina is geen medisch advies. Het gevaar verschilt per situatie. Het is daarom belangrijk om altijd de arts te raadplegen wanneer een giftige plant is gegeten en/of aangeraakt.
Inhoudsopgave
Algemene Informatie
De giftigheid van de Kerstster is voor volwassen mensen meestal niet ernstig. Het grote gevaar is dat er van de plant gegeten wordt, en volwassen zullen dat niet doen. Voor baby’s, kleine kinderen en voor jonge huisdieren is dit een ander geval. Deze zullen meer last ervaren dan volwassen en de kans is groter dat dit gebeurt. Onderzoek welke planten er giftig zijn in huis en bedenk wat je er mee gaat doen. Je wilt geen ongelukken!
Zijn jouw andere kamer- of tuinplanten giftig of niet? Zoek ze op in onze lijst van giftige planten. Deze lijst wordt aangevuld.
Kerstster Giftig Voor Mens?
Volwassenen zullen niet zo snel een hapje van een plant nemen, toch? Maar bij baby’s en kleine kinderen is dit anders, zij stoppen ‘dingen’ in hun mond om het uit te proberen en te onderzoeken wat het is. Zo ook planten. Heeft je kind van deze plant gegeten, observeer je kind dan goed en neem bij twijfel contact op met je huisarts, of het antigifcentrum, zie bovenstaande telefoonnummers.
Volwassen happen dan wel niet naar de planten, maar tijdens het verpotten of verwijderen van bladeren kan er wel sap op de huid komen, en dat kan ook irriterend zijn voor de huid.
Symptomen die zich voor kunnen doen, wanneer er van de kerstster is gegeten:
- Irritatie slijmvliezen
- Buikpijn
- Braken
- Diarree
- Koorts
Voor volwassenen moet je echt wel een grote hoeveelheid binnenkrijgen voor het gevaarlijk wordt, maar kinderen zijn nu eenmaal gevoeliger. Een kleinere dosis wordt bij hen namelijk sneller door het lichaam opgenomen en verspreid.
Als je kind zijn handjes of wangen in contact is geweest met het sap, spoel het dan langdurig af onder de kraan en hou de plek in de gaten. Heeft je kind van de plant gegeten, haal dan de bladeren uit de mond en spoel de mond goed schoon, zo goed en zo kwaad als dat kan.
Bel altijd de huisarts, of antigifcentrum, zij kunnen je het beste adviseren. Heeft het kind ernstige symptomen, of gaat het om een dodelijke plant (niet de kerstster), bel dan 112. Neem bij bezoek aan de arts ook een stukje van de plant mee, wanneer dit mogelijk is, zodat zij kunnen bepalen wat de volgende stappen zijn.
Vergiftiging Voorkomen
- Zet de kerstster hoog op een kast of op een plek waar kleine kinderen of kruipende kinderen niet bij kunnen.
- Haal geen kerstster in huis, wanneer je kleine of jonge kinderen in huis hebt.
- Verpot of verplant je een kerstster, draag dan handschoenen. Gooi afgevallen blad direct weg.
- Gebruik geen leuke kerstbloem ter decoratie bij voeding!
- Even wat anders, maar moet gezegd worden, een kerstboom is ook giftig, ook de naalden!
Kerstster Giftig Voor Katten En Honden?
Dieren, en in dit geval honden en katten, zijn over het algemeen minder gevoelig voor het gif van planten. Toch kunnen ze er in sommige gevallen en bij sommige planten behoorlijk last van hebben. Dit komt doordat dieren, als ze van een plant eten, grotere hoeveelheden eten dan mensen. Hierdoor kunnen ze heel erg ziek worden. Zo ook van de Kerstster. Als ze van de Kerstster gegeten hebben, kunnen de volgende symptomen optreden:
- Braken
- Diarree
- Apathie (=afwezigheid)
- Hevig beven
Als je één van deze symptomen ziet bij je kat of hond, controleer dan de Kerstster, en kijk of er van de bladeren is gegeten. Neem direct contact op met jouw dierenarts en wanneer je langs gaat, neem dan een stukje van de plant mee voor de dierenarts.
Vergiftiging Voorkomen
Het beste is natuurlijk om geen giftige planten in huis te halen als je katten of andere huisdieren hebt. Check hiervoor bovengenoemde lijst van het antigifcentrum.
Heb je de Kerstster al in huis? Dan kun je het volgende doen om jouw huisdieren te beschermen:
- Katten slapen vaak op meerdere plekken in huis. Het is dus handig om op deze plekken, of vlakbij, geen kerststerren te zetten. Katten kunnen bij alles wat beweegt, geïnteresseerd raken en happen of zelf in de bladeren bijten.
- Zet geen kerststerren op de vensterbank, daar waar de kat vaak uit het raam naar de buurtkatten kijkt. Ook dit kan een trigger zijn om te bijten of te spelen met de bladeren.
- Heeft jouw kat afleiding nodig omdat hij of zij graag speelt met planten of sprieten van planten? Dan kun je kattengras kopen en neerzetten of ander speeltjes met kattengras erin kopen. Dat leidt hen in ieder geval af van jouw kerststerren.
- De beste manier om een kat niet van jouw kerststerren te laten eten? Niet kopen of jouw kerstster weg doen, sorry!
- Ook de kerstboom is giftig!