Hoe Kamerlinde Verzorgen? – Alles Wat Je Moet Weten!

De kamerlinde is een plant of eigenlijke een hele grote boom. In de vrije natuur in Zuid-Afrika kunnen deze bomen een hoogte bereiken van 6 meter. En ook in de huiskamer kan de Kamerlinde behoorlijk groot worden als je deze niet snoeit. Hoe moet je de Kamerlinde verzorgen zodat het een sterke plant blijft?

Kamerlinde verzorgen. Plaats de plant op een licht plaats maar niet in direct zonlicht en op een plaats waar het niet warmer wordt dan 20 graden Celsius. Geef tijdens de bloei 2 keer per week water en tijdens de rustperiode 1 keer per week. Geef ook 1 keer per maand voeding.

De kamerlinde als kamerplant heeft mooie helder groene bladeren en mooie witte bloemen. Ook al groeit de plant in de vrije natuur heel goed, in de huiskamer kan het een lastige plant zijn. En dat heeft met de verzorging te maken! Met goede verzorging en een beetje liefde, zal de kamerplant heel veel teruggeven en volop groeien en bloeien.

Verzorging Kamerlinde

Zoals gezegd heeft de Kamerlinde goede verzorging nodig anders kunnen de bladeren verkleuren en zal de plant niet bloeien. De verzorging bestaat uit watergeven, de juiste standplaats en soms voeding geven. Ook het toppen van de kamerlinde moet gebeuren om de plant in bedwang te houden. Wat moet je doen om de Kamerlinde te verzorgen?

Kamerlinde Watergeven

De waterbehoefte van de Kamerlinde is afhankelijk van het seizoen. In de bloeiperiode van de plant, welke loopt van september tot april, heeft de plant meer water nodig dan in de andere periode, wanneer de plant in rust is.

  • Bloeiperiode
    Geeft de kamerlinde twee keer per week water en zorg ervoor dat de grond niet uitdroogt. Geef niet te veel want natte voeten is ook weer slecht, hierdoor kunnen de wortels gaan rotten. Wat je hier tegen kunt doen, kan je lezen in onze blog over wortelrot en hoe je het kan voorkomen. Het is een complete gids over de behandeling van wortelrot.
  • Rustperiode
    In de rustperiode heeft de plant minder behoefte aan water en dan volstaat 1 keer water geven per week. Ook nu weer de grond niet uit laten drogen en niet te nat maken.

Tijdens de bloei doe je er goed aan om de uitgebloeide bloemen te verwijderen. Dit kost de plant energie. Als je ze weghaalt kan de plant deze energie voor andere bloemen gebruiken.

Kamerlinde Standplaats

De standplaats is meestal bepalend voor een succesvolle bloei en groei. De Kamerlinde staat graag op een licht plaats maar niet in het directe zonlicht want dat is slecht voor de bladeren. Het is dus echt een lastige plant om te verzorgen.

Een serre met ruimte is bijvoorbeeld perfect voor de Kamerlinde. Een ander aspect van de standplaats is dat deze ook weer niet te heet mag zijn/worden. Onder de 20 graden Celsius is perfect voor de plant en dat zijn de meeste serres weer niet.

Zoek dus een lichte plaats met veel indirect zonlicht en een plaats waar het niet te warm wordt. Dat is best lastig in een woonkamer. Een lichte badkamer of een koele hal zijn ook goede standplaatsen voor de Kamerlinde.

De Linde kan je ook twee keer per week besproeien. Doe dit dan van bovenaf. Deze douchebeurt zal de Kamerlinde zeker goed doen.

Kamerlinde Snoeien

Wordt de Kamerlinde te groot voor de plaats waar hij staat, dan kan je de takken gewoon toppen. Knip ze af en zorg ervoor dat er nog ogen/knopen aan de tak zitten. Deze zullen nu gaan groeien. Zo wordt de Kamerlinde goed vol aan de onderkant en wordt deze niet te hoog of te breed.

Haal ook de uitgebloeide bloemen weg, dan kan de plant hier geen energie meer aan geven.

Je ziet het al, het is een lastige plant.

Voeding

Voeding heeft de Kamerlinde ook nodig, zeer zeker in het bloeiseizoen.

Geef de plant, afhankelijk van de grootte, minimaal 1 keer per maand of 1 keer per twee weken normale plantenvoeding. Lees goed op de verpakking de mengverhouding en hou je hieraan anders kunnen de wortels weer verbranden. Bij Bol.com kan je verschillende soorten plantenvoedingen vinden. Hier staat ook de juiste dosering beschreven.

Verpotten

Ja, ook verpotten is nodig bij de Kamerlinde. Verpotten gebeurt natuurlijk niet tijdens de bloei maar als de plant in rust is.

Haal de plant voorzichtig uit de pot en verwijder de oude aarde, zoveel als mogelijk is, en beschadig niet de wortels. Gebruik voor het verpotten gewone kamerplanten aarde want hierin zitten alle voedingstoffen die de Linde nodig heeft.

Doe een beetje potgrond in de pot en plaats de Kamerlinde in de pot. Vul de rest aan met potgrond. Druk de aarde aan en geef de plant vervolgens water.

Kamerlinde Problemen

Als we het hebben over de Kamerlinde verzorgen dan hebben we het ook over de problemen van deze mooie plant.

Staat de plant verkeerd, krijgt deze te veel of te weinig water, is de temperatuur te hoog of vangen de bladeren direct zonlicht dan kan er van alles gebeuren met de Kamerlinde. Onderstaand een paar bekende problemen. Deze problemen uiten zich altijd via het blad van de Kamerlinde.

Slap Blad

Dit is meestal een gebrek aan voedingsstoffen en aan water. Geef de plant meer water en zorg voor de juiste voeding zeker tijdens de bloeiperiode. De grond van de kamerlinde moet vochtig blijven maar mag niet te nat zijn. Geef zeker, minimaal 1 keer per maand voeding van bijvoorbeeld Pokon.

Met de juiste verzorging zijn de bladeren misschien nog te redden.

Geel Blad

Als het blad van de Kamerlinde geel wordt dan staat de plant op een verkeerde plaats. Gele bladeren betekent dat de plant te veel direct zonlicht vangt. De bladeren laten je dit weten door geel te worden. Verplaats de plant naar een plaats met veel indirect zonlicht.

Helaas, deze bladeren zijn dood. Je kunt ze het beste verwijderen.

Bruine Randjes

Dit is lastiger omdat er meerdere redenen kunnen zijn, namelijk:

  • De lucht is te droog
  • De plant staat te warm
  • Plant staat op de tocht
  • De kamerlinde heeft te veel water gehad

Het is nu uitzoeken wat de oorzaak kan zijn en dan de situatie veranderen als dit mogelijk is.

Bruine Bladeren

Ook bij bruine bladeren zijn er meerdere oorzaken mogelijk, zoals het zelfde lijstje hierboven.

Ga voor jezelf elke situatie na, en kijk wat je kunt veranderen om je kamerlinde te redden.

De bruine bladeren zijn verloren, deze kan je gewoon afknippen.

Bruine Vlekken

Bruine vlekken heeft meestal maar één oorzaak. De bladeren zijn verbrand. De plant heeft waarschijnlijk te veel en te langdurig in de directe zon gestaan en zijn hierdoor verbrand.

Verplaats de plant of hang een gordijn op om de Kamerlinde te beschermen tegen het licht. De bruine bladeren kan je gewoon afknippen.

Bekijk onderstaande video voor nog meer verzorgingstip over de Kamerlinde.

Kamerlinde Lucht Zuiverend?

De Kamerlinde is redelijk luchtzuiverend. Hij haalt giftige stoffen uit de lucht die de luchtkwaliteit in huis aanzienlijk kunnen verbeteren.

Er zijn meer luchtzuiverende planten en planten die beter de luchtzuiverend zoals de Monstera, de Rubberplant, Dracaena en Calathea. Kijk hiervoor op onze site.

Kamerlinde Giftig

De kamerlinde is weinig tot niet giftig plant, volgens het Antigifcentrum.be.

Denk je toch dat je kind of dier die aan de plant heeft gezeten en ziekte verschijnselen heeft, neem dan, voor Nederland contact op met uw huisarts. Uw arts kan het Nationale Vergiftigingen Informatie Centrum dag en nacht bereiken met vragen over de vergiftiging. Of het Antigifcentrum in België via: 070 245 245

Dit is alle informatie over hoe je de Kamerlinde moet verzorgen. Veel succes met je mooie plant!

Ger

De natuur en tuin heeft altijd mijn interesse gehad. Ik loop graag in de natuur en ben vaak in tuinen te vinden en aan het wroeten in de aarde. Mijn interesse in planten en bomen heeft er voor gezorgd dat ik kennis over planten heb vergaard en vaardigheden over het onderhoud eigen heb gemaakt. Zoekend naar antwoorden gaf Google mij niet direct de juiste antwoorden. Vandaar deze blog; het antwoord op uw vragen over kamerplanten, buitenplanten, onkruid, ....kortom alles met wortels.

Nieuwe artikelen