Is Passiebloem (Passiflora) Giftig, Alle Soorten?

passiebloem giftig

De passievrucht is inmiddels relatief bekend in Nederland, en we eten de paarse variant dan ook graag. Aan de gele vruchten van een ander soort Passiebloem zit nauwelijks smaak, maar kunnen wel worden gegeten. Maar hoe zit het met de andere delen van deze plant? En zijn alle soorten passiebloem even giftig? Hier lees je alles wat je moet weten! In het kort:

Alle delen behalve de vrucht van de Passiebloem (Passieflora) zijn licht giftig. Neem bij twijfel altijd contact op met de (dieren)arts of huisartsenpost. In België kun je contact opnemen met het Antigifcentrum: 070-245 245. Zij kunnen je het beste adviseren wat je moet doen. Zie symptomenlijst verderop!

Meer informatie over symptomen bij kinderen en huisdieren en hoe je contact met de Passiebloem kunt voorkomen, vind je in de rest van dit artikel. Dus lees snel verder!

DISCLAIMER: de inhoud van deze pagina is geen medisch advies. Het gevaar verschilt per situatie. Het is daarom belangrijk om altijd de arts te raadplegen wanneer een giftige plant is gegeten en, in sommige gevallen, is aangeraakt.

Algemene Informatie

Voor volwassenen zal de opgelopen schade door de passiebloem niet groot zijn. De plant is namelijk licht giftig, wat betekent dat wanneer het in het lichaam terecht komt, het op z’n ergst neer zal komen op buikpijn, misselijkheid en diarree. Dit is daarnaast ook pas het geval wanneer er grotere hoeveelheden gegeten worden.

Bekijk de de korte video over de symptomen die kunnen optreden bij aanraken en inname van de passiebloem.

Bij kinderen of dieren is dit helaas iets anders. Zij hebben vaak een kleiner lichaam en zijn over het algemeen gevoeliger en kunnen dus heftigere symptomen ervaren.

De vrucht is gelukkig gewoon eetbaar, maar dan moet je er wel zeker van zijn dat deze rijp is. Gelukkig is deze dan ook erg bitter, waardoor de kans dat je per ongeluk een onrijpe passievrucht eet erg klein is.

Houd er ook rekening mee dat niet alle passiebloemen hetzelfde zijn. Zo zijn de vruchten van bijvoorbeeld de Caerulea, Incarnata en de Edulis prima te eten, maar kun je dit van de Gracilis beter niet doen.

Ben jij op zoek naar een passiebloem? Tuinplant.nl is één van de grootste tuinplanten webshops in Nederland! Op hun website vind je een uitgebreid aanbod passiebloemen tegen hele scherpe prijzen en alle planten zijn vers van de kweker.

Is Passiebloem Giftig Voor Huisdieren? (katten, honden, konijnen, paarden)

Passiebloem giftig

Dieren zijn over het algemeen gevoeliger voor de passiebloem en hebben dus een groter risico op symptomen. Tot in hoeverre is moeilijk te zeggen en is afhankelijk van het soort dier, de hoeveelheid die gegeten is en welke delen er ingenomen zijn. Als je niet zeker weet of jou dier symptomen vertoont van vergiftiging, of je weet niet zeker of het van de plant heeft gegeten, kun je altijd beter de dierenarts bellen. Zij kunnen je het beste informeren. Houd ook goed in de gaten of het dier symptomen vertoont.

Wanneer jouw (huis)dier van de Passiebloem (of een andere giftige plant) heeft gegeten kunnen zij de volgende symptomen hebben:

  • Irritatie van de mond
  • Misselijkheid
  • Braken en/of overgeven
  • Diarree

Zijn jouw andere kamer- of tuinplanten giftig of niet? Zoek ze op in onze lijst van giftige planten.

Tips Om Problemen Te Voorkomen Voor Huisdieren

Als je opzoekt of de Passiebloem giftig is, zul je jezelf vast ook afvragen of andere planten giftig zijn en wat je dan het beste kunt doen. Hierom heb ik hieronder een lijstje met tips neergezet om problemen te voorkomen bij dieren.

Allereerst – als je geen giftige planten in de tuin hebt kunnen deze ook geen gevaar vormen voor jouw huisdieren. Check daarom altijd of een plant giftig is voor je deze in huis haalt. Verder:

  • Zet de plant op een plek waar huisdieren niet bij kunnen. Let op dat als je katten hebt, zij bijna overal wel komen. Het liefste dus achter gesloten deur die giftige plant. Verder betekent ergens hoog op een kast niet per se veilig – planten laten namelijk regelmatig bladeren los, welke op de grond terecht kunnen komen.
  • Plaats giftige planten niet in de buurt van de slaapplek van jouw huisdier. Ze worden daar makkelijk afgeleid en zijn eerder geneigd om de plant te eten.
  • Dieren die zich vervelen gaan zelf op zoek naar entertainment. En laten planten, met al die geuren en kleuren, hier nu perfect voor zijn. Om dit te voorkomen kun je ze beter voldoende speeltjes en aandacht geven. Zo verklein je de kans op gevaar!

Is Passiebloem Giftig Voor Baby’s En Kinderen?

De passiebloem is licht giftig voor de mens, wat betekent dat het ook giftig is voor de kleinere mens. Er bestaat dus een kans dat zij ernstigere symptomen ervaren.

De volgende symptomen kunnen optreden als jouw kind van de passiebloem heeft gegeten:

  • Misselijkheid
  • Buikpijn
  • Overgeven
  • Diarree

Wat Te Doen Als Je Kind Van Een Giftige Plant Heeft Gegeten?

Bel altijd de huisarts of antigifcentrum, zij kunnen je het beste adviseren. Heeft het kind ernstige symptomen, of gaat het om een dodelijke plant, bel dan 112. Neem bij bezoek aan de arts ook een stukje van de plant mee als het kan, zodat zij kunnen bepalen wat de volgende stappen zijn.

Gaat het om dodelijke plant en is het minder dan een uur geleden gegeten, zorg er dan voor dat je kind water drinkt en overgeeft. Gaat het om een plant die de huid irriteert en waarvan het sap in de mond terecht is gekomen, is het niet verstandig om over te laten geven. Het sap komt dan opnieuw langs de slokdarm en zorgt ervoor dat het opnieuw irriteert. Spoel de mond goed en bel de arts.

We hebben een lijst gemaakt van giftige planten. Wil je weten welke planten nog meer giftig of licht giftig zijn? Lees dan onze blog: Giftige Planten voor Mens en Dier

Eline

Ik ben iemand die graag zo duurzaam mogelijk leeft en de natuur graag een handje helpt. Als gevolg is het natuurlijk niet gek dat ik ook veel bezig ben met het verzorgen van plantjes. Omdat ik het liefste ook anderen help de natuur te waarderen schrijf ik meerdere keren per week op Fleur & Flower. Daarnaast schrijf ik op mijn blog Ecolien over hoe een duurzaam en plantaardig leven geleid kan worden.

Nieuwe artikelen