Hydrocultuur planten zijn planten die in kleikorrels en water staan. Planten die in de aarde zijn gekweekt kunnen dus niet in hydrocultuur worden gezet. Er zijn verschillende soorten hydrocultuur planten. Deze bespreken wij in deze blog; de top 10 hydrocultuur planten.
Hydrocultuur planten zijn onder andere: De Euphorbia Tirrucalli, een cactussoort, de Monstera Pertusem (ook wel gatenplant genoemd). De Ficus Lyrata en de Dieffenbachia kunnen ook zo gekweekt zijn. Zelfs de Yucca kan in hydrocultuur staan.
Lees mee en je vindt de top 10 hydrocultuur planten die thuis of op kantoor kunnen staan! Het water geven moet ongeveer 1 keer per maand worden gedaan. Er zit zelfs een watermeter bij deze hydrocultuur planten, zodat te veel of te weinig water geven bijna niet mogelijk is.
Wil je weten hoe hydrocultuur werkt, lees dan: Wat Is Hydrocultuur En Hoe Werkt Dit?
Inhoudsopgave
1. Musa Dwarf Cavendish (Dwerg Bananenplant)
Deze giftige plant, die speciaal gekweekt kan worden voor hydrocultuur, heeft veel water nodig. Door de grote bladeren verdampt het water wat de plant opzuigt sneller dan bij planten met kleine bladeren.
Daarbij vindt de bananenplant het erg fijn wanneer er één keer per twee weken wordt gesproeid met de plantenspuit. Ook hydrocultuur plantenvoeding heeft deze plant nodig één keer per 6 maanden.
Deze mooie, maar grote plant vult je huiskamer met gemak. Warmte waardeert deze plant zeer en dus is het praktisch gezien goed om deze plant in een huiskamer te zetten. Een kantoor kan nogal donker zijn en tijdens vakanties of weekenden, nogal eens koud.
Zonlicht is wel een must, ongeveer 5 uur per dag direct zonlicht heeft de plant wel nodig. Daarbij heeft de plant heel de dag ook warmte nodig. Een donker hoekje waardeert deze plant niet.
2. Sanseveria (Vrouwentong)
Deze makkelijke, maar giftige plant kan overal wel staan, zowel in licht als donker. Ook in weinig licht ontwikkeld de plant zich. Direct zonlicht moet wel worden vermeden omdat het blad dan kan verbranden.
De Sansevieria is een sterk luchtzuiverende plant. Wanneer een meerdere planten in de kamer staan die luchtzuiverend zijn kan dat de lucht behoorlijk opklaren. Een raam openzetten heeft net zo veel zin, maar in kantoorruimtes is dit niet altijd mogelijk.
Deze hydrocultuur plant heeft maar weinig water nodig dat zul je merken aan de watermeter. Deze zal langzaam zakken. Wanneer de watermeter op minimaal staat dan laat je dit ongeveer 6 dagen zo. Daarna geef je weer water.
3. Dieffenbachia
Dit is een redelijk uitdagende en giftige plant wat betreft de verzorging. Hij heeft veel water nodig dus hydrocultuur is bij uitstek geschikt voor deze plant. Zo hoef je zelf niet zoveel te denken aan water geven. Ook van veel ochtend of avondlicht wordt deze plant gelukkig. Bij veel direct hoog zonlicht kunnen de randen van de bladeren bruin worden.
Deze plant staat dan ook graag in een huiskamer of slaapkamer.
Eén keer per 6 maanden heeft de Dieffenbachia Maroba hydrocultuur plantenvoeding nodig, volgens voorschrift.
Deze plant is zeer giftig. Een aandachtspunt wanneer er kinderen in huis zijn of jonge huisdieren.
4. Strelitzia
Deze huiskamerplant verdraagt direct zonlicht, maar in zomermaanden kan hij niet voor een raam staan op het zuiden. Dat is echt te veel van het goede. Hij heeft dan ook veel water nodig omdat de bladeren ook veel water verdampen.
Deze hydrocultuur plant is een licht luchtzuiverende plant. Wat wil zeggen dan het de lucht iets zuivert, maar dat er meerdere luchtzuiverende planten nodig zijn om de lucht écht te zuiveren.
Wanneer de watermeter aangeeft dat de Strelitzia Nicolai droog staat moet je dit zo laten voor ongeveer 6 dagen. Daarna geef je weer water tot het streepje optimaal.
Deze plant heeft plantenvoeding nodig, één keer per 6 maanden voor hydrocultuur planten.
5. Croton Petra
Deze echte huiskamerplant houdt van veel en direct zonlicht. Hoe meer licht hij ontvangt hoe bonter de kleur van het blad wordt. Wanneer deze plant in te veel schaduw staat verliest het op den duur zijn blad. Het beste is dan ook om in de wintermaanden de plant voor het raam te zetten.
Hij vraagt gemiddeld tot veel water. Handig dat deze plant als hydrocultuur plant is gekweekt.
De plant moet bij een meterstand van minimaal, 4 dagen droog staan voor er weer water moet worden gegeven.
Eén keer per 6 maanden plantenvoeding voor hydrocultuur planten.
6. Yucca
Ook een Yucca kan als hydrocultuur plant worden gekweekt. Het is een makkelijke plant die in de huiskamer of zelfs in de tuin kan staan. Deze plant heeft veel licht nodig, kan zelf een paar uur direct zonlicht verdragen. Wanneer je deze plant van binnen naar buiten zet moet je wel een gewenningsperiode in lassen. Eerst bijvoorbeeld onder een afdak, daarna langzaam in het licht.
De Yucca is een niet giftige plant en is redelijk luchtzuiverend. Dat wil zeggen dat deze plant niet de lucht van de hele ruimte kan zuiveren. Dan moeten er toch nog wel wat meer bij staan. Een raampje opendoen zou enorm helpen bij deze luchtzuivering.
De Yucca heeft weinig water nodig. Wanneer de watermeter van de hydrocultuur op minimaal staat moet dat minimaal 8 dagen zo zijn. Daarna moet deze pot weer gevuld worden met water tot aan het streepje optimaal.
Eén keer per 6 maanden heeft het 1 à 2 eetlepels hydrocultuur voeding nodig.
7. Monstera (Gatenplant)
De Philodendron Monstera kan zowel in de huiskamer als op kantoor staan. Zelf in de badkamer en slaapkamer zou deze plant het doen zolang hij maar in halfschaduw/half in de zon staat.
Deze plant heeft gemiddeld water nodig met een hydrocultuur systeem. Hij is sterk lucht zuiverend maar een raampje open laten staan gaat sneller.
Let op met huisdieren of kleine kinderen. Het sap van deze hydrocultuur plant is giftig.
Wanneer de watermeter op minimaal staat moet dit minimaal 6 dagen zo zijn. Daarna heeft deze plant weer water nodig.
Voeding geef je 1 keer in de 6 maanden zoals dat moet bij de hydrocultuur planten.
8. Aspidistra Elatior
Deze hydrocultuur plant is een makkelijke plant voor in huis en op kantoor. De plant heeft al weinig water nodig en houdt van een plek in halfschaduw, met beperkt zonlicht.
Wanneer de watermeter aangeeft dat het water minimaal is dan laat je dit ongeveer 4 dagen zo staan. Daarna geef je weer water tot de watermeter optimaal aangeeft. Doe dit met kleine beetjes en wacht tussendoor tot het water is opgenomen door de korrels.
De plant is niet giftig. Hij zuivert de lucht redelijk in kantoren en waar geen ramen zijn is dit meegenomen. Toch doet een raampje sneller zijn werk.
9. Spathiphyllum (Lepelplant)
De Spathiphyllum kan makkelijk in een huiskamer of zelfs badkamer. Oorspronkelijk komt hij uit het Amazonegebied waar de luchtvochtigheid hoog is. Dus een badkamer is prima ook wanneer hier weinig licht is.
Wanneer deze plant in direct zonlicht staat kan dit leiden tot lichter of zelf gele bladeren. Maar hoe dichter bij het raam hoe meer kans op bloemen.
Het is bijna onmogelijk om deze plant te verdrinken. Hij heeft heel veel water nodig en dus is hydrocultuur ideaal voor deze plant.
Wanneer de watermeter minimaal aangeeft laat dit dan zo zijn, voor ongeveer 4 dagen. Daarna vul je de inzethoes weer met water volgens het hydrocultuur systeem.
Deze plant is licht giftig, dus oppassen met kleine kinderen en huisdieren.
10. Aeschynanthus (Lipstickplant)
Deze leuke hangplant kan veel licht verdagen, maar ook in schaduw of halfschaduw staan. Dus een donker kantoor of huiskamer moet geen probleem zijn. Direct zonlicht dan weet wel, beter om dit niet te doen.
Het is een licht luchtzuiverende plant. Niet dat de plant een heel kantoorpand kan zuiveren van de lucht. Hij heeft wel wat hulp nodig, in de vorm van het openen van een raam. Meerdere planten kunnen een grote kantoorruimte echt niet alleen zuiveren. Al helpen wel alle beetjes!
Water heeft deze plant niet echt veel nodig, maar met een hydrocultuursysteem heb je daar geen omkijken naar. Je vult de binnen hoes af tot optimaal water, zoals de meter aangeeft. Geeft 1 keer per 6 maanden hydrocultuur voeding, zoals de voorschriften zijn.
Dit was de laatste plant in de lijst van hydrocultuur planten top 10! Veel succes met uitkiezen.