Hoe Pruimenboom Snoeien? (Jonge & Oude Bomen)

pruimenboom

Hoe moet je een pruimenboom eigenlijk snoeien? Een hele logische vraag als je zelf net een pruimenboom hebt gekocht of als je een huis hebt gekocht waar al een pruimenboom in de tuin staat. Hieronder lees je hoe je dit aanpakt als je een nieuwe pruimenboom hebt geplant:

  • Snoei de boom direct na het plant tot een hoogte van 80 centimeter
  • Kies vier grote takken (twee links, twee rechts)
  • Snoei de overige takken weg
  • Snoei de bovenkant van de pruimenboom elk jaar 30-60 centimeter terug

Nu je dit weet zijn we er natuurlijk nog niet. Hieronder lees je eerst een gedetailleerde uitleg over het snoeien van jonge pruimenbomen. Daarnaast leggen we ook stap voor stap uit wat je moet doen als je een oudere pruimenboom hebt en waar je dan rekening mee moet houden. Tot slot bespreken we de punten die je moet weten bij het terugsnoeien van een verwilderde pruimenboom én wat je kunt doen als een pruimenboom ineens geen vruchten produceert. Lees snel verder!

Lees ook: Planten Snoeien, Waarom, Hoe En Wanneer Doe Je Dat?

Jonge Pruimenboom Snoeien?

Laten we als eerste even kijken naar het snoeien van een pruimenboom die je net hebt geplant of die jonger is dan drie jaar. Deze jonge bomen hebben namelijk een andere aanpak nodig dan volwassen bomen. Hieronder vind je stap voor stap wat je moet doen om jonge pruimenbomen goed te laten groeien.

Zijn de planten toe aan een knipbeurt? Goede snoeischaren voorkomen ziektes bij jouw planten, omdat je rechte wonden maakt. Bol.com heeft veel gevarieerde snoeischaren voor grote en kleine takken. Zit er iets voor je bij?

1. Snoei De Boom Direct Na Het Planten

Als je een pruimenboom net hebt geplant (en deze jonger is dan 3 jaar) is de kans groot dat hij nog erg klein is. Zodra je hem hebt geplant wil je hem eigenlijk direct snoeien. Snoei hiervoor een gedeelte van de bovenkant af. Eigenlijk wil je namelijk dat de boom op dit moment niet hoger is dan zo’n 80 centimeter.

Zodra je dit hebt gedaan zal dit namelijk nieuwe groei stimuleren op het punt waar je de takken hebt afgeknipt. Dat zorgt op de lange termijn voor een volle boom. Zorg er verder voor dat je een scherpe heggenschaar gebruikt. Hoe ”strakker” het afknippen gebeurd, hoe minder schade de boom oploopt.

2. Kies 4 Grote Takken Die Als Basis Vormen

Helemaal in het tweede en derde jaar zal de boom meerdere takken hebben ontwikkeld. Je wilt echter een groot gedeelte van deze takken ook weer weghalen. Zo zorg je ervoor dat de boom alleen zijn energie gebruikt voor de takken die de grootste kans hebben.

Kies vier grote gezonde takken die een goede kans van slagen hebben. Het liefst zorg je dat je een ladderpatroon creëert. Kies dus aan de linkerkant een tak uit die je wilt laten zitten. Vervolgens kies je aan de rechterkant een tak uit die wat hoger zit en die je wilt laten zitten. Nogmaals een tak links die weer wat hoger zit en dan nog een keer rechts een tak die hoger zit.

Als je deze vier takken hebt uitgekozen wil je alle andere takken van de plant wegsnoeien. Zo hou je dus een basis over van vier sterke takken. Deze vier takken snoei je terug totdat er op elke tak maar 1-2 bloemknoppen zitten.

3. Na 3 Jaar Kies Je Weer 4 Grote Takken

Aan het einde van zijn jonge jaren is de pruimenboom weer groter geworden. De vier takken die je eerst had uitgekozen zijn waarschijnlijk een stuk groter en sterker geworden. Die vormen nu een mooie basis van de boom.

De kans is echter groot dat er aan de bovenkant weer veel nieuwe takken zijn bijgekomen. Hier wil je eigenlijk weer hetzelfde doen: kies vier grote takken in het nieuwe gedeelte en snoei de overige takken weg. Zo zorg je ervoor dat de boom zich weer kan focussen op de nieuwe takken.

4. Snoei De Bovenkant Van De Boom Elk Jaar 30-60 Centimeter

Dit is iets wat je elk jaar kunt doen bij een jonge boom: snoei een stuk of 30-60 centimeter van de top af. Zo zorg je ervoor dat de plant een volle uitstraling krijgt. Anders groeit de boom te snel in de hoogte en dat geeft een vreemd uiterlijk.

Vervolgens herhaal je dit patroon (4 grote takken kiezen en 30-60 centimer afsnoeien) totdat de boom zijn ideale hoogte heeft bereikt. Vanaf dat punt stap je over op de andere snoeimethode die we hieronder beschrijven.

Oude Pruimenboom Snoeien?

Na de eerste drie-5 jaar is de pruimenboom een echte boom geworden. Op dit punt heeft deze dan ook een andere snoeimethode nodig. Hieronder leggen we je uit wat je moet doen met pruimenbomen die drie jaar of ouder zijn.

pruimenboom

1. Snoei Oude Of Zieke Takken

Als eerste is het belangrijk om dode of zieke takken te identificeren. Deze kunnen aan de stam van de boom vastzitten of aan een andere tak hangen die al een stuk ouder is. Snoei deze zo dicht mogelijk bij de basis weg. Zo zorg je ervoor dat de boom zijn energie hier niet meer aan verspilt.

2. Snoei Takken Die Geen Vruchten Produceren

Vervolgens kan het zijn dat je ook een paar takken hebt gezien die geen vruchten produceren. Deze kun je natuurlijk ook weer snoeien. Zorg er ook hier weer voor dat je dicht tegen de stam aanzit. Doe je dat namelijk niet dan kan de tak weer teruggroeien en zit je weer met een nieuwe tak die geen vruchten produceert.

3. Snoei De Onderste Takken

Verder is de kans groot dat je aan de onderkant van de stam ook nog nieuwe kleine takken ziet groeien. Deze snoei je ook gewoon compleet weg. Ze dragen namelijk niet bij aan de vorm van de boom maar ze verspillen wel kostbare energie die de pruimenboom nodig heeft voor het produceren van vruchten.

4. Snoei Takken Die Over Andere Takken Heen Groeien

Als laatste wil je nog kijken of er takken zijn overgebleven die over andere takken heen groeien. Deze wil je ook gewoon compleet wegsnoeien. De reden hiervoor is dat ze andere takken in de weg gaan zitten en dat verstoort het groeiproces. Daarnaast zorgen ze voor een verminderde doorstroom van lucht en dat maakt de boom gevoelig voor ziektes en ongedierte.

Tips voor bij het snoeien. Zo krijg je meer en gezondere pruimen!

Wanneer Pruimenboom Snoeien?

Wanneer je een pruimenboom moet snoeien hangt heel erg af van de leeftijd van de boom. Pruimenbomen jonger dan drie jaar snoei je het liefste in het vroege voorjaar. Oudere pruimenbomen worden het beste gesnoeid in het midden van de zomer.

De reden dat je jonge pruimenbomen eerder snoeit is om ervoor te zorgen dat je hun bloeiproces niet verstoort. Als je een jonge boom later zou snoeien dan snoei je deze midden in zijn bloeiperiode. Dat zorgt ervoor dat de pruimenboom niet verder kan groeien en dat zou de boom op de lange termijn heel erg klein maken.

Oudere pruimenbomen wil je daarentegen wel snoeien in het midden van de zomer. Deze hoeven namelijk niet meer verder te groeien. Daarnaast hebben ze genoeg energie om te bloeien én om te herstellen van de snoeibeurt.

Wel is het verstandig om de boom in juni of in juli te snoeien. Doe je het later dan is de kans groot dat de boom niet meer op tijd herstelt voor de vorstperiode en dat zou schade opleveren aan de plant.

Verwilderde Pruimenboom Drastisch Snoeien?

Als je een verwildere pruimenboom drastisch wilt snoeien dan is het goed om te weten dat deze boom redelijk gevoelig is. Daarom is het goed om voorzichtig met het snoeiproces om te gaan.

Als je een boom drastisch wilt snoeien dan is het goed om het proces over 2-3 jaar te verspreiden. Als je de boom namelijk in één keer compleet zou terugsnoeien dan is de kans groot dat dit teveel schade aan de boom gaat opleveren. Daardoor verzwak je de boom en heb je de kans dat deze nooit meer volledig herstelt.

Houdt in gedachte dat je de boom maximaal 1/3 mag terugsnoeien. Dus een tak van 1 meter mag maximaal 33 centimeter worden gesnoeid.

Pruimenboom Heeft Geen Vruchten?

Ondanks al je goede snoeigedrag kan het voorkomen dat je pruimenboom een jaar heeft waarin het geen vruchten produceert. Dat is gelukkig compleet normaal en dit fenomeen heet een ”beurtjaar”. Het betekent dat je boom in zijn vorige bloeiperiode teveel vruchten heeft geproduceerd en daar nu eigenlijk even van moet bijkomen.

Om vruchtgroei in zo’n jaar te stimuleren kun je ervoor kiezen om kleine vruchten weg te knippen. Zo zorg je ervoor dat de energie vooral naar de vruchten gaat die de meeste kans maken. Dat zorgt weer voor een gezonde ontwikkeling. Als je besluit dit niet te doen is dat geen probleem, grote kans dat de boom volgend jaar weer vruchten produceert.

Stefan

Op Fleurenflower.nl schrijf ik meerdere keren per week over het stekken, snoeien, groeien en laten bloeien van tientallen verschillende planten. Waarom? Omdat planten nét dat kleine beetje geluk in je leefruimte kunnen brengen. Omdat een ruimte net iets gezelliger wordt en de lucht net iets frisser aanvoelt. Planten zijn inspiratie en die wil ik hier dolgraag met jullie delen!

Nieuwe artikelen