Hoe Planten Verpotten? Een Complete Gids

planten verpotten

Je planten staan er mooi bij maar je weet dat het een keer moet gebeuren. Het is even wat werk maar het moet gebeuren; je planten verpotten! Planten moeten ongeveer eens in de 3 jaar verpot worden. Maar hoe doe je dat? Hoe planten verpotten.

Leg een laagje vulcastrat of hydrokorrels in de pot met daarbovenop een laagje aarde. Haal de plant uit de oude pot er verwijder voorzichtig de oude aarde. Plaats de kluit in de nieuwe pot en vul af met verse potgrond. Druk de aarde goed aan en geef je plant water.

Dit werkje zorgt voor rommel en je moet even wat voorbereidingen treffen. Als je de juiste voorbereidingen treft scheelt dat straks veel werk (en mogelijk irritatie). Dus, laten we beginnen met waarom je planten moet verpotten.

Voor originele, leuke planten potten kun je terecht bij Bol.com. Er zijn verschillende variaties aan planten potten in verschillende kleuren en materialen. Voor elke sfeer in de huiskamer is er wel wat te vinden.

Waarom Plant Verpotten

Je plant verpotten kan je doen om verschillende redenen. Deze zijn:

planten verpotten

Stimuleren van de groei

Door de plant te verpotten zal de groei van de plant gestimuleerd worden. Je plant krijgt nieuwe energie en nieuwe mogelijkheden om te groeien.

Nieuwe voedingsstoffen

Door je plant te verpotten krijgt je plant nieuwe voedingsstoffen die je plant sterker maken.

Verstikking Van De Wortels

Een plant die jaren in de zelfde pot zit heeft heel veel wortels en weinig aarde. Hierdoor kunnen de wortels verstikken. Door te verpotten geef je de wortels weer ruimte en lucht om te groeien.

Oude Grond Vatbaar Voor Ziektes

De titel zegt genoeg, oude grond is vatbaar voor ziektes die je plant kunnen beschadigen. Verpotten gaat dit dus tegen.

De nieuwe grond is ook in staat op meer vocht vast te houden dan de oude grond wat gunstig is voor de plant.

Het Oog Wilt Ook Wat

Soms is een plant gewoon te groot voor de pot en is het geheel uit verhouding. Verpotten brengt weer evenwicht in plant en pot.

Wanneer Planten Verpotten

Wanneer je er aan denkt om je plant te gaan verpotten dan maakt het wel verschil wanneer je dit wilt doen. In de zomer of lente periode of in de winter en herfst periode.

Planten Verpotten In De Zomer Of Voorjaar

De beste periode om je plant te verpotten is in het voorjaar. Je plant wilt weer gaan groeien en komt in zijn kracht. De plant is sterk genoeg om het verpotten op te vangen en zal heel snel herstellen.

Verpotten in de zomer wanneer de plant in bloei staat of aan het groeien is, is niet aan te raden. Je plant heeft alle kracht en energie nodig om te groeien. Na het verpotten heeft de plant een hersteltijd nodig en deze energie geeft de plant dan niet aan bloeien of groeien. Je kunt beter even wachten.

Planten Verpotten In De Winter Of Herfst

In de winter of herfst kan je jouw plant ook verpotten. Je moet echter voorzichtiger te werk gaan. Je plant is in rust en zal geen of weinig nieuwe wortels aanmaken.

Als je je plant verpot laat dan de wortels zoveel mogelijk intact. Beschadig ze niet. Zo overleeft je plant deze rust periode ook al heb je de plant verpot.

Kamerplanten Verpotten

Het verpotten is wel even een klusje. Als je een plant wilt verpotten kijk dan even rond in je kamer. Misschien zijn er meer planten die je wilt verpotten dan kan je deze gelijk meenemen. Dat scheelt later een hoop werk. Je kunt het beste wel even wat voorbereidingen treffen voordat je aan de slag gaat.

Hydrokorrels

Je kunt je kamerplant ook op hydrocultuur groot brengen. lees er alles over in onze blog ‘Wat Is Hydrocultuur? Alle informatie‘ en bekijk onze lijst van planten die het goed doen op hydrocultuur.

Voorbereiding

De voorbereidingen die je kunt nemen zijn de volgende:

  • Zoek een goede plaats uit. Heb je een buiten tafel in je tuin of balkon dan kan je deze gebruiken. Doe je het in de keuken? Haal dan al je kookgerei van het blad af en gebruik eventueel een groot stuk plastic om je blad af te dekken.
  • Maak de zak potgrond alvast open en zorg voor een goed schepje.
  • Gebruik handschoenen want met alle aarde krijg je zwarte handen. De kleur van de potgrond is moeilijk van je handen af te wassen.
  • Zet een stoffer en blik klaar om het vuil op te vegen
  • Zet ook een vuilnisbak of zak klaar naast je tafel of werkblad.
  • Vul je gieter alvast met water.
  • Eventueel een hamer en een doek voor als de plant niet makkelijk uit de oude pot te halen is.

Dit zijn een paar zaken die je op voorhand al kunt organiseren en het werken makkelijk maken.

Planten Potten Met Of Zonder Gat

Het maakt eigenlijk niet zoveel uit welke pot je kiest. De keuze van een pot met of zonder gat aan de onderkant heeft te maken met de manier van water geven.

Een cactus bijvoorbeeld welke weinig water nodig heeft kan je zonder problemen plaatsen in een pot zonder gat. Het weinige water wat de cactus zal geen wortelrot veroorzaken of de plant verdrinken.

plantenpotten

Heb je planten die regelmatig of veel water nodig hebben of waarvan de grond vochtig moet blijven, dan kan je een pot nemen met een gat aan de onderkant. Zet deze pot wel op een schotel neer om het water op te vangen.

Het overtollige water zal dan aan de onderkant uit de pot lopen waardoor ook geen wortelrot kan optreden.

Echter kan je planten die veel of regelmatig water nodig hebben ook in een pot plaatsen zonder gat. Je moet dan zelf goed opletten hoeveel water je geeft en of de grond aan de onderkant van de pot niet veel te nat is.

Ook kan je vulcastrat of hydrokorrels gebruiken in een pot zonder gat. Deze doe je als eerste in de pot dan een laagje aarde en dan de kluit van de plant. Vulcastrat en hydrokorrels nemen vocht op en geeft de wortels genoeg ruimte om te kunnen ademen.

Als je wilt dat je plant groter groeit, neem dan een pot die ongeveer 20% groter is. Wil je dat je plant niet groter groeit, zet dan de plant in de oude pot terug. Maak deze wel goed schoon aan de binnenkant.

Aan De Slag; Plant Verpotten

Dan nu echt het verpotten zelf. Het is tijd om aan de slag te gaan. Wanneer je alle voorbereidingen hebt getroffen en je nieuwe pot(ten) hebt gekocht kunnen we aan de slag.

Als je meerdere planten tegelijk verpot kan je potten mogelijk hergebruiken voor een andere plant. Maak de pot wel eerst goed schoon voordat je deze hergebruikt.

  • Haal de plant uit de pot. Als het moeilijk gaat kan je de kluit nat maken. Meestal gaat het dan makkelijker. Tegenwoordig zijn er ook potten die aan de bovenkant smaller zijn dan in het midden. Het zijn een soort bolpotten. Als je plant heel veel wortels heeft is de plant moeilijk uit de pot te halen. Advies: leg een doek over de pot, pak je hamer en sla voorzichtig de pot stuk en verwijder voorzichtig de scherven.
  • Verwijder voorzichtig zoveel mogelijk oude aarde. Je kunt de aarde ook tussen de wortels voorzichtig lospeuteren en beschadig de wortels niet of zo min mogelijk.
  • Doe een laagje aarde in de nieuwe pot of een laagje vulcastrat/hydrokorrels en dan een laagje aarde.
  • Zet de plant in de nieuwe pot. De kluit van de plant moet ongeveer 1-2 centimeter onder de rand van de pot staan. Dan is de plant op de juiste hoogte ten opzicht van de pot.
planten verpotten
  • Vul nu de rest van de pot op met aarde/potgrond. Zorg er wel voor dat de plant in het midden van de pot blijft en druk de aarde voorzichtig aan.
  • Doe als laatste een laagje potgrond boven op de kluit zodanig dat de aarde net onder de rand van de pot blijft.
  • Geef vervolgens en als laatste de plant water in de hoeveelheid die het nodig heeft.

Dit is hoe je planten verpot. Nogmaals, omdat het best voor wat rommel zorgt kijk goed in je kamer rond om je gelijk meerder planten kunt verpotten.

Grote Planten Verpotten

Het verpotten van grote planten kan wat lastiger zijn. Het gaat echter op dezelfde manier als hierboven beschreven alles is alleen groter. En dit kan het verpotten lastiger maken.

grote planten verpotten

Daarom, vraag hulp! Het beste kan je een grote plant met zijn tweeën verpotten. Dit gaat makkelijker en zorgt ervoor dat de plant niet beschadigd.

Planten Verpotten Tips

  • Als je meerder planten verpot kan je mogelijk planten in andere gebruikte potten plaatsen. Zo hoef je geen nieuwe potten te kopen. Maak deze potten dan vanbinnen wel goed schoon.
  • Verpot je een cactus met scherpe naalden? Denk dan eens aan de winterhandschoenen om de cactus vast te houden of maak gebruik van een dikke doek.
  • Als de plant niet uit de oude pot kan blijft er maar 1 ding over om te doen. Leg een doek over de pot en sla deze voorzichtig stuk met een hamer.
  • Je hoeft na het verpotten geen extra voeding te geven. De nieuwe potgrond heeft voldoende voedingsstoffen.
  • Een grote plant verpot je niet alleen. Vraag hulp bij het verpotten van een grote plant.
  • Heb je geen vulcastrat of hydrokorrels maar wel een oude, niet gebruikte terracotta pot? Dan kan je ook scherven van deze terracotta pot op de bodem van de pot leggen.

Ger

De natuur en tuin heeft altijd mijn interesse gehad. Ik loop graag in de natuur en ben vaak in tuinen te vinden en aan het wroeten in de aarde. Mijn interesse in planten en bomen heeft er voor gezorgd dat ik kennis over planten heb vergaard en vaardigheden over het onderhoud eigen heb gemaakt. Zoekend naar antwoorden gaf Google mij niet direct de juiste antwoorden. Vandaar deze blog; het antwoord op uw vragen over kamerplanten, buitenplanten, onkruid, ....kortom alles met wortels.

Nieuwe artikelen