Wat is er leuker om heerlijke frambozen in jouw tuin te hebben en erlangs te lopen en ervan te snoepen. Deze vruchtdragende planten geven volop frambozen waar je een maand of twee van kunt genieten. Maar wat doe je met struiken waar je alle vruchten van geplukt hebt. Dus, hoe moet je een framboos snoeien?
Hoe framboos snoeien? De zomerframboos kun je op 2 tijdstippen snoeien. In oktober en in het voorjaar, rond maart. In oktober kun je alle oude takken weg snoeien en de nieuwe takken laten staan. Kijk in het voorjaar of je nog zwakke takken moet snoeien. De winter framboos kun je het best snoeien in oktober, 30 centimeter boven de grond.
Lees ook: Planten Snoeien, Waarom, Hoe En Wanneer Doe Je Dat?
Inhoudsopgave
Framboos, Welke Soort Wanneer Snoeien?
Er zijn meerdere soorten frambozen, die verschillend gesnoeid moeten worden, wat betreft snoeien. Je hebt zomersoorten en je hebt herfstsoorten.
Om te weten wanneer je een zomer- of herfstframbozen moet snoeien, moet je weten wanneer er frambozen aan de takken gaan groeien. Dat verschilt nogal per zomer of herfstframbozen. Ga je zomaar snoeien, dan kan het zijn dan je dit jaar geen frambozen aan de takken krijgt. Wil je weten hoe dat kan? Lees dan gerust verder, ik leg het je uit.
Zomerframbozen Snoeien
De zomersoorten geven frambozen in juni en juli. Deze soorten geven alleen vruchten op oud hout. Dus wanneer er dit jaar een tak opkomt, krijgt deze tak volgend jaar pas vruchten.
Zomersoorten krijgen rijkelijk vruchten langs alle zijtakken. Het ligt aan de soort of dat donkere of hele lichte vruchten zijn (van bijna zwart tot licht geel).
Bij de zomerse frambozenstruik moet je dus snoeien wanneer de planten geen vruchten meer dragen, dit is in oktober of november. Je snoeit alleen de oude takken. Je kunt zien aan te takken welke oud zijn. Zij sterven langzaam af en zien er niet fris meer uit. Zij hebben alles gegeven aan de frambozen die zij hebben gedragen.
Hoe Snoei Je De Zomerframbozen?
Snoei, met een goede snoeischaar, de tak tot op de grond terug. Ook al zou je deze takken laten staan dan sterven zij toch af. Daar komen echt geen vruchten meer aan. De nog mooie en nieuwe takken van dit jaar, mag je niet snoeien. Dit vormt de nieuwe frambozenstruik voor volgend jaar. Zij zien er fris uit en hebben een mooie en gave stam.
Zorg er wel voor dat het niet meer takken zijn dan 5 stuks per vierkante meter. Zo kunnen de takken goed luchten en drogen na een regenbui. Dat is belangrijk omdat hierdoor de kans op schimmel van bladeren, beduidend minder wordt.
De takken die niet welkom zijn op plekken waar jij ze niet wilt, kun je natuurlijk wel altijd snoeien. De framboos heeft de neiging om op te komen waar hij wil. Snoei deze weg of verplant de framboos naar een plekje in de zon, waar het wel welkom is. Zo voorkom je dat de frambozenstruik overal in je tuin staan en andere planten in de weg gaan staan.
In het voorjaar, maart of april, loop je nog even na welke takken toch te slungelig zijn of er te broos uitzien. Snoei dan deze toch nog terug. Deze tak, die je oktober hebt laten staan, geeft toch geen goede vruchten af. Het is voor de framboos beter dat je deze gaat snoeien.
De frambozenstruik kan dan zijn kracht geven aan takken die wel sterk zijn. Zo behoud je een sterke struik, die stevig is van takken. Zij kunnen de vele frambozen makkelijk dragen en knakken minder makkelijk om.
De wortels van de frambozenstruik zijn makkelijk te verwijderen. Zij liggen vrij oppervlakkig. Weg schoffelen is het makkelijkste.
Herfst Framboos Snoeien
De herfstsoorten dragen vruchten op nieuw hout. Dus, op hout wat hetzelfde jaar is gegroeid. Deze takken hebben tot aan de herfst de tijd om te groeien en vruchten te ontwikkelen. Hun vruchten zitten in flinke trossen aan het eind van de takken.
Zij geven in juli en september hun vruchten. Ook deze herfstsoorten dragen, per soort, verschillende kleuren vruchten.
Hoe Herfstframbozen Snoeien?
Het snoeien van de herfstframbozenstruik hoeft je maar 1 keer per jaar te doen in het najaar. Al deze takken worden tot 30 centimeter boven de grond afgeknipt. Niet korter want dan wordt het moeilijk takken geven voor het volgende jaar, maar er blijft geen lange tak meer staan. Alles gaat op 30 centimeter.
Wanneer er nieuwe takken zijn gegroeid, zou het kunnen zijn dat je een paar nieuwe moet snoeien. Het kan natuurlijk zo zijn dat je er te veel krijgt. Snoei dan dat weg. De afstand is ongeveer 20 a 30 centimeter uit elkaar. Zo staan zij elkaar niet in de weg en krijg je minder snel schimmel in de bladeren omdat deze goed kunnen drogen na een regenbui.
In maart hoef je niets te doen aan de herfstframboos. De takken zijn nog niet gegroeid, maar als het goed is kun je binnenkort de nieuwe scheuten aan zien komen!