Planten zijn de versiering in ons huis, maar zij zijn meer waard dan dat. Zij brengen gezelligheid, warmte en sommige planten zuiveren ook nog eens onze lucht. Mooie redenen om hippe kamerplanten te hebben in onze woning. Hier vind je de hippe planten top 20!
1. Aloë Vera
De Aloë Vera is een stoer uitziende plant. Het is een vetplant die weinig verzorging nodig heeft. Dus heb je niet echt groene vingers, dan is dit de plant voor jou!
Zomers geeft je 1 keer per week een beetje water. Zorg dat de kluit niet helemaal uitdroogt dan doet deze plant het prima.
In de winter heeft deze plant een soort winterslaap en kun je 1 keer per 3 weken wat water geven. Hij verbruikt dan weinig water. De grond is dan goed droog voor je weer water geeft. De kluit zelf mag natuurlijk niet helemaal uitdrogen.
Wanneer je de plant in de volle zon wil zetten in de zomer kan dat prima. In de zon zal hij volop groeien. Verpotten doe je dan ook elke 2 jaar.
Ook kan deze Aloë Vera goed in de tuin zolang het niet vriest. Deze plant moet dan echt weer binnen staan. Hij slaat het vocht op in zijn bladeren en je kan je voorstellen dat wanneer dat water bevriest de plant echt dood is. Dus wees op tijd!
Ben jij op zoek naar een hippe kamerplant? Kijk dan zeker eens op de webshop van Fleur.nl. Dat is een van de grootste planten webshops in Nederland. Op hun website vind je een uitgebreid aanbod hippe kamerplanten tegen hele scherpe prijzen en alle planten zijn vers van de kweker. Klik hier om te zien wat ze voor jou in huis hebben!
2. Olijfboom (Olea Europaea)
De olijfboom is een echte hippe plant! Hoe ouder de boom ook wordt, hoe mooier en grilliger de structuur van de stam.
De olijfboom staat in pot omdat je de wortels in de winter moet beschermen. De plant kan maar matig tegen de vorst. Ook de kruin en stam moet goed ingepakt worden.
De olijfboom kan goed in de zon staan. Je moet deze potplant dan ook regelmatig water geven. Er komen ook echte olijven, maar deze zijn voor de sier in Nederland.
3. Citroenboompje (Citrus limonum)
De volgende in de lijst van hippe kamerplanten top 20 is de citroenboom De citroenboom is ook een decoratieve boom. Zeker wanneer je deze koopt met citroenen er al aan. Let dan wel op dat waarschijnlijk deze vruchten zijn bespoten.
Deze citroenboom heeft veel en langdurig zon nodig, wil hij vruchten gaan geven. Zij kunnen buiten staan, maar vorst kunnen zij echt niet verdragen en moeten zij echt naar binnen.
In de wintermaanden krijgt de plant 1 keer per maand water omdat hij dan niet zo veel verbruikt. Steek je vinger in de aarde tot 2 knokkels en wanneer dit droog aanvoelt moet hij zeker weer water.
In de zomermaanden, van april tot september, mag deze citroenboom 2 a 3 keer water. Ook dan voel je met je vinger hoe het gesteld staan met de vochtigheid van de aarde. Deze plant wil in geen geval natte voeten. Goed doorlatende aarde met een gat in de pot. Plaats een schotel onder de pot.
4. Olifantsoor (Alocasia Zebrina)
Deze geweldig mooie plant kan bladeren geven van wel een meter lang. Dus ruimte om deze plant te houden is wel een ding.
De stelen van deze Olifantsoor zijn gestreept in wit en groen. Vandaar de naam Zebrina. Zijn bladeren hebben zijn hartvormig, lijkend op olifanten oren.
Deze plant mag in heel veel licht staan, maar zeker niet in direct zonlicht. Hij zuivert de lucht in huis.
In de zomer mag hij in de tuin, maar ook dan niet direct in zonlicht.
De aarde van de Alocasia Zebrina moet altijd vochtig zijn maar zeker niet nat. Hij wordt graag 1 keer per 2 jaar verpot met universele potgrond.
Deze hippe en grote plant zal prachtig staan in een grote ruimte.
5. Kentia palm (Howea Forsteriana)
Deze mooie palm is een langzame groeier. Zijn nieuwe bladeren komen vanuit het hart van de plant als een speer en waaieren dan op een gegeven moment uit.
Deze plant verdraagt zeker geen direct zonlicht. Hij wil wel warm en licht staan. Hij zuivert de lucht echt door schadelijke stoffen uit de lucht te verwijderen.
Deze plant vraagt vrij veel water maar geen natte voeten. Dus goed doorlatende grond in de pot met een gat erin. Zet een schotel onder de pot zodat overtollig water weg kan.
In een groeiperiode vraagt de plant om plantenvoeding die je dan elke 2 weken geeft met het water. In de winter geef je minder water.
Dus deze plant is niet alleen mooi, maar ook heel gezond voor je gezondheid. Een echte aanrader!
6. Vrouwentong (Sanseveria)
De Sanseveria is licht giftig. Dus kinderen en huisdieren moeten hier zeker niet van eten.
Deze statige plant, met zijn bijna rechte bladeren, heeft de voorkeur om goed in het licht te staan, maar zeker niet in direct zonlicht. De bladeren worden dan vrij licht van kleur. Hoe dichter de sanseveria bij het raam staat hoe meer water hij nodig heeft, maar dit blijft weinig.
Let erop dat deze plant in vergelijking met andere planten maar weinig vocht nodig heeft. De grond moet uitgedroogd zijn wil je de plant weer wat water moeten geven.
Bij voeding is dit net zo. Hij moet ¼ voeding hebben van de aanbevolen hoeveelheid voor planten. Als je dan toch wat voeding wil geven dan alleen in de zomer. In de winter zeker niet!
Deze decoratieve plant is een prettige plant in huis. Hij neemt weinig plek in en hij zuivert de lucht in huis. Ook zorgt hij voor een verbeterde luchtvochtigheid in huis.
7. Gatenplant (Monstera)
De Monstera is een hippe plant die momenteel veel gevraagd is. Hij is decoratief en een snelle groeier zonder voeding. Geef elke maand een klein beetje voeding wanneer je denkt dat de plant het nodig heeft.
Potgrond moet van deze plant altijd vochtig zijn maar zeker niet nat. Dan verdrinkt de plant.
Deze plant moet in het licht staan wil hij wekelijks nieuwe bladeren geven in het voorjaar en zomer, maar zeker niet in de felle zon. En wanneer hij te donker staat zal er niet veel gebeuren qua groei. Kortom, zeker in het licht, geen felle zon en niet donker.
De plant kan elke week wel een plantbestuiving met water waarderen.
8. Philodendron
Alle soorten van de Philodendron hebben mooie, grote en bijzondere bladeren. Zij staan graag in het licht. Wanneer zij donker staan, groeien zij naar het licht met als gevolg dat bladeren kleiner worden en de stengels langer. De plant groeit dan uit verhouding.
Natte potgrond stelt deze Philodendron niet op prijs, wel licht vochtig. Zorg er ook voor dat de grond nooit uitdroogt. 2 keer per week water geven in de zomer is voldoende voor kleinere planten, wanneer zij groter groeien hebben zij ook meer water nodig.
In de winter hebben zij 1 keer per week water nodig. Zorg er altijd voor dat de potgrond niet uitdroogt, dan doen deze Philodendrons het prima!
9. Rubberplant (Ficus Elastica)
Deze trendy plant kan 2 meter hoog worden wanneer hij goed wordt verzorgd. Met zijn leerachtige en brede bladeren geeft hij de kamer een warme uitstraling. Wat de verzorging betreft is de ficus niet zo heel moeilijk. De grond moet licht vochtig zijn. Wanneer de grond weer droog voelt moet er zeker weer water bij. Natte potgrond zal deze Ficus echt niet waarderen.
Licht wel! Hij hoeft niet zo nodig in de felle zon te staan, maar een paar uur zonlicht op een meter bij het raam vandaan ziet hij graag. Wanneer hij te donker staat zal hij zijn blad verliezen en niet terug laten komen.
10. Calathea
De Calathea heeft veel verschillende soorten. De bloeiende is de Crocata en de Ornata en de Mokoyana zijn één van de sterkste. Ze worden gemiddeld 60 centimeter hoog. Zij willen graag een lichte standplaats, maar zeker geen direct zonlicht.
De Calanthea staat bekend om zijn mooie bladeren. Elk soort heeft andere vormen en kleuren.
Wanneer 1 keer in de week de bladeren besproeit kunnen worden, komt dit de plant ten goede.
Deze planten noemen ze ook wel de ‘living plant’. De bladeren bewegen namelijk wanneer het donker wordt in de avond. Dan sluiten de bladeren zich en wanneer er weer zonlicht in huis komt dan openen de bladeren zich weer.
Deze plant wenst 1 keer per 2 weken bemest te worden en houdt van een temperatuur van 20 graden. Bij tocht en rook in huis doet de plant het niet zo goed.
11. Pilea Peperomioides (Pannenkoekplant)
De Pilea Peperomioides, of de pannenkoekplant, is momenteel helemaal ‘in’. Deze plant groeit prima in de huiskamer, al wil hij niet in direct zonlicht staan. Deze pannenkoekplant wil ook niet in een donker hoekje staan. Licht heeft hij zeker nodig.
Water heeft deze plant maar 1 keer per week nodig. De grond moet licht vochtig zijn maar mag nooit uitdrogen. Wanneer hij 1 keer per maand wat plantenvoeding krijgt, zal hij dat op prijs stellen. Wanneer er gele glazige bladeren aan de plant komen krijgt hij te veel water. Minderen dus.
Na verloop van tijd krijgt deze plant stekjes die naast de moederplant staan. Zet deze in water en er zullen vanzelf weer worteltjes aankomen.
De pannenkoekplant is luchtzuiverend, maar kan de kamer niet in zijn eentje zuiveren. Daar zal hij collega luchtzuiverende planten voor moeten hebben. Of heel veel pannenkoekplantjes natuurlijk.
Wanneer je deze plant 1 keer per 2 jaar verpot blijft hij het goed doen.
12. Graslelie (Chlorophytum Comosum)
De graslelie is ook zo een hippe plant. Zijn waterbehoefte is niet zo groot dus 2 keer per week water is voldoende in de zomer. In de winter mag dit zelfs 1 keer per week zijn.
De grond moet licht vochtig blijven dus niet helemaal uitdrogen. Dat vindt deze plant niet leuk. Natte voeten ook niet dan gaan de wortels rotten.
Licht kan dit plantje wel waarderen maar geen direct zonlicht. Zet de plant dus niet in de vensterbank op het zuiden. Hij verpietert dan.
Het kan gebeuren dat de graslelie wat gele bladeren krijgt. Knip deze gewoon af en hij groeit weer vrolijk verder. Verpot deze graslelie 1 keer per jaar. Hij kan namelijk best groot worden.
Dit plantje kun je prima stekken en dit kun je lezen in onze blog ‘Hoe Graslelie Stekken?‘.
13. Euphorbia Trigona (Afrikaanse Melkboom)
Deze plant, met zijn zijtakken, is een echte stoere plant. In het voorjaar krijgt hij blaadjes die hij in de winter weer laat vallen. Dan komen de stekels tevoorschijn. Toch is de Euphorbia Trigona geen cactus maar een vetplant. De verzorging lijkt erg veel op die van een cactus.
Deze plant wil graag 1 keer in de 3 weken water. De grond mag bijna uitdrogen, maar niet helemaal. In de winter mag het nog minder zijn. Zorg ervoor dat hij ook niet te weinig krijgt. Niet is echt te weinig! Ook wil deze plant graag in het zonnetje staan. Juist doordat je weinig onderhoud hoeft te plegen is deze plant zeer geliefd.
14. Cactussen
Cactussen zijn er in vele soorten en maten. De verzorging is echt een makkie. 1 keer per 2 weken een plens water geven en dan de grond weer uit laten drogen. Maar niet helemaal. In de winter wil de cactus zelfs 1 keer per 4 weken water. Zorg er te allen tijde voor dat de cactus in het licht staat, liefst in een zonnetjes. Minimaal 5 uur licht heeft de cactus wel nodig. De cactus groeit anders naar het licht en komen er rare uitlopers.
Wanneer de plant te veel licht krijgt gaan ze onderaan de cactus rotten. Dan is het einde verhaal. Bij te weinig water gaan de cactussen rimpelen en er lelijk uit zien. Geef dan iets meer water dan je gewend bent en hij zal zich weer volzuigen met water en mooi bol worden.
15. Bananenplant Musa
Deze hard groeiende bananenplant vindt het heel fijn om in het zonnetje te staan. Zeker wel 5 uur direct zonlicht heeft hij nodig om te kunnen blijven groeien.
Deze prachtige Musa Basjoo bestaat uit 80 % water. Dus de grond mag je nooit laten uitdrogen, maar natte voeten vindt deze plant ook niet fijn. Handig om zo een watermeter te kopen die je in de grond kan steken om te zien hoe hoog het waterpeil staat in de pot.
In de winter verlangt deze plant 2 keer per week water, in de zomer echt elke dag. Wanneer je de bladeren sproeit met water vergeet dan ook niet de onderkant van de bladeren af te sproeien. Dat kan deze plant zeer waarderen.
Deze plant heeft dus wel wat noten op zijn zang wil hij goed blijven groeien. Zomers wil hij graag plantenvoeding in de winter hoeft dit niet.
16. Drakenbloed (Dracaena)
Deze, voor huisdieren, giftige plant is een tropische plant die niet veel vocht hoeft te hebben. Hij houdt zeker niet van natte voeten, laat de grond iets indrogen voor je weer water geeft.
Deze plant houdt niet van een donkere hoek, half in de zon/halfschaduw is prima.
Minimaal 5 uur zon, kan deze plant waarderen. Bij een te donkere plek worden de bladeren echt donkergroen en te veel licht worden de bladeren geel. Vind een middenweg hierin.
Geef om de week een beetje Pokon plantenvoeding volgens voorschrift fles. Niet te veel want dan verbranden de wortels.
17. Varen (Athyrium)
Varens zijn echte vocht liefhebbers. Deze decoratieve hippe plant wil graag veel gesproeid worden op de bladeren en de kluit mag zeker niet uitdrogen. Geef geen water in het hart van de plant. Daar kan hij niet zo goed tegen.
Geef de plant wekelijks voeding volgens voorschrift van de fles. Daar zal je de varen een groot plezier mee doen.
Deze varen heeft direct daglicht nodig maar geen direct zonlicht. Minimale temperatuur voor varens is 15 graden. Hij zal het erg goed doen in een badkamer waar daglicht in schijnt. Deze varens zijn echte luchtzuiveraars, dus fijn om in huis te hebben.
Varens stekken is een leuke klus om te doen. Hier kan je alles over lezen in onze blog ‘Hoe Varens Stekken?‘ en je weet alles over het stekken van varens.
18. Haworthia Fasciata (zebraplant)
Deze prachtige gestreepte zebra vetplant is zeer decoratief. Hij hoeft maar weinig water. 1 keer in de maand geeft je deze plant in de winter water. Zomers kun je de plant zelf 2 keer water geven in de maand. Geef nooit water in het hart van deze plant dan gaan ze rotten. Geef water op de aarde aan de zijkant.
Deze vetplant houdt van licht maar geen direct zonlicht. Hij kan lelijk verbranden wanneer hij in de directe zo staan. Hij wordt zelfs rood!
In de winter zou hij graag op een plek willen staan waar het ongeveer 15 graden is. Zo komt hij in het voorjaar makkelijker in bloei.
Wanneer er kleine plantje komen mogen deze worden afgesneden, liefst met wortel en al. Deze laat je dan 3 dagen drogen en zet deze dan in de aarde.
Tijdens de lente en zomer houdt deze hippe plant ervan om plantenvoeding te krijgen tijdens de gieting volgens de voorschriften van de verpakking.
19. Rhipsalis Paradoxa (koraal cactus)
Deze leuke hippe cactus is en hangplant die zeer decoratief is. Hij heeft gedraaide bladstengels die zeker een meter lang kunnen worden. Wanneer je deze knipt, kan je deze zo weer in de grond zetten zodat hij kan wortel schieten.
Deze Rhipsalis heeft niet zo veel water nodig, 1 keer per week is voldoende, en hij verdraagt de volle zon. Wanneer dit niet voorhanden is dan toch graag in veel licht.
Na 2 a 3 jaar moet deze plant verpot worden. Gebruik dan speciale potgrond voor cactussen en vetplanten.
Hij staat graag in een kamer waar de temperatuur tussen de 17 en 25 graden is.
20. Yucca (palmlelie)
Deze yucca op stam heeft puntige bladeren die direct uit de stam groeien. De randen van de bladeren kunnen scherp zijn. Hij kan met gemak 2,5 meter hoog worden.
De yucca is een makkelijke plant qua verzorging want water is wat de yucca nodig heeft maar erg weinig. Iedere 3 weken in zomer wil de Yucca een scheut water, maar niet meer. In de winter wil deze plant zelfs 1 keer per 4 tot 6 weken een scheut water.
Deze decoratieve hippe plant wil heel graag in het licht staan, maar zeker niet in direct zonlicht. Indirect zonlicht heeft deze plant zeker een uur of 5 nodig. Dan blijft hij zeker groeien.
Weet dat deze plant giftig is en dat huisdieren en kinderen er geen hapje uit moeten nemen. Een dokter bezoek is op zijn plaats.