De Hibiscus is een plant die in vele tuinen prachtige bloemen geeft. De Hibiscus komt van oorsprong voor in landen met een subtropisch klimaat. Echter doet de plant het uitstekend in Nederland. Deze geeft mooie kelkvormige bloemen in vele kleuren. Ze kunnen behoorlijk groot worden en snoeien moet soms. Maar kan je een Hibiscus Stekken?
Hibiscus stekken. Knip een jonge twijg van ongeveer 10 cm af. Verwijder de bladeren behalve de bovenste drie. Knip de twijg onderaan schuin af en doop deze in de stekpoeder. Plaats de stek in water. Als er voldoende wortels zijn plaats je de stek in een pot met stekaarde.
De Hibiscus komt in vele soorten en vormen voor in Nederland. Hij kan als struik gekweekt worden, je kan hem laten groeien als boom of een Hibiscus op stam staat ook prachtig in de tuin. Maar ze moeten allemaal een beetje gesnoeid worden. Wanneer en hoe je dat doet kan je lezen in onze blog over het snoeien van de Hibiscus.
Inhoudsopgave
Hoe Hibiscus Stekken
Stekken is leuk om te doen, of het nu de Hibiscus is of een andere plant, het is gewoon leuk om te doen! Een stek zien uitgroeien tot een volwaardige plant die je zelf gekweekt hebt geeft heel veel voldoening. De Hibiscus kan je op meerdere manieren stekken, namelijk:
- Jonge twijg afknippen en deze stekken
- Jonge wortels afknippen en deze vermeerderen
- Door afleggen van een tak
Niet alle drie de manieren zijn voor elke Hibiscus geschikt, van een Hibiscus boom kan je namelijk moeilijk een tak afleggen! Al deze drie manieren worden in dit artikel besproken. We beginnen met het stekken van een jonge twijg.
Ben jij op zoek naar een hibiscus? Tuinplant.nl is één van de grootste tuinplanten webshops in Nederland! Op hun website vind je een uitgebreid aanbod tuinplanten tegen hele scherpe prijzen en alle planten zijn vers van de kweker.
Hibiscus Stekken In Water
De eerste en de meest voordehand liggende manier om de Hibiscus te stekken is door een jonge twijg af te knippen van de tak en deze in water wortels te laten trekken. De beste periode voor deze stekmethode is de zomer. Hoe ga je te werk?
- Zoek een paar groene jonge twijgen uit die niet houterig zijn en knip deze onderaan af. Zoek twijgjes van ongeveer 10-15 cm lengte.
- Knip nu alle bladeren van de twijgjes af die je geselecteerd hebt, maar laat de bovenste drie bladeren aan de twijg zitten.
- Als de bovenste bladeren al groot zijn kan je deze met de snoeischaar horizontaal halveren. Dit wordt gedaan om verdamping van de bladeren te verminderen.
- Knip nu de stekken onderaan af in een hoek van 45 graden. Met andere worden, knip ze schuin af.
- Na kan je de stekjes in stekpoeder dopen. Stekpoeder bevordert de ontwikkeling van de wortels, dus als je stekpoeder hebt gebruik het dan.
- Zet nu de stekjes allemaal in een aparte vaasje of glas met water. Het leuke van glas is dat je de wortelgroei kunt waarnemen.
- Ververs het water elke week om groei van bacteriën te verminderen of tegen te gaan.
- Als je regenwater opvangt in een ton kan je het beste regenwater gebruiken.
Nu zie je de ontwikkeling van de wortels. Wanneer er naar jouw idee voldoende wortels aanzitten kunnen de stekken in de pot gestoken worden.
In Pot Stekken
Nu de stekken wortels hebben ontwikkeld en de stekjes houterig zijn geworden kunnen we ze verplaatsen naar een pot met potgrond.
- Maak potjes klaar met stekgrond. Dit is te koop in het tuincentrum maar ook bij Bol.com kan je stekaarde vinden. Zeker aan te raden als je ze gaat verplaatsen.
- Vul de potjes met de stekaarde en druk de grond zachtjes aan.
- Maak met een potlood een gat in de grond.
- Plaats de stek in de grond en druk de aarde voorzichtig aan en geef de stek water.
- Maak van een plasticzakje en satéprikkers een kleine kas. Maak gaatjes in de folie voor beluchting.
Je kunt ook een PET fles doormidden snijden, een paar gaatjes in maken en deze over de stek plaatsen. - Besproei de stekken één keer in de week.
Na 2-3 maanden zij de wortels goed ontwikkeld en kan de nieuwe jonge Hibiscus in de tuin geplaatst worden. Als het een strenge winter betreft wacht dan met het verpotten van de stek totdat het weer beter wordt.
Je kunt de stekken ook opkweken in speciale ecologisch kweekpotjes. Deze biologisch potje zijn speciaal bedoeld om stekken op te kweken. Nadat de wortels sterk zijn kunnen ze met kweekpotje en al in de tuin geplaats worden.
Wanneer Hibiscus Stekken
Er is natuurlijk een beste tijd om te stekken. Stekken doe je altijd wanneer de boom, struik of plant om zijn sterks is en dat is in het voorjaar en de zomerperiode.
Tijdens het stekken beschadigen we de plant; we knippen takken af en verwijderen bladeren. Als de plant op zijn sterkst is zal deze weer snel herstellen en dat is in het voorjaar en de zomer.
Ook de jonge stekken die we afgeknipt hebben zijn dan nog volop bezig met zich te ontwikkelen en hebben een drang om te overleven. Dus ook voor de stekken is dit de beste periode.
Wortelstekken, wat verderop besproken wordt doe je het beste in het najaar wanneer de plant een rustperiode ingaat. De Hibiscus heeft nu de hele winter op te herstellen.
Hibiscus XXL Stekken
Voor deze grote Hibiscus is het stekken van jonge planten niet anders dan bovenstaand is omschreven.
Ook nu groene twijgjes afknippen. Bladeren verwijderen en de onderkant schuin afsnijden. In stekpoeder dopen en vervolgens in een glas met water. Als de wortels zichtbaar en groot zijn, de stek verplaatsen naar een pot met stekgrond.
Voor een uitgebreide beschrijving verwijs ik naar bovenstaande informatie.
Hibiscus Vermeerderen
Er zijn ook nog twee andere manieren om de Hibiscus te vermeerderen, namelijk:
- Wortel stekken
Onderaan de plant maakt de Hibiscus jonge wortels/scheuten aan. Deze scheuten kan je simpel afsnijden of knippen en in een pot plaatsen. Nu kunnen de wortels zich verder ontwikkelen als zelfstandige plant. - Afleggen van een tak
Als je een struik hebt en onderaan zitten buigzame takken dan kan je deze takken omleiden naar de aarde. Zet de tak vast met plantenpinnen of tentharingen en bedek de tak met aarde. Nu zal deze tak wortels aanmaken op de plaats waar deze onder de grond ligt.
Dit is alle over het stekken van de Hibiscus. Veel succes met de jonge planten.