De Helleborus ook wel Winterroos genoemd is een echte winter/voorjaarsbloeier. In het vroege jaar geeft deze plant bloemen die eind april uitgebloeid zijn. Het is een sterke plant die zich via het zaad voortplant. Maar wat voor zorg heeft deze plant nodig?
De helleborus is een plant met wat eisen als het om de verzorging gaat. Zet de plant op de juiste plaats, in de juiste grond en geef de plant de nodige aandacht. Onderstaand de basis van de helleborus verzorging.
Standplaats | In de ochtendzon of half in de schaduw. Plaats de plant nooit helemaal in de schaduw. |
Grondsoort | Een kalkrijke licht vochtige grond is ideaal. Een luchtige kleigrond met humus is de juiste grondsoort. |
Water geven | In pot: de grond van de helleborus moet vochtig blijven, maar niet nat. In volle grond: de helleborus heeft alleen in droge periodes extra water nodig. |
Bemesten | In pot: in het voorjaar en in het najaar bemesten met organische meststof. In volle grond: hetzelfde als in pot bemesten |
Snoeien | In januari kan je oude, vieze en gebroken bladeren wegknippen. Na de bloei in april verkleuren de bloemen en deze kan je dan tot aan de grond afknippen. |
Verplaatsen | Dit kan eind augustus of begin september, als de plant in rusten is. |
Vatbaarheid | Bladvlek ziekte, valse meeldauw en luizen |
Winterhard | Ja, heel goed winterhard. |
Groenblijvend | Ja. |
Dit zijn de basis zaken die je helpen jouw helleborus/winterroos goed te verzorgen. Onderstaand worden alle items in de tabel verder toegelicht, dus lees snel verder!
Standplaats
De winterroos staat ook wel bekend als een bosplant. Het is een laagblijvende plant die het goed doet in borders. Bosplant geeft al aan je de plant niet in de volle zon kan plaatsen. Een ochtendzonnetje is prima, een halfschaduw rijke plek gaat ook goed.
Onder struiken, bomen of in de nabijheid van hogere planten is de helleborus een vaak geziene plant. Daar heeft de plant zon en schaduw.
Bodemsoort
De grond moet kalkhoudend zijn voor het beste groeiresultaat. Daarnaast is de plant verzot op organisch materiaal, hoe meer hoe beter. En hoe minder vatbaar de plant voor ziektes is.
De grond moet ook goed waterdoorlatend zijn om het teveel aan water af te voeren. Plant je de helleborus in een pot, dan neem je een pot met een gat aan de onderzijde.
Lees ook: Helleborus Giftig, Voor Mens En Dier?
Watergeven
Een helleborus in pot heeft regelmatig water nodig, maar de grond mag ook weer niet te nat zijn, vochtig is goed, maar niet nat. Als de helleborus met de wortels in het water staat kan wortelrot optreden en kan de plant afsterven.
Gebruik een pot met een gat aan de onderkant en breng eerst een laagje kleine kiezelsteentjes aan in de pot, voordat je de pot opvult met potgrond.
In de volle grond geldt hetzelfde, vochtig maar niet te nat. Een plaats waar een goede waterafvoer of goed waterdoorlatende grond is, is perfect voor de helleborus.
Bemesten
De helleborus in pot heeft altijd meer voeding nodig dan een helleborus in de volle grond in de tuin. Net zoals alle planten in pot. De meststof die je gebruikt is organische mest zoals koemest. Het eerste mest moment is in het voorjaar en de tweede keer in het najaar, eind september tot begin oktober.
Voor een helleborus in pot kan je gedurende zomer nog twee keer mest geven. In pot heeft de helleborus meer voeding nodig.
Snoeien
De eerste periode is in januari wanneer de bloemen opkomen en willen gaan bloeien. Het blad aan de helleborus kan op dit moment verkleurd zijn en de bladeren ontnemen het zicht op de bloemen. Deze bladeren kan je helemaal tot aan de grond afknippen.
De volgende periode is na de bloei en dat is eind april, begin mei. De Helleborussen hebben een lange tijd gebloeid en de bloeiperiode komt dan ten einde. De bloemen verwelken!
Nu kan je ervoor kiezen om de bloemen weg te halen en tot aan de grond af te knippen. Bewaar de bloemen, want je kunt ze nog in een vaas zetten of de bloem afknippen en op een schaal neerleggen ter decoratie.
Lees ook: Hoe Helleborus Snoeien? – En Wanneer Natuurlijk?
Verplaatsen
Het verplaatsen van de helleborus kan je doen vanaf eind augustus tot en met september. Later niet, want dan bestaat de kans dat de helleborus minder bloemen zal geven.
Graaf een gat dat twee keer zo groot is als de kluit die je uitgegraven hebt en verplaats de helleborus naar de nieuwe locatie. Vul het gat op met aarde en geef vervolgens water. Geef geef mest, want dit de wortels beschadigen.
Vatbaarheid
De plant is vatbaar voor relatief veel ziektes. Vele van deze ziektes tasten het blad aan waardoor deze verkleurt en afsterft, zoals de bladvlekkenziekten, virusziekten ‘black dead’ en valse meeldauw. De bladeren verkleuren en vallen op de grond. Ruim deze bladeren op en gooi ze weg. Knip de andere aangetaste bladeren ook af.
Voor deze ziektes kan je in het tuincentrum producten kopen om de ziekte te bestrijden. Als je de plant goed verzorgt, water geeft en op de juiste plek hebt staan, krijg de plant geen last van deze ziekten.
Winterhard/Wintergroen
De helleborus wordt niet voor niets de winterroos genoemd. Ze bloeien en groeien in de winter, dus ja, de helleborus is sterk winterhard en groenblijvend.