Wat Heeft De Helleborus aan Verzorging Nodig?

Deze sterke plant, ‘Helleborus’, is er in verschillende soorten, kleuren (wit, geel, zwart, roze en meer) en verschillende soorten bloemen, dubbel en enkele. Allemaal hebben ze dezelfde verzorging nodig om sterk en prachtig te kunnen groeien en bloeien. De Helleborus, of winterroos, kan bij de juiste verzorging ook in een pot binnen staan. Dus wat heeft de Helleborus als verzorging nodig?

Helleborus verzorging: Helleborus staat graag in humusrijke grond. Strooi kalk over de grond naast de Helleborus, 1 keer per 2 jaar en elk jaar compost. Geef goed water wanneer de Helleborus net geplant is, zodat wortels kunnen groeien. Laat de grond niet al te droog worden. Snoei oude bladeren weg, voor de bloei. Dan zie je de bloemen goed!

Alle Helleborus soorten, hebben dezelfde verzorging nodig. Kalk is een belangrijk onderdeel van de verzorging van Helleborus (Bol.com).

Hoe verzorg je dan eigenlijk een Helleborus en zit er verschil in de soorten?

Verzorging Van De Helleborus Niger, Orientalis, En De Winterbells

Zoals gezegd heeft elke Helleborus dezelfde verzorging nodig. En er zijn meer soorten Helleborus dan de Helleborus Niger, De Orientalis en de Helleborus Winterbells. Welke vragen stel jij jezelf wanneer je tot een goede verzorging wilt komen van deze planten?

  • Wat is de beste standplaats (zon of niet) en waarom?
  • Heeft de plant voeding nodig en welke?
  • Welke hoeveelheid en hoe vaak moet je water geven?
  • In welke grond groeit de plant het beste wat betreft voedingsstoffen?
  • In welke grond groeit de plant het beste wat betreft de dichtheid van de grond (klei of humusgrond bijvoorbeeld)?
  • Hoe diep moet het plantengat?

En zo zijn er nog meer vragen te stellen, waar je onderstaand antwoord op krijgt.

Helleborus verzorging

Hoe verzorg je een Helleborus?

Je begint bij het planten van de Helleborus en zoals gezegd, dit is voor elke Helleborus hetzelfde.

Een Helleborus kan je planten in een tuin of in ruime potten. De beste periode is in het najaar (september en/of oktober), maar het kan elke ook in het voorjaar zijn. Zolang het maar niet vriest.

De planten bloeien dan niet en kunnen hun energie geven aan het maken van wortels. De grond lekker vochtig en kunnen de wortels lekker settelen en groeien.

Het moet in ieder geval niet vriezen wanneer je de Helleborus gaat planten. Dat is echt zwaar werken voor de Helleborus. De wortels komen dan niet door de harde bevroren grond. Het geeft al zijn energie om te overleven in plaats van te groeien.

Waar let je op bij het planten van de Helleborus?

  1. Knip oude bladeren weg van de plant. Dat zijn de bladeren die bruin zijn en er verfomfaaid en geel uit zien. Deze bladeren kunnen ziek zijn en andere bladeren aansteken. Of ze zijn ‘gewoon’ oud.
  2. Zoek een goed plekje uit in de tuin. Een plek halfschaduw/half zon is de beste optie en dan ook nog wat beschut. Dan zal deze Winterroos echt zijn best doen om prachtig te bloeien.
    De Winterroos zal het ook goed doen in half zon/halfschaduw of in de zon. In de zon heb je meer kans op sneller uitdrogen van de grond. Daar houdt de Helleborus niet van.
    Staat de Winterroos alleen in de schaduw dan zal de groei van bloemen altijd minder zijn dan in half zon, halfschaduw.
  3. Graaf een gat, of gaten wanneer je meerdere Winterrozen gaat planten, en houdt een afstand aan van 35 centimeter. Maak ook een goed groot gat, de wortels van de Helleborus groeien op den duur diep. Dan heeft de Helleborus nog wat ruimte om te groeien en te bloeien.
  4. Meng de tuingrond met tuinaarde of compost (daar zitten veel voedingsstoffen in), en haal de Winterroos uit de plastic pot.
  5. Zet de Winterroos in een ruim gat en vul deze op met de door jou gemengde tuingrond (compost of tuinaarde met grond). Druk deze wat aan en geef de Winterroos goed wat water. Nu kunnen de wortels goed settelen en groeien.
  6. Geef de Winterroos 2 keer per jaar organisch meststof. Ook kalk mag je één keer per jaar of 2 jaar toevoegen aan de tuingrond, om de Winterroos een oppepper te geven. Winterrozen houden van een kalkhoudende grond.

Wil je weten hoe je de Helleborus moet of kunt snoeien en waar je op letten moet? Lees dan onze blog ‘Helleborus snoeien’!

Verzorging van een Helleborus in pot buiten

Een Helleborus kun je in diepe potten zetten. Wortels van de Helleborus groeien diep de grond in op den duur. Let er wel op dat de grond genoeg voedingsstoffen heeft. Een uitgeputte grond kan de Helleborus geen voedingsstoffen geven en de plant raakt dan ook uitgeput!

Dus zorg voor een goede formaat pot, verpot deze anders, en zorg voor goede doorlaatbare grond (compost/tuinaarde). Een keer per jaar een beetje kalk geven, boven op de aarde. Niet te veel! Lees de instructie op de verpakking.

Zorg voor een gat in de pot zodat het teveel aan water weg kan lopen. Zo rotten de wortels niet weg. Geef regelmatig water, de plant houdt niet van droog staan.

Helleborus in de winter in pot

Een Helleborus in pot heeft wat aandacht nodig in de winter. In de vrieskou is het handig om de potten wat beschut te zetten tegen de muur of schutting. Zo vangt de Helleborus minder wind en zullen de wortels minder snel bevriezen. Je kunt bij echte vrieskou, sneeuw en snijdende wind wat jute of oude doeken over en om de pot kunnen leggen zodat de wortels niet bevriezen.

Standplaats Helleborus

De mooiste en beste standplaats voor een Helleborus is een plek in halfschaduw/half zon. Ik zal je uitleggen waarom dit is.

Helleborus mag niet in te droge grond staan. Een vochtige grond om zijn wortels is het beste. Daar doet deze plant het goed op. Dus volop zon is niet handig want de grond kan dan te veel indrogen. Zet je de Helleborus op een schaduwrijke standplaats, dan krijgt deze plant minder bloemen en kan er makkelijker schimmel of roest op de bladeren komen. Ook geen goed idee.

Dan blijft er dus halfschaduw of half in de zon over. Genoeg zon voor de aanmaak van knoppen en prachtige bloemen en daarbij het drogen van de bladeren zodat schimmels minder snel ontstaan, en af en toe schaduw om de grond niet helemaal uit te laten drogen. Het lijkt een moeilijke plant maar dat valt reuze mee.

Wanneer je de plant onder een andere hoge plant zet, heeft de Helleborus af en toe zon en bescherming van te veel zon van de plant die bij hem in de buurt staat. En echt, deze Helleborus is de moeite waard om te planten. Hij bloeit in de winter tot ver in het voorjaar. Elk soort heeft verschillende kleuren en maten bloemen.

Helleborus Binnen

Een Helleborus doet het prachtig binnen in huis. In een pot als in een vaas.

Zet de pot met Helleborus op een half zonnige plek waar dus ook soms schaduw is op de dag. De grond mag namelijk niet uitdrogen, maar ook niet te nat zijn. Wortels van de Helleborus binnen kunnen ook rotten wanneer ze te lang in de natte grond staan.

Zorg altijd voor een gaatje in de pot. Het gebruik van een buiten en binnenpot is daarom ook aan te raden. De buiten pot kan het overtollige water opvangen wat de binnenpot te veel heeft. Je kunt ook hydrokorrels gebruiken in de pot. Deze nemen het overtollige water op waardoor de grond niet te nat wordt.

Geef goede aarde die luchtig is en voedingsstoffen heeft. Geef één keer per jaar een klein beetje kalk, daar blijft de Helleborus sterk van.

De Helleborus kun je ook in een vaas zetten. Snijdt de bloemen van buiten schuin af en zet ze in een vaasje met een slanke hals. Je zult zien dat deze Winterroos, ook prachtig binnen in huis zal bloeien.

Karin

Door met planten bezig zijn zoals zaaien, stekken en verzorgen, word ik gelukkig. Ook decoratieve hoekjes creëren in de tuin of in huis, met alles wat uit de natuur komt, vind ik geweldig. Geef mij maar een plant en ik zorg ervoor dat hij op een goede plek komt te staan en tot zijn recht komt. Elke plant, voor binnen en buiten of groot en klein, hebben hun eigen charmes en mogelijkheden. En daarover schrijf ik bij fleur en flower. Hopelijk worden of zijn jullie net zo enthousiast als ik ben. Want zeg nu zelf: Groen is toch een mooie kleur...

Nieuwe artikelen