Hangbegonia Overwinteren, Hoe Doe Je Dat En Wanneer?

hangbegonia overwinteren

Een hangbegonia kan je overwinteren, zeker. Daarvoor moet je wel wat dingen doen. Een hangbegonia groeit uit knollen en knollen bestaan uit veel vocht. Je voelt de bui al hangen zeker, en je hebt gelijk! Hangbegonia’s moeten uit de grond worden gehaald voor de winter. Hoe en wanneer je dit doet, lees je terug in de blog, net zoals waar je de wortels moet opbergen om de hangbegonia te laten overwinteren.

Hangbegonia overwinteren? Haal de knollen, van de hangbegonia, na de bloei, uit de grond. Leg de knollen op droog zand of turf in een kistje. Bewaar de hangbegonia knollen in de winter, in een ruimte waar het niet kouder wordt dan 4 graden en niet warmer dan 10 graden. Zo groeien ze niet en bevriezen ze niet.

Op deze manier overwinteren de hangbegonia op een juiste manier. Het is geen gigaklus, maar wel eentje waar je goed over nagedacht moet hebben, wil je ze ook goed houden tijdens het overwinteren.

Wanneer De Hangbegonia Uit De Grond, Om Te Overwinteren?

Wanneer de hangbegonia prachtig heeft gebloeid en in het najaar zijn laatste bloemen laat zien, is het tijd om de begonia te rooien. Dat betekent dus dat je ze uit de grond haalt, door de knollen voorzichtig uit te graven.

Wanneer je de knollen uit de grond hebt, snijd je de stelen van de knol. Doe dit met een schoon en scherp mesje, net boven de knol.

Je haalt de aarde wat van de knollen en legt de knollen in een kistje, op droog zand, dat je in het kistje hebt gelegd. Turfmolm is ook goed in plaats van zand. Je graaft ze dus niet in het zand of tussen het turfmolm. Op deze manier komt de knol tot rust, van al het inspannende werk wat hij geleverd heeft in de zomer. Zo kan de hangbegonia op een goede manier overwinteren.

Ben jij op zoek naar een nieuwe hangbegonia? Tuinplant.nl is één van de grootste tuinplanten webshops in Nederland! Op hun website vind je een uitgebreid aanbod hangbegonia’s tegen hele scherpe prijzen en alle planten zijn vers van de kweker.

Waar Berg Je Hangbegonia (Knollen) Op Tijdens Het Overwinteren?

hangbegonia overwinteren
Oranje hangbegonia

De ruimte waar je de knollen van de hangbegonia laat overwinteren, en die je op zand of turfmolm hebt neergelegd, moet van goede temperatuur zijn. Tussen de 4 graden en 10 graden is een prima temperatuur. Is het kouder, dan kan het zijn dat ze toch nog gaan bevriezen of schade aan de knollen krijgen, en dat is niet de bedoeling.

Warmer is ook niet de bedoeling in de winter, want dan kunnen de knollen veel te vroeg gaan uitlopen en alle energie al verbruiken voor je ze in de grond stopt.

Het kan een beetje verwarmde schuur zijn (dus tot 10 graden en niet lager dan 4 graden), of een ‘koude’ kamer in huis waar je de knollen neerzet en waar het ook niet kouder of warmer wordt door tijdelijk gebruik, bijvoorbeeld.

Staan de knollen in een kistje op een koude logeerkamer en komt er iemand logeren, dan moet je de knollen van de hangbegonia dus even ergens anders plaatsen waar de juiste temperatuur wel aangehouden kan worden.

Wat Doe Je Niet Tijdens Het Overwinteren Van De Hangbegonia?

  • Je mag de knollen niet nat sproeien met water, wanneer ze overwinteren. De knollen moet droog liggen. Ze rusten nu uit van de bloei, en groeiperiode. Wanneer jij ze vochtig sproeit, en de knollen doen daar niets mee, kunnen ze gaan rotten.
  • Je mag de knollen nu niet warm laten staan of laten bevriezen. Dus een temperatuur vanaf 4 graden tot aan 10 graden is helemaal goed.
  • Je mag de hangbegonia knollen niet los in een plastic bak of zak plaatsen. De knollen ademen namelijk nog vocht uit wanneer je ze net uit de grond hebt gehaald. Plastic houdt vocht vast en het zou zo maar kunnen zijn dat de knollen daardoor gaat rotten.

    Tips om de Begonia te laten overwinteren, dus wat doe je wel!

Vroege Groei, Na Overwinteren Van De Hangbegonia

Wanneer je wilt dat de hangbegonia vroeg gaat bloeien in het voorjaar, dan kun je een aantal dingen doen voor ze de grond in gaan. De tips die gegeven worden zorgen ervoor dat jouw knollen alvast een voorsprong hebben wat betreft het uitkomen en groeien van de begonia.

Tips om hangbegonia eerder ‘op te laten starten’ na de winter:

In maart ga je voorbereidingen treffen, wanneer je wil dat de hangbegonia vroeg bloeit:

  • Zorg ervoor dat vochtig (niet nat) zand of turfmolm, in het kistje ligt.
  • Daarboven op kun je de knollen goed naast elkaar leggen, met de holle kant naar boven.
  • Je mag de temperatuur in de ruimte opschroeven tussen de minimaal 7 graden tot ongeveer 14 graden. De hangbegonia gaat nu weer langzaam beginnen met groeien. Je ziet de spruiten uit het holle gedeelte groeien, op den duur.
  • Na de vorst mag je de hangbegonia planten in de tuin. Houd het weerbericht goed in de gaten. Wanneer er toch nog een vorstperiode aankomt terwijl je net jouw hangbegonia hebt gepoot, is niet zo fijn voor de knollen. Ze kunnen een optater krijgen waardoor de bloei achterblijft.
  • Zorg ervoor dat de nieuwe stengels naar boven wijzen wanneer je de knollen in de grond zet.
  • Zet de hangbegonia op een zonnige plek in de grond, in de tuin, en houdt de grond goed vochtig tot nat in een goed doorlaatbare grond.

Karin

Door met planten bezig zijn zoals zaaien, stekken en verzorgen, word ik gelukkig. Ook decoratieve hoekjes creëren in de tuin of in huis, met alles wat uit de natuur komt, vind ik geweldig. Geef mij maar een plant en ik zorg ervoor dat hij op een goede plek komt te staan en tot zijn recht komt. Elke plant, voor binnen en buiten of groot en klein, hebben hun eigen charmes en mogelijkheden. En daarover schrijf ik bij fleur en flower. Hopelijk worden of zijn jullie net zo enthousiast als ik ben. Want zeg nu zelf: Groen is toch een mooie kleur...

Nieuwe artikelen