Dat plantje, met zijn witte bloemenschermen, dat je altijd in het voorjaar ziet door heel Nederland, is Fluitenkruid. Fluitenkruid bloeit vanaf april tot juni en wil in het najaar, september, ook nog wel een bloeien. De plant wordt ongeveer 1,5 meter hoog en staat fier rechtop. De steel van deze plant is hol. Er kan dus een fluitje van gemaakt worden maar ik heb nog niet de inspiratie gehad om dit te doen. Fluitenkruid heeft leuke, breed uitstaande bloemenschermen met witte kleine bloemetjes. Hij groeit op een voedzame, vochtige grond op een plekje waar half zon en soms schaduw is. Je wilt weten of Fluitenkruid giftig is?
Fluitenkruid giftig: Nee, Fluitenkruid is niet giftig. Dit plantje is zelf goed eetbaar. De bloemetjes van Fluitenkruid hebben een kruidige smaak en het blad heeft de smaak van Kervel. Ietwat scherper dus. Ook wortels kun je eten al moet je deze wel bewerken. Er zijn een paar plantjes die erg op fluitenkruid lijken en wel giftig zijn. Dit is geen familie van de fluitenkruid.
Er zijn een aantal planten die zeer lijken op Fluitenkruid, welke zeker giftig zijn voor mens en dier. Wanneer je niet precies op de hoogte bent hoe fluitenkruid eruit ziet, moet je dus geen Fluitenkruid plukken om deze in een salade te verwerken. Het kan namelijk zijn dat het Fluitenkruid lijkende planten, zijn die wel (licht) giftig zijn.
Inhoudsopgave
Fluitenkruid Eetbaar
Fluitenkruid kun je dus eten. Ga je zelf het veld in om fluitenkruid te plukken dan is het raadzaam om iemand mee te nemen die alles weet van fluitenkruid. Zo weet je zeker dat je de juiste ‘Fluitenkruid’ te pakken hebt. Want, zoals al gezegd, zijn er een aantal plantjes die op Fluitenkruid lijken. Deze kunnen wel giftig zijn. Die wil je niet eten want die geven jou echt een onpasselijk gevoel. Wil je zelf jouw fluitenkruid plukken dan kun je deze kopen bij het tuincentrum en weet je zeker dat je de juiste en eetbare hebt.
De planten die lijken op Fluitenkruid zijn onder andere Gevlekte Scheerling en Dolle Kervel. Hieronder staat beschreven, met foto, hoe ze eruit zien. Dat wil niet zeggen dat dit een volledige beschrijving is en je daarvan kan uitgaan wanneer je toch fluitenkruid wilt gaan plukken en eten. Dat is geheel voor eigen risico.
Ben jij op zoek naar fluitenkruid? Tuinplant.nl is één van de grootste tuinplanten webshops in Nederland! Op hun website vind je een uitgebreid aanbod tuinplanten tegen hele scherpe prijzen en alle planten zijn vers van de kweker.
Gevlekte Scheerling Giftig
De veel lijkende plant van Fluitenkruid is de gevlekte Scheerling. Deze is wel heel giftig. Wanneer je denkt dat dit in de tuin of in een grasveld staat moet je deze dus niet eten. Zijn naam gevlekte Scheerling doen zijn naam niet altijd eer aan. Soms is hij niet gevlekt, dat maakt het nog moeilijker voor een leek om deze uit elkaar te houden.
De onrijpe zaden zijn het giftigst. Wanneer dit gegeten wordt door mens of dier kunnen er veel klachten ontstaan. Voor dieren is dit plantje binnen 30 minuten fataal omdat zij uit nood (omdat er geen voedsel is in de omgeving) of onwetendheid (jonge veulens bijvoorbeeld) veel van dit Scheerling kunnen eten (2 kg). Dit geldt voor koeien, paarden, konijnen, varkens, kippen konijnen, cavia’s en vogels.
Wanneer mensen en dieren Gevlekte Scheerling eten kunnen zij klachten krijgen:
- Hevig braken
- Overgeven
- Zweten
- Branderig gevoel in de mond
- Bij veel inname kan zwaar ademen een symptoom zijn
- Overlijden
Zijn jouw andere kamer- of tuinplanten giftig of niet? Zoek ze op in onze lijst van giftige planten.
Dolle Kervel Giftig
Dolle Kervel lijkt ook op Fluitenkruid en staat veel in bermen. Met zijn bloemschermen en kleine bloemetjes kunnen zij al snel worden gezien als Fluitenkruid. Dolle Kervel is licht giftig. Wanneer koeien van dit kruid wat te veel hebben gegeten kan het lijken alsof zijn dronken zijn. Bij een grote inname van Dolle Kervel zijn symptomen zichtbaar als:
- Darmproblemen
- verlammingsverschijnselen
- Niet zo giftig als Gevlekte Scheerling
- Koeien kunnen beschonken lijken
Het blad van Dolle Kervel lijkt op dat van Kervel maar is dat geenzins. Het is zelfs geen familie van elkaar.
Het kan maar niet genoeg gezegd worden. Ben je een leek wat betreft planten, pluk dan geen planten waarvan jij denkt dat je ze kan eten. Een fout is snel gemaakt en dan zit je met de gebakken peren. Dat wil je niet!
Lijkende planten van Fluitenkruid, zoals Dolle Kervel en Gevlekte Scheerling, zijn giftig voor mensen en dieren. Neem bij (of vermoeden van) inname contact op met de huisarts. In België kun je ook het Antigifcentrum bereiken via: 070 245 245
DISCLAIMER: de inhoud van deze pagina is geen medisch advies. Het gevaar verschilt per situatie. Het is daarom belangrijk om altijd de arts te bellen wanneer je denkt dat er een giftige plant is gegeten en/of aangeraakt.