De Ficus is een plant die oorspronkelijk uit Afrika komt, maar ook groeit op vele andere plekken, zoals Zuid- Amerika, Azië en Australië. De naam Rubberboom heeft hij te danken aan het feit dat er uit deze boom tot de 20e eeuw rubber werd gewonnen.
Deze mooie plant zorgt niet alleen voor een stoot extra sfeer, maar ook voor een frisse en gezuiverde lucht in de (huis)kamer.
Verder vraagt deze fijne plant ook nog een weinig aandacht van je. Ze kan namelijk prima in de zon of schaduw staan en wil alleen af en toe een slokje water.
Geen wonder dus dat deze plant zo populair is! Als je ook overweegt om een ficus in huis te nemen en kinderen of huisdieren hebt, is het logisch dat je je afvraagt: Is Ficus Giftig?
Ja, de Ficus is enigszins giftig. Het sap van deze plant zorgt voor irritatie. Vermoedt u een vergiftiging? Neem dan, voor Nederland contact op met uw huisarts. Uw arts kan het Nationale Vergiftigingen Informatie Centrum dag en nacht bereiken met vragen over de vergiftiging. Of het Antigifcentrum in België via: 070 245 245.
DISCLAIMER: de inhoud van deze pagina is geen medisch advies. Het gevaar verschilt per situatie. Het is daarom belangrijk om altijd de arts te raadplegen wanneer een giftige plant is gegeten en/of aangeraakt.
Inhoudsopgave
Ficus Giftig Voor Dieren (Katten, Honden, Paarden, Vogels)?
Dieren zijn over het algemeen minder gevoelig voor giftige planten dan mensen. Toch is het raadzaam om de Ficus weg te houden bij dieren.
Wanneer een dier van deze plant heeft gegeten of in aanraking is gekomen met het sap, zul je onderstaande symptomen kunnen zien:
- trillen
- braken
- diarree
- speeksels/schuimbekken
- Zwelling van mond/ogen
- Huidirritatie
- Ontstoken ogen
- Bultjes op de huid
Heeft jouw huisdier één van bovenstaande symptomen? Of denk je dat jouw huisdier van de Ficus heeft gegeten? Bel dan meteen de dierenarts. Zij kunnen je verder informeren. Vraag de dierenarts bij twijfel om het RIVM te bellen.
Zijn jouw andere kamer- of tuinplanten giftig of niet? Zoek ze op in onze lijst van giftige planten.
Advies En Tips Ter voorkoming Van Problemen Bij Dieren
Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Aangezien de Ficus dus giftig is, zorg je er het liefst voor dat deze nooit op een plek staat waar kinderen of dieren bij kunnen komen. Als je immers geen giftige planten in de buurt hebt kunnen deze ook geen gevaar vormen voor jouw (huis)dieren. Check daarom de eerder genoemde lijst met giftige planten.
Heb je al een Ficus in de buurt? Dan kun je het volgende doen om jouw huisdieren te beschermen:
- Zet de plant op een plek waar (huis)dieren niet bij kunnen. Let op dat als je katten hebt, zij bijna overal wel komen. Het liefste dus achter gesloten deur die Ficus. Verder betekent ergens hoog op een tafel niet per sé veilig – planten laten namelijk regelmatig bladeren los, welke op de grond terecht kunnen komen. Daarnaast kunnen er stengels afbreken, waardoor het sap uit de plant kan stromen. Let daarom ook op met snoeisel in de omgeving van dieren.
- Dieren die zich vervelen gaan zelf op zoek naar entertainment. En laten planten, met al die geuren en kleuren, hier nu perfect voor zijn. Om dit te voorkomen kun je ze beter voldoende speeltjes en aandacht geven. Zo verklein je de kans op gevaar!
Nogmaals, de beste optie om deze planten gewoon niet in de buurt te hebben of houden.
Is Ficus Giftig Voor Mensen?
De Taxus is licht giftig voor mensen. Inname kan zorgen voor irritatie van het maag-darmkanaal. Verder kan het sap, bij contact met de huid, voor irritatie zorgen. Bel bij ernstige klachten of twijfel altijd de dokter of het antigifcentrum.
Symptomen na het eten van de Ficus kunnen als volgt zijn:
- braken
- diarree
- buikkrampen
- huidirritatie
- bultjes op de huid
- zwelling van de / geïrriteerde ogen
Is de Ficus gegeten en is het minder dan een uur geleden geweest, zorg er dan voor dat de persoon water drinkt. Het is niet niet verstandig om over te laten geven. Het sap komt dan opnieuw langs de slokdarm en zorgt ervoor dat het opnieuw irriteert. Spoel de mond goed en bel de arts bij symptomen.
Wanneer er contact is gemaakt met de huid was je deze meteen met water en zeep.
Is het sap in de ogen gekomen? Dan kan deze ontstoken raken. Spoel de ogen goed uit met lauwwarm water.
Het is altijd handig om even contact op te nemen met de huisarts of het antigifcentrum – zij kunnen je het beste adviseren. Heeft de person ernstige symptomen, bel dan 112. Neem bij bezoek aan de arts ook een stukje van de plant mee als het kan, zodat zij kunnen bepalen wat de volgende stappen zijn.
Advies En Tips Ter voorkoming Van Problemen Bij Baby En Mensen
Baby’s en kinderen stoppen graag alles in de mond – en dan al helemaal plantjes die er lekker vrolijk en kleurrijk uitzien. Reden genoeg dus om als ouder even een ronde huis & tuin te maken en langs te lopen welke planten giftig zijn.
De Ficus is een licht giftige plant voor mensen, en al helemaal voor de kleine mens. Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Zorg er daarom allereerst voor dat de Ficus nooit op een plek staat waar kinderen of dieren bij kunnen komen.
Wanneer je de Ficus verplaatst of snoeit, zorg er altijd voor dat je handschoenen en een bril draagt. Lange mouwen, dichte schoenen en een lange broek zijn ook aan te raden. Wanneer er toch contact gemaakt wordt met het sap, was de huid dan grondig met water en zeep