Dropplant Eetbaar? En Is Dat Dan Lekker?

Langbloeiende vaste plant

Is een dropplant eetbaar? Een dropplant (Agastache)is een vaste plant die heerlijk naar drop ruikt wanneer je over de bladeren wrijft met je vingers. De smaak is heel anders, namelijk een anijssmaak. Bloemen en bladeren kun je gebruiken voor Potpourri en neerzetten in de kamer wanneer je deze geur lekker vindt.

Er zijn verschillende rassen dropplanten en allemaal hebben zij verschillende blad en bloemenkleuren. Gek genoeg maken ze geen drop, van deze heerlijk ruikende dropplant. Maar is de dropplant dan wel eetbaar?

Dropplant eetbaar? Ja zeker, de dropplant is eetbaar, maar niet alle delen van de plant zijn eetbaar. Alleen de bladeren en bloemen van de dropplant zijn eetbaar. De smaak van de dropplant bladeren is anijsachtig. De bloemen hebben minder smaak en zijn vooral ter decoratie. De geur van de bladeren lijkt op drop.

Om wat meer te weten te komen over de dropplant en hoe je deze moet verzorgen en plukken dan kun je onderstaand verder lezen. En er zit voor de leuk, ook nog een ideetje bij voor het gebruik van de dropplant. Het proberen waard!

Wat Is Een Dropplant?

Een dropplant is een muntachtige struik die bloeit in juli tot en met september. De hele struik wordt ongeveer 60 tot 90 centimeter hoog. De lange bloemaren worden ongeveer 20 centimeter lang en de prachtige bloemen zijn lila tot paars.

Er zijn dropplanten die andere kleuren bloemen hebben, maar deze ruiken niet naar drop, eerder fruitachtig. Ook deze dropplant is eetbaar. Twee van de officiële namen zijn:  Agastache, Anijs-Hyssop of Anijs netel. Er zijn meerdere namen voor dit kruid maar met deze namen kan je overal terecht.

Je kunt dropplant zaaien in maart en april, maar je kunt de plant ook als klein plantje kopen en planten. De dropplant kan overwinteren tot – 20 graden. Hij is niet wintergroen, maar komt in het voorjaar ‘gewoon’ weer op.

Zet de dropplant niet in een natte grond, dat gaan de wortels rotten. Een vochtige bodem is helemaal goed. Laat de grond niet uitdrogen, daar gaat de dropplant niet goed op.

dropplant eetbaar

Ben jij op zoek naar een dropplant? Tuinplant.nl is één van de grootste tuinplanten webshops in Nederland! Op hun website vind je een uitgebreid aanbod dropplanten tegen hele scherpe prijzen en alle planten zijn vers van de kweker.

Dropplant Vaste Plant

De dropplant is een vaste plant maar niet wintergroen. Dat betekent dat de plant geen blad aan zijn takken heeft in de winter. In het voorjaar (maart) kun je het beste de kale overgebleven stengels afknippen.

Doe je dit voor de winter dan kun je het beste de wortels beschermen met bladeren, compost of mulch. Zo kunnen de wortels goed de winter doorkomen, zonder de kans op bevriezing. Dat mag je natuurlijk altijd doen voor de winter invalt. Dat kan nooit kwaad…

Wanneer je de dropplant laat staan, en dus niet de stengels afknipt, laat de dropplant zijn zaden vallen. Deze zaden zijn heerlijk voor de vogels. Wanneer er een paar kunnen ontkiemen, heb je er nieuwe dropplantjes bij.

Dropplant Eten

Een eetbare dropplant in bloei is een mooie volle plant. Wanneer je blaadjes en bloemen wilt oogsten kan het zijn dat het model van de plant anders wordt (en dus niet mooi). Bedenk dus wat je wilt. Of een mooie dropplant of een dropplant waar je lekker van snoepen wilt en het je dus niet uitmaakt wat voor een model hij heeft.

Een dropplant kun je oogsten wanneer er aardig wat blaadjes en bloemen aan zitten. Je moet namelijk altijd wat blad overhouden aan de bovenkant. Zo kan de dropplant nog verder groeien. Pluk wel de wat jongere blaadjes. Deze zijn het lekkerst in een salade.

Haal je alle blaadjes weg, en top je daarbij de dropplant ook nog eens, dan kan de dropplant niet meer (goed) groeien.

Pluk je veel blaadjes dan kun je op verschillende plekken van de plant de blaadjes wegplukken zodat het model zo mooi mogelijk blijft want een dropplant in bloei is echt prachtig om te zien wanneer deze volop in bloei staat, met al zijn blad en bloem!

Dropplant Thee

Wil je een kop dropplant thee gaan maken? Dan houd je waarschijnlijk van een anijssmaak!

  • Hak dan 2 eetlepels dropplant blaadjes en doe deze in een kop.
  • Voeg er kokend water bij en laat het trekken.
  • Je kunt hier ook muntblaadjes bij doen die gehakt zijn (of niet).
    De heerlijke anijs smaak van de dropplant en munt smaak gaan prima samen. Een cadeautje!

Recept Met Dropplant

Dropplant blaadjes kun je gebruiken als decoratie, net als de dropplant bloemen. Je kunt er geen ‘spinazie’ gerecht of stamppot van maken. De naar anijs smakende blaadjes zijn lekker bij ijs en in een fruitsalade bijvoorbeeld. Je gebruikt er weinig van.

Proef eerst een blaadje voor je het in jouw gerecht gaat gebruiken. Dat weet je hoeveel je kunt gebruiken in, of bij jouw gerecht. Het mag tenslotte niet overheersten en te weinig zou ook zonde zijn van de moeite die jij erin hebt gestopt.

Voor de fruitsalade kun je bijvoorbeeld deze verschillende soorten fruit gebruiken:

  • meloen
  • kiwi
  • appel
  • aardbei
  • banaan
  • Maak het fruit schoon en snij deze in blokjes.
  • Was en snij de blaadjes fijn en mix dit door de fruitsalade heen. Aan jou de keus hoeveel van deze blaadjes je wilt gebruiken. Proef vooral! Leg er ter decoratie wat hele blaadjes bij.

Bij ijs kun je een paar bolletjes op een schaaltje leggen en bijvoorbeeld 3 gewassen blaadjes van de dropplant erbij leggen, ter decoratie, maar ook om op te eten. Ziet er prachtig uit en smaakt fantastisch!

Karin

Door met planten bezig zijn zoals zaaien, stekken en verzorgen, word ik gelukkig. Ook decoratieve hoekjes creëren in de tuin of in huis, met alles wat uit de natuur komt, vind ik geweldig. Geef mij maar een plant en ik zorg ervoor dat hij op een goede plek komt te staan en tot zijn recht komt. Elke plant, voor binnen en buiten of groot en klein, hebben hun eigen charmes en mogelijkheden. En daarover schrijf ik bij fleur en flower. Hopelijk worden of zijn jullie net zo enthousiast als ik ben. Want zeg nu zelf: Groen is toch een mooie kleur...

Nieuwe artikelen