Wanneer Kun Je Het Beste Een Dropplant Snoeien? (Agastache)

Langbloeiende vaste plant

Wanneer je een dropplant in de tuin hebt staan, of je gaat er één planten, dan ben je verzekerd van leuke gekleurde bloemen in de tuin. Deze Dropplant is er in verschillende soorten en dus ook in verschillende kleuren bloemen. Deze plant zaait zichzelf uit en zo heb je nog jaren plezier van deze heerlijk naar drop geurende, en naar anijs smakende plant.

Dropplant snoeien: Een dropplant kan je snoeien na de bloei. Dat zaait de plant zich dan niet uit omdat je de zaadlijsten hebt gesnoeid, voor ze rijp waren. Je kunt de dropplant ook snoeien in het voorjaar. Snoei de oude stengels en bladeren net boven de grond af, wanneer je ziet dat de plant weer tot leven komt.

Een dropplant snoeien is niet het meest moeilijke klusje, maar kan wel belangrijk zijn, wanneer je de dropplant niet wilt laten ‘woekeren’. Want dat kan de dropplant als de beste!

Ben jij op zoek naar een dropplant? Tuinplant.nl is één van de grootste tuinplanten webshops in Nederland! Op hun website vind je een uitgebreid aanbod dropplanten tegen hele scherpe prijzen en alle planten zijn vers van de kweker.

Waarom Moet Je De Dropplant snoeien?

Er is een goede reden waarom je een dropplant wilt of kunt snoeien, en zeker na de bloei.

Je snoeit een dropplant, na de bloei, omdat hij anders heel erg uitzaait. Het kan zelfs een gevoel geven dat deze plant gaat woekeren in de tuin. Wanneer je niet snoeit, volgroeien de zaden en worden door de wind meegenomen, de tuin in. Daar komen volgend jaar weer overal dropplantjes uit.

Nu valt het woekeren wel mee. Je kunt de kleine dropplantjes makkelijk verwijderen, als de zaden al niet zijn opgegeten door de vogels. Maar er komen wel meer dropplanten terug, het jaar erna, dan je had in de tuin.

Wil je wat meer weten over de dropplant en het eten ervan? Lees dan onze blog ‘Dropplant eetbaar‘?

Waarom de dropplant niet direct snoeien in het najaar?

dropplant snoeien

Stengels van uitgebloeide dropplant bloemen zijn prachtig om te zien en zeer decoratief in de tuin. Je hoeft ze niet direct te snoeien, maar eerst gaan genieten van deze prachtige, decoratieve stengels. Wat je wel moet weten is dat de zaden hierdoor kans krijgen om te groeien en door de wind worden verspreid.

Deze plant komt in het voorjaar dan ook weer vaak voor in jouw tuin omdat ze zijn uitgezaaid, maar of dat nu echt een probleem is, is aan jou. Ik vind de dropplant geweldig om te zien! In bloei en als uitgebloeide bloemstengel.

Wanneer De Dropplant Snoeien?

Er zijn dus twee goede snoeimomenten in het jaar voor de dropplant. En jij mag zelf kiezen, welke jij het beste vindt. Het ligt er natuurlijk aan of jij in de tuin meerdere dropplanten wilt of dat je het wilt houden bij een of twee dropplanten.

Lees ook: Planten Snoeien, Waarom, Hoe En Wanneer Doe Je Dat?

  1. Wanneer jij de dropplant wilt laten ‘woekeren’, kun je de dropplant het beste snoeien in het voorjaar. De zaden van de planten kunnen zich dan helemaal ontwikkelen. De zaadlijsten kunnen zich dan openen en laten verspreiden door een flinke windzucht, zo de tuin in.

    De zaadlijsten zijn echter ook fantastisch om te zien. Dus spijt hoef je niet te hebben wanneer je ze de winter door laat staan. Op een gegeven moment vallen ze wel om.

    De tuin zal in het vanaf juni/juli tot aan september of oktober, heerlijk ruiken en er fleurig bij staan. De dropplant heeft veel variaties met verschillende kleuren bloemetjes en bloeit lang.
    Overigens, vind je dat de plant te veel heeft uitgezaaid, dan kun je de kleine dropplantjes makkelijk verwijderen. Het is geen plant die je bijna niet weg krijgt. Ze zijn makkelijk te verwijderen.

    En daarbij komt ook nog eens dat vogels de zaadjes erg lekker vinden, dus help je graag de vogels de winter door, dan weet je wat je te doen staat…
  2. Je kunt ook direct na de bloei, de dropplant snoeien. Zo voorkom je zaadvorming en het door de wind verplaatsen van de zaadjes. De dropplant komt volgend jaar gewoon weer op, op dezelfde plaats waar hij nu staat, wanneer de wortels niet bevroren zijn geweest door vrieskou in de winter.

    Dat kun je voorkomen. Wanneer je de bladeren en stelen weg haalt, voordat het winter wordt, kun je het beste wat compost of mulch rondom de plant strooien (een goede laag), om de wortels van de plant te beschermen tegen de (vries)kou.

    De wortels zijn wat gevoelig voor kou en kunnen best wat bescherming gebruiken. Heb je van andere planten afgevallen bladeren, dan kun je deze er ook onder leggen.

    Zorg er wel voor dat deze niet al te gemakkelijk wegwaaien, want dan heeft de plant er nog niets aan. De plant kan zonder deze bescherming, bevriezen en dood gaan.
Dropplant snoeien
Mulch wat je rond de dropplant kan strooien

Hoe De Dropplant Snoeien?

Er zijn een aantal zaken die je in de gaten kunt houden wanneer je gaat snoeien. Het eerste waar je aan moet denken zijn schone en scherpe scharen:

Bij bol.com kun je een aantal snoeischaren bekijken, die voor jou handig kunnen zijn, in het gebruik.

  1. Zorg dat je een schone snoeischaar hebt, waarmee je snoeit. Vuile scharen kunnen plant ‘besmetten’ met bacteriën en infecties. Dat is voor elke plant, struik en boom, belangrijk die je gaat snoeien. Je wilt jouw planten en bomen niet ziek maken, maar het kan wel wanneer je roestige oude scharen gebruikt. Iedereen legt wel eens een snoeischaar weg die niet is schoongemaakt, toch?

    Ten tweede kun je het beste letten op de manier van snoeien:
  2. Je kunt de dropplant tussen de 4 tot 6 centimeter van de grond af, snoeien, in het voorjaar. Doe dit wanneer je ziet, dat de bladeren uit gaan lopen. Doe je dit later, dan heb je kans dat je de plant en nieuwe bladeren beschadigd, en dat is niet nodig.

    Trek ook niet zo maar de oude bladeren en bloemstelen, van vorig jaar, uit de grond. Je zou het nieuwe leven van de plant kunnen mee trekken en beschadigen. Dat zou jammer zijn.

    Snoei je de dropplant al voor de winter, dan kun je ook hier 4 tot 6 centimeter vanaf de grond snoeien, maar zorg je ervoor dat de wortels goed beschermd worden door extra mulch of bladeren neer te leggen onder de dropplant, zoals hierboven is beschreven.

    Trek niet zo maar de bladeren en bloemstelen uit de grond. Je zou zo maar delen van de plant en wortels mee kunnen trekken.

Karin

Door met planten bezig zijn zoals zaaien, stekken en verzorgen, word ik gelukkig. Ook decoratieve hoekjes creëren in de tuin of in huis, met alles wat uit de natuur komt, vind ik geweldig. Geef mij maar een plant en ik zorg ervoor dat hij op een goede plek komt te staan en tot zijn recht komt. Elke plant, voor binnen en buiten of groot en klein, hebben hun eigen charmes en mogelijkheden. En daarover schrijf ik bij fleur en flower. Hopelijk worden of zijn jullie net zo enthousiast als ik ben. Want zeg nu zelf: Groen is toch een mooie kleur...

Nieuwe artikelen