14 x Dracaena Soorten, Stuk voor stuk mooie planten!

Dracaena

De Dracaena wordt in Nederland ook welde Drakenbloedboom genoemd. Ze komen oorspronkelijk voor in Afrika, maar ook in het zuiden van Azië en Midden-Amerika. Ze hebben over het algemeen langwerpige spitsen bladeren en strepen in de lengterichting. Sommige hebben stippen op het blad en bij een paar is het blad donkergroen. In Nederland wordt de Dracaena vaak verkocht op meerdere rechte stam die decoratief staan in een woonkamer of kantooromgeving. Er zijn echter ook een paar vertakte varianten. Er zijn dus vele Dracaena Soorten te koop in Nederland.

Leuk al die verzorgingstips, maar welke Dracaena soorten zijn er eigenlijk. Onderstaand worden 14 stuks Dracaena soorten besproken die in Nederland verkocht worden. Ik hoop dat er eentje voor je bij zit.

Ben jij op zoek naar een Dracaena? Kijk dan zeker eens op de webshop van Fleur.nl. Dat is een van de grootste planten webshops in Nederland. Op hun website vind je een uitgebreid aanbod Dracaena’s tegen hele scherpe prijzen en alle planten zijn vers van de kweker. Klik hier om te zien wat ze voor jou in huis hebben!

1. Warneckei

De eerste in de lijst van Dracaena soorten is de Warneckei. Deze Dracaena heeft groene bladeren met witte strepen. In het wild kan de Dracaena mooie bloemen produceren, echter in de huiskamer zal dit (haast) nooit gebeuren. Het blijft alleen bij het blad. Het fijne van de Dracaena is dat de plant weinig verzorging nodig heeft, weinig water geven en op een schaduwrijke plaats zetten.

2. Magenta

Deze Magenta heeft weer andere kleuren in de bladeren. De bladeren zijn groen met rode strepen. Je kent deze plant vast wel, want het is een populaire Dracaena soort in Nederland. De Dracaena is een luchtzuiverende plant die het heel goed doet in de huiskamer of in een kantoor omgeving. Voor kantoor zijn ze heel geschikt, omdat ze weinig verzorging nodig hebben. Op een schaduwrijke plaats groeit deze Dracaena op zijn best.

3. Marginata

De Marginata heeft een groen blad met een rode rand. Het is een van de Dracaena’s die je in vele huiskamers tegen komt. Meestal zijn het meerder stammen in verschillende hoogtes die heel karakteristiek zijn en dus opvallen. Gelukkig heeft de Dracaena niet veel onderhoud nodig. Laat de grond opdrogen voordat je weer water geeft en plaats de plant op een schaduwrijke plaats dan voelt hij zich echt thuis.

4. Lemon Lime

De Dracaena Lemon Lime heeft weer andere bladeren. Deze bladeren zijn lichtgroen met gele strepen. Vandaar de naam Lemon lime (de kleur van citroen en limoen). Het is een ruige plant die wel tegen een stootje kan. Hij komt namelijk uit Afrika en is moeilijke klimaatomstandigheden gewend. Van de Dracaena kan je lang plezier hebben, omdat ze heel oud kunnen worden.

5. Bicolour

De bladeren van deze Dracaena hebben twee extra kleuren, roodachtig en witachtig naast de groene kleur. Ook deze plant is een sterke robuuste kamerplant. De plant heeft weinig water nodig. De grond tussen twee waterbeurten moet opgedroogd zijn. Is de grond te nat dan kan er wortelrot optreden, waardoor de plant afsterft. Alles over het voorkomen van wortelrot kan je lezen in onze blog ‘Wortelrot; Wat Is Het En Hoe Te Behandelen‘.

6. Janet Craig

De Janet Craig heeft over het algemeen groen blad in verschillende kleuren. De Dracaena is luchtzuiverend en kom je vaak tegen in een kantooromgeving, echter in de huiskamer op een schaduwrijke plaats zal de plant ook uitstekend groeien. De Dracaena behoort tot de 10 best luchtzuiverende planten. Geef niet te veel water en je zult lang plezier hebben van de Dracaena.

7. Janet Lind

Ook de bladeren van de Janet Lind zijn over het algemeen groen met kleine kleur wisselingen. Dit is een echte wilde plant, want in de vrije natuur kunnen ze wel 15 meter groot worden. Dat zal in de huiskamer echter niet het geval zijn. Ze worden wel groot, maar geen 15 meter. De bijnaam van de Dracaena is Drakenbloedboom. Dit komt door de rode kleur hars die de plant heeft.

8. Charley


Deze Charley is een pareltje in elke huiskamer. De plant heeft mooie lichtgroene bladeren met een donkergroen rand. Van oorsprong kan de Dracaena mooie bloemen geven, maar dat zal thuis niet zo snel gebeuren. De verzorging van deze Dracaena is ook weer makkelijk, namelijk een shaduwrijke plaats en de grond op laten drogen tussen twee water geef beurten in. In de zomermaanden kan je de plant 1 keer per maand groene plantenvoeding geven. In de wintermaanden stop je met voeding geven.

9. Burley

De Dracaena Burley lijkt op de Charley. De bladeren van de Burley hebben echter een bredere groene band dan de Charley. Het is dus een kwestie van smaak welke je in huis haalt. Welke je ook kiest, je haalt wel een stukje tropen in huis. En gezonde lucht, want de Dracaena zijn luchtzuiverende planten die niet alleen CO2 uit de lucht halen maar ook andere stoffen.

10. White Strips

Deze plant zie je in heel veel huiskamers, het is misschien wel de bekendste Dracaena; groen met witte strepen. Het is dan ook een echte blikvanger. De Dracaena is een sterke plant die weinig verzorging nodig heeft. Een donkerhoekje is al voldoende. Vandaar dat alle Dracaena soorten ook vaak te zien zijn in een kantooromgeving. In deze omgeving laat de verzorging van planten wel eens te wensen over. Dit is voor de Dracaena geen probleem.

11. Fragrans Compacta

De Dracaena is groen, een explosie van groen. Deze Dracaena heeft een egaal groene kleur en het blad is kleiner dan van de andere Drakenbloedbomen. Ook is deze Dracaena minder ‘wild’ van uiterlijk. Verder is en blijft het een Drakenbloedboom; Luchtzuiverend, niet te veel water geven en op een plaats in de half-schaduw zetten. Wanneer je dit doet, heb je echt een stukje jungle in huis gehaald.

12. Surculosa

Dit is een andere Dracaena dan bovenstaat omschreven. Deze komt uit Costa Rica en moet in de schaduw staan. Het uiterlijk van de plant lijkt een beetje op Bamboe. De plant heet wilde gekleurde bladeren. Geef de plant niet te veel water dan kan deze uitgroeien tot een plant van wel twee meter hoog. Zoals je op de foto ziet is het geen plant op stam maar is het een vertakte plant en toch een Dracaena.

13. Sandriana Gold

Dit is een hele bijzondere gekweekte Dracaena. Tijdens het groeien worden de stammen in elkaar gedraaid waardoor een uniek vormgegeven plant ontstaat. De bladeren van de Gold zijn overwegend groen. Verder is en blijft het een Dracaena, dus geef de plant een plaats in de schaduw en niet teveel water geven. Laat de grond eerst opdrogen.

14. Sandriana Victory

De Victory lijkt op de Gold, omdat ook de stammen in elkaar gedraaid zijn tijdens het kweken. Echter is het blad groen met witte strepen, wat de plant net weer een ander karakter geeft. Dracaena’s hebben in de zomer 1 keer per maand een beetje groen plantenvoeding nodig. In de herfst en winter, wanneer de plant in rust is stop je hiermee.

Verzorging Tips Voor De Dracaena

De verzorging is behoorlijk gemakkelijk. De planten zijn warmte en droogte gewend, dus de Dracaena heeft niet veel water nodig. De grond mag tussen twee waterbeurten opdrogen. De Dracaena doet het uitstekend in de schaduw of half-schaduw. Dus in een donker hoekje van de kamer zal de Dracaena zich echt thuis voelen. In de lente en de zomer kan je de Dracaena eens in de anderhalve maand voeding geven. Stop hiermee als het herfst wordt, de plant gaat dan in rust en heeft geen voeding nodig.

Dit is de laatste in de lijst van Dracaena soorten. En met dank aan de foto’s van flora@home.

Ger

De natuur en tuin heeft altijd mijn interesse gehad. Ik loop graag in de natuur en ben vaak in tuinen te vinden en aan het wroeten in de aarde. Mijn interesse in planten en bomen heeft er voor gezorgd dat ik kennis over planten heb vergaard en vaardigheden over het onderhoud eigen heb gemaakt. Zoekend naar antwoorden gaf Google mij niet direct de juiste antwoorden. Vandaar deze blog; het antwoord op uw vragen over kamerplanten, buitenplanten, onkruid, ....kortom alles met wortels.

Nieuwe artikelen