Is De Dracaena Giftig Voor Katten, Dit Moet Je Weten!

Wanneer je katten in huis hebt lopen, en je ziet ze spelen met de bladeren van de Dracaena, dan zou je wel eens kunnen denken ‘zou de plant giftig zijn voor katten?’ Dan is reden genoeg om dit eens op te zoeken. Planten kunnen namelijk giftig zijn voor katten! In deze blog kun je informatie vinden van de Dracaena en de giftigheid ervan voor katten. Is de Dracaena giftig voor katten of niet?

Ja, de Dracaena is giftig voor katten. Wanneer een dier deze plant eet, bestaat er een reële kans dat uw huisdier daar goed ziek van wordt. Je kat kan miauwen van misselijkheid, gaan overgeven en pijn hebben. Vermoedt u een vergiftiging? Bel uw dierenarts of dienstdoende dierenarts.

DISCLAIMER: de inhoud van deze pagina is geen medisch advies. Het gevaar verschilt per situatie. Het is daarom belangrijk om altijd de (dieren)arts te raadplegen wanneer een giftige plant is gegeten en/of aangeraakt.

Wanneer je op zoek bent naar niet giftige kamerplanten dan kun je ‘Niet giftige kamerplanten, top 15’ lezen, voor een veilige omgeving voor katten (en mensen).

Waarom Is De Dracaena Giftig Voor Katten?

Planten hebben een soort afweersysteem om zichzelf te beschermen tegen vraat van insecten, rupsen en ander ongedierte. Ze maken gif aan. Gif, dat er niet alleen voor zorgt dat de allerkleinste diertjes ziek worden van het eten van de plant, maar ook ‘grotere’ dieren, zoals katten. Ook zij kunnen goed ziek worden van dit gif.

Heeft Jouw Kat Gegeten Van De Giftige Dracaena?

De prachtige plant Dracaena, met zijn sprieterige bladeren, zijn een uitdaging voor menig huisdier. Leuk om mee te spelen en er aan te knabbelen. Vooral katten hebben een voorkeur voor sprietjes, al vinden (jonge) honden het ook leuk om er mee te spelen.

Bekijk onderstaande korte video wat je kunt doen als je kat van de Dracaena heeft gegeten.

Wanneer er een stukje van het blad is gegeten van deze Dracaena, er zijn verschillende soorten van, dan is het verstandig om niet af te wachten, maar direct de dierenarts te bellen, ook buiten openingstijden. Zoek dan de dienstdoende dierenarts bij u in de buurt, die staat altijd paraat! Jouw kat kan namelijk goed beroerd worden van het eten van deze plant.

Wanneer je niet hebt gezien dat er van de plant is gegeten, dan kunnen katten of honden symptomen krijgen. Deze symptomen kun je zien:

  • misselijkheid bij uw huisdier
  • braken/overgeven
  • maag-darmklachten (diarree onder andere)
  • buikpijn

Heeft uw huisdier last van (één of meerdere) van deze klachten, dan is het tijd om de dierenarts te bellen wanneer u vermoed dat uw huisdier van de Dracaena heeft gesnoept. Kijk anders even de plant na of er stukken of stukjes zijn verdwenen uit bladeren of dat er tanden in staan.

Bel de dierenarts en vertel wat er is gebeurd. Vraag wat je moet doen en niet moet doen. Vertel dan altijd van welke soort plant is gegeten, welke symptomen de kat heeft, en hoe laat de kat de plant heeft gegeten (als je dat weet).

Geef vooral geen zout aan de kat om over te laten geven. De kat zou dan dood kunnen gaan aan een zout-vergiftiging. En dat is nu net wat je wilt vermijden. Volg het advies op van de dieren arts!

Zijn jouw andere kamer- of tuinplanten giftig of niet? Zoek ze op in onze lijst van giftige planten.

Waarom Eten Katten Van De Dracaena?

Katten eten planten, dus ook van de Dracaena, om te kunnen braken. Zo braken zij de haren, die zij oplikken, tijdens hun dagelijkse wasbeurt, uit. Deze haarballen moeten uit de maag verwijderd worden door middel van braken.

Ook kan het zijn dan katten zich vervelen en dan voor het plezier aan planten knauwen. Leer ze dat maar eens af. Het is natuurlijk gedrag. Soms helpt een plantenspuit om de kat niet meer te laten eten van de Dracaena. Spuit wanneer de kat speciaal aan de Dracaena wil beginnen. Het is goed om consequent te zijn en de kat te leren van planten af te blijven (wanneer je vaak thuis bent). Leer de kat alleen te mogen eten van kattengras. Soms helpt het.

Is het erg moeilijk om jouw huisdier niet meer te laten eten van de Dracaena, dan is het misschien toch beter om een andere plant neer te zetten. Als optie geef ik je de graslelie mee. Die mag gegeten worden door huisdieren en zijn ook leuk met al die sprieten, die uitnodigend werken voor elk huisdier. Kattengras mag ook, maar die kunnen blijven hangen in de keel. Dit komt zelden voor bij een graslelie.

Let op: een graslelie is geen leliesoort. Lelies zijn erg giftig voor huisdieren, die moet je absoluut niet laten eten door huisdieren!

Tips: Een Vergiftiging Van Katten Voorkomen Door Een Dracaena

Hier zijn enkele tips om een vergiftiging van katten, door het eten van de Dracaena, te voorkomen:

  • Koop geen Dracaena, maar andere niet giftige planten, wanneer je behoefte aan groen in je huis hebt. Zo loopt jouw kat geen gevaar.
  • Heb je een Dracaena? Zet de plant dan op een kamer waar de kat niet komt, en houdt de deur goed dicht.
  • Leer de kat af te blijven van planten, met een plantenspuit. (zo heb ik geleerd mijn katten geleerd niet uit de tuin te lopen, dus het kan!).
  • De beste tip is: Geef jouw Dracaena cadeau aan een goede vriend en vraag diegene goed voor jouw plant te zorgen. Of ruil jouw plant tegen een graslelie of ander niet giftige plant. (lees dan ook: onze lijst van giftige/niet giftige planten.)

Karin

Door met planten bezig zijn zoals zaaien, stekken en verzorgen, word ik gelukkig. Ook decoratieve hoekjes creëren in de tuin of in huis, met alles wat uit de natuur komt, vind ik geweldig. Geef mij maar een plant en ik zorg ervoor dat hij op een goede plek komt te staan en tot zijn recht komt. Elke plant, voor binnen en buiten of groot en klein, hebben hun eigen charmes en mogelijkheden. En daarover schrijf ik bij fleur en flower. Hopelijk worden of zijn jullie net zo enthousiast als ik ben. Want zeg nu zelf: Groen is toch een mooie kleur...

Nieuwe artikelen