Dracaena Giftig Voor Katten? En Voor Mensen En Honden?


Deel deze blog via:

Heb je een Dracaena in huis staan en denk je ineens “zou de plant giftig zijn?’ Dan is er reden genoeg om dit eens op te zoeken. Planten kunnen namelijk giftig zijn voor mens en dier! Of soms alleen voor dieren. In deze blog kun je informatie vinden van de Dracaena en de giftigheid ervan. Is het voor mens en dier giftig of…

De Dracaena is niet giftig voor mensen(kinderen), maar wel voor huisdieren. Wanneer een dier deze plant eet, bestaat er een reële kans dat uw huisdier daar goed ziek van wordt. Vermoedt u een vergiftiging? Neem dan direct contact op met uw dierenarts. Is deze niet open zoek dan direct een dierenarts in de buurt die open is en bel!

DISCLAIMER: de inhoud van deze pagina is geen medisch advies. Het gevaar verschilt per situatie. Het is daarom belangrijk om altijd de (dieren)arts te raadplegen wanneer een giftige plant is gegeten en/of aangeraakt.

Wanneer je op zoek bent naar niet giftige kamerplanten dan kun je ‘Niet giftige kamerplanten, top 15’ lezen, voor een veilig omgeving voor mensen(kinderen) en de kat.

Dracaena giftig voor katten en honden

De prachtige plant Dracaena, met zijn sprieterige bladeren, zijn een uitdaging voor menig huisdier. Leuk om mee te spelen en er aan te knabbelen. Vooral katten hebben een voorkeur voor sprietjes al vinden (jonge) honden het ook leuk om er mee te spelen.

Wanneer er een stukje van blad is gegeten van deze Dracaena, en er zijn verschillende soorten van, dan is het verstandig om niet af te wachten maar direct de dierenarts te bellen, ook buiten openingstijden. Zoek dan de dienstdoende dierenarts bij u in de buurt, die open is!

Wanneer je niet hebt gezien dat er van de plant is gegeten, dan kunnen katten of honden symptomen krijgen. Deze symptomen bestaan uit:

  • misselijkheid bij uw huisdier
  • braken/overgeven
  • maag-darmklachten
  • buikpijn
  • spiertrillingen

Heeft uw huisdier last van (één of meerdere) van deze klachten, dan is het tijd om de dierenarts te bellen wanneer u vermoed dat uw huisdier van de Dracaena heeft gesnoept. Vertel dan altijd van welke soort plant is gegeten, of de kat bovenstaande symptomen heeft en hoe laat de kat de plant heeft gegeten (als je dat weet).

Laat de kat niet overgeven door zout. Bij inname van zout, kan de kat een zoutvergiftiging oplopen wanneer hij niet gaat braken en dus zout niet uitspuugt. De kat kan dan dood gaan aan deze zoutvergiftiging. Dus bel eerst de dierenarts en overleg wat je als eerste moet doen.

Waarom eten katten planten

Katten eten planten om te kunnen braken. Zo braken zij de haren, die zij oplikken tijdens hun dagelijkse wasbeurt, uit. Deze haarballen moeten uit de maag door middel van braken.

Ook kan het zijn dan katten zich vervelen en dan voor het plezier aan planten knauwen. Leer ze dat maar eens af. Het is natuurlijk gedrag. Soms helpt een plantenspuit om de kat niet meer te laten eten van de Dracaena. Spuit wanneer de kat speciaal aan de Dracaena wil beginnen. Andere planten die niet giftig zijn, of waarvan jij het niet erg vindt, kun je dat laten gaan. Soms helpt het.

Is het erg moeilijk om jouw huisdier niet meer te laten eten van de Dracaena, dan is het misschien toch beter om een andere plant neer te zetten. Als optie geef ik je de graslelie mee. Die mag gegeten worden door huisdieren en zijn ook leuk met al die sprieten, die uitnodigend werken voor elk huisdier. Kattengras mag ook, maar die kunnen blijven hangen in de keel. Dit komt zelden voor bij een graslelie (Chlorophytum Comosum).

Let op: een graslelie is geen leliesoort. Lelies zijn erg giftig voor huisdieren, die moet je absoluut niet laten eten door huisdieren!

Wanneer de decembermaanden weer aanbreken vragen veel mensen zich af of de kerstboom giftig is voor katten. Je kunt er alles over lezen in ‘Kerstboom giftig voor katten?

Karin

Ik heb altijd van de natuur genoten - het is mij er al vroeg ingegoten. Veel wandelen en in de natuur bezig zijn en genieten van de zon op mijn gezicht. Vandaar dat de combinatie natuur en erover schrijven niet zo een gek idee is. Ik deel graag mijn kennis en draag het graag over aan eenieder die er meer van wil weten. Veel plezier bij Fleur en Flower!

Nieuwe artikelen