Er zijn echt vele soorten Dieffenbachia en allemaal zijn zij prachtig om te zien. De bladeren hebben allemaal een verschillende tint groen, gecombineerd met geel/wit en lichtgroen schakeringen. Strepen, stippen, vlakken en egaal van kleur kan in het blad voorkomen. Let er wel op dat vele soorten Dieffenbachia, zo niet allen, water kunnen gaan lekken via de bladeren. Dit kan vlekken op de vloer of vensterbank geven.
Daarbij is de vochtregulatie van de Dieffenbachia wel één om rekening mee te houden. Te droog of te nat kan beestjes aantrekken die je niet in jouw mooie Dieffenbachia wilt hebben. Lees mee over verschillende soorten Dieffenbachia, die bijna allemaal verkrijgbaar zijn. De plant ‘Dieffenbachia’, en er is geen uitzondering, is giftig.
Inhoudsopgave
1. Dieffenbachia Seguine ‘Amoena’
Deze Dieffenbachia verdient een lichte standplaats. Dat wil niet zeggen dat deze plant in het direct zonlicht moet staan. Integendeel. Deze en alle Dieffenbachia, komen uit de regenwouden, waar de luchtvochtigheid hoog is. De directe zon is echt te veel. Sproei regelmatig de bladeren.
De verwarming in de winter doet de plant namelijk geen goed. En in de zomer kan de plant ook niet voor het raam staan op het zuiden, liever op een plek in de halfschaduw. Houdt de grond vochtig, niet nat. Dat wil zeggen dat je ongeveer één keer per week water kunt geven.
Voel even met je vinger of de grond droog wordt, dan geef je weer water. Is de grond nat dan mag je nog een dag of wat overslaan.
Lees ook: Alle informatie over Dieffenbachia giftig?
2. Dieffenbachia Camilla
Deze ook prachtige Dieffenbachia Camilla, met zijn witgele bladeren die groen omrand zijn, wil graag op een tochtvrije plek staan. Temperatuurverschillen en schommelingen kan deze Dieffenbachia, net als alle andere, niet waarderen.
De plant, ‘Dieffenbachia’, zuivert de lucht sterk in huis, en dat is fijn wanneer je regelmatig het raam in huis dicht zet in de winter. Ook deze variant, zet je ook niet in de volle zon maar wel in het licht. Wanneer je deze plant regelmatig sproeit, zal hij goed groeien en de bladeren laten glanzen. Het is een aanwinst in de woonkamer.
Ben jij op zoek naar een Dieffenbachia? Kijk dan zeker eens op de webshop van Fleur.nl. Dat is een van de grootste planten webshops in Nederland. Op hun website vind je een uitgebreid aanbod Dieffenbachia’s tegen hele scherpe prijzen en alle planten zijn vers van de kweker.
3. Dieffenbachia Compacta
De Dieffenbachia Compacta is, zoals de naam al zegt, een compacte soort. De bladeren staan dicht op elkaar en vormen een mooie groene massa met zijn bont gekleurde bladeren.
De Dieffenbachia staat graag in een warme kamer, waar het niet kouder wordt dan 16 graden en waar het zeker niet tocht. Staat deze plant vlak bij een buitendeur dan is de kans dat hij het niet zo goed doet groot. Elke keer een vleug koude buitenlucht langs de bladeren is geen goed idee. Dit geldt voor alle Dieffenbachia!
Het is immers een tropische plantensoort die uit midden en centraal Amerika komen en daar is de luchtvochtigheid hoog en lekker warm.
4. Dieffenbachia Green Magic
De Dieffenbachia Green Magic heeft een prachtig groen blad met een lichte nerf in het midden. Het zijn over het algemeen sterke stelen die uit de grond komen zetten.
Ze kunnen in universele potgrond staan, maar in substraat is het misschien nog wel beter. Dit substraat neemt het water op en geeft dan voedingsstoffen en water af aan de wortels.
Zo heb je minder kans dat de wortels te nat komen te staan en er wortelrot ontstaat. Dit is echt funest voor de plant en hij is dan bijna niet meer te redden.
5. Dieffenbachia Mars
Ook de tekening van de ‘Mars’ variant is prachtig om te zien. Het blad is wat groen aan de randen, maar loopt al snel over in spikkels en vlekjes wit/geel. Een bonte gebeurtenis.
Sproei vooral de bladeren in een huiskamer waar de luchtvochtigheid laag is en doe dit 3 keer per week. Heb je er zin in, dan mag het ook elke dag, dat is beter dan helemaal niet. Geef de plant, wanneer je water geeft, ook eens, of altijd, wat regenwater. In regenwater zit geen kalk en dat kan de plant echt waarderen. Elke Dieffenbachia trouwens.
6. Dieffenbachia Maroba
Deze variant Dieffenbachia heeft groene randen in het blad met geel in het midden, dat naar buiten uitloopt in strepen en vlekken geel. Dat is ook een mooie creatieve variatie van de Dieffenbachia.
De Dieffenbachia is bij uitstek een kantoorplant, wanneer iemand zich er voor inzet water te geven, één keer per week. Daarbij staat een plant in het kantoor vaak niet in de zon, ook een voordeel, want hij groeit daardoor juist prima.
Ook is het vaak niet tochtig in een kantoor, (het wordt steeds beter voor deze plant) en wanneer je dan een plantenspuit naast deze plant zet, kun je je koffie drinken en plantenspuiten tegelijk! Het kost geen moeite!
7. Dieffenbachia Maculata
De variant ‘Maculata’ heeft wat minder gevlekte bladeren. Eén grote vlek in het midden, dat geel is en de randen zijn groen.
Geef regelmatig water aan deze plant. Houdt de grond vochtig en laat de wortels niet in een natte grond staan. De grond waarin hij staat moet goed doorlaatbaar zijn. Is de grond te nat dan kan een invasie van wolluis een gevolg zijn. Staat de plant te droog dan kan het zijn dan mijten jouw plant op komen eten.
Misschien is substraat een optie of wat kiezels onder in de pot zodat het water makkelijk weg kan lopen en niet blijft staan, onder in de pot.
8. Dieffenbachia Crocodile
Het blijkt zo te zijn dan men vindt dat het blad op de huid van een krokodil lijkt. Met heel veel fantasie kun je dat erin zien. Er zijn witte vlekjes zichtbaar in het blad, net als lichtgroene vlekken en donkergroene vlekken. Mijns inziens waren de namen op, maar wie vraagt mij wat…
Het blad steekt vrij direct omhoog uit de pot en is eveneens prachtig om te zien. Geef in de winter eens per 10 dagen wat water, de grond mag iets uitdrogen, maar nooit helemaal. In de zomer geef je eens per week water en moet de grond vochtig blijven. Maar dat is zo met elke Dieffenbachia.
Let wel op dat je niet te veel water geeft want wortelrot ligt bij de Dieffenbachia altijd op de loer.
9. Dieffenbachia Bowmannii
Deze Bowmannii variant van de Dieffenbachia, kan een druk bevlekt blad hebben of een rustig blad. Het ligt natuurlijk ook weer aan de variatie. Het is bijna een geel blad met een beetje groene rand met random spikkels, vlekjes en streepjes.
Deze Bowmannii wordt ongeveer anderhalve meter in de huiskamer. De grond moet ook goed zijn overtollig vocht af kunnen voeren, anders kunnen de wortels snel gaan rotten. Dat zou zonde zijn!
10. Dieffenbachia Oerstedii
De Dieffenbachia Oerstedii heeft groot rechtopstaande bladeren aan een vlezige stengel. Het blad is groot en staat prachtig in de huiskamer op een tochtvrije plek. De vorm van het blad is spitsvormig en donkergroen met een witte steel. Ook hier zijn wel weer variaties op.
Oude bladeren worden afgeworpen, dus denk niet dat je plant dood gaat, dit hoort zo te zijn, soms, dat wel… Ook de watergift is, zoals alle andere Dieffenbachia, 1 keer per week.
Houdt de grond vochtig, niet nat en in de winter geef je één keer in de tien dagen water. Sproei elke week, mag zeker vaker, omdat deze plant uit de Tropische regenwouden komen. Houdt de temperatuur gelijk, boven de 16 graden, dan groeit hij goed en zal hij er daarbij mooi uitzien.
Zet de plant in halfschaduw en af en toe in de zon. Wanneer de plant vol in de zon staat, de hele dag, gaat de plant dat niet overleven.