Is Aglaonema Giftig, En Wat Moet Je Doen?

aglaonema giftig

Met kinderen en dieren in huis is het altijd handig om eerst even te checken of de planten die je in de kamer wilt zetten, of in de tuin wilt planten, wel veilig voor hen zijn. Helemaal zo’n bijzonder uitziende plant als de Aglaonema. Zijn grote bladeren is erg uitnodigend en kunnen dus een gevaar vormen, wanneer deze giftig is. Daarbij zijn er veel verschillende soorten Aglaonema, met veel verschillende kleuren bladeren. Ze Lijken een beetje op de bladeren van de Dieffenbachia, die echt giftig is. Dus wees er zeker van dat jouw plant een Aglaonema is. Er zit namelijk een verschil van giftigheid in deze twee soorten planten.

Is Aglaonema giftig? De Aglaonema is licht giftig. Voor volwassenen kan contact met sappen voor huidirritatie zorgen. Voor kinderen en dieren kunnen de gevolgen groter zijn. Vermoedt u een vergiftiging? Neem dan, voor Nederland contact op met uw huisarts. In België bel je het Antigifcentrum: 070 245 245.

DISCLAIMER: de inhoud van deze pagina is geen medisch advies. Het gevaar verschilt per situatie. Het is daarom belangrijk om altijd de arts te bellen wanneer een giftige plant is gegeten en/of aangeraakt.

Meer informatie over symptomen en voorkomen, ook bij kinderen en huisdieren, vind je in de rest van dit artikel.

Zijn jouw andere kamer- of tuinplanten giftig of niet? Zoek ze op in onze lijst van giftige planten.

Algemene Informatie

Voor volwassenen zal de opgelopen schade door de Aglaonema niet groot zijn. Het echte risico wordt namelijk veroorzaakt wanneer de plant in het lichaam terecht komt. Volwassenen zullen niet snel een kamerplant eten en lopen dus ook geen groot risico.

Wat wel voor kan komen, is dat er contact gemaakt wordt met de sappen, bijvoorbeeld wanneer de plant is afgebroken. In dit geval is het slim om je handen even te wassen. Je kunt een iets geïrriteerde huid krijgen wanneer je dit niet doet.

Houdt er rekening mee dat de bessen van de Aglaonema ook licht giftig zijn, en dat je hier dus beter ook uit de buurt van kunt blijven. Bekijk de korte video over de symptomen die kunnen optreden.

Is Aglaonema Giftig Voor Baby’s En Kinderen?

Baby’s eten veel materialen die zij tegen komen. Stokjes, blaadjes, planten en zand. Je kunt het zo gek niet benoemen of ze willen het in hun mond stoppen. Zeker wanneer er tandjes door gaan komen. Wanneer er planten zijn met sprieten, uitsteeksels of hangende planten, is de kans groot dat zij deze pakken en in hun mond stoppen. Reden genoeg dus om als ouder even een rondje door het huis te maken, en op te zoeken of en welke planten giftig zijn.

De Aglaonema is ‘maar’ licht giftig, wat betekent dat er niet meteen paniek hoeft te ontstaan als je kind een hap heeft genomen. Kamerplanten kunnen we sowieso al niet bestempelen als gezond, maar wanneer je kind een hap Aglaonema heeft genomen is het belangrijk even in de gaten te houden hoe hij of zij zich voelt en contact op te nemen met de huisarts of het antigifcentrum in België.

Symptomen die zich voor kunnen doen zijn als volgt:

 • Huidirritatie
 • Zwelling in keel of mond
 • Braken en/of overgeven
 • Branderig gevoel van slijmvliezen
 • Gebrek aan eetlust
 • Buikpijn

Voor volwassenen moet je echt wel een grote hoeveelheid binnen krijgen voor het gevaarlijk wordt, maar kinderen zijn nu eenmaal gevoeliger. Een kleinere dosis wordt bij hen namelijk sneller door het lichaam verspreid.

Als jouw kind de plant alleen heeft aangeraakt kun je het beste even de handen wassen. Aangezien ook de huid van kinderen gevoeliger is, kan het zorgen voor meer irritatie dan bij volwassenen.

Wanneer je een Aglaonema in huis hebt, zorg er dan voor dat deze buiten bereik van kinderen staat. Let wel op dat planten soms blaadjes loslaten, welke op de grond terecht kunnen komen. Het beste advies is daarom om geen planten in huis te halen die gevaarlijk zijn voor jouw kindje.

Wat Te Doen Als Je Kind Van Een Giftige Plant Heeft Gegeten?

Bel altijd de huisarts of antigifcentrum, zij kunnen je het beste adviseren. Heeft het kind ernstige symptomen, of gaat het om een dodelijke plant bel dan 112. Neem bij bezoek aan de arts ook een stukje van de plant mee als het kan, zodat zij kunnen bepalen wat de volgende stappen zijn.

Spoel de mond van je kindje, wanneer het kind begrijpt het water niet door te slikken. Je kunt ook met een natte lap de mond even schoonvegen in plaats van te spoelen. Bel de huisarts en vraag om advies. Ga je kind niet direct veel water geven en over laten geven. Het kan zijn dat de irriterende stoffen dan weer langs de slokdarm gaan en opnieuw veel irritatie en pijn geven. Volg het advies op van de huisarts.

Is Aglaonema Giftig Voor (Huis)dieren? (katten, honden, vogels, konijnen, paarden)

Ook dieren zullen de gevolgen van inname van de Aglaonema  ervaren. Ook hier geldt dat huisdieren niet ziek worden nadat ze deze plant hebben aangeraakt, maar mogelijk wel als ze ervan gegeten hebben.

Wanneer jouw (huis)dier van de Aglaonema (of een andere giftige plant) heeft gegeten kunnen zij de volgende symptomen hebben:

 • Irritatie van de mond
 • Zwelling van de lippen, tong en/of keel
 • Braken en/of overgeven (komt niet voor bij paarden)
 • Speekselen
 • Moeite met slikken / gebrek aan eetlust

Bovenstaande symptomen zullen echter vaak, maar in kleine mate voorkomen. Toch, heeft jouw huisdier één van bovenstaande symptomen? Of denk je dat jouw huisdier van de Aglaonema heeft gegeten?  Bel dan meteen de dierenarts. Zij kunnen je verder informeren.

Tips Om Problemen Te Voorkomen Voor Huisdieren

Allereerst – als je geen giftige planten in huis hebt kunnen deze ook geen gevaar vormen voor jouw huisdieren. Check daarom de eerder genoemde lijst met giftige planten en haal deze niet naar binnen.

Aglaonema giftig


Heb je de Aglaonema al in huis? Dan kun je het volgende doen om jouw huisdieren te beschermen:

 • Zet de plant op een plek waar huisdieren niet bij kunnen. Let op wanneer je katten hebt, zij kunnen bijna overal wel komen. Het liefste dus achter een gesloten deur, die Aglaonema. Verder betekent ergens hoog op een kast, dat dat niet per se veilig is, planten laten namelijk regelmatig bladeren los, welke op de grond terecht kunnen komen.
 • Plaats giftige planten niet in de buurt van de slaapplek van jouw huisdier. Ze worden daar makkelijk afgeleid en zijn eerder geneigd om de plant te eten.
 • Dieren die zich vervelen gaan zelf op zoek naar entertainment. En laten planten, met al die geuren en kleuren, hier nu perfect voor zijn. Om dit te voorkomen kun je ze beter voldoende speeltjes en aandacht geven. Zo verklein je de kans op gevaar!

Nogmaals, de beste optie om deze planten gewoon niet in huis te halen of houden.

Eline

Ik ben iemand die graag zo duurzaam mogelijk leeft en de natuur graag een handje helpt. Als gevolg is het natuurlijk niet gek dat ik ook veel bezig ben met het verzorgen van plantjes. Omdat ik het liefste ook anderen help de natuur te waarderen schrijf ik meerdere keren per week op Fleur & Flower. Daarnaast schrijf ik op mijn blog Ecolien over hoe een duurzaam en plantaardig leven geleid kan worden.

Nieuwe artikelen