Is Dieffenbachia Giftig? Alle Informatie En Advies

Dieffenbachia Giftig

De Dieffenbachia is een plant uit het geslacht van de Aronskelk familie. Het is een plant met een prachtig getekend blad, welke in vele variaties voorkomt. In de Nederlandse huiskamer is de Dieffenbachia terug van weggeweest. En terecht, het is een prachtige plant. Maar, Is de Dieffenbachia giftig?.

Ja, de Dieffenbachia is giftig. Het is zelfs één van de giftigste kamerplanten. Een hapje van de plant kan een branderig gevoel geven, en de keel kan op- en/of dicht zwellen. Er zou een tijdelijk probleem kunnen ontstaan met praten. Het sap geeft een branderig gevoel op de huid. Pas dus op met kleine kinderen en huisdieren!

Vermoedt u een vergiftiging? Neem dan, voor Nederland, direct contact op met uw huisarts of bel 112 bij ernstige klachten.

Meer informatie over symptomen en voorkomen, ook bij kinderen en huisdieren, vind je in de rest van dit artikel.

DISCLAIMER: de inhoud van deze pagina is geen medisch advies. Het gevaar verschilt per situatie. Het is daarom belangrijk om altijd de arts te raadplegen wanneer een giftige plant is gegeten en/of aangeraakt.

Algemene Informatie

De giftigheid van de Dieffenbachia is voor volwassen mensen meestal geen probleem, omdat volwassenen niet direct de plant in de mond nemen. Het grote gevaar bestaat er wanneer er van de plant gegeten wordt en volwassen zullen dat niet snel doen. Voor baby’s, kleine kinderen en voor huisdieren is dat anders, zij kunnen spelenderwijs wel eten van de plant.

Zijn jouw andere kamer- of tuinplanten giftig of niet? Zoek ze op in onze lijst van giftige planten.

Is De Dieffenbachia Giftig Voor Mensen(kinderen)?

Ja, voor mensen is de Dieffenbachia giftig. Voor volwassenen en voor kleine (kruipende) kinderen, die geneigd zijn om alles in hun mond te stoppen. Een volwassen mens zal minder kans lopen op een vergiftiging van de Dieffenbachia, omdat zij geen hapje nemen uit de plant. Kinderen daarentegen, kunnen dat spelenderwijs wel doen. Al onderzoekend kunnen zij grijpen naar planten en nemen deze in de mond.

Dan is er gevaar! Zie je het gebeuren, bel dan een arts en vraag om advies.
Let daarbij op de volgende symptomen, die bijna zeker naar voren kunnen komen:

  •  Zwelling van mondholte en keel
  • Verbranding van de mond, tong en lippen
  • Braken
  • Slikproblemen
  • Verstikking 
  • Bij volwassenen kan het zijn, mocht dit gebeuren, dat de spraak moeizaam gaat.

Deze symptomen kunnen een aantal dagen aanhouden, en het is raadzaam om een arts te vragen voor hulp.

Is Dieffenbachia Giftig Voor Katten?

Ook al zijn dieren, in het meeste geval de katten, minder gevoelig voor gif van planten, toch kunnen ze veel last van de sappen van de Dieffenbachia hebben, en er goed ziek van worden.

Voor de Dieffenbachia geldt dat huisdieren niet ziek worden, nadat ze deze plant hebben aangeraakt, maar mogelijk wel als ze ervan gegeten hebben. Het is een echt giftige plant, ook voor huisdieren.

Wanneer jouw huisdier van de Dieffenbachia heeft gegeten kunnen zij de volgende symptomen hebben:

Dieffenbachia Giftig
Dieffenbachia zijn er in verschillende kleuren, en met verschillende tekeningen op het blad.
  • Pijn
  • Zwelling van de keel
  • Branderig gevoel
  • Verstikking

De symptomen zullen bij katten in kleinere maten voorkomen, en zijn misschien lastig te signaleren. Heeft je huisdieren één van deze symptomen dan kan het zijn dat er van de Dieffenbachia gegeten is.

Kijk even naar de bladeren van de plant en onderzoek of ervan gegeten is. Twijfel je, of weet je het zeker, neem dan contact op met de dierenarts. Zij kunnen je verder informeren.

Advies En Tips Ter voorkoming Van Problemen Bij Huisdieren

Je weet zelf ook wel, dat wanneer er geen giftige plant in huis staat, de vergiftiging niet zal voorkomen, thuis. Wil je weten welke giftige planten er zijn of welke planten niet giftig zijn, zoek dat dan even op in onze lijst van giftige planten. De meest voorkomende planten hebben we beschreven en de lijst wordt aangevuld.

Heb je de Dieffenbachia al in huis? Dan kun je het volgende doen om jouw huisdieren te beschermen:

  • Zet de plant weg op een plek waar jouw katten niet komen of geef de plant weg. Klinkt als een logisch verhaal, toch?
  • Je kunt de plant hoog wegzetten, maar het heeft vaak geen zin, ze klimmen er toch wel op. Zet de plant dus in een andere kamer, wij zij niet komen.
  • Zet de plant anders niet neer op een plek waar de kat veel ligt te slapen, te spelen of naar buiten kijkt. Je kent je kat! Wanneer deze kopjes geeft aan het blad kan er ook een hapje uit genomen worden…
  • Zorg voor genoeg afleiding door middel van speeltjes en kattengras bijvoorbeeld, waar zijn zich mee bezig kunnen houden. Als ze bezig zijn met speeltjes, eten ze niet van planten.

Nogmaals, de beste optie om deze planten gewoon niet in huis te halen of houden wanneer je kleine kinderen of katten hebt.

Ger

De natuur en tuin heeft altijd mijn interesse gehad. Ik loop graag in de natuur en ben vaak in tuinen te vinden en aan het wroeten in de aarde. Mijn interesse in planten en bomen heeft er voor gezorgd dat ik kennis over planten heb vergaard en vaardigheden over het onderhoud eigen heb gemaakt. Zoekend naar antwoorden gaf Google mij niet direct de juiste antwoorden. Vandaar deze blog; het antwoord op uw vragen over kamerplanten, buitenplanten, onkruid, ....kortom alles met wortels.

Nieuwe artikelen