De Canna is een vrij populaire tuinplant. Dit komt door zijn prachtige grote bladeren en grote bloemen in de kleuren oranje, rood en geel. De planten kunnen wel twee meter hoog worden en veel ruimte in beslag nemen in je tuin. De plant komt uit de tropen, dus moet de Canna overwinteren?
Canna Overwinteren. Haal na de eerste nachtvorst de bladeren weg en graaf de kluit uit. Zet de kleine wortelstokken individueel in een pot. Doe dit ook met de grote wortelstokken en dek af met gewone potgrond. Plaats ze in een ruimte waar het niet kouder wordt dan 10 graden Celsius. Je kunt ze ook uitgraven en laten drogen.
Het is een (sub)tropische plant die in Vietnam gekweekt wordt om te eten. De knollen schijnen te smaken naar zoete aardappel. Ik heb het zelf nog nooit gegeten, maar als je dit wilt doen ga dan wel op zoek naar informatie, want de knollen moet je heel lang laten koken.
Ben jij op zoek naar een canna? Tuinplant.nl is één van de grootste tuinplanten webshops in Nederland! Op hun website vind je een uitgebreid aanbod tuinplanten tegen hele scherpe prijzen en alle planten zijn vers van de kweker.
Inhoudsopgave
Canna Winterhard
De Canna is een tropische plant die graag in de zon staat en veel vocht nodig heeft. In de zomer is dit in ons land geen probleem.
De winter is wel een probleem, want de Canna kan niet tegen kou en vorst. De Canna is dus niet winterhard. Het advies is dan ook om de Canna in de winter naar binnen te halen.
Nu is het zo dat de winters hier ook niet meer zijn zoals ze vroeger waren. Toen kwamen winters voor met hele lage temperaturen en ook nog eens voor een langere periode. Het gevolg hiervan is dat de grond bevriest en de Canna dus ook.
Nu met de relatief warme winters kan je ook experimenteren als de Canna in de volle grond staat. Verderop in deze blog ga ik hier op in. Nu eerst wat je moet de Canna te overwinteren.
Canna Overwinteren
De Canna moet dus in de winter naar binnen gehaald worden anders zullen de wortelstokken verrotten in de grond. Meestal zitten er aan de plant nog bladeren en die laat je er voorlopig nog gewoon aanzitten.
Als de eerste nachtvorst is geweest worden de wortelstokken gerooid. Knip alle bladeren 5 centimeter boven de grond af en haal voorzichtig de wortelstokken uit de grond. Gebruik hiervoor goed en makkelijk gereedschap. Kijk eens rond op Bol.com! Misschien zit er iets voor je bij.
Nu zijn er twee mogelijkheden om de Canna te overwinteren en dat keuze is afhankelijk van de wortelstok. Wanneer je de Canna uitgraaft zal je kleine wortelstokken tegenkomen en een hele kluiten met meerdere wortelstokken. Deze behandel je als volgt:
- Grote kluit met wortelstokken.
Laat de aarde aan de wortelstokken zitten en plaats de Canna in een pot waar de kluit helemaal in kan. Doe eerst een beetje potgrond in de pot en plaats de wortelstok er boven op. Vul vervolgens de zijkanten met potgrond en druk lichtjes aan. Zorg er de hele winter voor dat de aarde licht vochtig blijft. Bewaar de Canna op een plaats waar de temperatuur ongeveer 10 Celsius is zodat deze niet kan bevriezen. - Kleine wortelstokken.
Plaats ook deze kleine wortelstokken in een pot met aarde, 1 wortelstok per pot. Vul de pot met aarde en plaats de wortelstok hier boven op. Vul de pot verder met potgrond. Ook nu de wortelstokken op een plaats neerzetten waar het niet kouder wordt dan 10 graden Celsius.
Wat je nu eigenlijk gedaan hebt is dat je er een kuipplant van gemaakt hebt. Deze kuipplanten zet je neer op een plaats waar het niet kan vriezen.
Het voordeel van deze manier van overwinteren is dat de planten in het voorjaar, wanneer ze weer teruggeplaatst worden in de tuin al heel sterk zijn. Dit geeft in de zomer een grotere plant met veel meer bloemen.
Als je de wortelstokken bewaard hebt door ze te drogen moeten de wortelstokken eerst weer tot leven komen en daarna kunnen ze pas weer gaan denken aan groeien en bloeien.
Wil je ze toch drogen? Verwijder dan zo veel mogelijk de aarde van de wortelstokken. Plaats ze in een bak met mulch (=organisch tuinmateriaal) en zorg ervoor dat de wortelstokken elkaar niet raken. Leg de stokken neer op een plaats waar het niet kan vriezen. Kijk regelmatig of de stokken goed uitdrogen en niet rotten.
Een nadeel van deze methode is dat het lastig is om de stokken niet te laten rotten. En in de het voorjaar moeten ze eerst weer tot leven gewekt worden.
Overwinteren Canna Verzorging
De wortelstokken die we als kuipplant bewaren hebben wel een beetje verzorging nodig. De potten staan op een plaats waar het niet kan vriezen en waar de temperatuur ligt om en nabij de 10 graden Celsius.
Deze wortelstokken hebben bij tijd en wijle water nodig. De grond mag niet uitdrogen en ook weer niet te nat zijn anders treedt wortelrot op. Lees onze ander blog over wortelrot om je goed te laten informeren.
Laat je de stokken drogen dan zal je moeten controleren of ze niet rotten. Dat is echt een probleem. Zijn er stokken verrot of vertonen ze schimmels, gooi ze dan weg voordat ze andere wortelstokken aantasten.
Overwinteren Canna Volle Grond
Omdat op ons deel van het continent er nagenoeg geen strenge vorst meer is kan je overwegen om da Canna in de grond te laten. Het is het proberen waard. Ik weet van een paar tuinders die dit gedaan hebben en waarbij de plant in het voorjaar gewoon begint te groeien en bloeien.
Knip na de eerst nachtvorst de bladeren 5 centimeter boven de grond af. Bedek de grond nu met een laag hooi, takjes, snoeiresten van de coniferen of elk ander natuurlijk materiaal wat als isolator kan dienen. Bedek de grond rondom de Canna met dit materiaal en ook de kluit zelf.
Het duurt in het voorjaar wel langer voordat de Canna opkomt. Dit komt omdat de Canna in koude grond heeft gestaan. De koude grond moet eerst goed opgewarmd zijn voordat de Canna weer tot leven komt.
Daarnaast zal de plant niet zo groot worden en mogelijk minder bloemen geven. Maar ja, je bent wel snel klaar en als je geen ruimte hebt waar het 10 graden Celsius blijft dan kan dit een oplossing zijn.
Onderstaande video is een compleet verhaal over het overwinteren van de Canna. Er worden 4 methode besproken. Het is in het Engels, maar met ondertiteling en zeker de moeite van het kijken waard.